KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
21 Mayıs 2025 Çarşamba
°C

'Çingeneler Zamanı' operası Paris'i büyüledi

Yönetmen Emir Kusturica'nın sinema klasikleri arasında sayılan filmi ''Çingeneler Zamanı'', ''fantastik, çingene, punk-operaya'' dönüşmüş haliyle sahnelendiği Paris'te, yıllar sonra yine büyük ilgi topluyor.

`Çingeneler Zamanı` operası Paris`i büyüledi
28 MART 2008 CUMA 10:35
0
1173
0
AA aa
Paris'teki "Palais de Congres"de sahnelenen "Çingeneler Zamanı" operası, Emir Kusturica'nın 1988 yapımı aynı adlı filminde işlediği, "küçük insanların aşk, ihanet ve suç etrafında dönen büyük öyküsünü" bu defa sahnede anlatıyor.
 
AP'ye konuşan Kusturica, İtalyan neo realist yönetmen Luchino Viscontive 70'lerin ünlü İngiliz punk grubuna atıfta bulunarak, uyarladığı eserin, "sessiz sinema, Visconti'nin bir operası ve Sex Pistols deneyiminin bir karışımı" olduğunu söylüyor.
 
Kusturica, filmi sahneye uyarlamanın "büyük bir sirk yaratmaya benzediğini" belirtiyor. Ünlü yönetmen, 20 yıl önce yaptığı filminin romantik öyküsünün anlamını hiç kaybetmediğini düşünüyor.
 
Kusturica'ya göre, "Doğu-Batı, zengin-fakir gibi farklı dünyaların çelişkisini konu alan hikaye, bugün her zamankinden daha geçerli."
 
Çingene genç Perhan'ın hüzünlü öyküsünü anlatan "Çingeneler Zamanı" operasında, sahnedeki onlarca müzisyene akrobatlar, jonglörler ve tek tekerlekli bisiklete binen cambazlar eşlik ediyor.
 
Operada rol alanların büyük çoğunluğu filmde de olduğu gibi profesyonel olmayan kişiler. Eserin bütün şarkıları Romanca, ancak altyazılar seyirciye yardımcı oluyor.
 
Kusturica, uyarlama yaparken karşısına çıkan en büyük sorunun "sahnenin kendisi" olduğunu belirtiyor.
 
Sahneyi önce "nasıl dolduracağını şaşırdığını" söyleyen yönetmen, "Ancak bunu yapmak zorundaydım. Aksi durumda, önünüzde duran o koca boşluk tarafından yutulursunuz" diye konuştu.
 
Saraybosna'da, Müslüman bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen Kusturica, savaştan hemen önce gittiği Sırbistan'da "gönüllü sürgün"oldu.
 
"Çingeneler Zamanı" filmiyle 1988'de Cannes Film Festivali'nde en iyi yönetmen ödülünü alan Kusturica, 1995'de çektiği "Underground" filminde "Sırp yanlısı" olduğu gerekçesiyle eleştirilmişti.
 
"Çingeneler Zamanı"nın "hayli şenlikli" operası, Sırbistan ve Yunanistan'da sahnelendikten sonra, Latin Amerika ve Asya ülkelerini de ziyaret edecek.
YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
20.05.2025
23:06
Bingöl Balı özel konferansta ele alındı
Bingöl Balı özel konferansta ele alındı
Bingöl Balı'nın Avrupa Birliği Coğrafi İşaret tesciliyle uluslararası düzeyde kazandığı koruma, arı sağlığı, iklim değişikliği ve çevre dostu üretim modelleri gibi konuların çok boyutlu olarak ele alındığı konferansa kamu, akademi ve özel sektörden uzman isimler katıldı.
20.05.2025
23:05
Bingöl`de üreticilere hibeli tohum desteği
Bingöl'de üreticilere hibeli tohum desteği
Bingöl'ün Yedisu ilçesinde 'Yedisu Horoz Kuru Fasulyesinin Yetiştiriciliğinin Geliştirilmesi' çerçevesinde çiftçilere yüzde 75 hibeli 8 ton Yedisu horoz kuru fasulye tohumu dağıtıldı.
20.05.2025
23:03
Bingöl`de 83 firari şahıs yakalandı!
Bingöl'de 83 firari şahıs yakalandı!
Bingöl'de emniyet ve jandarma ekiplerince son 15 gün içerisinde düzenlenen uygulamalarda 176 bin 274 kişi sorgulandı. Uygulamalarda haklarında kesinleşmiş hapis cezası ile araması bulunan 83 şahıs yakalanırken, ayrıca uyuşturucu madde ve silah ele geçirildi.
20.05.2025
23:02
Bingöl merkez KÖYDES üye seçimi tamamlandı
Bingöl merkez KÖYDES üye seçimi tamamlandı
Bingöl'de KÖYDES komisyonunda görev yapacak il encümeni ve muhtar temsilcileri seçimi için sandık kuruldu. 91 kişinin oy kullandığı seçimde kazanan isimler şunlar oldu;
20.05.2025
23:01
MHP Solhan İlçe Başkanlığı`na yeni atama
MHP Solhan İlçe Başkanlığı'na yeni atama
MHP İl Başkanı Baran; 'Yeni İlçe Başkanımız Sayın Hayati Hocaoğlu'na görevinde üstün başarılar diliyor, kendisine güvenimizin tam olduğunu kamuoyuyla paylaşıyoruz' dedi.
20.05.2025
23:00
Bingöllü genç yüzücü Türkiye finalinde
Bingöllü genç yüzücü Türkiye finalinde
Bingöllü sporcu Abdullah Burulday, Rize'de düzenlenen yarı final müsabakalarında elde ettiği başarılı derecelerle Türkiye Finalleri'ne katılmaya hak kazandı.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın