KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
11 Mayıs 2025 Pazar
°C

Çözüm süreci istihdamı arttırdı

Teşvik paketi ve çözüm süreci ile yatırımın artması Doğu'da işsizliğin belini kırdı. Çarklar hızlandı, istihdam ikiye katlandı. 6. bölgede, öngörülen istihdamı yüzde 79 artırdı.

Çözüm süreci istihdamı arttırdı
30 AĞUSTOS 2013 CUMA 08:09
0
1443
0
AA aa

Türkiye'nin başlattığı teşvik atağı bir yılını doldururken, özellikle Doğu bölgelerinde istihdam artışını neredeyse ikiye katladı. Yılın son 7 ayında sağlanan teşvikler; Bingöl, Ağrı, Batman, Bitlis, Diyarbakır, Hakkâri ve Muş gibi şehirleri kapsayan 6. bölgede, öngörülen istihdamı yüzde 79 artırdı.

Sağlanan teşvikler sonucu bölgede tahmin edilen istihdam artışı 9 bin 190 kişiden 16 bin 438 kişiye yükseldi. Adıyaman, Aksaray, Bayburt, Çankırı, Erzurum, Giresun, Tokat ve Tunceli gibi şehirleri kapsayan 5. bölgede ise artış oranı yüzde 94'le 5 bin 547 kişiden 10 bin 750 kişiye yükseldi.

Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan'ın açıkladığı sonuçlara göre diğer bölgelerde artış oranları şöyle oldu:

“1. bölgede yüzde 44 (27 bin 304 kişiden 39.212 kişiye), 2. bölgede yüzde 48 (11 bin 880 kişiden 17 bin 525 kişiye), 3. bölgede yüzde 90 (7 bin 72 kişiden 13 bin 452 kişiye), 4. bölgede yüzde 19 (8 bin 494 kişiden 10 bin 123 kişiye).”

Yılın 7 ayı değerlendirildiğinde öngörülen toplam sabit yatırım tutarı 46.2 milyar lira olan toplam 3 bin 58 adet yatırım teşvik belgesi düzenlendi. Belgelerde 107 bin 500 kişilik istihdam öngörülürken, yatırım teşvik belgelerinin 2 bin 909'u yerli, 149'u uluslararası sermayeli şirketler tarafından alındı.

Bu yılın 7 ayında, düzenlenen teşvik belge adedi sayısı da arttı. Belge sayısı, 5. bölgede yüzde 83 (168'ten 308'e), 6. bölgede yüzde 64 (238'ten 390'a) arttı. 1. bölgede ise yüzde 33 (832'den bin 107'ye), 2. bölgede yüzde 16 (445'ten 516'ya), 3. bölgede yüzde 16 (363'ten 421'e), 4. bölgede yüzde 10 (286'dan 316'ya) çıktı.

Bir yılda 84 milyar liralık destek geldi

Yeni teşvik sisteminin yürürlüğe girdiği 20 Haziran 2012'den bu yılın temmuz ayı sonuna kadarki dönemde, 84,1 milyar lira tutarında 5 bin 567 yatırım teşvik belgesi düzenlendi. Bu belgelerin 72,8 milyar liraya karşılık gelen 5 bin 264'ü yerli, 11.3 milyar liralık 303'ü de uluslararası sermayeli şirketler tarafından alındı.

Teşvik belgelerinde 204 bin 532 kişilik istihdam öngörüldü. Bu sayının 186 bin 123'ü yerli sermayeli şirketlerin, 18 bin 409'u uluslararası sermayeli şirketlerin istihdamı olarak kaydedildi. Teşvik belgelerinin 3 bin 174'ü bölgesel 23'ü büyük ölçekli, 2 bin 363'ü genel, 7'si de stratejik kapsamda yer alıyor. 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
10.05.2025
16:07
Genç`te Engelliler Haftası`na Sessiz Ama Derin Bir Dokunuş
Genç'te Engelliler Haftası'na Sessiz Ama Derin Bir Dokunuş
Bedensel ve görme engelliler için kaldırımlarda empati uygulaması yapan HÜDAPAR Genç İlçe Gençlik Kolları üyeleri, kaldırım kenarlarına ivedilikle engelli rampalarının inşa edilmesi ve sarı takip alanlarının oluşturulması zorunluluğuna dikkat çektiler.
10.05.2025
15:47
Siyasi ve bürokrasiye eleştiri
Siyasi ve bürokrasiye eleştiri 'Nutuk atacaklar...!'
10-16 Mayıs Engelliler Haftası münasebetiyle açıklamada bulunan Altınokta Körler Derneği Bingöl Şube Başkanı Hidayet Becerekli, engellilerin sorunlarını özetleyip siyasi ve bürokrasiye sert çıktı: 'Bizleri öven, 'her birimiz engelli adayıyız' diye biten nutuklar atacaklar. Eğlenceli, ikramlı davetlerde ne kadar engelli sever olduklarını göstererek haftamızı kutlayarak görevlerini yapmış olmanın huzuruyla koltuklarına gömüleceklerdir.'
10.05.2025
15:12
Bingöl`de uyuşturucu operasyonu
Bingöl'de uyuşturucu operasyonu
Bingöl'ün Genç ilçesinde, jandarma ekiplerince düzenlenen operasyonda 444 gram esrar ele geçirildi.
10.05.2025
15:03
AJet`ten Anneler Günü`ne özel yüzde 40 indirim!
AJet'ten Anneler Günü'ne özel yüzde 40 indirim!
Türkiye'nin genç hava yolu markası AJet, Anneler Günü'nü özel bir kampanyayla kutluyor. AJet, 11 Mayıs Anneler Günü kampanyası ile, tüm yurt içi ve yurt dışı uçuşlarda misafirlerine yüzde 40 indirim imkanı sunuyor.
09.05.2025
17:21
Vali Usta:
Vali Usta: 'Bu tabiat atalarımızın değil, geleceğimizin emanetidir'
'Orman Benim' faaliyeti kapsamında Yeni mahalle Çamlık alanında yapılan çevre temizliği etkinliğine katılan Bingöl Valisi Dr. Ahmet Hamdi Usta: ' Çocuklarımızla, gençlerimizle, velilerimizle Çamlık mevkiini yanıcı maddelerden, çöplerden arındırıyoruz ve Bingöl'de bir farkındalık oluşturmak istiyoruz. Bu ormanlar, bu tabiat, bu çevre atalarımızın bizlere mirası değil, bizden sonraki nesillerin bizlere emanetidir' dedi.
09.05.2025
15:06
AK Gençlik`ten 3. Geleneksel Liseler Arası Futbol Turnuvası
AK Gençlik'ten 3. Geleneksel Liseler Arası Futbol Turnuvası
AK Parti Bingöl Gençlik Kolları Başkanı Enes Aslan, gençlerin sosyal ve sportif faaliyetlerde daha aktif yer almasını önemsediklerini belirtti.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın