KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
14 Haziran 2026 Pazar
°C

Çocuğunuzdaki tv bağımlılığını azaltın

Bazı programlar eğitici amaçlı olsa da aşırı televizyon mutlaka çocuklarınıza zarar verir. Peki, bu durumdan çocuklarınızı nasıl koruyacaksınız?

Çocuğunuzdaki tv bağımlılığını azaltın
12 NİSAN 2011 SALI 08:10
0
1910
0
AA aa

Çocuğunuzun izlediği televizyon ya da oynadığı video oyunlarının süresi hakkında endişeleriniz mi var? Uzun süre bir ekrana bakmak ciddi problemlere yol açabiliyor. Bu nedenle uzmanlar, çocukların televizyon izleme saatini, bir ya da en fazla iki saat ile sınırlandırmanızı öneriyorlar.
Günde 2 saatten fazla televizyon izleyen çocuklarda, aşırı kilolu olma ihtimalinin yüksek olduğunu söyleyen uzmanlar, "Çocuklar ne kadar fazla televizyon izlerse yatağa geç gidiyorlar, uykusuz kalıyorlar ve davranış problemleri oluşuyor" diye konuştular.
Günde 2 saatten fazla televizyon ya da bilgisayarın önünde vakit geçiren ortaokul çocuklarının duygusal, sosyal sorunlar ile dikkat problemlerine daha yatkın oldukları görüldü. Ayrıca video oyunlarının da çocuklarda dikkat problemleri riskini artırdığı belirtiliyor. Bu çocuklarda şiddet eğiliminin daha fazla olduğunu açıklayan araştırmacılar, yine bu çocukların oyuna daha az zaman ayırdıklarını ve aktif oyunlar oynamadıklarını kaydettiler.
Ekran karşısındaki zamanı nasıl sınırlamalısınız?
Öncelikle işe çocuğunuzu gözlemleyerek başlayın. Bu sırada televizyon izlediği, video ya da bilgisayar oyunu oynadığı zamanın miktarını kısaltmak için basit adımlar atabilirsiniz. Çocuğunuz ders çalışırken televizyon da arka planda çalışıyorsa ve siz de izlemiyorsanız kapatın. Televizyonları ve bilgisayarları yatak odalarında bulundurmayın. Oturma odasında ya da salona yerleştirin ve böylece çocuğunuzun ekran karşısında geçirdiği zamanı ve girdiği internet sitelerini gözlemleyebilirsiniz. Televizyonun karşısında bir şey yemeyin. Buna izin verirseniz çocuğunuzun televizyon karşısında geçirdiği zaman artacak. Hafta içinde çocuğunuzun serbest kaldığı zaman sınırlıdır. Bu zamanın hepsini televizyon ya da bilgisayar karşısında geçirmesine izin vermeyin. Ödevini bitirince bilgisayarı ve televizyonu ödül olarak ona sunmayın. Kitap okuma, spor yapma ya da yeni bir oyun bulma konusunda onu yönlendirin. Kendiniz de ekran karşısında geçirdiğiniz zamanı sınırlandırıp çocuğunuza rol model olun. Ekran karşısında geçirilen zaman evde tansiyonu yükseltiyorsa, televizyonun ve bilgisayarın fişlerini çekin, bilgisayar oyunlarını bir süreliğine kaldırın. Sadece haftada bir günü ekran karşısında geçirmek için ayırın.

 

 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
12.06.2026
23:10
HSK Kararnamesi Yayımlandı! Bingöl Cumhuriyet Başsavcısı değişti
HSK Kararnamesi Yayımlandı! Bingöl Cumhuriyet Başsavcısı değişti
HSK'nın 2026 yılı Ana Kararnamesi ile Bingöl Cumhuriyet Başsavcısı Abdullah Sert, Alanya Cumhuriyet Başsavcılığı görevine atanırken; Bingöl Cumhuriyet Başsavcılığına Boyabat Cumhuriyet Başsavcısı Uğur Akın getirildi.
12.06.2026
21:00
Bingöl`e 174 Milyon Liralık KÖYDES Ödeneği
Bingöl'e 174 Milyon Liralık KÖYDES Ödeneği
2026 yılı KÖYDES ödenekleri açıklandı. Bingöl ve ilçelerine toplam 174 milyon 355 bin 330 TL kaynak ayrılırken, ödeneklerin yüzde 25'inin İl Özel İdaresi ortak alım giderleri için kesileceği bildirildi.
12.06.2026
20:21
Bingöl Merkezli Dolandırıcılık Operasyonu: 2 Tutuklama
Bingöl Merkezli Dolandırıcılık Operasyonu: 2 Tutuklama
Bingöl Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde Bingöl, Diyarbakır ve İstanbul'da düzenlenen eş zamanlı operasyonda gözaltına alınan 6 şüpheliden 2'si tutuklandı.
12.06.2026
20:19
Açıkbaş`a vefa! Gözyaşlarıyla anıldı
Açıkbaş'a vefa! Gözyaşlarıyla anıldı
Bingöl'de uzun yıllar sivil toplum alanında aktif rol üstlenen, toplumsal uzlaşıya sunduğu katkılarla tanınan ve geçtiğimiz yıl kanser tedavisi görürken vefat ederek kenti yasa boğan eski Bingöl Kent Konseyi eski başkanı merhum Orhan Açıkbaş, düzenlenen anlamlı bir programla anıldı.
12.06.2026
19:35
Hünerleriyle başarılarını taçlandırdılar
Hünerleriyle başarılarını taçlandırdılar
Bingöl'de sosyal hizmetler kurumlarında koruma ve bakım altında bulunan öğrenciler arasında düzenlenen Hadis Ezberleme ve Şiir Okuma Yarışmalarında dereceye giren öğrenciler ödüllerini aldı.
12.06.2026
19:34
Bingöl Balı Üreticileri Birliği`nden Solhan Belediyesi`ne Ziyaret
Bingöl Balı Üreticileri Birliği'nden Solhan Belediyesi'ne Ziyaret
Bingöl Balı Üreticileri Birliği yönetimi, Solhan Belediye Başkanı Abdülhakim Yıldız'ı ziyaret ederek Bingöl balının geleceği, üreticilerin talepleri ve sektörde yaşanan sorunları görüştü.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın