KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
08 Eylül 2026 Salı
°C

'Çin zulmünün açıkça diğer adı: soykırımdır'

Bingöl'de Cuma namazı çıkışı bir basın açıklaması yapan Genç İHH; 'Çin hükümeti özellikle 2017 yılından beri sayılarının 1200'ü geçtiği belirtilen toplama kamplarında 1 ila 3 milyon kişiyi zorla alıkoyuyor! Çin zulmünün açıkça diğer adı: Adım adım soykırımdır!'

`Çin zulmünün açıkça diğer adı: soykırımdır`
09 ARALIK 2022 CUMA 16:42
23
2203
6
AA aa

Genç İHH, Cuma namazının ardından üniversite önünde Doğu Türkistan için bir basın açıklaması düzenledi.

Basın açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

“Çin hükümeti özellikle 2017 yılından beri sayılarının 1200'ü geçtiği belirtilen toplama kamplarında 1 ila 3 milyon kişiyi zorla alıkoyuyor! Çin zulmünün açıkça diğer adı: Adım adım soykırımdır! Doğu Türkistanlılar, inanmadıkları Çin Komünist Partisi (ÇKP) ideolojisinin söylevlerini, marş ve şiirlerini ezberlemek zorunda bırakılıyor! Sanki bir dinmiş gibi, Çin komünist partisinin liderine tazime zorlanıyor!

Biz burada Uygur'u, Kazak'ı, Kırgız'ı ve Hui'siyle… İslam inancına mensup insanları, ırkçı bir yaklaşımla topyekûn ortadan kaldırmayı hedefleyen Çin'in soykırım içeren uygulamalarından vazgeçmesi adına bir kanaat oluşturmayı hedefliyoruz!

Ülkesi Bosna'da nice soykırımlara şahitlik eden rahmetli Aliya İzzetbegoviç “Unutulan soykırım tekrarlanır.” diyor. Hiçbir soykırım elbette unutulmasın ve insanlık ailesi bir daha asla soykırımlarla yüz yüze kalmasın duasıyla Çin'in bu zulmüne karşı; ulusal ve uluslararası kamuoyunu farkındalığa çağırıyoruz!

Doğu Türkistan, bir etnik gruba karşı girişilmiş en yaygın ve sistematik baskı rejimlerinden birine sahne olmakta! 2016 yılından bu yana 1 ila 3 milyon Uygur, toplama kamplarıyla hürriyetlerinden yoksun bırakıldı, işçi kölelere dönüştürüldü ve kısırlaştırma programlarının hedefi oldu.

Uygurlar bugün en temel insani hakları ellerinden alınmış bir halk olarak kitlesel bir cezalandırma ile karşı karşıya bulunmaktadır. Çin'in Uygur bölgesinde uyguladığı terörle savaş ve güvenlik merkezli politikaları Uygur toplumunu kültürel kimliklerinden, dini inançlarından sıyrılmış ve “terbiye edilmiş” makul vatandaşlar haline getirecek kitlesel bir sosyal mühendislik projesi olarak görülmelidir.

Bugün geldiğimiz noktada, Uygur bölgesinde, Uygurca tüm eğitim kurumlarından kaldırılmış, din eğitimi ve öğretimi yasaklanmış, Kur'an-ı Kerim dahil dini kitapları bulundurmak ve okumak, ibadet etmek, sakal bırakmak, başörtü, uzun etek gibi dini kisveler kullanmak yasaklanmıştır. Şimdi bir de bu zulümlere Çin hükümetinin irrasyonel “Sıfır Kovid” nedeniyle eve kapatılma zorunluluğu eklendi! Evlerin kapıları kaynak makineleriyle kapatılmakta, insanların en temel ihtiyaçlarını gidermek için dahi dışarı çıkmalarına müsaade edilmemektedir!

En son yaşanan elim yangın faciası ve Çinli görevlilerin bu faciaya seyirci kalmaları bir kez daha göstermiştir ki, Çin Komünist Partisi ve yönetimi, zalim ve katildir!

Çin, Doğu Türkistan'daki uygulamalarından açıkça anlaşıldığı üzere, Han milletinin üstünlüğüne dayanan ırkçı bir devlettir! Doğu Türkistan'da Uygur, Kazak, Kırgız olmak bugün âdeta “suç telakki edilmekte” ve insanlar peşinen “düşman ve terörist” olarak yaftalanmaktadır!

Öncelikle Çin'in bu tutumdan derhal vazgeçmesi gerektiğini ilkesel olarak hem uluslararası toplumun hem de kamuoyunun kabul etmesi gerekmektedir!

Doğu Türkistan'da kurulan ve Uygur, Kazak, Kırgız ve diğer azınlık gruplarının evlerinin içine kadar takip edilmesini sağlayan yüksek teknoloji ürünü takip ve gözetleme sistemleri derhâl kaldırılmalı; sokak sokak, cadde cadde, ev ev bu uygulamaları yapan 1.400'ü aşkın güvenlik şirketi bölgeden çekilmelidir.

Çin, Dünya Sağlık Örgütü'nü ve bağımsız sağlık kurumlarını derhâl kamplara davet etmelidir.

Birleşmiş Milletler, Çin'in insan haklarını ayaklar altına alan toplama kampları vahşetini derhâl durduracak sahici adımlar atmalıdır! Çin'in veto engelini aşabilecek önlemler getirilmelidir!

Toplama kampları utancından kurtuluncaya kadar tüm ülkeler Çin ile siyasi, ticari ve askerî bağlarını koparmalıdır. Çin'in en büyük ticari ortağı İslam dünyasıdır! Bu çerçevede, ekonomik yaptırım mekanizmalarının etkinliği göz ardı edilmemelidir!

Bu bir öz eleştiri: İslam dünyası ve medya kuruluşları Doğu Türkistan'daki hak ihlallerini yok görmekten vazgeçmeli ve bu konuya daha çok ilgili göstermelidir!

Doğu Türkistan konusunda İslam dünyasının çatı kuruluşu olan İslam İşbirliği Teşkilatı âdeta yok hükmündedir! İslam İşbirliği Teşkilatı kuruluş misyonunu deruhte etmelidir. Zira Teşkilat'ın mevcut tutumu Çin'i daha da cesaretlendirmektedir.

Bugün, burada, Çin zulmüne karşı tek ses olmak için İsveç'ten gelen Sayragül Sauytbay hanımefendi de bizimle beraber. Kendisini, Çin zulmünü, özellikle de kadınların maruz kaldığı işkenceleri dünyaya duyurmak için mücadelesinde desteklediğimizi ve bu mücadelesinin barış ödülüne yaraşır bir mücadele olduğuna inandığımızı da buradan dile getirmek isteriz.

Son olarak belirtmek isteriz ki; Dün olduğu gibi, bugün ve yarın da her türlü hak ihlaline karşı mücadeleden asla vazgeçmeyeceğiz ve mazlumların yanında kalmaya devam edeceğiz!

Çünkü, bizler inanıyoruz ki; Martin Luther King'in ifade ettiği gibi; ‘‘Herhangi bir yerdeki adaletsizlik, her yerdeki adalete yönelik bir tehdittir.” 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
Misafir Kullanıcı (@Misafir_96850)
13 Aralık 2022 Salı 00:10
Yureyiniz varsa kurtler bir ulustur deyin ulus olma sonucu,haklari var deyin turklerin inkar ve asimilasyonu var deyin,kurdlerinde devlet olma hakki var deyin,e diyecekler pkk terordur kurdleri kullaniyor o vakit barzaniler referandum yapti sesini en cok yukselten turkiye oldu onlar musluman deil mi hakkaride iranla birlesip tatbikap adi altinda tehdid ettiniz,cunku kurdlerin topu tufeyi yok.yanibasindaki israil filistinlileri vurdugunda israile karsi akdenizde hatayda tatbikat yap,tabi yiyorsa sahipsiz kurdleri vurursun.
Misafir Kullanıcı (@Misafir_96846)
12 Aralık 2022 Pazartesi 22:30
6 yaşındaki cocugu evlendiren tarikata da ses çıkarsanız. Daha inandırıcı olursunuz. Özellikle bakıyorum. Bu konu ile ilgili hiç haber ve kınama yapmadınız.
Misafir Kullanıcı (@Misafir_96832)
12 Aralık 2022 Pazartesi 02:10
Sizin sendikanın zulmü çininkini geride bırakır.
Misafir Kullanıcı (@Misafir_96827)
11 Aralık 2022 Pazar 09:06
Zulmü uzaklarda arayan toplumlar ,yanı başındaki zulümleri görmezden gelenler ... Trajikomik.
Misafir Kullanıcı (@Misafir_96823)
10 Aralık 2022 Cumartesi 13:28
bunlar da cani sikildikca cinden bahsediyor. yan sokagindaki zulme ses cikar desen oturur banane derler
Misafir Kullanıcı (@Misafir_96820)
10 Aralık 2022 Cumartesi 11:28
Sevgili İktidarın sendikası da orada. Ortağı olduğunuz iktidarınıza söylesenize.
07.09.2026
19:07
Genç`te `Aile, Bağımlılık ve Değerler Eğitimi` Çalıştayı
Genç'te 'Aile, Bağımlılık ve Değerler Eğitimi' Çalıştayı
Bingöl'ün Genç ilçesinde düzenlenen 'Aile, Bağımlılık ve Değerler Eğitimi' çalıştayında uyuşturucu ve sanal kumarla mücadeleden aile yapısının güçlendirilmesine, ağır borçlanmadan düğün ve taziyelerde israfın azaltılmasına kadar ilçenin sosyal sorunları ele alındı. Çalıştayda, gençlerin zararlı alışkanlıklardan korunması ve toplumsal değerlerin gelecek nesillere aktarılması için ortak hareket çağrısı yapıldı.
07.09.2026
10:12
Bingöl Umut Kervanı`ndan 172 aileye yardım eli
Bingöl Umut Kervanı'ndan 172 aileye yardım eli
Bingöl Umut Kervanı Derneği, ağustos ayında 172 aileye 473 bin 199 TL değerinde ayni ve nakdi yardım ulaştırdı. Dernek, yurt dışı ve Filistin-Gazze'ye de 722 bin 699 TL yardım yaparken, ay boyunca gerçekleştirilen toplam yardım 1 milyon 195 bin 898 TL'ye ulaştı.
07.09.2026
09:36
Bingöl`de kamyonet şarampole yuvarlandı: 3 yaralı
Bingöl'de kamyonet şarampole yuvarlandı: 3 yaralı
Bingöl-Sancak yolu Kadran köyü mevkiinde sürücüsünün direksiyon hakimiyetini kaybettiği kamyonetin şarampole yuvarlanması sonucu 3 kişi yaralandı.
07.09.2026
08:49
Okul masrafları Bingöl`de aileleri zorluyor: Eğitim gideri 7 bin TL`ye dayanıyor
Okul masrafları Bingöl'de aileleri zorluyor: Eğitim gideri 7 bin TL'ye dayanıyor
Bingöl Eğitim Sen Başkanı Murat Korlaelçi, yeni eğitim-öğretim yılı öncesinde artan kırtasiye, kıyafet, çanta, ayakkabı ve ulaşım giderlerine dikkat çekerek, 'Çocukların eğitim hakkı ailelerin ekonomik gücüne bırakılamaz' dedi.
07.09.2026
08:47
Bingöl`de uyuşturucu operasyonu: 2 şüpheli tutuklandı
Bingöl'de uyuşturucu operasyonu: 2 şüpheli tutuklandı
Bingöl'de polis ekiplerince gerçekleştirilen uygulama ve operasyonlarda toplam 365,43 gram esrar ele geçirildi. Uyuşturucu madde ticareti yaptıkları iddiasıyla gözaltına alınan 2 şüpheli, çıkarıldıkları mahkemece tutuklandı.
07.09.2026
08:47
12Bingölspor`dan umut veren başlangıç
12Bingölspor'dan umut veren başlangıç
Geç kurulan kadrosuyla kısa sürede hazırlıklarını tamamlayıp İnegöl deplasmanına çıkan 12Bingölspor, 1-0 geriye düştüğü maçta 2-1 öne geçti. Galibiyet 90+4'te kaçsa da temsilcimiz sergilediği futbolla sezona umut verdi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın