KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
24 Nisan 2026 Cuma
°C

Cazibe yatırımlarında detaylar belli oldu

Bingöl'de 3,5 milyar liralık yatırım yapmak için 84 iş adamının başvurduğu ve 23 ili kapsayan Cazibe Merkezleri Programı'nın detayları belli oldu. Program kapsamındaki destek unsurları arasında; KDV istisnasından, gelir vergisi stopajına kadar birçok destek bulunuyor.

Cazibe yatırımlarında detaylar belli oldu
26 OCAK 2018 CUMA 21:02
3
4718
2
AA aa

KDV istisnası, vergi muafiyeti, faiz ve sigorta primi katkısı, yatırım yeri tahsisi gibi desteklerden istifade etmek için, minimum 2 ila 5 milyon TL'lik yatırım şartı aranacak. Enerji faturalarının da azami yüzde 30'unu devlet karşılayacak.

Uzun süredir hükümetin gündeminde olan, Doğu ve Güneydoğu Anadolu'nun merakla beklediği ve son KHK ile Ekonomi Bakanlığına devredilen Cazibe Merkezleri Programı'nda detaylar belli oldu. Resmî Gazete'de yayımlanan programa göre, destekler altıncı bölge şartlarına göre uygulanacak. Program kapsamındaki destek unsurları arasında; KDV istisnası, gümrük vergisi muafiyeti, vergi indirimi, sigorta primi işveren desteği, faiz desteği, yatırım yeri tahsisi, sigorta primi desteği, gelir vergisi stopajı desteği bulunuyor. Daha önce belirlenen Adıyaman, Ağrı, Ardahan, Batman, Bayburt, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elâzığ, Erzincan, Erzurum, Gümüşhane, Hakkâri, Iğdır, Kars, Malatya, Mardin, Muş, Siirt, Şanlıurfa, Şırnak Tunceli ve Van'ın bulunduğu 23 ile yönelik program kapsamında, enerji desteği de verilecek. Bu destek, yatırımın işletmeye geçmesinin ardından, sabit yatırım tutarının yüzde 25'ini aşmayacak. Aylık elektrik giderinin en fazla yüzde 30'u, 3 yıl süreyle Ekonomi Bakanlığı tarafından karşılanabilecek. Enerji desteği 3 yıl içinde işletme bazında 10 milyon liraya kadar verilebilecek.

Komite denetleyecek

Yatırım projeleri Maliye, Kalkınma, Ekonomi ve Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlarından oluşan komitede değerlendirilecek. Yılda en az 4 defa toplanacak komite, belirlenen şehirlerdeki yatırım projelerini, illerin refahının ve istihdamının artırılması, göçün azaltılması, ekonomik ve sosyal kalkınmanın gerçekleştirilebilmesi gibi konulara bakarak değerlendirecek. Komitenin uygun görmesi halinde, programın ilk yürürlüğe girdiği tarih olan 22 Kasım 2016'dan itibaren yapılan başvurular sonrası düzenlenen teşvik belgeleri de, program kapsamındaki desteklerden yararlanabilecek. Desteklenmesi uygun bulunan yatırımlar için son müracaat tarihi, 2020 yılının sonu olacak. Program kapsamında 350 binin üzerine istihdam hedefleniyor. Geçtiğimiz dönemde programa 3 bin 380 firmanın başvurduğu biliniyor.

Minimum yatırım şartı

İmalat sanayi yatırımlarının yapılacağı 23 şehir içerisinden Tunceli, Bayburt, Ardahan, Gümüşhane, Iğdır ve Erzincan'da sabit yatırımın asgari 2 milyon lira olması gerekecek. Hakkâri, Bingöl, Siirt, Kars, Bitlis, Şırnak ve Muş'ta ise bu şart en az 4 milyon lira olarak öngörüldü. Program kapsamındaki diğer şehirlerde (Ağrı, Batman, Elâzığ, Adıyaman, Erzurum, Malatya, Mardin, Van, Diyarbakır, Şanlıurfa) ise asgari sabit yatırım tutarı en az 5 milyon lira olarak belirlendi.

Yatırım bitmezse destek çekilecek

Yatırımcı söz verdiği işi belirlenen sürede gerçekleştiremezse ve yükümlülüklerini yerine getiremezse, verilen destekler geri alınacak. Zamanında alınmamış vergiler de gecikme faiziyle tahsil edilecek.

84 işadamından 3,5 milyar liralık yatırım

Kalkınma Bakan Yardımcısı Yusuf Coşkun, başvurular neticesinde Bingöl'de 84 iş adamın yatırım yapmak için başvurduğunu şöyle aktarmıştı: “Bu kısa süre içerisinde Doğu ve Güneydoğuda 3 binden fazla yatırımcı buralara yatırım yapmak için başvurdu. Bingöl'de de 84 kişi burada yatırım yapmak için kısa sürede başvurdu.  84 iş adamının düşündüğü yatırım gerçekleşirse yaklaşık 3,5 Katrilyonluk bir yatırım söz konusu olacak ve aynı şekilde 8 bine yakın kişiye iş sağlayacak bir adım olacak.”

 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
Misafir Kullanıcı (@Misafir_22267)
27 Ocak 2018 Cumartesi 16:45
Bunların hepsi kağıt üzerinde siz şuana kadar yapılan bir uygulama gördünüz mü hep oyalama iş adamları geliyor yatırımcı geliyor hepte geliyor hani nerde malesef hep oyalama biz toplum olarak kendimiz üretmeliyiz siyasi leri beklersek işimiz yaş
Misafir Kullanıcı (@Misafir_22298)
29 Ocak 2018 Pazartesi 17:40
@Misafir Kullanıcı hepsi hikayeee
24.04.2026
13:11
Halkoyunları Grup Yarışması Bingöl`de
Halkoyunları Grup Yarışması Bingöl'de
Bingöl dahil 3 ilden 11 ekip ve yaklaşık 200 sporcunun katılacağı yarışma 25 Nisan 2026 Cumartesi günü saat 11:00'de Bingöl Karşıyaka Spor Salonu'nda başlayacak. Dereceye giren ekipler Türkiye finalinde illerini temsil edecekler.
24.04.2026
11:45
2026 Kurban Hizmetleri Tebliği yayımlandı
2026 Kurban Hizmetleri Tebliği yayımlandı
2026 yılı kurban hizmetleri tebliği, dini ve sağlık kurallarının yanı sıra çevre temizliğine odaklanarak kurban kesimlerinin düzenlenmesini amaçlıyor. Hayvanlara daha az acı veren yöntemler vurgulanırken, kesimlerin düzenli alanlarda yapılması teşvik ediliyor. Kurallara uymayanlar ise para cezası uygulanacak.
24.04.2026
11:16
Bingöl`de Doğalgazda Kademeli Fatura Dönemi!
Bingöl'de Doğalgazda Kademeli Fatura Dönemi!
4 Nisan'da yürürlüğe giren kademeli doğalgaz faturalandırması Mayıs ayı itibarıyla faturaya yansıyor. Bingöl'de belirlenen tüketim limitini aşan aboneler, yalnızca aşan kısmı değil tüm tüketimlerini daha yüksek tarifeden ödeyecek.
24.04.2026
10:45
Bingöl`de kazadan kaçan tır refüje girdi
Bingöl'de kazadan kaçan tır refüje girdi
Bingöl'de bir tırın otomobile çarpmamak için refüje girmesi sonucu meydana gelen kazada şans eseri yaralanan olmadı.
23.04.2026
22:02
Bingöl UMKE`ye Dünya Sağlık Örgütü Bayrağı!
Bingöl UMKE'ye Dünya Sağlık Örgütü Bayrağı!
Bingöl UMKE Lojistik, Eğitim ve Operasyon Merkezi, uluslararası verifikasyon sürecini tamamladı. Düzenlenen törende Dünya Sağlık Örgütü bayrağı teslim edilirken, merkezin üç farklı EMT yapısıyla dünyada bir ilke imza attığı vurgulandı.
23.04.2026
21:52
Vali Çelik makamını Muhammed Selim`e devretti
Vali Çelik makamını Muhammed Selim'e devretti
Bingöl Valisi Cahit Çelik, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı etkinlikleri kapsamında koltuğunu Muhammed Selim Kısa'ya devretti.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın