KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
25 Aralık 2025 Perşembe
°C

Çepni: 'Kesilen ağaçlar hangi amaçla kullanılacak?'

HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni; 'Karlıova Serince'de kesilen ağaçlar hangi amaçla kullanılacaktır? Kesim alanında bu ağaçların mangal kömürü yapılacağı iddiaları doğru mudur? Bu konuda Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğüne başvuru yapılmış mıdır?'

Çepni: `Kesilen ağaçlar hangi amaçla kullanılacak?`
08 AĞUSTOS 2022 PAZARTESİ 20:32
9
1609
1
AA aa

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi'nin yanıtlaması için bir önerge sunan İzmir Milletvekili Murat Çepni, ağaç kesimlerini sordu.

Çepni, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Dünya genelinde ormanlık alanlar hızla yok olmaya başlamıştır. Küresel iklim krizi, her yıl yaşanan orman yangınları, ormanlık alanların, yapılaşmaya, enerji, maden faaliyetlerine açılması, güvenlik gerekçesiyle ağaçların kesilmesi, son yıllarda hızla artan endüstriyel odun üretimi nedeniyle orman varlıkları giderek azaltmaktadır.

Bingöl, Kaynarpınar Köyü Serince Mezrasında 13 Temmuz 2022 tarihinden bu yana devam eden içerisinde asırlık meşelerin de bulunduğu ağaçların kesilmesine yöre halkı ve demokratik kitle örgütleri büyük tepki göstermektedir.  

Kiğı, Karakoçan, Adaklı, Yayladere, Yedisu ilçeleri Sosyal Yardımlaşma Kalkındırma ve Kültürleşme Derneği (KAYY-DER), meşe ağaçlarının mangal kömürü yapmak için kesildiğini, orman kesiminin, hiçbir ön hazırlık, araştırma yapılmadan, rapor hazırlanmadan, muhtarın talebi üzerine, yasal boşluklardan faydalanılarak gerçekleştirildiğini ve kaymakamlığa bilgi verilmeden usulsüz bir şekilde ihalesinin yapıldığını iddia etmektedir.

Ağaç kesiminin durdurulmasını talep eden TMMOB Çevre Mühendisleri Odası Diyarbakır Şubesi ise orman kesiminin Serince Mezrası'nda gece ansızın başladığını, köylülerin önce kaymakamlığa başvurduklarını, kaymakamlığın bilgisi dışında olduğu için Karlıova İlçe Tarım Müdürlüğü'ne yönlendirildiklerini ve Karlıova İlçe Tarım Müdürü'nün de bu durumdan bilgisinin olmadığını belirtmiştir. Ayrıca orman kesimlerinin Şırnak'tan, Tunceli'ye birçok ilde devam ettiğini, resmi idarelerce “gençleştirme çalışmalarına” dayandırılsa da bu uygulamaların “ormansızlaştırma temelli” yürütüldüğünü açıklamıştır. 

Yörede halkın yaşam alanının, biyolojik çeşitliliğin, ekosistemin, tarım alanlarının, su varlıklarının korunması için, Anayasanın ormanların korunması hükmüne ve Orman Kanununa  aykırılık teşkil eden  Serince Mezrasında devam eden ağaç kesiminin  acil olarak durdurulması gerekmektedir.

Bu bağlamda;

1- Yöre halkının, ağaç kesiminin,  orman işletme şefliği memuru ve muhtarın işbirliği ile görevlerini kötüye kullanarak, usulsüz bir şekilde gerçekleştirdikleri iddiası araştırılmakta mıdır? Görevini kötüye kullanan memur ve muhtar için soruşturma başlatılacak mıdır?

2- Serince Mezrasında ağaç kesim işinin ihalesi ne zaman yapılmıştır? İhale konusunda kaymakamlığın,  Tarım İlçe Müdürlüğünün ve yöre halkının bilgisinin olmadığı iddiası araştırılmakta mıdır?

 3- Ağaç kesim işinin ihale koşulları, başvurular vs. kamuoyu ile paylaşılacak mıdır?  İhale ne kadar bedelle, hangi firmaya verilmiştir? İhale, Orman Ürünlerinin Satış Usul ve Esasları Hakkında Yönetmeliğe uygun mudur?

4- Serince Mezrasında ağaçların kesimine başlandığı tarihten bu yana kaç ağaç kesilmiştir? Kaç ağaç kesilecektir? Bu konuda yöre halkı bilgilendirilecek midir?

5- Kesilen ağaçlar hangi amaçla kullanılacaktır? Kesim alanında bu ağaçların mangal kömürü yapılacağı iddiaları doğru mudur? Bu konuda Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğüne başvuru yapılmış mıdır?

6- Ağaç kesim işinin yöre halkının tarım ve hayvancılık, arıcılık faaliyetlerine vereceği zararlar tespit edilmiş midir? Bu zararlar ne şekilde telafi edilecektir?

7- Muhtarın, Bingöl Orman İşletme Müdürlüğü'nden ormanlık alanın köylüler adına kendisine tahsis ettirmesi ve sonrasında kesimi yapan kişilere devretmesi hakkında inceleme yapacak mısınız? Bu işlem yasal mıdır? Ormanlık alanlar ne şekilde kişilere tahsis edilmektedir?

8- Ormanını, yaşam alanını, tarım alanını, su varlıklarını korumak isteyen yöre halkının mağduriyetini gidermek için taleplerini dikkate alarak, Serince Mezrasında ağaç kesim işini durduracak mısınız?

9- Bingöl genelinde ormansızlaştırmayı önleyecek ne gibi faaliyetleriniz vardır?

10- Şırnak'tan, Tunceli'ye birçok ilde devam ağaç kesimlerinin gerekçesi nedir?  2022 yılı içerisinde Bakanlığınızın bilgisi dahilinde, bu illerde kaç ağaç kesilmiştir? Kaç ağaç kesilecektir?”

 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
Misafir Kullanıcı (@Misafir_94566)
09 Ağustos 2022 Salı 11:09
izmirin sorunlarını halletiniz bingölün kaldı vaybe helal size
24.12.2025
22:38
LÖSEV`den Bingöl Üniversitesi`nde Anlamlı Etkinlik
LÖSEV'den Bingöl Üniversitesi'nde Anlamlı Etkinlik
LÖSEV'in 27. kuruluş yılı ve Lösemili Çocuklar Haftası kapsamında Bingöl Üniversitesi'nde düzenlenen etkinlikte, lösemiyle mücadelede farkındalık çağrısı yapıldı; kanser bilinci ve sağlıklı yaşam vurgusu öne çıktı.
24.12.2025
20:24
Meteoroloji`den Bingöl`e Yoğun Kar Uyarısı
Meteoroloji'den Bingöl'e Yoğun Kar Uyarısı
Sürücüler ve besiciler için kritik günler başlıyor! Bir diğer önemli uyarı ise sürücülere! Kış lastiği olmadan yola çıkılmaması istenirken, olası tipi ve buzlanma nedeniyle yollarda mahsur kalma riskine de dikkat çekildi.
24.12.2025
20:20
50 bin mahkûma tahliye yolu
50 bin mahkûma tahliye yolu
Kamuoyunda 'Covid-19 düzenlemesi' olarak anılan ve infaz indirimini içeren 27. madde kabul edildi. Deprem suçları ise pakete dahil edilmeyerek, deprem suçlularının infaz indiriminden faydalanılmasının önüne geçildi.
24.12.2025
16:57
12 Bingölspor Cephesinde Disiplin Gündemi
12 Bingölspor Cephesinde Disiplin Gündemi
Tartışmaların gölgesinde kalan Silifke Belediyespor–12 Bingölspor karşılaşmasının ardından disiplin süreci başladı; kulüp, başkan Özturan ve bir futbolcu PFDK'ya sevk edildi.
24.12.2025
16:36
Bingöl`deki silahlı saldırı olaylarıyla ilgili 2 şüpheli tutuklandı
Bingöl'deki silahlı saldırı olaylarıyla ilgili 2 şüpheli tutuklandı
Bingöl'de meydana gelen iki ayrı silahlı saldırı olayıyla ilgili gözaltına alınan ve işlemlerinin ardından adliyeye sevk edilen şüpheliler, tutuklanarak cezaevine gönderildi.
24.12.2025
16:34
Hayatını kaybeden Uzman Çavuş Arı, son yolculuğuna uğurlandı
Hayatını kaybeden Uzman Çavuş Arı, son yolculuğuna uğurlandı
Kuzey Irak harekât alanında görev yapan ve hayatını kaybeden Piyade Uzman Çavuş Taner Arı, memleketi Bingöl'de son yolcuğuna uğurlandı
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın