KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
12 Eylül 2026 Cumartesi
°C

Çöp toplama tesisinin temeli atıldı

Şehrin çöp sorununu çözüme kavuşturacak olan Katı Atık Bertaraf Tesisi(Düzenli Çöp Depolama Alanı)'nın temeli atıldı. Tesisin yılsonunda faaliyete geçeceği bildirildi.

Çöp toplama tesisinin temeli atıldı
01 HAZİRAN 2011 ÇARŞAMBA 09:10
0
2627
1
AA aa

Katı Atık Bertaraf Tesisi(Düzenli Çöp Depolama Alanı)'nın temel atma töreninde konuşan Devlet Bakanı Dr. Cevdet Yılmaz, Bingöl Belediye'nin birçok alanda aktif durumda olduğunu belirterek, Bingöl Belediyesi tarafından son derece önemli çalışmalar yürütüldüğünü kaydetti.

 
Bingöl Belediyesi ve Bingöl Yerel Yönetimleri Çevre Hizmetleri Birliği (BİNÇEVBİR) tarafından temeli atılan Katı Atık Bertaraf tesisi ile kentin büyük sorunu olan çöp işi çözüme kavuşuyor.
 
Hem görüntü hem hava kirliğine sebep olan soruna köklü çözüm olan Katı Atık Bertaraf Tesisi'nin temeli atıldı. Dün saat 10.00'da Bingöl Muş Karayolu üzeri 15.km'si Karayolları Şantiyesi yanında bulunan 95 dönümlük arazi üzerinde düzenlenen temel atma törenine, Devlet Bakanı Dr. Cevdet Yılmaz, Bingöl Valisi Mustafa Hakan Güvençer, BİNÇEVBİR Başkanı ve Belediye Başkanı Serdar Atalay, Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Gıyasettin Baydaş, İlçe ve Belde Belediye Başkanları, Bingöl Belediyesi Belediye Meclis Üyeleri, Kamu Kurum Müdürleri, Sivil Toplum Kuruluşları Temsilcileri, Muhtarlar, Belediye personeli ve vatandaşlar katıldı.
 
Bingöl'deki 10 Belediyenin birleşimi olan BİNÇEVBİR tarafından yapılan Katı Atık Bertaraf tesisinin 2011 yılı sonunda hizmete gireceğini belirten BİNÇEVBİR Başkanı ve Belediye Başkanı Serdar Atalay, eski çöp alanının park ve yeşil alan olarak düzenleneceğini ifade etti.
 
Yaptığımız işler kaliteli oluyor
 
Projenin bu aşamaya gelmesinin çok kolay olmadığını söyleyen Atalay, “ Öncelikle durum tespiti, arazi tespiti, arazi planlanması proje çalışması ÇED raporunun güncellenmesi bununla ilgili projenin araziye en uygun şekilde yaptırılması noktalarında gerçekten çok ciddi uğraşlarımız oldu. Bize bu konuda her türlü yardımı desteği veren kardeşler köyü halkına ve muhtarına teşekkür ediyorum. Projemize baştan sona bizzat araziye gelmek suretiyle danışmanlık yapan şuanda burada bulunamayan ama inşallah açılışına davet edip buraya getirmeyi düşündüğümüz Kayseri Eski Milletvekili ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin Genel Sekreteri Sayın Prof. Dr. Adem Baştürk ve ekibine teşekkür ediyoruz. Çevre ve Orman Bakanımız Sayın Veysel Eroğlu'na, Orman Genel Müdürümüz Osman Kahveci'ye desteklerinden dolayı teşekkür ediyoruz. Kendi belediyemizin üyesi bulunduğu, benimde başkanı olduğum BİNÇEVBİR yani Bingöl Belediyeleri Çevre Birliği mensubu olan bütün Belediye Başkanlarıma ve BİNÇEVBİR Meclisi üyelerime bu hususta bize verdikleri destekten dolayı teşekkür ediyorum. Bir mukayese yapmanız adına burada bir rakam zikredeceğim. Komşu vilayetimiz Bitlis Belediyesinin bundan 6 yıl önce Avrupa birliği İPA sürecinden başlatmış olduğu ve geçtiğimiz ay açılışını yapmış olduğu Katı Atık Bertaraf Tesisi'nin sadece bizden tıbbı atık ünitesi fazla. Bizde tıbbı atık ünitesi yok. Rantabl bulunmadığı için biz Erzurum Büyükşehir Belediyesi'yle anlaşıp oraya taşıtıyoruz. O konuda da protokolümüzü imzalamıştık. Onların maliyeti 12 milyon Euro yani bugünkü rakamlarla yaklaşık 26 milyon TL civarında. Bizim bu ihalemiz gerçekten arazi topoğrafyasına çok uygun bir şekilde yapıldı. 95 dönümlük bu alanda 2 lotluk bir planlama yapılmıştı. Bu iki lotluk planlamanın her biri 10 yıllık bir süreci kapsıyor. Birinci lotun bitiminde ikinci lota başlamak kaydıyla ikinci lotun çürümesi muhtemel olacağı için şimdiden yapmayı uygun görmedik. Birinci lotun dolmasına yakın ikinci lot da aynı şekilde yapılmış olacak. Onun maliyeti daha düşük olacak. Çünkü sabit tesisleri bu lotla birlikte yapıyoruz. Bu alan içerisinde yaptığımız planlama ve projelendirmeyle yüzde 40 tenzilat yapılmak kaydıyla toplam 2 milyon 037 bin TL+ KDV'ye ihale ettik. Biz bunu KDV dâhil muhtemelen olabilecek keşif artışı yüzde 20'yi de hesaba katarsak 2 milyon 900 TL'ye mal etmiş olacağız. Bitlis Belediyesi'nin yaptırmış olduğu Katı Atık Bertaraf Tesisi'nin nerdeyse onda bir fiyatı. Tabi ki onlara da başarılar diliyoruz. Ama biz yaptığımız ihalelerdeki rekabetle hep övündük, övünüyoruz. Ortalama tenzilat rakamımız yüzde 40 ile yüzde 50 arası. Genelde işlerimizde kaliteli yapılıyor” dedi.
Yüzde 45 hibe
Atalay, “2 milyon 900 bin TL'nin kanunen en fazla yüzde 45'i Çevre ve Orman Bakanlığımız tarafından hibe edilebiliyor. Bu yatırım için Sayın Bakanımız Dr. Cevdet Yılmaz'a özellikle teşekkür ediyorum. Devlet Bakanımız Dr. Cevdet Yılmaz, yüzde 45'ini kuruşu kuruşuna bize hibe olarak Çevre ve Orman Bakanlığı'ndan sağladı. İşin kolaylaşmasında bizlere yardımcı olduğu için Çevre ve Orman Bakanımız Sayın Veysel Eroğlu'na özellikle teşekkür ediyorum” diye konuştu.
Tesis Bu yıl faaliyete geçecek
Bingöl'ün en temel problemi olan Katı Atık Bertaraf Tesisi'nin son baharda biteceğini belirten Atalay,  artık çöplerin şehir merkezine dökülmeyeceğini söyleyerek, Katı Atık Bertaraf Tesisi'nin faaliyete geçmesi ile birlikte çöplerin düzenli depolamaya tabi tutulacağını kaydetti.
Bingöl'ün en temel çevresel problemleri bu şekilde çözülmüş oluyor
Katı Atık Bertaraf Tesisi'nin sadece Bingöl Belediyesi'ne hitap etmediğini vurgulayan Atalay, “10 tane Belediye Birliği üyemiz var. Üye olmayan belediyelerde geldiğinde sadece bir fark olacak. Onlardan bir depolama ücreti alacağız. Üye olan belediyelerimiz ücretsiz faydalanacaklar. Ayrıca iki tane çöp aracını da 30 Mayıs 2011 Pazartesi günü hizmete soktuk. BİNÇEVBİR'e ait olmak üzere Çevre ve Orman Bakanlığı'nın katkısıyla 7 şer tonluk iki çöp aracını hibe aldık. Bunlardan birini Genç İlçesi, Servi, Çaytepe'ye, diğerini de Solhan İlçesi, Arakonak Beldesi güzergâhından, bir tanede Adaklı İlçesi, Sancak Beldesi güzergâhına ayarlayıp onlarla taşımak suretiyle depolamış olacağız. Bingöl'ün en temel çevresel problemleri bu şekilde çözülmüş oluyor. Ayrıca kanalizasyon suyu Bingöl'deki ovaya ve derelere akıyordu. Arıtma Tesisi Belediye Başkanımız Sayın Hacı Ketenalp döneminde başlatılmıştı. 2006 yılında Avrupa Birliği Hibesiyle Arıtma Tesisimizim yapımı başlamıştı. Biz geldiğimizden beri inşaatını devam ettiriyoruz. 1-2 aya kadar da onu bitireceğiz. Şuan mekanik işleri yapılıyor ve orayı bitirdiğimiz zaman Bingöl'ün bütün kanalizasyon suyu Arıtma Tesisimizde arıtılıp temiz su olarak Bingöl ovasına verilecek ve 40 yıllık bir problem daha çözülmüş olacak. Bingöl'ün bu şekilde 2011 yılı içerisinde çevresel bir problemi kalmıyor. Alt yapıya da inşallah kısa sürede başlamayı hedefliyoruz. Bunlar için emeği geçen herkese, başta Sayın Başbakanımıza, Sayın Bakanımıza, bütün yöneticilerimize, Valilerimize, Milletvekillerimize, Belediye Meclis Üyelerimize, İl Genel Meclis Üyelerimize, bürokratlarımıza, Sivil Toplum Kuruluşları'na, Ticaret ve Sanayi Odası'na, Esnaf ve Sanatkarlar Odası'na ve tüm Bingöl halkına teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.
 
Bingöl'ün en önemli meselelerinden biri daha çözüme kavuştu
Belediye Başkanı Serdar Atalay, belediye yöneticilerini ve belediye personelini tebrik ederek söze başlayan Devlet Bakanı Dr. Cevdet Yılmaz, Katı Atık Bertaraf Tesisi ile Bingöl'ün en önemli meselelerinden birini daha çözüme kavuşturma noktasında somut bir ilerleme kaydettiğini ifade etti. Yıllardır sorun olan Bingöl Ovası'na dökülen çöplerin yapılacak tesisle birlikte tarihe karışacağını ifade eden Bakan Yılmaz, “Bu Tesis, çöp alanının değişikliği değil sadece. Aynı zamanda vahşi depolamadan düzenli depolamaya geçiş yapılacak. Ovadaki çöplerimiz maalesef vahşi depolamaya tabii. Çöpleri alıp, hiçbir altyapıyı hazırlamadan orada boşaltıyoruz. Bu tabii ki çevre açısından son derece zararlı bir durum. Bingöl burada gördüğünüz bu tesisin yapılmasıyla hem şehirden daha uzak bir noktada çöplerini depolamış olacak, hem de düzenli depolamış olacak. Burada yapılacak olan tesis, çok iyi bir teknik ekip tarafından projelendirilmiş, altyapısı gerçekleştirilmiş bir proje. Bunun yapılmasıyla inşallah Bingöl'ümüz çağdaş standartlarda gelişmiş illerde, bölgelerde, ülkelerde bu iş nasıl yapılıyorsa o şekilde çöplerini depolamış olacak. Son dönemlerde yaptığımız tek faaliyet bu değil. Yerel hizmetler açısından söylüyorum. Atık su Arıtma Tesisimizi tamamlama aşamasına geldik. Oraya epeyce bir yatırım yapıldı. İnşallah aylarla ifade edilen bir sürede o tesisimizde devreye girmiş olacak” dedi.
Her nimetin bir külfeti var
Su ve Kanalizasyon Altyapı Projesi'nin(SUKAP) sadece Bingöl merkezi değil, ilçe ve belde belediyelerini de ilgilendiren bir proje olduğunu vurgulayan Yılmaz, “İl merkezi, bütün İlçe ve belde belediyelerimizi bizler SUKAP programına dahil ettik. Bu kapsamda da belediyelerimizin kanalizasyon, yağmursuyu ve içme suyu projelerine destek oluyoruz. Nüfusu 25 binin altında olanlara yüzde 50 hibe ve yüzde 50 uygun koşullu, uzun vadeli kredi, nüfusu 25 binin üstünde olanlara daha uzun vadeli krediyle bu imkanları sağlıyoruz. 5 yıllık olacak SUKAP programında projesi hazır olanlar, teknik çalışmalarını yapmış olanlar öncelik kazanmış olacaklar. Burada da Belediye Başkanı Serdar Atalay'a ve ekibine teşekkür ediyorum. Bingöl'ün projeleri hazır durumda. Altyapısı, yağmursuyu, içme suyu bir iki rötuş var. Onun dışında hazır durumda. Bildiğim kadarıyla 01Haziran günü Belediyemiz bir karar alacak. Bu karar alındıktan sonra İller Bankası ve Belediyemiz ortaklaşa SUKAP kapsamında bu faaliyetlere başlamış olacaklar. İhale sürecinden sonra da Allah'ın izni ile Bingöl altyapı çalışmalarına başlayacak. Bu çalışmalar belirli bir zaman alacak. Biraz toz-toprak olacak. O zamanda vatandaşımızın sabrına sığınacağız. Bazen bazı yatırımlar çok talep ediliyor. Fakat İnşaat aşamasında da vatandaş ister istemez sıkıntı yaşıyor, tepki gösterebiliyor. Ancak her nimetin bir külfeti var. Bunu yaptığımız zamanda bir nesil kurtulmuş olacak. Daha modern bir şehre kavuşmuş olacağız” diye konuştu.
Bingöl Belediyesi son derece önemli çalışmalar yürütüyor
Bingöl Belediye'nin birçok alanda aktif durumda olduğunu belirten Yılmaz, “Bunları görmek bizleri mutlu ediyor. Sosyal belediyecilik anlamında gerçekten son dönemlerde gençlerimize ve çocuklarımıza dönük son derece önemli çalışmalar yürütüyor. Bunu da vatandaşlarımız en az fiziki çalışmalar kadar önemsiyor ve destekliyor. Benim bu son dönemlerde Kültür Merkezi ve Gençlik Merkezi'nde yapılan bazı organizasyonları görme fırsatım oldu. Gerçekten çok sevindim. Bu gençlerimize ve çocuklarımıza yapılan yatırımlar en az bu fiziki yatırımlar kadar, hatta bundan da daha önemli yatırımlardır. O konuda da yine belediyemizi tebrik ediyoruz. İşte bir ülke, bir bölge ve bir il böyle kalkınır. Birlik ve beraberlik olduğu zaman, huzur ortamı olduğu zaman teker teker problemler çözülür. Tabii ki hepsi bir anda çözülmez. Mutlaka belirli bir öncelik sırasına göre gidilecek. Fakat görüyorsunuz önemli olan işlerimiz de yoluna girmiş durumda. Merkezi idare olarak ta biz Bingöl'ümüze elimizden geldiğince bütün gayretimizle destek oluyoruz. Duble yollarından hava alanına, Üniversite yatırımlarından eğitime, sağlığa, kırsal alanda KÖYDES programlarımıza, sosyal alanda SODES gibi programlara, ekonomik alanda Kalkınma Ajansları, Kırsal Kalkınma Ajansları'na kadar çok değişik alanlarda ciddi yatırımlar yürütüyoruz. Özel sektörümüzün önümüzdeki dönemde daha da gelişmesi ile birlikte inşallah ciddi projeler gerçekleştirilmesi ile Bingöl hem kentselleşme anlamında, hem ekonomik kalkınma anlamında, hem sosyal kalkınma anlamında çok daha iyi bir yere gelecek” dedi.
Bingöl'ün altyapısı gelişiyor
Yılmaz, “Bingöl'ün altyapısı gelişiyor. Bingöl'ün ekonomisi gelişiyor ve inşallah gelişmeye de devam edecek. Merkezi yönetim olarak, yerel yönetim ve iş dünyası olarak elbirliği içerisinde bunları yapacağız. Açılışını yaptığımız tesis, sadece Bingöl merkez belediyemizin değil, 10 belediyemiz buraya üye. Bu belediyelerimize de Çevre ve Orman Bakanlığımızdan araç tahsisi yapıldı. İnşallah aktarma istasyonlarıyla o çöplerde buraya getirilecek ve düzenli bir şekilde burada depolanacak. Ben herkes için hayırlı uğurlu olsun diyorum. Bunlar çok daha güzel bir şekilde bu sorunları halletmiş olacaklar inşallah. Bu vesileyle Çevre ve Orman Bakanımız Sayın Veysel Eroğlu'na ve bürokratlarına çok teşekkür ediyorum. Çevre ve Orman Bakanlığımızın elemanlarına teşekkürlerimi sunuyorum. Bu projemizde onların katkısı son derece önemliydi. Bütün işlerin yapılmasına asıl vesile olan, belediyecilikten geldiği için belediyeleri çok iyi bilen ve her fırsatta her türlü desteği veren Sayın Başbakanımıza, hükümetimize şükranlarımı sunuyorum. Bu projenin en kısa sürede tamamlanmasını temenni ediyorum. Tesisin bitmesi ile birlikte Bingöl'ümüz çok daha güzel bir Bingöl olacak. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum, şükranlarımı sunuyorum. Bingöl halkına, ili ile ilçeleri ile hayırlı uğurlu olmasını temenni ediyorum” şeklinde konuştu.
Tesisin temeli atıldı
Yapılan konuşmaların ardından Devlet Bakanı Dr. Cevdet Yılmaz, Bingöl Valisi Mustafa Hakan Güvençer, BİNÇEVBİR Başkanı ve Belediye Başkanı Serdar Atalay, Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Gıyasettin Baydaş, İlçe ve Belde Belediye Başkanlarının katılımı ile temel atma töreni gerçekleşti.
YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
ar (@Misafir_4764)
03 Haziran 2011 Cuma 14:14
El alem fabrika açılışı yapır, bizimki ise birşey bulamayınca çöptoplama servisi için de açılış yapıyor.
11.09.2026
23:23
Çift listeli MHP Bingöl kongresinde kazanan belli oldu
Çift listeli MHP Bingöl kongresinde kazanan belli oldu
MHP Bingöl 15. Olağan İl Kongresi'nde iki liste yarıştı. Oy kullanma işleminin ardından 186 oy alan mevcut başkan Emin Varan yeniden il başkanlığına seçilirken, Niyazi Çağlar 49 oyda kaldı. Kongrede birlik ve beraberlik mesajları öne çıktı. Yeni yönetim listesi ise şöyle şekillendi;
11.09.2026
23:19
Çalıkağıllılar ilk kez bir Valiyi ağırladılar!
Çalıkağıllılar ilk kez bir Valiyi ağırladılar!
Bingöl Valisi Cahit Çelik, Yayladere programının son durağında Çalıkağıl Köyü'nü ziyaret ederek köy sakinleriyle bir araya geldi. Vatandaşların talep ve beklentilerini dinleyen Çelik'e köylüler, kendilerini ziyaret eden ilk vali olması nedeniyle teşekkür etti.
11.09.2026
23:18
MEB`den ikili eğitim kararı: Ders süreleri 30 dakikaya düşürülebilecek
MEB'den ikili eğitim kararı: Ders süreleri 30 dakikaya düşürülebilecek
Millî Eğitim Bakanlığı, 2026-2027 eğitim öğretim yılında bazı okullarda ders süreleri için yeni düzenlemeye gitti. Yapım, güçlendirme veya öğrenci yoğunluğu nedeniyle ikili eğitim yapan okullarda 40 dakikalık ders süresi, valilik planlamasıyla 30 dakikaya kadar indirilebilecek.
11.09.2026
23:14
Bingöl`de okullarda güvenlik alarmı: Çocuklar için yeni tedbirler masada
Bingöl'de okullarda güvenlik alarmı: Çocuklar için yeni tedbirler masada
Bingöl'de öğrencilerin güvenliği için kurumlar aynı masada buluştu. Okul ve çevrelerinin güvenliği, öğrenci servisleri, trafik, siber güvenlik, sağlık ve gıda güvenliği ile eğitim ortamlarının fiziki şartlarına kadar birçok başlık ele alındı.
11.09.2026
23:12
Bingöl`de akaryakıta çifte zam: Motorin 100 liraya dayanıyor
Bingöl'de akaryakıta çifte zam: Motorin 100 liraya dayanıyor
Akaryakıt fiyatlarında yeni zam dalgası geliyor. Brent petrolün 105 doların üzerine çıkmasının ardından benzine bu gece 3 lira 20 kuruş, motorine ise yeni haftada 7 lira 67 kuruş zam bekleniyor. Zamların gerçekleşmesi halinde Bingöl'de motorinin litre fiyatı 100 liraya dayanacak!
11.09.2026
02:34
Bingöl Üniversitesi`nden Balkanlar`a akademik açılım
Bingöl Üniversitesi'nden Balkanlar'a akademik açılım
Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erdal Çelik, İskoçya'nın Glasgow kentinde düzenlenen EAIE 2026 kapsamında farklı ülkelerden üniversite temsilcileriyle bir araya gelerek uluslararası akademik iş birlikleri ve öğrenci hareketliliği üzerine temaslarda bulundu. Görüşmelerin yanı sıra Bingöl Üniversitesi ile Arnavutluk'taki University of New York Tirana arasında ikili iş birliği anlaşması imzalandı.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın