KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
04 Mayıs 2024 Cumartesi
°C

Ceylan: yeni anayasa için vekilleri cesaretlendirmemiz lazım

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz’ın Yardımcısı Mehmet Ceylan, “Şimdi önümüzde bir fırsat var. Bu süreçte hep halkın sesi dinlendi. Bundan sonraki süreçte de bize düşen bir takım görevler var. Bundan sonrada yeni bir anayasa yapmaları için vekilleri cesaretlendirmemiz lazım” dedi.

Ceylan: yeni anayasa için vekilleri cesaretlendirmemiz lazım
29 NİSAN 2012 PAZAR 23:50
0
1627
0
AA aa

"Yedi İklim, Yedi Kültür" projesi çerçevesinde, düzenlenen "Yeni Demokratik Anayasa" panelinin dördüncüsü Bingöl'de yapıldı. 

Yeni Demokratik Anayasa Paneli Bingöl Buluşması başlığı altında "Yedi İklim Yedi Kültür" projesi çerçevesinde, gerçekleştirilen “Yeni Demokratik Anayasa” konulu panel dün saat 11.00'de Bingöl Üniversitesi Rektörlük Konferans Salonu'nda yapıldı.

Çok sayıda siyasetçi, bilim adamı ve Sivil Toplum Kuruluşların temsilcileri, İş Adamlarının katıldığı panelde ev sahipliği yapan Platform Temsilcisi Mücahit Tanılır, panelin 1982 Anayasası'na en fazla “hayır” oyu veren, 2007'deki Anayasa değişikliklerini de en çok “evet” oyu veren Bingöl'de gerçekleştirilmesinin de büyük anlam taşıdığını söyledi. Tanılır,“Eğer bu ülke 12 Eylül ve 28 Şubat'ı yargılayabiliyorsa bu millet kendi anayasasını yazmış demektir. Bundan sonraki iş artık TBMM'ye kalmıştır” dedi.

Bingöl'ün 30 yıl önce 1982 anayasasına “hayır” diyerek refleksini ortaya koyduğunu belirten Bingöl Belediye Başkanı Serdar Atalay, “Bu refleksin rastlantı olmadığını 12  Eylül Referandumuna en fazla ‘evet' ile ispatlanmıştır. Bu nedenle böyle bir ilin Belediye Başkanı olmaktan gurur duyuyorum. Bu gün siyasilerin hiçbir mazeretinin olmadığını görüyoruz. Hiçbir ideolojik saplantı olmadan halkın isteği yönünde bir anayasa yapılmalıdır. Bir tek ferdin dahi gözyaşının dökülmemesi için toplumsal sözleşmenin imzalanması gerekir” şeklinde konuştu.

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz'ın yardımcısı Mehmet Ceylan'da Türkiye'nin 1980'den bu güne vesayetçi anayasadan kurtulma özlemi duyduğunu söyledi. Ceylan, şunları söyledi: “Şimdi önümüzde bir fırsat var. Bu süreçte hep halkın sesi dinlendi. Bundan sonraki süreçte de bize düşen bir takım görevler var. Bundan sonra da yeni bir anayasa yapmaları için vekilleri cesaretlendirmemiz lazım. Bingöl'de üstüne düşeni yapıyor. Bingöl demokrat kimliğini referandumda gösterdi. 81 ilimiz var ama hepsi Bingöl'ün duyarlılığını göstermiyor” dedi. Ceylan, Bingöl'ün dik duruşuyla demokrat bir tarz oluşturduğunu söyledi.

Bingöl'ün aklıselim insanların kenti olduğunu söyleyen Bingöl Valisi Mustafa Hakan Güvençer, “Sokakları da bilge insanlarla dolu, mert ve dik duruşlu bir kent. Mevcut anayasa milletin değerleri üzerinde kabuk tutan bir kütle gibi önümüzde duruyor. Bize düşen bu kabuğu koparmaktır” dedi. Güvençer, yeni anayasanın temelinin sevgi olduğunu ve adaleti sağlaması gerektiğini söyledi.  

Protokol konuşmalarının ardından başlayan panelin moderatörlüğünü Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Gıyasettin Baydaş yaptı. 

Türkiye'nin neden yeni bir anayasaya ihtiyaç duyduğunu anlatan Dicle Üniversitesi Hukuk Fakültesi Anayasa Profesörü Fazıl Hüsnü Erdem, Türkiye'nin 1921 anayasası dışında kendi iradesini ortaya koyamadığını belirtti. 1921 Anayasasında Ademi-i Merkeziyetçi bir yapıyla farklı dinlere ve cemaatlere özerklik tanındığını anımsattı. Erdem, “O gün tanınan hakları biz bugün kullanamıyoruz bile” dedi. 

Yeni anayasa hazırlanmasındaki en büyük etkenlerden birinin de ‘kimlik sorunu' olduğunu belirten Erdem şunları söyledi: “ Ancak şu bilinmeli ki birlik ve beraberlik sıkarak olmaz. Ne kadar sıkarsanız o kadar bölünmeye sebep olursunuz. Bu kadar çok çeşitli bir toplumda herkesin mutabık olacağı bir anayasa yapmak kolay değil. 4 siyasi partinin de kırmızıçizgileri olduğu görülüyor. Ancak bu anayasa bunların aşılması için bir geçiş dönemi olabilir.”  

Yeni anayasanın önündeki hedeflerle ilgili önemli tespitlerde bulunan DP Eski Genel Başkanı Süleyman Soylu,  Dünya ve Türkiye'nin siyasal ve konjonktürel iklimini değerlendirdi. Soylu, yeni anayasanın Türkiye'yi geleceğe taşıyabilecek  bir yapıya sahip olması gerektiğine vurgu yaptı. Türkiye'nin değişen dünyadaki ekonomik konumunu aktaran Soylu, gelişme önünde bir takım engellerin bulunduğunu söyledi. Türkiye'nin 21. yy.da gelişen dünyada rekabet eden bir ülke olması için önünde 4 büyük engelin olduğunu söyleyen Soylu, sözlerine şöyle devam etti: “Bun engellerin önündeki en büyük engellerin başında Kürt sorunu geliyor. İkincisi inanç temelli alevi sorunudur. Üçüncüsü cinsiyet ve kadın sorunu, dördüncüsü de Ademi-i Merkeziyetçi yönetilmeme sorunudur” dedi. 

Anadolu'da kardeşliğin sağlanması için bir takım sorunların çözülmesi gerektiğini söyleyen Soylu, “ Türkiye 21. yy'da Kürtlerle mutabakat yapmak zorundadır.” Soylu, bu nedenle bir geçiş anayasasına ihtiyaç olduğunu söyledi.

Türkiye'de 50 yıldır anayasanın tartışıldığını belirten Gazeteci – yazar Ümit Fırat, “Ancak bu tartışmalar son 30 yıldır daha fazla tartışılmaya başlandı. Bu anayasanın tartışılmasının sebebi bu halkın hiçbir zaman bu anayasayı benimsememesidir” dedi. “Yeni anayasada Kürtler için ne yapılabilir” konusuna değinen Fırat, “Bu anayasa Kürtlerin sorununu çözmeyecektir ancak sorunların çözümünün önünü açabilir.”

Yeni anayasanın engelleyici olmaması gerektiğini söyleyen Fırat, “Yeni anayasa Türkiye'nin modern dünyaya ayak uydurması için hazırlanmalı. Bu nedenle yeni bir anayasa sonrası Türkiye'nin modern bir rejime geçmesi gerekir. Yine anayasa da kimlik tanımı olmamalıdır. Örnek verecek olursak ‘Herkes Türk'tür' denmemelidir.” Fırat, yeni anayasada anadilde eğitim hakkının sağlanması gerektiğini söyledi.

1980 darbesi nedeniyle Kenan Evren ilk defa iddianame hazırlayan ve bu iddianame nedeniyle görevinden uzaklaştırılan Savcı Sacit Kayasu'da panelistler arasındaydı. Türkiye'de yeni anayasa yapılması konusunda ortak bir görüşün olduğunu söyleyen emekli Savcı Sacit Kayasu,“ Yeni anayasa herkesin kendisi içersinde bulacağı anlaşılır bir anayasa olmalıdır. İnsan hak ve hürriyetlerine dayalı olmalıdır.” 82 anayasasının buyurgan ve devleti güçlendiren bir yapıya sahip olduğunu belirten Kayasu, vesayetçi ruhun kalması halinde madde değişmenin anlamının olmayacağını söyledi.

Türkiye'de bir hukuk ve sistem sorunu olduğunu söyleyen İstanbul Üniversitesi İdare Hukuk Profesörü Aydın Gülan,“ Anayasanın kendisi bir sorun olmamalıdır. Sorunların konuşularak çözülebileceği kısa ve öz bir anayasa yapılmalıdır” dedi.

 

 
YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
03.05.2024
18:21
Yangınları önlemek için ormandaki çöpler toplandı
Yangınları önlemek için ormandaki çöpler toplandı
Tarım ve Orman Bakanlığı'nca orman yangınlarının önlenmesi amacıyla başlatılan 'Orman Benim' kampanyası çerçevesinde Bingöl'de öğrencilerin de katılımıyla ormanlık alandaki çöpler toplandı.
02.05.2024
16:31
Bingöl`de bir ayda Bin 239 araç sürücüsüne ceza
Bingöl'de bir ayda Bin 239 araç sürücüsüne ceza
Bingöl Emniyet Müdürlüğü Bölge Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü görevlilerince Nisan ayı içerisinde yapılan çalışmalar kapsamında toplam Bin 239 araç sürücüsüne 2918 Sayılı Karayolları Trafik Kanununun maddelerine uymamaktan ceza işlem uygulandığı belirtildi.
02.05.2024
15:27
Bingöl Umut Kervanı 612 aileye umut oldu
Bingöl Umut Kervanı 612 aileye umut oldu
İhtiyaç sahipleri ile hayırseverler arasında köprü vazifesi gören Bingöl Umut Kervanı Derneği, Nisan ayında 612 aileye 1 milyon 723 bin 431 TL değerinde ayni ve nakdi yardımında bulundu. Dernek, ayrıca Filistin için 1 milyon 202 bin TL nakdi yardım yaptı.
02.05.2024
15:03
Bakan Yardımcısı Eminoğlu`ndan Bingöl`e seçim tebriği
Bakan Yardımcısı Eminoğlu'ndan Bingöl'e seçim tebriği
AK Parti Bingöl İl Başkanlığı ziyaretindeki konuşmasında 'Bingöl, bölgede zafer ile çıkan nadir illerimizden oldu. Tebrik ederiz. Teşekkür ederiz' diyen Gençlik ve Spor Bakan Yardımcısı Eminoğlu; 'Bingöl hak ettiğinin daha fazlasını nasıl alabilir hedefiyle çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Bingöl'ün en büyük şansı Cumhurbaşkanı Yardımcımız Cevdet Yılmaz'dır.'
02.05.2024
13:40
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz,
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, 'Bingöl Deprem Çalıştayı'na katılacak
Bingöl'ün birinci derece deprem bölgesi gerçeğine dikkatin çekileceği ve alınması gereken önlemlerin masaya yatırılacağı çalıştayda, İstanbul Teknik Üniversitesi ve Bingöl Üniversitesi akademisyenlerinin sunumlarının yanı sıra AFAD'dan daire başkanları da paylaşımda bulunacak.
02.05.2024
12:09
Yeni düzenleme: Otomobil bayilerine zam yasağı
Yeni düzenleme: Otomobil bayilerine zam yasağı
Ticaret Bakanlığı'nın yeni taslağına göre bayiler aracı aldıktan sonra zam yapamayacak ve ön ödeme yüzde 10'u geçemeyecek.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın