KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
12 Ağustos 2026 Çarşamba
°C

Çiçek: 'halkımız zazaca'ya karşı duyarlı”

Uluslararası Zaza Dili Sempozyumu ile ilgili bir basın açıklaması yapan Fatih Çiçek; İlki düzenlenen Uluslararası Zaza Dili Sempozyumu'nun seçim sürecine denk gelmesi, aynı günlerde farklı etkinlikler ve mitinglerin olmasına rağmen Bingöl halkının yoğun bir katılım ile gerçekleşti. Bu da halkın Zazaca'ya verdiği önemi göstermektedir. Bu yoğun sahiplenme ve ilgiden dolayı çok mutlu oldum. Ayrıca Bingöl Üniversitesi'nin yok olmasına ramak kalmış olan Zazaca'ya karşı göstermiş olduğu bu duyarlılığı da çok anlamlı buluyorum, göstermiş olduğu duyarlılıktan dolayı, başta Rektör Gıyasettin Baydaş olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.” dedi.

Çiçek: `halkımız zazaca`ya karşı duyarlı”
30 MAYIS 2011 PAZARTESİ 08:18
0
3371
1
AA aa

Bugün yarı ölü dil halini almak üzere olan Zazaca'nın kurtulması tebliğimde ifade ettiğim gibi Zazaca'nın siyaset dili olmasından geçiyor diyen Çiçek; “Siyaset dili kavramı ideolojik ve kamplaşmadan uzak bir şekilde, Zazaca'nın toplum tarafından içselleştirip, talep edilebilir hale gelmesini ifade etmektedir” dedi.

 
“Bu sempozyum  Zazaca'nın dil veya lehçe olması tartışmasını da geride bırakmıştır. Kaldı ki Zazaca bir lehçe olsa bile bugün artık bir dil haline geldiği tartışılmaz bir gerçektir.” şeklinde değerlendirmede bulunan Fatih Çiçek; “Burada uluslararası bir katılımın olması da Zazaca'nın sadece bölgemizde tartışılan ve ilgi uyandıran bir dil veya konu olmadığını ve Zazaca'nın bu bölgeye hapsedilmeyecek kadar önemli olduğunu ortaya koymuştur. Ayrıca bu tür tartışmalar, yani Zazaca ‘nın bir dil veya lehçe olması Zazaca'yı kullanan son kişinin ölmesi ile önemini de yitirecektir. Bu noktada bütün ideolojik düşüncelerimizden sıyrılıp, Zazaca'nın yaşatılması için neler yapabilirizi tartışmamız ve bu konuda düşenceler üretmeliyiz.” şeklinde konuştu.
 
Çiçek açıklamasında Zazaların devletten beklentileri olduğunu belirterek;  “Zazalar olarak, devletten ve hükümetten ilk beklentimiz; TRT bünyesinde müstakil bir kanalın Zazaca'ya ayrılması gerektiğidir. Zazalar'ın Türkiye'nin 3. büyük etnik grubu olduğu dikkate alındığında, hâlihazırda TRT 6'da sınırlı bir şekilde uygulanan bir yayının adaletsiz bir uygulama olduğu ve Zazaca'ya bir katkı sunmadığı bir gerçektir. Tam gün yayın yapacak bir kanalın açılması gerekmektedir. Bu konuda yakın bir zamanda Bingöl'ü ziyaret edecek olan Sayın Başbakanımızdan bu yönden bir beklenti içinde olduğumuzu ve bizde bu yönde bir müjde vermesini büyük bir heyecan ile bekliyoruz” dedi.
 
Çiçek açıklamasının son bölümünde şöyle dedi: “Zazaca dilini yaşatmak için toplumda bu yönde ciddi bir talep yaratmayı başaramadığımız zaman, Zazaca'nın kesinlikle bir sonraki nesilden itibaren dergi ve kitaplarda, kütüphanelerin raflarında kalan bir dil olmaktan öteye gitmeyeceğini kabul edip, Zazaca'yı siyaset dili” haline getirerek, Zazaca'nın yaşatılmasına dair, bireyden topluma doğru politikalar üretmeli ve bu yönde Zazaca için hareket alanı yaratılması gerekmektedir.”
                                                                                             
YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
solhanlı (@Misafir_4709)
30 Mayıs 2011 Pazartesi 14:21
aynen katılıyorum ağzına sağlık fatih bey
11.08.2026
22:07
`O sellektörün ölüm işareti olduğunu birkaç saniye sonra anladık`
'O sellektörün ölüm işareti olduğunu birkaç saniye sonra anladık'
Bingöl'ün merhum Belediye Başkanı Hikmet Tekin, şehadetinin 47. yılında dualarla anılacak. O kanlı saldırının canlı tanıklarından Mithat Dopdoğru, 47 yıl sonra Bingöl Online'a konuştu. Dopdoğru'nun anlattıkları, yalnızca bir suikastın değil; yarım kalan hayatların, çocuk yaşta taşınan korkuların ve Bingöl'ün hafızasında hiç kapanmayan bir yaranın hikâyesi.
11.08.2026
22:06
Bingöl`de inşaatta feci iş kazası! Genç işçi kurtarılamadı
Bingöl'de inşaatta feci iş kazası! Genç işçi kurtarılamadı
Bingöl'de bir inşaatta asansör montajı yaptığı sırada üzerine asansör kabini düşen 32 yaşındaki işçi Muhammed Uyğur, kaldırıldığı hastanede yapılan tüm müdahalelere rağmen yaşamını yitirdi.
11.08.2026
22:04
Hesarek hedefi: Bölgenin turizm merkezi olacak
Hesarek hedefi: Bölgenin turizm merkezi olacak
Bingöl Valisi Cahit Çelik, Hesarek Kayak Merkezi'ne ulaşımı sağlayan yolda başlatılan genişletme çalışmalarını yerinde inceledi. Çelik, ulaşım altyapısının güçlendirilmesiyle birlikte Hesarek'i ilin ve bölgenin önemli turizm merkezlerinden biri haline getirmeyi hedeflediklerini söyledi.
11.08.2026
22:03
Çalıştığı inşaattan düştü, hayatını kaybetti
Çalıştığı inşaattan düştü, hayatını kaybetti
Bingöl'ün Adaklı ilçesinde çalıştığı inşaatta dengesini yitirerek düşen 70 yaşındaki işçi Necmettin Barut, hayatını kaybetti.
11.08.2026
22:02
Bingöl`de Kaldırımlar Yenileniyor
Bingöl'de Kaldırımlar Yenileniyor
Bingöl Belediyesi, 2026 yılı çalışma programı kapsamında kentin dört bir yanında kaldırımları yeniliyor. Bazalt, begonit ve kilitli parke uygulamalarıyla hem yaya güvenliği artırılıyor hem de engelli vatandaşlar için erişilebilir güzergahlar oluşturuluyor.
11.08.2026
22:00
Bingöl`ün içme suyu hattında kritik etap tamamlandı
Bingöl'ün içme suyu hattında kritik etap tamamlandı
DSİ, Bingöl içmesuyu isale hattındaki çalışmaları tamamladı. Yeni hat ve 5 bin metreküplük depo ile kentin içme suyu ihtiyacının 2055 yılına kadar karşılanması hedefleniyor.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın