KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
28 Ekim 2026 Çarşamba

Çotla'da Bal Havzası

Bingöl Üniversitesi PİKOM (Pilot Üniversite Koordinasyon Merkezi) tarafından değerlendirmeleri tamamlanan ve desteklenen projelerden bir tanesi olan Çotla Bal Havzasının Oluşturulması projesi başladı.

Çotla`da Bal Havzası
20 HAZİRAN 2018 ÇARŞAMBA 21:19
1
2539
1
AA aa

Son zamanlarda yaptığı atılımlarla adından sıkça söz ettiren ve Pilot Üniversite seçilmesi ile de bölgesel kalkınmanın öncüsü haline gelen Bingöl Üniversitesi, bu kapsamda çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor.

Üniversitelerin Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması Programı “Tarım ve Havza Bazlı Kalkınma” alanında pilot üniversite seçilen Bingöl Üniversitesi, (PİKOM) birimi tarafından belirlenen başlıklarda değerlendirilmesi tamamlanan projeler tek tek hayata geçmeye başladı. Program kapsamında hayata geçen projelerden yeni bir tanesinin başlangıç toplantısı, Bingöl Üniversitesi Ziraat Fakültesi BinUZALCBS (Bingöl Üniversitesi Uzaktan Algılama ve Coğrafi Bilgi Sistemleri) Merkezinde yapıldı. Toplantıya proje yürütücüsü Prof. Dr. Alaaddin Yüksel, proje ekibi, Bingöl Arıcılar Birliği Başkanı Mehmet Can Üzer ve bölge arıcıları katıldı.

Toplantıda konuşan Bingöl Arıcılar Birliği Başkanı Mehmet Can Üzer “Çotla Yaylası, arıcılık açısından Bingöl'deki önemli bölgelerimizden birisidir. Buradaki balın kalitesi de yayladaki bitkilerden kaynaklanmaktadır. PİKOM kapsamında desteklenen bu projenin bölgedeki arıcılığın gelişmesine katkılar sağlayacağına inanıyoruz. Bu proje ile Bingöl balının gerçek değerinin bilimsel açıdan ortaya çıkacağını umuyoruz. Pilot Üniversite Koordinasyon Birimi koordinatörlüğünde Bingöl Üniversitesi ile Arı Yetiştiricileri Birliği işbirliği ile birlikte yürüteceğimiz bu proje Bingöl için örnek teşkil edecek projelerden biri olacak. İleriki yıllarda diğer bölgelere de yaygınlaştırmak için çaba sarf edeceğiz. ” diye konuştu.

Proje hakkında kısa bir sunum yapan Proje Yürütücüsü Prof. Dr. Yüksel, “ Bu proje ile Anzer Balı kadar marka olabilecek Çotla Balı'nın marka olmasını hedefliyoruz. “Tarım ve Havza Bazlı Bölgesel Kalkınma” programı kapsamında sunmuş olduğumuz projeyle genel olarak CBS Teknikleri ve İHA (İnsansız Hava Araçları) teknolojileri ile birlikte Bingöl'ün doğal kaynaklarının arıcılık açısından değerlendirilmesi yapılacak. Özelde de Bingöl İli Genç İlçesi Çotla Yaylasında Bal Havzası oluşturulacaktır. Bu havzada arıcılık açısından önemli olan bitki türlerinin belirlenmesi, modern arıcılığın yapılması, doğal ve organik bal ile bal ürünlerinin elde edilmesi, Çotla balının tescillenmesi, markalaştırılması ve katma değeri yüksek ürünlere dönüştürülmesi sağlanacaktır. Bingöl Arıcılar Birliği ve bölge arıcıları ile birlikte yürütülecek olan projenin gerçekleşmesi durumunda adeta Anzer Balı gibi kendine özgü “Çotla Balı” ürünü ortaya çıkacaktır. Bal havzası modeli ve çalışmaları, Bingöl ilinde belirlenecek olan diğer bal havzalarında da uygulanabilecektir ” şeklinde ifade etti.

Program ile ilgili açıklama yapan Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Çapak ise “Pilot Üniversite kapsamında çalışmalara tüm hızıyla devam ediyoruz. Bu kapsamda hazırlanan projelerimiz Bingöl Üniversitesi'ne, Bingöl'e ve bölgeye çok şey katacaktır” dedi. Prof. Dr. Çapak, Üniversitelerin Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması Projesi kapsamında Tarım ve Havza Bazlı kalkınma alanında pilot üniversite seçilmenin kendileri için çok kıymetli olduğunu belirtti. Bingöl Üniversitesi'nin arı, arı ürünleri ile endemik bitkiler üzerine yapılacak çalışmalar için artık sahaya indiğini ifade eden Prof. Dr. Çapak, “Her bir projenin Bingöl'ümüze ve ülkemize maksimum fayda getirmesini sağlamak için elimizden gelen tüm gayreti sarf edeceğiz. Aktif olarak başlayan bütün projelerin Bölgemizin kalkınmasına ve üniversitemizin bu alanlarda ihtisaslaşmasına katkı yapmasını temenni ediyor, özveri ile çalışan bütün proje ekiplerimize ve paydaşlarımıza başarılar diliyorum” dedi.

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
Misafir Kullanıcı (@Misafir_29022)
20 Haziran 2018 Çarşamba 22:27
VazNanlılar ait çotlayı bu projede görmek sevindirir bizi tebrik ederim köylüm mehmetcan üzeri
28.10.2026
13:33
Türkiye`nin en yaygın 10 soyadı… Bingöl`de hepsi var…
Türkiye'nin en yaygın 10 soyadı… Bingöl'de hepsi var…
Türkiye'de milyonlarca kişinin taşıdığı soyadları açıklandı. Listede yer alan 10 soyadının tamamının Bingöl'de de kullanılması dikkat çekti. Peki sizin soyadınız da o listede mi?
28.10.2026
13:07
ÖSYM 2027 sınav takvimi: YKS, KPSS, ALES ve DGS tarihleri belli oldu
ÖSYM 2027 sınav takvimi: YKS, KPSS, ALES ve DGS tarihleri belli oldu
Üniversiteye giriş, kamu personeli alımı ve akademik kariyer hedefleyen adayların beklediği 2027 sınav takvimi açıklandı. YKS 19-20 Haziran'da, KPSS A Grubu oturumları eylül ayında yapılacak. ALES ve DGS tarihleri de belli oldu.
28.10.2026
12:53
M. Fatih Atalay`dan 2 ciltlik Bingöl ve Siyaset Tarihi
M. Fatih Atalay'dan 2 ciltlik Bingöl ve Siyaset Tarihi
Bingöl ve çevresinin son 500 yıllık toplumsal ve siyasi geçmişini ele alan, 1.200 sayfalık eser satışa sunuldu. Beş yıllık titiz bir çalışmanın ürünü olan kitapta, Meclis-i Mebûsan'dan günümüze seçimler, milletvekilleri, senatörler, belediye başkanları ve yerel yöneticilere ilişkin kapsamlı bilgilere yer veriliyor. Eserin ilk tanıtım ve imza programı 6 Kasım'da Bingöl'de düzenlenecek.
28.10.2026
12:12
Bingöl`den Cezayir`e 37 bin tonluk ihracat!
Bingöl'den Cezayir'e 37 bin tonluk ihracat!
Karlıova'daki Kaynarpınar sahasında üretilen manyetit demir cevheri, İskenderun Limanı üzerinden Cezayir'e gönderildi. Prodem Mining'in gerçekleştirdiği ilk ihracat, Bingöl'ün yer altı kaynaklarını uluslararası demir-çelik sanayisiyle buluşturdu.
28.10.2026
11:58
Bingöl`deki işletmelere ihracat fırsatı! Son başvuru 4 Kasım
Bingöl'deki işletmelere ihracat fırsatı! Son başvuru 4 Kasım
Fırat Kalkınma Ajansı, Bingöl dahil TRB1 Bölgesi'ndeki 12 işletmeye dört ay boyunca ücretsiz dış ticaret danışmanlığı ve mentorluk desteği verecek. İhracata başlamak veya mevcut ihracatını geliştirmek isteyen işletmeler için başvurular 4 Kasım 2026'da sona erecek.
28.10.2026
11:52
Bingöl`de balık üreticilerine kritik eğitim: Hastalıklar ve su kalitesi masaya yatırıldı
Bingöl'de balık üreticilerine kritik eğitim: Hastalıklar ve su kalitesi masaya yatırıldı
Bingöl'de su ürünleri yetiştiriciliği ve ticari avcılıkla uğraşan üreticilere yönelik eğitim programında balık hastalıklarından istilacı türlere, su kalitesinden alternatif yetiştiricilik yöntemlerine kadar birçok konu ele alındı. Eğitimle sektörde bilgi ve farkındalığın artırılması hedefleniyor.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın