KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
08 Kasım 2026 Pazar

Çiftçiye enerji desteği

Bingöl Tarım Müdürlüğü'nden yapılan yazılı açıklamada hayvancılık ve tarım alanında faaliyet gösteren işletmelere enerji desteği verileceği bildirildi.

Çiftçiye enerji desteği
04 AĞUSTOS 2007 CUMARTESİ 10:22
0
1017
0
AA aa
Açıklamada, yatırımların ve istihdamın teşviki ile bazı kanunlarda değişiklik yapılması hakkında 5084 Sayılı kanunda yer alan “ Enerji desteğinin” uygulanmasına ilişkin usul ve esasların ayrıntılarına yer verildi.

İşletmelerin 2007 yılı mayıs ayı ve sonraki dönemde enerji desteği uygulamasından yararlanabilmesi için;

- Hayvancılık ( Su ürünleri yetiştiriciliği ve tavukçuluk dahil), organik ve biyoteknolojik tarım, Kültür mantarı yetiştiriciliği ve kompostu, seracılık, sertifikalı tohumculuk ve soğuk hava deposu ile imalat sanayi, madencilik, turizm konaklama tesisi, eğitim veya sağlık alanlarında faaliyet göstermeleri,

- 1 Nisan 2005 tarihinden sonra yeni işe başlayan işletmelerde fiilen ve sürekli olarak asgari 10 işçi çalıştırılması

- 1 Nisan 2005 tarihinden önce, faaliyette bulunan işletmelerde bu tarihten önce Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğüne bildirmiş oldukları pirim ve hizmet belgelerinde beyan edilen işçi sayılarının asgari 10 işçi olması veya istihdamı 10 işçiye tamamlaması gerekiyor.

Destek oranları

Enerji desteği oranı 1 Nisan 2005 tarihinden sonra faaliyete geçen işletmelerde “10 işçi çalıştırılması” halinde % 20 olacak. Bu orana, asgari sayıdan sonra ki her bir ilave istihdam için 0,5 puan ilave edilecek.

Bu tarihten önce faaliyette bulunan işletmelerde, Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğüne bildirilmiş oldukları işçi sayılarının 10 kişinin üzerinde olması halinde ve işletmelerin 1 Nisan 2005 tarihinden önceki istihdamı asgari 10 kişi olması veya 10 kişiye tamamlanması halinde de enerji desteği oranı % 20 olarak belirlendi. Bu tarihten sonra, asgari sayının veya 10 kişinin üzerinde işe alınan her bir ilave istihdam için 0,5 puan ilave edilecek.

Yararlanılabilecek enerji desteği oranı OSB'nde veya Endüstri Bölgelerinde Kurulu bulunan işletmeler için Elektrik Enerjisi giderlerinin %50'sini, diğer alanlarda kurulu işletmeler için %40'ını geçemeyecek.

Desteğin Uygulama Süresi       

Enerji desteği uygulaması, 31 Aralık 2008 tarihine kadar yapılacak. Ancak, destek uygulanacak illerde 1 Nisan 2005 tarihinden sonara yatırıma başlanan tesisler için, yatırımların;

- 31 Aralık 2007 tarihine kadar tamamlanması halinde işletmeye geçişi tarihinden itibaren 5 yıl,

- 31 Aralık 2008 tarihine kadar tamamlanması halinde işletmeye geçiş tarihinden itibaren 4 yıl,

- 31 Aralık 2009 tarihine kadar tamamlanması halinde işletmeye geçiş tarihinden itibaren 3 yıl, süre ile enerji desteği uygulanacak. Bozcaada ve Gökçeada'daki tesisler için ise Enerji desteği uygulaması, 1 Nisan 2012 tarihine kadar yapılacak.

Destek Uygulamasının Esasları 


Tebliği kapsamında Enerji desteğinde yararlanacak tesisler ile bu tesislerin destekten hangi oranda yararlanacakları, Vali veya Vali tarafından tayin edilen Vali Yardımcılarından birisinin başkanlığında İl düzeyinde kurulacak Enerji Desteği Komisyonu Komisyonca tespit edilecek. Komisyonca belirlenen Enerji desteği tutarları genel bütçeden ayrılan kaynaktan Komisyonun Müsteşarlığa yaptığı müracaat sırası dikkate alınarak Müsteşarlıkça Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası aracılığı ile işletmelerin T.C Ziraat Bankasındaki hesaplarına aktarılacak. Aynı Firmaya ait birden fazla tesisin bulunması halinde her bir tesis için ayrı ayrı müracaatta bulunulması gerekecek.

Enerji Desteğine
Esas Harcamalar 

İşletmelerin Elektrik Enerjisi giderinin hesaplanmasında, eski dönem borçları, gecikme faizleri, KDV, reaktif güç bedeli, Enerji Fonu, TRT payı ve Belediye tüketim vergisi vb. ödemeler hariç sadece “Enerji ve Güç Bedelleri” toplamı dikkate alınacak.

Enerji desteği uygulaması, Elektrik Enerjisinin temin edildiği kurum veya kuruluşlarca düzenlenmiş ve bedeli peşin olarak fatura döneminde ödenmiş fatura değerleri dikkate alınarak yapılacak.

Ödemenin geciktirilmesi veya taksitlendirilmesi durumunda faturada belirlenen tutarın tamamının ödenmesini müteakip Enerji desteği uygulaması yapılacak.

Enerji Desteğinden Yararlanamayacak İşletmeler       

Mevcut işletmenin kapatılarak değişik ad, unvan veya iş birimi olarak tekrar açılması, yönetim ve kontrolü elinde bulunduracak şekilde doğrudan veya dolaylı ortaklık ilişkisi bulunan şirketler arasında istihdamın kaydırılması şahıs işletmelerinde işletme sahipliğini değiştirilmesi gibi ek bir kapasite veya istihdam artışına neden olmayan işlemlerin gerçekleştirilmesi halinde Enerji desteğinde yararlanılamayacak.

Ayrıca 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu ile 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu ve Uluslar arası anlaşma hükümlerine istinaden yapılan hizmet ve yapım işlerinin gerçekleştirilmesine yönelik faaliyetler ve demir-çelik sektöründe asgari 4 Milyon ton/yıl üretim kapasitesinin altında sıvı çelik üreten ve/veya çelik haddeleyen yeni kurulacak veya faaliyete bulunan işletmeler Enerji desteği uygulanmayacak. Kanun kapsamı İllerde bulunan işletmelerin yatırımlarda Devlet Yardımları hakkında kararlar veya ilgili diğer mevzuat uyarınca enerji desteğinden yararlanması halinde bu işletmeler, aynı dönem için mükerrer olarak Enerji desteğinden yararlandırılmayacak.    

Bu durumda, işletmelerin Kanun kapsamı enerji desteğinden yararlanmayı tercih etmesi halinde enerji desteği uygulaması yapılacak. Öte yandan tebliğde enerji desteğinden yararlanmakta olan işletmeler için 2007 yılı Mayıs ayından önceki ve sonraki döneme ait enerji desteği uygulamasına ilişkin uygulamaya dönük esaslarda belirlendi. 

BingolOnline / Bingöl Kent Haber
YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
06.11.2026
23:58
Çapakçur`dan Bingöl`e… Atalay, Tarihe Işık Tutan Eseriyle Okur Karşısında
Çapakçur'dan Bingöl'e… Atalay, Tarihe Işık Tutan Eseriyle Okur Karşısında
Bingöllü yazar M. Fatih Atalay'ın 5 yıllık çalışmayla hazırladığı iki ciltlik 'Bingöl ve Siyaset Tarihi' kitabı, düzenlenen tanıtım ve imza programıyla okuyucuyla buluştu. Bingöl'ün 500 yıllık geçmişini ele alan eserde, kentin ilk belediye başkanlarından Osmanlı dönemindeki mebuslarına, milletvekillerinden yerel yöneticilerine kadar pek çok isim ve tarihi bilgi yer alıyor.
06.11.2026
23:57
Bingöl`de 10 Ayda 287 İş Yeri Kapandı! Esnaf İçin Faizsiz Yapılandırma Çağrısı
Bingöl'de 10 Ayda 287 İş Yeri Kapandı! Esnaf İçin Faizsiz Yapılandırma Çağrısı
Artan kiralar, düşen satışlar ve yükselen işletme giderlerinin esnafın yükünü ağırlaştırdığına dikkat çeken Bingöl Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Mesut Kurtaran, 10 ayda 287 iş yerinin kapandığını belirterek, 'Esnafın ayakta kalabilmesi için faizsiz yapılandırma şart' mesajı verdi.
06.11.2026
23:56
Hülakü Bingöl`ün doğalgaz limitlerini Meclis`e Taşıdı
Hülakü Bingöl'ün doğalgaz limitlerini Meclis'e Taşıdı
Bingöl'de kış şartlarının ağır geçmesi nedeniyle doğalgaz tüketim limitlerinin yetersiz kaldığını belirten DEM Parti Bingöl Milletvekili Ömer Faruk Hülakü, konuyu TBMM gündemine taşıdı. Bakan Bayraktar'a 6 soru yönelten Hülakü, özellikle kış aylarında tüketim limitlerinin artırılmasını ve kademeli fiyatlandırmanın bölgesel koşullara göre yeniden düzenlenmesini istedi.
06.11.2026
23:55
Binlerce personel onu arıyor!
Binlerce personel onu arıyor!
Solhan'da 25 Ekim'den bu yana kendisinden haber alınamayan 81 yaşındaki Alzheimer hastası Cebbar Peşmen'i bulmak için yürütülen çalışmalarda 1.129 personel görev aldı. 6 dronla havadan tarama yapılırken, bugüne kadar yaklaşık 55 kilometrekarelik alan arandı. Ancak henüz bir sonuca ulaşılamadı.
06.11.2026
23:53
Baraç`tan Bingöl`ün doğalgaz limitleri için tepki!
Baraç'tan Bingöl'ün doğalgaz limitleri için tepki!
Bingöl'de doğalgaz faturalarının vatandaşın bütçesini zorladığını belirten DEVA Partisi Bingöl İl Başkanı Nihat Baraç, iktidar milletvekillerine tepki gösterdi. Elâzığ'da tüketim limitlerine ilişkin yapılan düzenlemeyi hatırlatan Baraç, 'Halkın sorunlarıyla ilgilenmiyorsanız Mecliste ne işiniz var?' diyerek Bingöl için de iklim koşullarına uygun düzenleme yapılmasını istedi.
06.11.2026
23:53
Bingöl`de Bir Haftada 27 Şüpheli Tutuklandı!
Bingöl'de Bir Haftada 27 Şüpheli Tutuklandı!
Bingöl'de polis ekiplerinin 30 Ekim-6 Kasım tarihleri arasında gerçekleştirdiği çalışmalarda uyuşturucu madde, silah ve kaçak ürünler ele geçirildi. Operasyonlarda gözaltına alınan 55 şüpheliden 27'si tutuklanırken, çok sayıda kaçak sigara ve elektronik sigara da ele geçirildi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın