İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Çalışma ve İş Kurumu Bingöl İl Müdürlüğü ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü (Halk Eğitimi Merkezi ASO Müdürlüğü) ortak protokolleri kapsamında açılan "Sürü Yönetimi Elemanı Benim" (Çoban) Eğitimi 08.10.2018 tarihinde Halk Eğitimi Merkezi ASO Müdürlüğü Eğitim Salonunda başladı.
Tarım ve Orman Bakanlığının Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanlığının yıllık bazda programa aldığı Sürü Yönetimi Elemanı Benim eğitimine 24 kursiyerin katıldığı belirtilirken, eğitimin amacı Yetiştirici ve üreticilerin aile işletmeciliği, büyük sürüler kurmalarını önceleyen ve aynı zamanda yetiştirici koşullarında iyi bir sürü yönetimi bilgisine sahip olmaları kaydedildi.
Çobanlık mesleğine gerekli özen ve farkındalığı yaratma noktasında önemli bir adım olduğunu belirten İl Müdürü Burhan Bahadır, çobanlık mesleğinin bir peygamber mesleği olduğunu belirtti.
Bahadır; “Çobanlık, coğrafyacılara göre yaylacılık faaliyeti, zoologlara göre hayvan bakıcılığı, Sosyologlara göre bir yaşam tarzı, siyasetnamelere göre ise idare sanatıdır. Hz. Adem'in oğlu Kabile ekip biçmeyi, Habil'e ise hayvan otlatmayı ve hayvan bakıcılığını öğrettiğini ve Habil'in Kurbanının kabul olmasının da yine çobanların samimiyetinin göstergesi olarak kabul edilmektedir. İnsanlığın gelişim dönemlerinin her aşamasında çobanların ve bakıcıların etkisi olduğunu, dünya tarihini değiştiren kavimler göçünün yeni otlak alanları arayan sürü sahipleri ile başladığını, yine Osmanlı Devletinin kuruluş safahatında Söğüt ve Domaniç Bölgelerinin Selçuklu Devleti tarafından otlak alanları olarak tahsis edildiğini belirtti. Elinde değneği sırtında kepeneği ile dünyayı kıl çadıra sığdıran çobanlar meraların ve yaylaların yüzyıllardır bekçiliğini yapmaktadırlar” diye konuştu.