KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
04 Ekim 2026 Pazar

Çocukları obeziteden koruyan mönü!

İzmir İl Sağlık Müdürlüğü, okul öncesi çocuklar ile öğrencilerin, sağlıklı ve dengeli beslenmeleri, ileride obezite hastası olmamaları için 3'er aylık menü listesi hazırlıyor.

Çocukları obeziteden koruyan mönü!
15 ARALIK 2009 SALI 14:06
0
1351
0
AA aa

Okullara da gönderilen ve günde 3 öğünün yer aldığı menüde, süt ve süt ürünleri, sebze ve meyveler, tahıl ve et grubundan besinler bulunuyor.

Okul öncesi, ilköğretim ve lise dönemiyle yatılı okullar için 3 ayrı menü hazırlayan İl Sağlık Müdürlüğü Diyetisyeni Meltem Mutlu, yaptığı açıklamada, Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü ve İl Hıfzısıhha Kurulu kararıyla okul öncesi dönem ve okul çağı dönemi için 3'er aylık olarak uygun menüler hazırladıklarını söyledi.

''OBEZİTE VE BESLENME YETERSİZLİĞİNDE ARTIŞ VAR''

Müdürlük olarak ilköğretim çağındaki çocukların doğru beslenmeleriyle ilgili bir çalışma yaptıklarını, obezite ve beslenme yetersizliğinin artış gösterdiği sonucuna vardıklarını belirten Mutlu, sorunu temelden çözmek için bu yöntemi seçtiklerini anlattı.

Beslenme alışkanlığının çocukluktan itibaren oluştuğunu, çocukların uygun menülerle yeterli ve dengeli beslenmeleri gerektiğini vurgulayan Mutlu, hazırladıkları menülerin İl Milli Eğitim Müdürlüğünce tüm okullara dağıtıldığını belirterek, ''Bundan sonra ilimizde özel okullar da dahil olmak üzere tüm okullarda çocuklarımıza servis edilen yemekler standart menülere göre hazırlanacaktır'' dedi.

HER GRUP İÇİN AYRI MENÜ

Okul çağına ve yaşa göre beslenme tarzının farklılık gösterdiğini, bunun için 'okul öncesi dönemi', 'ilköğretim ve lise dönemi' ile 'yatılı okullar' için 3 ayrı menü hazırlandığını kaydeden Mutlu, şöyle konuştu:

''Obezite ve beslenme yetersizliğinde artış var. Bu nedenle problemin temelden çözülmesi için çocuklara yönelik beslenme programları uyguladık. Yemek çıkaran okullara da örnek alması açısından, biraz da menüleri denetlemek açısından 4 besin grubu oluşturduk. Bunlar et yumurta, kuru baklagil grubu, süt ve süt ürünleri, meyve ve sebze grubu, ekmek ve tahıl grubu. Menülerimizde bu ürünleri zengin bir şekilde dağıtıyoruz.

Haftada bir gün et yemeği, bir gün balık, bir gün sebze yemeği var. Her dönemin ayrı beslenme alışkanlığı var. Beslenme alışkanlığı küçükken başlıyor. İleride oluşabilecek obezite ya da beslenme yetersizliğinin önüne geçmek için böyle bir çalışma başlattık. Çocukların, öğrencilerin bu alışkanlıkları edinmelerini sağlıyoruz. Bu yaşlarda öğrenilen beslenme tarzı, onların ileride beslenme alışkanlığının temelini oluşturuyor.''

Yatılı okullar ve kreşlerin yemek çıkardığını belirten Mutlu, ''Bu menüleri oralara da gönderdik. Milli Eğitime de gönderdik ve bir karar çıkardık. İl Hıfzısıhha Kurulu'ndan karar çıktı. Bu menülerin özellikle yemek hizmeti veren okullarda, kreşlerde uygulanması gerekiyor. Uygulanmazsa yaptırımı yüksek. Yeterli ve dengeli beslenmenin sağlanması için bu besin gruplarının mutlaka alınması gerekiyor. Menülerimize müdürlüğümüzün 'www.ism.gov.tr' adresinden de bakılabilir'' dedi.

AA

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
02.10.2026
15:55
Çelik:
Çelik: 'Yeni Nesil Üniversite' vizyonu sürecek
Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erdal Çelik, basın mensuplarıyla buluşmasında üniversitenin son iki yıllık çalışmalarını ve yeni dönem hedeflerini anlattı. Çelik; 30 milyon TL destekle kurulan Milli Teknoloji Atölyesi'nden Dijital Diş Hekimliği Hastanesi'ne, Teknopark'tan öğrencilere yönelik yeni merkezlere kadar hayata geçirilen çalışmaları aktarırken, 'Yeni Nesil Üniversite' vizyonunun önümüzdeki dönemde de sürdürüleceğini söyledi.
02.10.2026
15:33
12Bingölspor`da Adana 01 mesaisi: Hedef 3 puan
12Bingölspor'da Adana 01 mesaisi: Hedef 3 puan
Nesine 2. Lig Kırmızı Grup'ta mücadele eden 12Bingölspor, KCT 1461 Trabzon FK karşısında aldığı mağlubiyeti Adana 01 deplasmanında telafi etmek istiyor. Yeşil-beyazlı ekip, zorlu mücadele öncesi hazırlıklarını yoğun tempoda tamamladı.
02.10.2026
15:15
Genç Umut Kervanı`ndan 113 aileye destek
Genç Umut Kervanı'ndan 113 aileye destek
İhtiyaç sahibi ailelerin yalnız olmadığını hissettirmeyi ve temel ihtiyaçlarına katkı sunmayı amaçladıklarını ifade eden Kalabalık, çalışmalara katkı sunan hayırseverlere teşekkür etti.
02.10.2026
14:45
Bingöl İHH`dan ihtiyaç sahibi öğrencilere eğitim desteği
Bingöl İHH'dan ihtiyaç sahibi öğrencilere eğitim desteği
Bingöl İHH, yeni eğitim-öğretim yılı öncesinde yetim ve ihtiyaç sahibi ailelerin çocuklarına kırtasiye desteğinde bulundu. Öğrencilere okul çantası, beslenme çantası ve çeşitli kırtasiye malzemelerinden oluşan eğitim setleri ulaştırıldı.
02.10.2026
14:32
Bingöl`de uyuşturucu operasyonu: 1 tutuklama
Bingöl'de uyuşturucu operasyonu: 1 tutuklama
Bingöl'de polis ekiplerinin düzenlediği uyuşturucu operasyonunda 76,12 gram skunk ele geçirildi. Gözaltına alınan 1 şüpheli, 'uyuşturucu madde ticareti yapmak' suçundan tutuklandı.
02.10.2026
13:29
BİNTSO seçimi için geri sayım! Bingöl`de gözler yarın sandıkta
BİNTSO seçimi için geri sayım! Bingöl'de gözler yarın sandıkta
Bingöl Ticaret ve Sanayi Odası'nın 2026 yılı olağan organ seçimleri yarın gerçekleştirilecek. 10 meslek grubunda yapılacak seçimlerde 27 asıl meclis üyesi belirlenecek. BİNTSO'nun yeni Yönetim Kurulu Başkanı ve üyeleri ise 7 Ekim Çarşamba günü yapılacak seçimle belli olacak.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın