KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
06 Şubat 2026 Cuma
°C

Dağılma: 'Anadil eğitimi, kimliğin ve kültürün geleceğidir'

Millî Eğitim Bakanlığı'nın seçmeli ders tercih süresini 20 Şubat 2026'ya kadar uzatmasını değerlendiren Bingöl Üniversitesi Zaza Dili ve Edebiyatı Dr. Öğretim Üyesi İbrahim Dağılma, özellikle Zazaca başta olmak üzere anadil derslerinin öğrencilerin kültürel kimliği ve dil mirasının korunması açısından büyük önem taşıdığını vurguladı.

Dağılma:
06 ŞUBAT 2026 CUMA 13:51
3
149
1
AA aa

Millî Eğitim Bakanlığı, 2026-2027 eğitim öğretim yılında okutulacak seçmeli derslerin belirlenmesi ve sisteme girilmesi için tanınan süreyi 20 Şubat 2026'ya kadar uzattı. Kararın, ders kitaplarının ücretsiz dağıtımı, öğretmen norm kadroları ve eğitim materyallerinde yaşanan aksaklıklar nedeniyle alındığı bildirildi.

Konuya ilişkin değerlendirmesinde sürenin uzatılmasının okullar ve veliler açısından önemli bir fırsat olduğunu belirten Bingöl Üniversitesi Zaza Dili ve Edebiyatı Dr. Öğretim Üyesi İbrahim Dağılma, özellikle Yaşayan Diller ve Lehçeler kapsamında verilen derslerin yalnızca bir eğitim tercihi olmadığını belirterek, anadil eğitiminin kültürel kimliğin korunması ve gelecek kuşaklara aktarılması açısından hayati önem taşıdığını ifade etti.

“VELİLER VE OKULLAR SÜRECİ CİDDİYETLE TAKİP ETMELİ”

Seçmeli ders sürecinin yalnızca idari bir işlem olmadığını vurgulayan Dağılma, özellikle ilkokul 4. sınıf ile ortaokul 5, 6, 7 ve 8. sınıf öğrencilerinin tercih döneminde rehberlik hizmetlerinden yararlanmasının önemli olduğunu ifade etti.

Dağılma, velilerin süreci yakından takip etmemesi durumunda bazı derslerin açılamayabileceğine dikkat çekerek, “Bir dersin açılabilmesi için yeterli talep oluşması gerekiyor. Bu nedenle tercihler zamanında ve bilinçli yapılmalıdır” diye konuştu.

YAŞAYAN DİLLER VE LEHÇELER VURGUSU

Seçmeli dersler arasında yer alan Yaşayan Diller ve Lehçeler derslerinin önemine dikkat çeken Dağılma, Bingöl açısından bu derslerin ayrı bir anlam taşıdığını söyledi.

“Zazaca ve Kurmanci gibi bölgenin kültürel kimliğinin önemli parçaları olan dillerin okullarda öğretilmesi, hem dilin yaşatılması hem de öğrencilerin kendi kültürel miraslarını tanımaları açısından son derece kıymetlidir” diyen Dağılma, bu derslere yönelik farkındalığın artırılması gerektiğini dile getirdi.

HER ALANDAN DERS SEÇME ZORUNLULUĞU SÜRÜYOR

Yeni düzenlemeye göre öğrencilerin İnsan, Toplum ve Bilim; Din, Ahlak ve Değer; Kültür, Sanat ve Spor alanlarının her birinden en az bir ders seçmesi gerekiyor. Ayrıca bir seçmeli dersin açılabilmesi için en az 10 öğrencinin aynı dersi tercih etmesi şartı devam ediyor.

Müzik alanında bağlama, gitar, keman, piyano, ud ve koro dersleri; “Oyun ve Oyun Etkinlikleri” kapsamında ise drama, satranç, zekâ oyunları ve geleneksel oyunlar da seçenekler arasında bulunuyor.

“TARİHLERİN KAÇIRILMAMASI GEREKİYOR”

Tercihlerin 20 Şubat 2026'ya kadar e-Okul sistemine girilmesi gerektiğini hatırlatan Dağılma, sürecin aksaması halinde eğitim-öğretim yılı başında ders ve öğretmen planlamasında sorunlar yaşanabileceğini belirtti.

Dağılma, “Okul yönetimleri, öğretmenler ve veliler bu süreci birlikte ve dikkatle yürütürse hem öğrencilerin ilgi alanlarına uygun dersler açılabilir hem de kültürel ve sanatsal alanlarda daha zengin bir eğitim ortamı oluşturulabilir” ifadelerini kullandı.

 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
Misafir Kullanıcı (@Misafir_117923)
06 Şubat 2026 Cuma 14:29
İş anne babada, toplumda bitiyor
Seçmeli derslerin hiç bir faydası yok yapacaksan zorunlu ders yapacaksın ki çocuklar zazacayı , kurtçeyi öğrensinler
06.02.2026
14:36
Karlıova`nın Hafızası Kitapla Geleceğe Taşındı
Karlıova'nın Hafızası Kitapla Geleceğe Taşındı
Bingöllü yazar Sebeki Özmen'in kaleme aldığı 'Karlıova'da Doğal Yaşam ve Kültür' adlı eser, ilçenin doğasını, sözlü tarihini ve kuşaklar arasında aktarılan yaşam bilgisini edebi bir anlatımla kayıt altına alıyor. 224 sayfalık kitap, Karlıova'nın zorlu doğasıyla yoğrulan kültürünü gelecek nesillere taşıma amacıyla hazırlandı.
06.02.2026
12:56
Alban:
Alban: 'Bilime Değil Ranta Yatırım Yapılıyor'
TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Bingöl İl Temsilcisi Mehmet Alban, deprem gerçeğine rağmen afet risklerini azaltmaya yönelik yatırımların yetersiz kaldığını belirterek, Bingöl'ün yüksek deprem tehlikesi altında olduğunu ve önleyici çalışmaların geciktirilmeden hayata geçirilmesi gerektiğini vurguladı.
06.02.2026
12:38
Baraç:
Baraç: 'Deprem Kader Olabilir, İhmal Değil'
DEVA Partisi Bingöl İl Başkanı Nihat Baraç, 6 Şubat depremlerinin yıl dönümünde yaptığı açıklamada hem deprem sürecindeki kriz yönetimini eleştirdi hem de Bingöl'ün ciddi deprem riski altında olduğunu vurgulayarak yetkililere önlem çağrısında bulundu.
06.02.2026
12:15
Hülakü, Bingöl`ün deprem hazırlığı için Meclis Araştırması istedi
Hülakü, Bingöl'ün deprem hazırlığı için Meclis Araştırması istedi
DEM Parti Bingöl Milletvekili Ömer Faruk Hülakü, Bingöl'ün deprem riskine karşı hazırlık düzeyinin araştırılması için TBMM'ye Meclis Araştırma önergesi verdi. Hülakü ayrıca yapı güvenliği, kentsel dönüşüm, afet planları ve kurumların hazırlık durumuna ilişkin iki ayrı soru önergesiyle bakanlıklardan ayrıntılı bilgi talep etti.
05.02.2026
18:15
'Zazalar Kürt mü?' tartışması yeniden gündemde
Sosyal medyada yeniden alevlenen 'Zazalar Kürt'tür / değildir' tartışması akademik çevrelerde yıllardır sürerken, sosyal medyada karşıt görüşlerin birbirini etiketlediği ve tartışmanın ideolojik bir zemine kaydığı görülüyor.
05.02.2026
18:11
DEM Parti`den Çalıkağıl tepkisi! `17 Kilometrelik Yol Yıllardır Yapılmadı`
DEM Parti'den Çalıkağıl tepkisi! '17 Kilometrelik Yol Yıllardır Yapılmadı'
DEM Parti Bingöl İl Genel Meclis Grubu, Yayladere'ye bağlı Çalıkağıl Köyü'nün yol ve elektrik sorunlarının ciddi mağduriyetlere yol açtığını belirterek yetkililere çağrıda bulundu.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın