KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
28 Ağustos 2025 Perşembe
°C

Dağdan inenlere yeni yüz, yeni kimlik

İmam, öğretmen, muhtar ve toplum önderlerinden oluşan "akil adamlar" ailelerle görüşüp teröre bulaşan çocuklarını ikna etmelerini isteyecek. 'Eve Dönüş'ten yararlanan üyelere, estetik ameliyat dahil, yeni adres, kimlik ve pasaport verilecek. Durum ciddi ise başka bir ülkeye yerleştirilebilecek.

Dağdan inenlere yeni yüz, yeni kimlik
24 ARALIK 2007 PAZARTESİ 11:05
0
996
0
AA aa
Sınır ötesi iki operasyonla büyük darbe alan PKK'ya yönelik "sivil harekât paketinin" hazırlıkları sürüyor. Terörle mücadele kapsamında dağa çıkışın engellenmesi ve eve dönüşün sağlanmasını amaçlayan hükümet, hukuki, ekonomik, sosyal ve diplomatik önlemler paketine son şeklini veriyor.
Bir kısmı geçmiş dönemde uygulamaya sokulan önlemlerin devam ettirilmesini içeren pakete göre, imam, öğretmen, muhtar ve toplum önderlerinden oluşan "akil adamlar" ailelerle görüşerek teröre bulaşan çocuklarını ikna etmelerini isteyecek.
Terör örgütü üyelerinin dağdan inmesi için Türk Ceza Kanunu'nun etkin pişmanlığı düzenleyen 221. maddesi esnetilerek, örgütün çözülmesine ilişkin bilgiler veren üyelerin tanık koruma uygulamasından yararlanması sağlanacak.
Milli Güvenlik Kurulu ve Terörle Mücadele Yüksek Kurulu'nda belirlenen ana ilkeler çerçevesinde hazırlanan ve geçmişte başlatılan bazı programların genişletilerek uygulanmasını içeren pakette yer alması planlanan önlemler özetle şöyle:
  • AKİL ADAMLAR İKNA EDECEK: Muhtar, imam, öğretmen, jandarma gibi kırsal kesimde etkili olan isimler gerek duyduklarında esnaf ve cemaat önderlerini de yanlarına alarak çocukları teröre bulaşmış ailelerle görüşecek. Ailelerin ikna edilmesine bölge milletvekilleri de katılabilecek. Ancak ziyaretler gizli tutulacak. Geçmişte gizli genelgeyle yapılan bu uygulama kısmi başarıya ulaşmıştı.
  • ÖCALAN KAPSAM DIŞI: Dağdan inişleri sağlayabilmek amacıyla TCK'nın etkin pişmanlığı düzenleyen 221. maddesi esnetilecek. Düzenleme suça karışmış veya karışmamış olan, ancak kendi isteğiyle teslim olan örgüt üyelerini kapsayacak. Örgütün çözülmesine yönelik bilgiler verenlerin cezalarının indirilmesi veya özgür kalmasını öngören düzenlemeden Abdullah Öcalan ve birinci derecedeki örgüt yöneticileri yararlanamayacak.
  • TANIK KORUMADAN YARARLANACAKLAR: Terör örgütünün, eve dönüşten yararlanan üyelerini bulup öldürmemeleri için ya 221. maddede ya da önümüzdeki günlerde TBMM Genel Kurulu'nda görüşülecek olan Tanık Koruma Yasa Tasarısı'nda düzenleme yapılacak. Buna göre, eve dönüşten yararlanan üyelere, estetik ameliyat dahil, yeni adres, kimlik ve pasaport verilecek. Geçici olarak geçimlerini sağlamaları için maddi yardım yapılacak. İşi varsa yeri ve alanı değiştirilecek. Durum ciddi ise başka bir ülkeye yerleştirilebilecek.
  • EKONOMİK VE SOSYAL TEDBİRLER: Eğitim, sağlık, spor, göç, istihdam, ulaşım ve dini konularda alınan önlemler yaygınlaştırılacak. KÖY-DES ve BEL-DES yatırımları artırılacak. Yollar astfaltlanıp köy ve mezralara içme suyu şebekesi götürülecek. Bölgeye atanan 17 bin öğretmenin sayısı 25 bine çıkarılacak. Yeni açılan 292 öğretim kurumu ikiye katlanacak. 1200'ü doktor olmak üzere bölgeye gönderilen 10 bin sağlık görevlisinin sayısı artırılacak. Öğrencilere burs ve ücretsiz özel dershane imkânı verilmesi devam edecek.
  • TEŞVİKLER ARTACAK: Gelir artırıcı önlemler alınacak. Hayvancılık, el sanatları ve su ürünlerine yönelik projeler desteklenecek. Bu amaçla düşük faizli uzun vadeli krediler verilecek. 2007'de bölgeye verilen 256 teşvik belgesiyle 3 milyar YTL yatırım ve 11 bin kişiye istihdam sağlandı. Teşvikler artırılarak istihdam olanağı genişletilecek. Terörden mağdur olanların zararlarının karşılanmasına devam edilecek.
  • FİNANS KAYNAKLARI KESİLECEK: Terör örgütünün yurtiçi ve yurtdışı finans kaynakları kesilecek. Bu kapsamda akaryakıt ve uyuşturucu kaçakçılığına göz açtırılmayacak. Uluslararası bağlantıları takibe alınarak ilgili ülkeler nezdinde girişimde bulunulacak.
  • DİPLOMATİK ATAK: Sınır ötesi operasyonlar sürdürülecek ancak başta ABD olmak üzere AB ve bölge ülkeleriyle diplomatik ilişkiler canlı tutulacak. ABD ile karşılıklı bilgi ve istihbarat akışı aksatılmayacak. Kuzey Irak Bölgesel yönetimiyle dengeli ilişki yürütülecek.


    Bakanlar bölgede olacak

    Her ay, hatta haftada bir bakan bölgeye giderek incelemelerde bulunacak. Halkın sorunlarını yerinde belirleyen bakanlar, kendi alanlarına ilişkin olanları anında ve yerinde çözecek. Bu çerçevede Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren ve Devlet Bakanı Mehmet Şimşek'in başlattıkları geziler genişletilerek sürdürülecek.


    Komutanlar sivil halkı kazanacak

    Bölgede görev yapan askeri yetkililer zaman zaman halkla ortaklaşa düzenlenen etkinliklere katılarak sıcak iletişim kuracak. Halkla halay çeken komutan görüntüleri yaygınlaştırılarak sivil halk kazanılacak.

  • YORUM YAZIN
    Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
    Değiştir
    Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
    Kodu Girin
    Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
    28.08.2025
    19:32
    Bingöl`de motosiklet hırsızı yakalandı!
    Bingöl'de motosiklet hırsızı yakalandı!
    Sabıkası kabarık olan şahıs, çıkarıldığı adli makamlarca tutuklandı.
    28.08.2025
    17:53
    Bingöl`de özel eğitim okulunun temeli atıldı
    Bingöl'de özel eğitim okulunun temeli atıldı
    Bingöl'de yapılacak 8 derslikli özel eğitim okulunun temeli düzenlenen törenle atıldı. Korkmaz, okulun 30 Aralık'ta tamamlanarak teslim edileceğini ifade etti.
    28.08.2025
    17:44
    Bingöl`de uyuşturucuyla mücadele çalışması
    Bingöl'de uyuşturucuyla mücadele çalışması
    Bingöl'de 3 şahsın hafriyat kamyonu ile uyuşturucu madde almaya gidecekleri bilgisi üzerine harekete geçen polis ekipleri tarafından yapılan çalışmada, uyuşturucu madde ve 2 adet kurusıkı tabanca ele geçirildi.
    28.08.2025
    17:30
    'Bingöl'de Tıp Fakültesi artık bir zorunluluktur'
    Bingöl'de sağlık alanındaki sıkıntılara ve noksanlıklara dikkat çeken Sağlık Mil-Sen Başkanı Korkutata: 'Tıp Fakültesi, yalnızca eğitim açısından değil, aynı zamanda Bingöl halkının sağlık hizmetlerine erişiminde büyük bir rahatlama sağlayacaktır' dedi.
    27.08.2025
    20:05
    Bingöl`de laf, onlarca icraat var! Bitlis`e tıp fakültesi…
    Bingöl'de laf, onlarca icraat var! Bitlis'e tıp fakültesi…
    Sağlık altyapısındaki yetersizlikle can çekişen ve çevre illere mahkûm olan Bingöl'ün yıllardır dillendirilen 'Tıp Fakültesi' talebi bir türlü karşılık bulmazken, Resmî Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile Bitlis Eren Üniversitesi bünyesinde Tıp Fakültesi kurulması kararlaştırıldı.
    27.08.2025
    19:11
    Bingöl`de uyuşturucu operasyonu: 2 tutuklama
    Bingöl'de uyuşturucu operasyonu: 2 tutuklama
    Bingöl'de polis ekiplerince yapılan uyuşturucu operasyonunda 2 şüpheli tutuklandı.
    Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
    ©Copyright 2017
    Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın