KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
19 Ağustos 2025 Salı
°C

Çiftçinin yüzü gülecek!

Bingöl'de 70 yıldır ekimi yapılan ve lezzeti ülke çapına yayılan Yedisu Horoz Kuru Fasulyesinin coğrafi işaretinin alınması için hasadı yapıldı. Kilosu şuan 15 TL'ye sattıklarını belirten çiftçiler, coğrafi işaretin alınmasıyla fasulyenin markalaşacağını ve değerleneceğini aktardı.

Çiftçinin yüzü gülecek!
08 EKİM 2018 PAZARTESİ 23:21
0
1948
1
AA aa

Bingöl ile Yedisu İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından, 2018 Mayıs ayında Yedisu Horoz Kuru Fasulyesi için coğrafi işaret alma çalışmaları başlatıldı. Çalışma kapsamda Yedisu ilçesi Kabaoluk Mahallesi ve Gelinpertek Köyünde 500'er metrekarelik alanlarda yapılan ekimin ardından, kuru fasulyenin coğrafi işaret alması için hasat yapıldı. Yedisu Horoz Kuru Fasulyesinin fiziksel, morfolojik, teknolojik özellikleri ve besin değerlerinin belirlenmesi amacıyla gerekli çalışmaların tamamlanmasıyla coğrafi işaret başvurusunun yapılacağı bildirildi.

İlçe Tarım ve Orman Müdür Vekili Esra Aksu Yurdakul, "Yıllık ortalama 35 ton ürün elde ediyoruz ve 15 TL'ye satışı yapılıyor. Tabi ki bu fiyat yörede üretim yapan çiftçimiz emeğinin karşılığı değil. Biz de bu kapsamda Yedisu Horoz Kuru Fasulyesinin coğrafi işaret alması için bir çalışma başlattık. Bu amaçla ilçede iki lokasyonda 500 metrekarelik iki alanda kuru fasulye denemeleri kurduk ve hasat işlemini gerçekleştirmiş bulunmaktayız. Hasat ile birlikte ürünlerimiz kimyasal analiz için ilimizdeki laboratuvarımıza göndereceğiz” dedi.

Coğrafi işaretin alınmasıyla ülke ekonomisine katkı sunacaklarını vurgulayan Yurdakul, “Coğrafi işaret almak ile amacımız, nasıl ülkede Diyarbakır karpuzu, İspir Fasulyesi tanınıyorsa yöremize özgü olan bu fasulyemizi de ülke genelinde tanıtımını sağlamak. Hem yöremizde geçimini tarımla sağlayan çiftçilerimize hem de ülke ekonomisine katkı sağlamak istiyoruz” diyerek bilgi verdi.

Hasada katılanlardan Esra Vural, "Yedisu'da aileler geçimini tarım ve hayvancılık ile yapıyor. Bitkisel üretim olarak genellikle kuru fasulye üretimi yapılıyor. Çünkü toprağı ve iklimi çok uygun. Kuru fasulye şuan 15-16 liradan satılıyor, il müdürlüğünün vermiş olduğu destekle ile bu coğrafi işaret alınırsa fiyatlar 40 lirayı bulur. Coğrafi işaret alınırsa buradaki çiftçiler, ailelerimiz emeklerinin karşılığını alacaktır" şeklinde konuştu.

Elazığ'dan memleketi Bingöl'deki tarlasında fasulye ektiğini aktaran Ramazan Alcuma ise, "Kuru fasulyemizin daha iyi olması için sürekli ekip, yatırım yapıyorum . Fasulyemiz ülke genelinde isim yapmış bir üründür. Yetkililerden fasulyenin daha değerli olması için çalışmalara ağırlık vermelerini talep ediyoruz. Zahmeti çok ama teknolojik destek verilirse hasadı daha kolay olur. Tarım İl Müdürlüğü yaptığı çalışmada sonuç alırsa, inşallah emeğimizin karşılığını alırız” ifadelerini kullandı.

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
Misafir Kullanıcı (@Misafir_31758)
09 Ekim 2018 Salı 08:21
kilosu 15 tl mi yuh ya geçen senelerde 6-8 tl arasındaydı
19.08.2025
01:26
Bingöl`de kaza! Otomobilin çarptığı yaya hayatını kaybetti
Bingöl'de kaza! Otomobilin çarptığı yaya hayatını kaybetti
Hayatını kaybeden 65 yaşındaki Kadriye Korkulu'nun, Belediye Başkanı Erdal Başkan Arıkan'ın teyzesi olduğu öğrenildi.
18.08.2025
23:46
Bingöl`de piknik yapan aile ölümden döndü
Bingöl'de piknik yapan aile ölümden döndü
Baraj sularının aniden yükselmesiyle piknik yapan aile mahsur kaldı. Ağaç dallarına tutunarak hayatta kalan ve güçlükle kurtarılan aile, siren uyarı sesinin duyulmadığını vurguladı.
18.08.2025
23:43
Bingöl Umut Kervanı`ndan Kırtasiye Yardımı Çağrısı
Bingöl Umut Kervanı'ndan Kırtasiye Yardımı Çağrısı
Bingöl Umut Kervanı, Eylül ayında başlayacak olan 2025-2026 yılı eğitim ve öğretim yılında yetim ve ihtiyaç sahibi öğrencilerin kırtasiye ihtiyaçlarını karşılamak için hayırseverlere yardım çağrısında bulundu.
18.08.2025
20:45
Bingöl`de aranan 29 firari yakalandı
Bingöl'de aranan 29 firari yakalandı
Bingöl'de aranan şahıslara yönelik gerçekleştirilen operasyonlarda, firari olan 29 şahıs yakalandı. Vali Usta: 'Aranması olup da hiçbir şey olmamışçasına aramızda dolaşanlara karşı mücadelemiz kararlılıkla sürüyor. Bingöl'ümüzün huzuru için onlara asla yer vermeyeceğiz' dedi.
18.08.2025
20:12
12 Bingölspor, bilet fiyatlarını açıkladı
12 Bingölspor, bilet fiyatlarını açıkladı
2025-2026 sezonunda 3. Lig'de mücadele edecek olan yeşil beyazlı temsilcimiz 12 Bingölspor, iç saha maçlarına dair bilet ve kombine fiyatlarını duyurdu ve 'Bu sezon sen de yerini al, şehrinin takımına omuz ver' çağrısında bulundu.
18.08.2025
19:44
Körtewliler yaylada şenlendi
Körtewliler yaylada şenlendi
Bingöl merkeze bağlı Çukurca köyü (Körtew) sakinleri, ikincisi bu yıl düzenlenen yayla şenliğinde bir araya geldi. Çeşitli ikramların yapıldığı şenlikte, sanatçıların söylediği şarkılar eşliğinde coşan yöre halkı, halaylar çekerek gönüllerince eğlendi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın