KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
22 Ağustos 2026 Cumartesi
°C

Çete, erdoğan'ı bin 115 kez incelemiş

Maliye çetesi Başbakan Erdoğan'ı bin 115 kez inceledi, kredi kartı bilgisine ulaşmayı bile denedi.

Çete, erdoğan`ı bin 115 kez incelemiş
26 OCAK 2007 CUMA 09:00
0
1317
0
AA aa
Erdoğan için, ortağı olduğu şirketlerde vergi borcu olup olmadığı, sahte ve yanıltıcı belge kullanıp kullanmadığı, vergi iadesi talepleri sorgulandı. Sorgulama pek çok merkezden aynı anda yapıldı. Bunu önlemek için, VIP girişlerde alarm veren bir sistem getiriliyor. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı dün akşam inceleme başlattı.
Kredi kartı bile sorgulanmış!

Maliye Bakanlığı'nda vergi sorgulama skandalı büyüyor. 'Gizli parmak' operasyonunda sahte isimlerle 2 yıl önce emekli olanların şifreleriyle 10 ayrı yerden sisteme girildiği ortaya çıktı.... Başbakan Erdoğanın kredi kartı işlemlerinden, daha önce ortak olduğu şirketlerin vergi borçlarına kadar herşey sorgulandı. Mal varlığı tartışmaları sırasında Başbakan Erdoğan 1115, CHP Lideri Baykal 382 kez sorgulandı.

Maliye Bakanlığı Teftiş Kurulu'nun, aralarında devlet görevlileri, gazeteciler ve işadamlarının da bulunduğu çok sayıda kişinin yasadışı şekilde 'mal varlığı ve vergi sorgulamasına' tabi tutulduğunu ortaya çıkarması skandalı büyüyor. 'Gizli parmak operasyonu'nda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın kredi kartından yurtdışına çıkış yasağı olup olmadığına ilişkin her türlü sorgulamanın yapıldığı ortaya çıktı. Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın oluru ile Teftiş Kurulu Başkanvekili Cemal Boyalı başkanlığındaki soruşturma komisyonunun incelemelerinden detaylı bilgiler geliyor. Sorgulamalarda kullanıcı kodu bölümünde sahte isimlerin de kullanıldığı belirlendi. İncelemelerde, Maliye'den 2 yıl önce emekli olan birinin kullanıcı kodu ile de defalarca sisteme girildiği saptandı. Tespitler sırasında, aynı kişinin şifresi ile aynı anda, ancak 10 ayrı yerden VEDOP'a giriş yapıldığı ve sorgulama yapıldığı ortaya çıkarıldı. Bu arada, sorgulaması yapılan siyasiler ve bürokratların mal edindiği kişilere yönelik de ayrıca detaylı araştırma yapıldığı belirtildi.

MAL VARLIĞINA SORGULAMA

Öte yandan siyasilere yönelik sorgulamaların özellikle geçen yılki mal varlığı tartışmaları sırasında yoğunlaştığı da anlaşıldı. Soruşturma Komisyonu'nun belirlemelerine göre, Başbakan Erdoğan'ın mal varlığını açıkladığı 7 Şubat 2006 ve CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın mal varlığı açıklamasında bulunduğu 3 Şubat 2006 tarihlerinin öncesi ve sonrasında, Başbakan ve Ana Muhalefet Partisi lideri için çok geniş bir sorgulama yapıldı. Bu dönemde sadece Ocak ve Şubat aylarında Başbakan Erdoğan için 1.115 , CHP Genel Başkanı Baykal için de 382 sorgulama gerçekleştirildi. Taramalar sırasında Deniz Baykal'ın 2 vergi kimlik numarasına da girilerek, kendisiyle ilgili 2 ayrı sorgulama yapıldığı dikkati çekti. Bu arada yetkililerin verdiği bilgiye göre Baykal'ın isim yazımı sırasındaki maddi hata nedeniyle iki ayrı vergi kimlik numarası bulunuyor. İşlemlerde 2007'den itibaren ise TC kimlik numarası dikkate alınıyor.

SAVCILIKTAN İNCELEME

Soruşturma Komisyonu'nun elde ettiği verilerde, bu dönemde 2 ve 14 Şubat'ta Teftiş Kurulu merkezden, 15 Şubat'ta Hesap Uzmanları merkezinden, 2 Şubat'ta da Gelir İdaresi Başkanlığı bünyesinde gelirler kontrolörleri ile vergi denetmenlerinin kullandığı programdan Başbakan'ın bilgilerine girildiği belirlendi. Geçen yılın iki aylık döneminde CHP Genel Başkanı Deniz Baykal için de gizli kayıtlar ilk vergi numarası için 194, ikinci vergi numarası için de 188 defa sorgulandı. Bu arada Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, operasyonla ilgili çıkan gazete haberleri üzerine inceleme başlattı. Başsavcılığın, haber incelemesinin yanı sıra Maliye'den de bilgi isteyeceği öğrenildi.

Kredi kartından, ortaklıklarına her şey didik didik

Başbakan Erdoğan'a yönelik şu sorgulamalar yapıldı:

Kredi kartı işlemleri: POS makinesi kullanan işyerlerinin kredi kartı ile yaptığı satışların KDV yönüyle incelenmesine imkân veren bilgiler Maliye veri ambarında toplanıyor. Gizli eller POS makinesi kullanan şirketler arasında Erdoğan bağlantılı araştırma yaptı. Sistemde şahsi kredi kartı harcamalarının da depolandığı düşüncesi ile araştırma yapanlar, bu bilgileri elde edemedi. Çünkü sistem bu tür verileri içermiyor. Köstebeklerin, Erdoğan'ın kartı harcama bilgilerine bakmayı denediği ama sonuç alamadığı belirtiliyor.

Borç Başbakan'ın ve bir dönem ortağı olduğu şirketlerin vergi borcu bulunup bulunmadığına bakıldı.

Tahakkuk sorgusu: Erdoğan'ın daha önce hissedar olduğu şirketlerin yıllık kazançları üzerinden ödenmesi gereken vergi miktarı incelendi. n

Bağlı vergi dairesi bazında sorgulama: Mükellefin, hangi vergi dairelerine kayıtlı şirketleri olduğu, daire ile ilişkileri ve şirketin mali durumu ile bilgi edinilmeye çalışıldı.

* İşe başlama ve terk: Erdoğan'la bağlantılı tüm şirketlerin faaliyete geçme, faaliyet konusu değiştirme veya tasfiye süreci araştırıldı.

Gayrimenkul: Erdoğan ve yakınlarına kayıtlı gayrimenkullerden alım-satıma konu olanlar, kimden edinildiği, kime satıldığı, gayrimenkulün değer artışlarının vergi yönüyle beyan edilip edilmediği didik didik edildi.

İpotek tesisi: Erdoğan ve yakınları ile hissedarı olduğu şirketlerin gayrimenkul ipoteği verip vermediğine bakıldı.

Ortak olduğu şirketler: Başbakan'ın ortağı olduğu tüm şirketler ve kimlerle ortak olduğu usulsüz girenleri meraklandırdı.

Yönetici olduğu şirketler: Erdoğan'ın ortaklık payları ile yöneticilik yapıp yapmadığı ve ne gelir elde ettiği incelendi.

Sahte ve yanıltıcı belge: Erdoğan'ın şirketlerine naylon fatura yönüyle sorgulama yapıldı.

* DMO'ya yapılan satışlar: Erdoğan'la ilintili şirketlerin kamuya mal satıp satmadığı, kamuyla işi olup olmadığı araştırma konuları arasındaydı.

Mevcut ortaklıkları ve yöneticilik bilgileri: Konsolide tablolar hazırlanıp, Erdoğan'ın tüm şirketlerdeki payları sorgulandı.

Toplam bazında tahakkuk: Başbakan'ın ortak olduğu tüm şirketlerin ödemesi gereken vergilere toplam bazında bakıldı.

Performans derecelendirme bildirimi: Şirketlerin ve şirketten elde edilen kazançların beyannameye yansıyan büyüklüğe, sektörel performansına ve vergi kayıp-kaçağı yönüyle risk durumuna bakıldı.

Kaybolan belge sorgusu: Erdoğan ve bağlantılı şirketlerin vergilemeye esas fatura ve defterlerinden kayıp bildirimi olup olmadığı, naylon faturacılığa zemin hazırlayıp hazırlamadığı incelendi.

Yoklama fişi sorgusu: Erdoğan ve bağlantılı şirketlerin daha önce vergi incelemesine konu olup olmadığı dahi sorgulandı.

Yurtdışı çıkış yasağı: Erdoğan ve bir ara ortaklık yaptığı isimlerin ödenmemiş vergi borçları bulunup bulunmadığı, yurtdışına çıkış yasağı konulup konulmadığı da araştırıldı.

sorgulaması:

SABAH


YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
21.08.2026
22:19
MURAT NEHRİ`NDE KAYBOLAN MEHMET HAZAR`IN CANSIZ BEDENİNE ULAŞILDI
MURAT NEHRİ'NDE KAYBOLAN MEHMET HAZAR'IN CANSIZ BEDENİNE ULAŞILDI
Bingöl'ün Genç ilçesinde Murat Nehri'ni geçmeye çalışırken akıntıya kapılarak kaybolan 29 yaşındaki Mehmet Hazar'ın cansız bedenine ulaşıldı. Hazar'ın cenazesi, kaybolduğu noktanın yaklaşık 100 metre ilerisinde bulundu.
21.08.2026
21:07
Murat Nehri`nde can pazarı: 1 kardeş kurtarıldı, diğeri kayıp
Murat Nehri'nde can pazarı: 1 kardeş kurtarıldı, diğeri kayıp
Bingöl'ün Genç ilçesinde Murat Nehri'nin karşısına geçmeye çalışan iki kardeş, baraj kapaklarının açılmasıyla yükselen su debisi nedeniyle boğulma tehlikesi geçirdi. Kardeşlerden biri jet ski ile kurtarılırken, akıntıya kapılarak kaybolan diğer kardeşi bulmak için ekipler seferber oldu.
21.08.2026
21:06
Bingöl Üniversitesi Türkiye`de bir ilki başardı
Bingöl Üniversitesi Türkiye'de bir ilki başardı
Bingöl Üniversitesi, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından verilen Çevre Yönetim Birimi Yeterlik Belgesi'ni almaya hak kazandı. Üniversite, söz konusu yeterlik belgesine sahip Türkiye'deki tek devlet üniversitesi oldu.
21.08.2026
21:04
Bir türlü bitmeyen Çirişli Tüneli yılan hikâyesine döndü
Bir türlü bitmeyen Çirişli Tüneli yılan hikâyesine döndü
2017'de yapımına başlanan Çirişli Tüneli'nde kazı ve destek çalışmalarında yüzde 60, nihai beton imalatında yüzde 49 seviyesine gelindi. 2024'te '2025'te kalan kısmın ihalesi yapılacak', Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından ise '2026'da tamamlanacak' denilen proje için şimdi hedef 2028 sonu. Yıllardır değişen tarihler, tünelin akıbetine ilişkin soru işaretlerini büyütüyor.
21.08.2026
21:03
Bingöl`de organik arıcılığa güçlü destek
Bingöl'de organik arıcılığa güçlü destek
Tarım ve Orman Bakanlığı'nın desteğiyle yürütülen proje kapsamında Bingöl'de organik bal üreticilerine yönelik destekler sürüyor. 2022'den bu yana yüzde 75 hibe desteğiyle 740 organik arı kovanı dağıtılırken, 2026 yılında 15 üreticiye yüzde 50 hibeyle 15 bal sağım çadırı temin edildi.
21.08.2026
21:02
Solhan`da maden arama tartışması TBMM`ye taşındı
Solhan'da maden arama tartışması TBMM'ye taşındı
HÜDA PAR Mersin Milletvekili Faruk Dinç, Bingöl'ün Solhan ilçesine bağlı Arslanbeyli köyündeki maden arama faaliyetlerini TBMM gündemine taşıdı. Dinç, su kaynakları, tarım arazileri ve ormanlık alanların risk altında olduğunu belirterek, gerekli incelemeler tamamlanıncaya kadar çalışmaların durdurulmasını istedi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın