KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
30 Haziran 2026 Salı
°C

Cezalara artış geldi

12 yaşından küçük çocuklara cinsel istismar suçunun cezası 16 yıldan 18 yıla çıkartılırken, telefonla dolandırıcılık yapanlara verilen cezalar da arttırıldı.

Cezalara artış geldi
25 KASIM 2016 CUMA 21:04
0
1550
0
AA aa

Adalet Bakanlığı tarafından hazırlanan TCK ve CMK'da değişiklik yapılmasını öngören kanunun TBMM'de kabul edilmesi ile birçok cezaya artış getirildi.

TBMM'de kabul edilen kanunla TCK'nın 103. maddesinde Anayasa Mahkemesi'nin kararı doğrultusunda değişiklik yapılarak cezalar arttırıldı. Mağdurun 12 yaşından küçük olması durumunda nitelikli cinsel istismar suçunda verilecek ceza 16 yıldan 18 yıla çıkartıldı. Sarkıntılık suçunun alt sınırı 3 yıldan 5 yıla, tasaddi suçunun alt sınırı 8 yıldan 10 yıla çıkartılarak cezalar arttırıldı.

TELEFON DOLANDIRICILARI YANDI
TBMM'de kabul edilen yasa ile dolandırıcılık suçunun basit halinin cezasının alt sınırı 1 yıldan 2 yıla, nitelikli halinin cezasının alt sınırı 2 yıldan 3 yıla çıkartıldı. Dolandırıcılık suçunun failinin kendisini polis, hâkim, savcı, banka, sigorta ya da kredi kurumlarının çalışanı olarak tanıtması,bu kurum ve kuruluşlarla ilişkili olduğunu söylemesi halinde verilecek hapis cezası ise en az 4 yıl olacak.
Patlayıcı maddelerin yapımında kullanılan malzemelerin izinsiz olarak bulundurulması veya kabul edilmesi de suç olarak düzenlenirken, suçun cezasının alt sınırı 3 yıldan 4 yıla çıkarıldı. Ayrıca, suçun örgüt faaliyeti kapsamında işlenmesi halinde yarı oranı yerine bir kat artırım yapılacak.

CMK'nın 100. maddesinde yapılan değişiklikle "Sadece adli para cezasını gerektiren veya vücut dokunulmazlığına karşı kasten işlenenler hariç hapis cezasının üst sınırı iki yıldan fazla olmayan suçlarda tutuklama kararı verilemez" şeklinde değişiklik yapıldı. Bu düzenlemeden sonra İstanbul'da belediye otobüsünde şort giydiği gerekçesiyle hemşire Ayşegül Terzi'yi darp ettiği belirtilen A.Ç. gibi benzer suçları işleyenler tutuklanabilecek.

MAKAS ATANLARA CEZA ARTTI
TCK'nın 179. maddesinde yapılan değişiklikle trafikte makas atarak trafiği tehlikeye sokanlar başta olmak zere trafik magandalarına verilen cezanın alt sınırı 1 aydan 3 aya çıkartıldı.
Öte yandan TBMM'de kabul edilen kanunla cezası artan diğer suçlar ise şöyle: "Fuhşun reklamını yapmak amacıyla hazırlanmış görüntü, yazı ve sözleri içeren ürünleri verme, dağıtma veya yayma eylemi de TCK nın 227. maddesi kapsamında suç olarak düzenlendi. Kumar oynanması için yer ve imkân sağlama suçunun cezası artırılarak, suç olarak öngörülen cezanın alt sınırı 1 aydan 1 yıla, üst sınırı ise 1 yıldan 3 yıla çıkarılmakta, adli para cezasının alt sınırı 5 gün yerine 200 gün olarak belirlendi. Gizli soruşturmacı görevlendirilmesi tedbiri bireysel işlenen uyuşturucu madde ticareti suçunda da uygulanabilecek ve bu tedbire sulh ceza hâkimliği tarafından karar verilecek."  

 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
30.06.2026
00:09
Berdibek`in ziyareti umutlandırdı, Özturan son noktayı koydu:
Berdibek'in ziyareti umutlandırdı, Özturan son noktayı koydu: 'Artık yokum'
AK Parti Bingöl Milletvekili Feyzi Berdibek'in, 12Bingölspor'un eski Kulüp Başkanı Mehmet Engin Özturan'ı yeniden göreve dönmesi için ziyaret etmesi, spor camiasında umut oluşturdu. Ancak Bingöl Online'a konuşan Özturan, dönüş ihtimalini kesin ifadelerle reddetti.
30.06.2026
00:08
Bingöl`de iki yılanın dişi mücadelesi kamerada
Bingöl'de iki yılanın dişi mücadelesi kamerada
Bingöl Fotoğraf ve Sinema Derneği Başkanı Kenan Nihat Elçi, halk arasında 'Çukurbaşlı kara yılanı' olarak bilinen iki erkek yılanın dişi için verdiği mücadeleyi görüntüledi. Elçi, mücadele sırasında her iki yılanın da boyun kısmında yaralanmalar oluştuğuna dikkat çekti ve vatandaşları uyardı!
30.06.2026
00:07
Bingöl`de uyuşturucu operasyonu: 1 kişi tutuklandı
Bingöl'de uyuşturucu operasyonu: 1 kişi tutuklandı
Bingöl'de narkotik ekiplerinin düzenlediği operasyonda 54 gramdan fazla esrar ile 9 kök kenevir ele geçirildi. Gözaltına alınan 2 şüpheliden biri tutuklanırken, diğeri adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.
30.06.2026
00:06
Bingöl`ü KKTC Gayrimenkul Zirvesi`nde temsil etti
Bingöl'ü KKTC Gayrimenkul Zirvesi'nde temsil etti
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin Girne kentinde düzenlenen Gayrimenkul Zirvesi'ne katılan Tüm Emlakçılar Derneği Bingöl Başkanı Serhat Bukan, zirvede edinilen bilgi ve deneyimleri Bingöl'deki emlak sektörü temsilcileriyle paylaşacaklarını belirterek, sektörün daha güçlü ve kurumsal bir yapıya kavuşması için çalışmalarını sürdüreceklerini söyledi.
30.06.2026
00:05
Genç`te Etüt Merkezi ve Halk Kütüphanesi için ilk kazma vuruldu
Genç'te Etüt Merkezi ve Halk Kütüphanesi için ilk kazma vuruldu
Genç Belediyesi'nin ilçeye kazandıracağı Etüt Merkezi ve Halk Kütüphanesi Projesi'nde yapım çalışmaları başladı. Yaklaşık 400 öğrenci kapasiteli merkezin, 2026-2027 eğitim öğretim dönemine yetiştirilmesi hedefleniyor.
30.06.2026
00:04
Trafik sigortasında yeni dönem yarın başlıyor!
Trafik sigortasında yeni dönem yarın başlıyor!
Zorunlu trafik sigortasında hasar, onarım ve tazminat süreçlerini baştan sona değiştirecek yeni düzenleme 1 Temmuz itibarıyla yürürlüğe giriyor. Araç değer kaybı başvuruları otomatik yapılacak, orijinal parça kullanımına yeni kurallar getirilecek, ağır hasarlı araçlar ve kaza yerini terk eden sürücüler için daha sıkı uygulamalar devreye alınacak.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın