KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
07 Ocak 2026 Çarşamba
°C

'Daha düne kadar Kürtler ve Zazalar yoktur deniliyordu'

BDP Milletvekili Baluken: &';Kimliğimiz var, dilimiz var ama hâlâ kendi dilimizle okuyup yazamıyoruz. Burada yapılan bu konferansın halkımız, kimliğimiz ve dilimiz için büyük önemi vardır” dedi.

`Daha düne kadar Kürtler ve Zazalar yoktur deniliyordu`
02 TEMMUZ 2012 PAZARTESİ 02:57
0
1791
6
AA aa

TZP Kurdî tarafından organize edilen ‘Konferansa Zarawayê Kirmanckî Ya Yewînê (Zazaki Lehçesi 1. Dil Konferansı)' hafta sonu, Yeşil Vadi Düğün Salonu'nda gerçekleştirildi.

Cumartesi günü başlayan konferansın açılış törenine Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Milletvekili İdris Baluken, Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Koordinasyon Kurulu Üyesi ve BDP Muş Milletvekili Demir Çelik, BDP eski Milletvekili Osman Özcelik, TZP Kurdî Sözcüsü Mehmet Şahin, çok sayıda Kürt dilbilimci, akademisyen ve vatandaş katıldı.

Konferansın açılış konuşmasını yapan BDP Milletvekili İdris Baluken: “Kimliğimiz var, dilimiz var ama hâlâ kendi dilimizle okuyup yazamıyoruz. Burada yapılan bu konferansın halkımız, kimliğimiz ve dilimiz için büyük önemi vardır” dedi.

“Biz, aslımızı atalarımızdan öğrendik”

Tunceli ve Bingöl başta olmak üzere Kırmançki lehçesinin yoğunlukta olduğu illerde, devletin ‘Zazacılık' politikasını uygulamaya çalıştığını vurgulayan Baluken: “Daha düne kadar Kürtler, Zazalar yoktur deniliyordu. Dün bu inkâr görevini yürütenlere, bugün üniversitelerde birer kürsü verilmiş. Bunlar oturup kalkıp ‘Zazalar Kürt değildir' diyorlar. Bununla ilgili nerede bir çalışma yapılmışsa, hangi üniversitede bir kürdü kurulmuşsa bu bir ideoloji üretme çabasıdır. Atalarımızdan, dedelerimizden beri dilimizin adı; Kirdkî, Zazakî, Dimilî'dir. Bu haklı dava ile ilgili ne kadar mücadele olmuşsa atalarımız hep içindeydi. Biz aslımızı 15 yıl önce dilimizi inkar edenlerden değil, Şeyh Said ve Yadin Paşalarla aynı safta mücadele eden atalarımızdan öğrendik” şeklinde konuştu.

Baluken'den sonra söz alan BDP Muş Milletvekili Demir Çelik: “Dilimizin gelişimi önündeki tüm engelleri kaldırmalıyız ve dilimizi her zaman sahiplenmeliyiz” dedi.

Egemen devletlerin, Kürtlerin kendi anadilinde konuşmasını ve eğitim görmesini engellediğini belirten TZP Kurdî Sözcüsü Mehmet Şahin: “Bugün yapılan çalışmaları çok önemsiyoruz ve tarihi çalışmalar olduğuna inanıyoruz” şeklinde konuşarak, konferansın amacını belirten metni okudu.

Yurt içi ve Yurt dışından onlarca dil bilimcinin katıldığı konferans dün akşam saatlerinde sona erdi.

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
zaza çoligıj (@Misafir_8816)
02 Temmuz 2012 Pazartesi 17:30
nasılki türkçülerin kürt dili hakkında bir araya gelip hüküm vermeye hakları yoksa aynı şekilde kürtçülerin de bir araya gelip anadilimiz zazaca hakkında hüküm vermeye hakları yoktur ve bu çabaları hepsi beyhudedir. bu egemen güçler ancak kendi yandaşlarına sözlerini kabul ettirebilirler. bilimden, vicdandan uzak bir şekilde yapılan açıklamalar çok komik. biz zazayız ne devletle alakamız var bu konuda ne de başka birileriyle. kendisine zazayım diyenleri hain ilan eden bu kürtçüleri nefretlke kınıyorum..ma zazayéé..
bengu (@Misafir_8813)
02 Temmuz 2012 Pazartesi 17:12
ee zazalar kürt değil işte, sempozyumlar düzenlemekle, zorlamakla olmuyorki.

zazalar kürt olsaydı bunca yıldır niye kaynaşmamışlar, haritaya bakın zazalar bir hat üzerindedir, siverek-bingölün güneyi-palu- tunceli ...

örf ve adetleride tamamen farklı
zaza (@Misafir_8812)
02 Temmuz 2012 Pazartesi 17:08
bunları söyleyenler gerçekten inanıyorlar mı?yazıklar olsun...
zaza (@Misafir_8811)
02 Temmuz 2012 Pazartesi 17:05
saçma mı saçma
zaza (@Misafir_8810)
02 Temmuz 2012 Pazartesi 17:04
zazalar kürt değil.....aksini iddia edenler ısbate buyursun....
aramiye karadeniz (@Misafir_8794)
02 Temmuz 2012 Pazartesi 12:24
İdris efendi ve diğerleri önce zazacanın bir lehçe değil bir dil olduğunu bilin sonra konuşun.
07.01.2026
10:59
Kuyumculardan Nakitle Altın Alma Dönemi Bitiyor
Kuyumculardan Nakitle Altın Alma Dönemi Bitiyor
Hazine ve Maliye Bakanlığı, kayıt dışı ile mücadelede altın satışlarına yeni kurallar getiriyor. Altın alım-satımlarında uygulanacak kurallarla takip daha sağlıklı hale gelecek. Sistemle birlikte hem kayıt dışı işlemlerin önlenmesi hem de sahte altınla mücadele hedefleniyor. Ödemeler yalnızca kredi kartı ve IBAN ile gerçekleştirilecek.
07.01.2026
10:17
12Bingölspor ikinci yarıya hazır! Hedef şampiyonluk
12Bingölspor ikinci yarıya hazır! Hedef şampiyonluk
3. Lig 2. Grup'ta ilk yarıyı 10 puan farkla lider tamamlayan 12 Bingölspor, transferlerle güçlenen kadrosu, verimli geçen kamp süreci ve Tahkim'den çıkan sevindirici kararların ardından ikinci yarıya Karaköprü deplasmanında 'devam' demeye hazırlanıyor.
07.01.2026
09:21
Bireysel emeklilikte yeni dönem
Bireysel emeklilikte yeni dönem
Bireysel Emeklilik Sistemi'nde katılımcılara sağlanan yüzde 30'luk devlet katkısının yüzde 20'ye düşürülmesine ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı, Resmî Gazete'de yayımlandı.
07.01.2026
08:59
Bingöl Valisi Değişti. Usta Yalova`ya, Çelik Bingöl`e atandı
Bingöl Valisi Değişti. Usta Yalova'ya, Çelik Bingöl'e atandı
Valiler Kararnamesi açıklandı. Bingöl Valisi Ahmet Hamdi Usta, Yalova'nın yeni valisi oldu. Niğde Valisi Cahit Çelik ise Bingöl Valisi olarak atandı. 2006-2008 yılları arasında Genç Kaymakamlığı görevinde bulunan Çelik, Bingöl'ü yakından tanıyan bir isim…
06.01.2026
16:44
'Deyirê Zazakî Avni Polat' her hafta TRT Kurdi ekranlarında
TRT Kurdi ekranlarında Zazaca kültür ve sanat dünyasına katkı sunmayı amaçlayan yeni program 'Deyirê Zazakî Avni Polat' yayına başladı. Program, her Çarşamba saat 22.00'de izleyicilerle buluşuyor.
06.01.2026
16:13
Zam Oranları Hayal Kırıklığı Yarattı
Zam Oranları Hayal Kırıklığı Yarattı
Şehit Gazi Sendikası Bingöl İl Başkanı Kebude: 'Açıklanan rakamlar hayatın gerçeğiyle örtüşmüyor'
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın