KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
12 Temmuz 2026 Pazar
°C

Çiçek: 'halkımız zazaca'ya karşı duyarlı”

Uluslararası Zaza Dili Sempozyumu ile ilgili bir basın açıklaması yapan Fatih Çiçek; İlki düzenlenen Uluslararası Zaza Dili Sempozyumu'nun seçim sürecine denk gelmesi, aynı günlerde farklı etkinlikler ve mitinglerin olmasına rağmen Bingöl halkının yoğun bir katılım ile gerçekleşti. Bu da halkın Zazaca'ya verdiği önemi göstermektedir. Bu yoğun sahiplenme ve ilgiden dolayı çok mutlu oldum. Ayrıca Bingöl Üniversitesi'nin yok olmasına ramak kalmış olan Zazaca'ya karşı göstermiş olduğu bu duyarlılığı da çok anlamlı buluyorum, göstermiş olduğu duyarlılıktan dolayı, başta Rektör Gıyasettin Baydaş olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.” dedi.

Çiçek: `halkımız zazaca`ya karşı duyarlı”
30 MAYIS 2011 PAZARTESİ 08:18
0
3319
1
AA aa

Bugün yarı ölü dil halini almak üzere olan Zazaca'nın kurtulması tebliğimde ifade ettiğim gibi Zazaca'nın siyaset dili olmasından geçiyor diyen Çiçek; “Siyaset dili kavramı ideolojik ve kamplaşmadan uzak bir şekilde, Zazaca'nın toplum tarafından içselleştirip, talep edilebilir hale gelmesini ifade etmektedir” dedi.

 
“Bu sempozyum  Zazaca'nın dil veya lehçe olması tartışmasını da geride bırakmıştır. Kaldı ki Zazaca bir lehçe olsa bile bugün artık bir dil haline geldiği tartışılmaz bir gerçektir.” şeklinde değerlendirmede bulunan Fatih Çiçek; “Burada uluslararası bir katılımın olması da Zazaca'nın sadece bölgemizde tartışılan ve ilgi uyandıran bir dil veya konu olmadığını ve Zazaca'nın bu bölgeye hapsedilmeyecek kadar önemli olduğunu ortaya koymuştur. Ayrıca bu tür tartışmalar, yani Zazaca ‘nın bir dil veya lehçe olması Zazaca'yı kullanan son kişinin ölmesi ile önemini de yitirecektir. Bu noktada bütün ideolojik düşüncelerimizden sıyrılıp, Zazaca'nın yaşatılması için neler yapabilirizi tartışmamız ve bu konuda düşenceler üretmeliyiz.” şeklinde konuştu.
 
Çiçek açıklamasında Zazaların devletten beklentileri olduğunu belirterek;  “Zazalar olarak, devletten ve hükümetten ilk beklentimiz; TRT bünyesinde müstakil bir kanalın Zazaca'ya ayrılması gerektiğidir. Zazalar'ın Türkiye'nin 3. büyük etnik grubu olduğu dikkate alındığında, hâlihazırda TRT 6'da sınırlı bir şekilde uygulanan bir yayının adaletsiz bir uygulama olduğu ve Zazaca'ya bir katkı sunmadığı bir gerçektir. Tam gün yayın yapacak bir kanalın açılması gerekmektedir. Bu konuda yakın bir zamanda Bingöl'ü ziyaret edecek olan Sayın Başbakanımızdan bu yönden bir beklenti içinde olduğumuzu ve bizde bu yönde bir müjde vermesini büyük bir heyecan ile bekliyoruz” dedi.
 
Çiçek açıklamasının son bölümünde şöyle dedi: “Zazaca dilini yaşatmak için toplumda bu yönde ciddi bir talep yaratmayı başaramadığımız zaman, Zazaca'nın kesinlikle bir sonraki nesilden itibaren dergi ve kitaplarda, kütüphanelerin raflarında kalan bir dil olmaktan öteye gitmeyeceğini kabul edip, Zazaca'yı siyaset dili” haline getirerek, Zazaca'nın yaşatılmasına dair, bireyden topluma doğru politikalar üretmeli ve bu yönde Zazaca için hareket alanı yaratılması gerekmektedir.”
                                                                                             
YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
solhanlı (@Misafir_4709)
30 Mayıs 2011 Pazartesi 14:21
aynen katılıyorum ağzına sağlık fatih bey
11.07.2026
17:07
BESOB Başkanı Kurtaran:
BESOB Başkanı Kurtaran: 'Bingöl'ün parası Bingöl'de kalsın'
Bingöl Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (BESOB) Başkanı Mesut Kurtaran, kentte yaklaşık 130 şubesi bulunan ulusal zincir marketlerin yerel ekonomiyi olumsuz etkilediğini belirterek, 'Aylık milyarlarca lira Bingöl'den çıkıyor. Bu para Bingöl'de kalmalı.' dedi. Kurtaran, yerel esnafa da fiyat politikalarını gözden geçirme çağrısında bulundu.
11.07.2026
16:47
Bingöl`de bir haftada 21 şüpheli yakalandı, 4 kişi tutuklandı
Bingöl'de bir haftada 21 şüpheli yakalandı, 4 kişi tutuklandı
Bingöl İl Emniyet Müdürlüğü ekiplerince son bir haftada gerçekleştirilen operasyonlarda 21 şüpheli yakalanırken, çeşitli suçlardan aranan 4 kişi tutuklanarak cezaevine gönderildi.
11.07.2026
15:39
MEB`de yönetici kadrolarına ek tazminat
MEB'de yönetici kadrolarına ek tazminat
Resmî Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile Millî Eğitim Bakanlığı'nda yönetici kadrolarında görev yapan ve belirli hizmet süresini tamamlayan öğretmenlere ek özel hizmet tazminatı verilmesinin önü açıldı. Düzenleme, il milli eğitim müdür yardımcıları, ilçe milli eğitim müdürleri ve şube müdürlerini kapsıyor.
11.07.2026
02:25
Uzman erbaşlar ve kamu personel alımında yeni dönem
Uzman erbaşlar ve kamu personel alımında yeni dönem
Resmî Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren yeni düzenlemeyle uzman erbaşların sicil sistemi yeniden şekillendirilirken, bazı kamu kadrolarına 40 yaşına kadar personel alımının önü açıldı. Kanunda fiziki yeterlilik, sözlü sınav ve askerlik hizmetine ilişkin önemli değişiklikler de yer aldı.
10.07.2026
23:13
Kiğı`yı yasa boğan ölüm! Lise öğrencisi yaşamını yitirdi
Kiğı'yı yasa boğan ölüm! Lise öğrencisi yaşamını yitirdi
Bingöl'ün Kiğı ilçesinde serinlemek için girdiği çayda boğulan 15 yaşındaki Ali Kemal Övet, yaşamını yitirdi. Olay ilçede büyük üzüntüye neden oldu.
10.07.2026
23:11
Bingöl Kent Konseyi İkinci Dönem Seçimi tamamlandı
Bingöl Kent Konseyi İkinci Dönem Seçimi tamamlandı
Bingöl Kent Konseyi 2. Dönem Seçimli Genel Kurulu'nda tek aday olarak seçime giren Yunus Kuyuldar, üyelerin oy birliğiyle Kent Konseyi Başkanlığına seçildi. Genel kurulda ayrıca 18 kişilik yeni Yürütme Kurulu da belirlendi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın