KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
27 Nisan 2026 Pazartesi
°C

Çiçek: 'halkımız zazaca'ya karşı duyarlı”

Uluslararası Zaza Dili Sempozyumu ile ilgili bir basın açıklaması yapan Fatih Çiçek; İlki düzenlenen Uluslararası Zaza Dili Sempozyumu'nun seçim sürecine denk gelmesi, aynı günlerde farklı etkinlikler ve mitinglerin olmasına rağmen Bingöl halkının yoğun bir katılım ile gerçekleşti. Bu da halkın Zazaca'ya verdiği önemi göstermektedir. Bu yoğun sahiplenme ve ilgiden dolayı çok mutlu oldum. Ayrıca Bingöl Üniversitesi'nin yok olmasına ramak kalmış olan Zazaca'ya karşı göstermiş olduğu bu duyarlılığı da çok anlamlı buluyorum, göstermiş olduğu duyarlılıktan dolayı, başta Rektör Gıyasettin Baydaş olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.” dedi.

Çiçek: `halkımız zazaca`ya karşı duyarlı”
30 MAYIS 2011 PAZARTESİ 08:18
0
3207
1
AA aa

Bugün yarı ölü dil halini almak üzere olan Zazaca'nın kurtulması tebliğimde ifade ettiğim gibi Zazaca'nın siyaset dili olmasından geçiyor diyen Çiçek; “Siyaset dili kavramı ideolojik ve kamplaşmadan uzak bir şekilde, Zazaca'nın toplum tarafından içselleştirip, talep edilebilir hale gelmesini ifade etmektedir” dedi.

 
“Bu sempozyum  Zazaca'nın dil veya lehçe olması tartışmasını da geride bırakmıştır. Kaldı ki Zazaca bir lehçe olsa bile bugün artık bir dil haline geldiği tartışılmaz bir gerçektir.” şeklinde değerlendirmede bulunan Fatih Çiçek; “Burada uluslararası bir katılımın olması da Zazaca'nın sadece bölgemizde tartışılan ve ilgi uyandıran bir dil veya konu olmadığını ve Zazaca'nın bu bölgeye hapsedilmeyecek kadar önemli olduğunu ortaya koymuştur. Ayrıca bu tür tartışmalar, yani Zazaca ‘nın bir dil veya lehçe olması Zazaca'yı kullanan son kişinin ölmesi ile önemini de yitirecektir. Bu noktada bütün ideolojik düşüncelerimizden sıyrılıp, Zazaca'nın yaşatılması için neler yapabilirizi tartışmamız ve bu konuda düşenceler üretmeliyiz.” şeklinde konuştu.
 
Çiçek açıklamasında Zazaların devletten beklentileri olduğunu belirterek;  “Zazalar olarak, devletten ve hükümetten ilk beklentimiz; TRT bünyesinde müstakil bir kanalın Zazaca'ya ayrılması gerektiğidir. Zazalar'ın Türkiye'nin 3. büyük etnik grubu olduğu dikkate alındığında, hâlihazırda TRT 6'da sınırlı bir şekilde uygulanan bir yayının adaletsiz bir uygulama olduğu ve Zazaca'ya bir katkı sunmadığı bir gerçektir. Tam gün yayın yapacak bir kanalın açılması gerekmektedir. Bu konuda yakın bir zamanda Bingöl'ü ziyaret edecek olan Sayın Başbakanımızdan bu yönden bir beklenti içinde olduğumuzu ve bizde bu yönde bir müjde vermesini büyük bir heyecan ile bekliyoruz” dedi.
 
Çiçek açıklamasının son bölümünde şöyle dedi: “Zazaca dilini yaşatmak için toplumda bu yönde ciddi bir talep yaratmayı başaramadığımız zaman, Zazaca'nın kesinlikle bir sonraki nesilden itibaren dergi ve kitaplarda, kütüphanelerin raflarında kalan bir dil olmaktan öteye gitmeyeceğini kabul edip, Zazaca'yı siyaset dili” haline getirerek, Zazaca'nın yaşatılmasına dair, bireyden topluma doğru politikalar üretmeli ve bu yönde Zazaca için hareket alanı yaratılması gerekmektedir.”
                                                                                             
YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
solhanlı (@Misafir_4709)
30 Mayıs 2011 Pazartesi 14:21
aynen katılıyorum ağzına sağlık fatih bey
26.04.2026
22:47
DEVA Partili Baraç, vekilleri işaret eti:
DEVA Partili Baraç, vekilleri işaret eti: 'Belediye başkanına baskı uygulanıyor'
Milletvekillerinin bazı taleplerinin karşılık bulmaması halinde belediye başkanını kamuoyu önünde yıpratmaya yönelik girişimlerde bulunduğunu vurgulayan DEVA Partisi Bingöl İl Başkanı Nihat Baraç, bu sürecin siyasi hesaplaşmaya dönüştürülmemesi gerektiğini vurguladı.
26.04.2026
20:27
Gökyüzü deliniyor! Bingöl için sağanak uyarısı!
Gökyüzü deliniyor! Bingöl için sağanak uyarısı!
Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Bingöl için uyardı! Pazartesi gök gürültülü sağanak uyarısı yapılan Bingöl için hafta içinde sağanak etkisinin süreceği vurgulanırken, sel ve yüksek kesimlerdeki çığ riskine karşı da tedbirli olunması çağrısında bulundu.
26.04.2026
20:23
Bingöl`de Soğuk Hava Yayla Sezonunu Geciktirdi
Bingöl'de Soğuk Hava Yayla Sezonunu Geciktirdi
Bingöl'de mevsim normallerinin altına düşen hava sıcaklıkları ve yüksek kesimlerde erimeyen kar nedeniyle besiciler yaylalara çıkamadı. Hayvanlar bu yıl ahırlarda besiye alındı.
26.04.2026
20:22
Yedisu Depremi Sonrası Uzmanlar İkiye Bölündü
Yedisu Depremi Sonrası Uzmanlar İkiye Bölündü
Bingöl'ün Yedisu ilçesinde meydana gelen 4,4 büyüklüğündeki depremin ardından uzman isimlerden dikkat çeken açıklamalar geldi. Prof. Dr. Naci Görür 'büyük depremi tetikleyebilir' derken, Prof. Dr. Osman Bektaş daha temkinli konuştu.
26.04.2026
20:15
Bingöl`de Deprem! Olumsuzluk yok, tarama sürüyor
Bingöl'de Deprem! Olumsuzluk yok, tarama sürüyor
Sabah saatlerinde Bingöl'ün Yedisu ilçesinde meydana gelen 4.4 büyüklüğündeki deprem paniğe neden olurken, ilk belirlemelere göre can ve mal kaybı yaşanmadı. Valilik, saha tarama çalışmalarının sürdüğünü açıkladı.
26.04.2026
20:12
Genç Muratspor`dan 5 Gollü Galibiyet
Genç Muratspor'dan 5 Gollü Galibiyet
Ligde kalma mücadelesi veren Genç Muratspor, deplasmanda Bulanık Kopspor'u 5-2 mağlup ederek kaderini son haftaya taşıdı. Kritik Doğubeyazıt maçı öncesi kentte birlik çağrısı yapıldı.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın