KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
17 Aralık 2025 Çarşamba
°C

Danıştay yök atamalarını durdurdu

Danıştay 8. Dairesi, YÖK Yürütme Kurulu kararının, öğretim elemanı kadrolarına yapılan atamalarla ilgili 7 ve 8. maddelerinin yürütmesini oy birliğiyle durdurdu...

Danıştay yök atamalarını durdurdu
21 MAYIS 2009 PERŞEMBE 08:25
0
1219
0
AA aa
Danıştay, YÖK'ün öğretim üyesi dışındaki öğretim elemanı kadrolarına açıktan veya öğretim elemanı dışındaki kadrolardan naklen yapılacak atamalara ilişkin kararlarının yürütmesini durdurdu.

Eğitim-Sen, Öğretim Üyesi Dışındaki Öğretim Elemanı Kadrolarına Naklen veya Açıktan Yapılacak Atamalarda Uygulanacak Merkezi Sınav ile Giriş Sınavlarına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik hükümlerinin uygulanmasıyla ilgili YÖK Yürütme Kurulu'nun 26 Kasım 2008 tarihli kararının ''7 ve 8. maddelerinin yönetmelikte yer almayan atamaları da yönetmeliğe tabi tutacak şekilde düzenlemeler öngördüğünü'' ileri sürerek iptali ve yürütmenin durdurulması istemiyle dava açtı.

Danıştay 8. Dairesi, YÖK Yürütme Kurulu kararının 7 ve 8. maddelerinin yürütmesini oy birliğiyle durdurdu.

Dairenin kararında, söz konusu yönetmeliğin 4. maddesinde hangi atamaların bu yönetmeliğin kapsamında olduğunun açıkça belirtildiği, bu maddenin, davaya konu yürütme kurulu kararının 7 ve 8. maddelerinde belirtilen istihdam değişikliklerini içermediği vurgulandı.

Kararda, söz konusu yönetmeliğin, ''kapsam'' başlıklı maddesinin yönetmeliğin öğretim üyesi dışındaki öğretim elemanı kadrolarına açıktan veya öğretim elemanı dışındaki kadrolardan naklen yapılacak atamalara ilişkin usul ve esasları düzenlediği anımsatıldı.

Dava konusu edilen YÖK Yürütme Kurulu kararının 7 ve 8. maddelerinin ise ''anılan yönetmeliğin kapsamında olmayan, 2547 sayılı yasanın 50-d maddesine göre istihdam edilen ve bir öğretim elemanı olan araştırma görevlisinin 33. madde hükmüne göre istihdamı ve yine bir anabilim dalında istihdam edilen araştırma görevlisinin başka bir ana bilim dalında istihdamına ilişkin kural getirdiği'' belirtilen kararda, yönetmeliğin 4. maddesinde hangi atamaların bu yönetmeliğin kapsamında olduğunun açıkça belirtildiği vurgulandı. Kararda, ''Bu madde, davaya konu Yürütme Kurulu kararının 7 ve 8. maddelerinde belirtilen istihdam değişikliklerini içermemektedir'' denildi.

Yürütme kurulu kararı ile yönetmelikte sayılmayan atama hallerinin de bu yönetmeliğe tabi tutulduğu, bunun üst hukuk normuna aykırılık oluşturulduğu ifade edilen kararda, şöyle denildi:

''Bu durumda, yönetmeliğin uygulanmasını göstermek amacıyla alınan dava konusu YÖK Yürütme Kurulu kararının 7 ve 8. maddelerinde hukuka uyarlık görülmemiştir. Açıklanan nedenle, dava konusu Yükseköğretim Kurulu Yürütme Kurulu kararının 7 ve 8. maddeleri hakkında İdari Yargılama Usulü Yasası'nın 27. maddesinde öngörülen koşulların gerçekleşmiş olduğu anlaşıldığından yürütmesinin durdurulmasına oy birliği ile karar verildi.''

YÖK'ün bu karara itiraz hakkı bulunuyor. İtirazı, Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu görüşecek.

(aa).

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
17.12.2025
04:29
Elbaşı Deresi lağım hattına döndü
Elbaşı Deresi lağım hattına döndü
Bingöl'ün Solhan ilçesine bağlı Elbaşı (Qasmon) Köyü'nde kanalizasyon altyapısının bulunmaması nedeniyle atık sular yıllardır Elbaşı Deresi'ne akıyor. Dere boyunca yapılan tarımsal sulama ve son dönemde yaşanan balık ölümleri, çevre ve halk sağlığına yönelik riskleri yeniden gündeme taşıdı.
17.12.2025
04:28
Bingöl konut fiyatlarında zirvede!
Bingöl konut fiyatlarında zirvede!
Merkez Bankası'nın Kasım ayı verileri, Türkiye genelinde konut fiyatlarının artışını sürdürdüğünü ortaya koyarken; Bingöl'ün de içinde bulunduğu bölge, yıllık artış oranında ülke genelinde ilk sıraya yerleşti. Peki bu tablo Bingöl'de konut piyasası için ne anlama geliyor?
17.12.2025
04:28
Bingöl Ova Köyleri Turnuvasında Final Günü
Bingöl Ova Köyleri Turnuvasında Final Günü
Bingöl Ova Köyleri Derneği tarafından düzenlenen köyler arası futbol turnuvasında finalin adı Gözeler ile Havsel oldu. Turnuva 19 Aralık'ta oynanacak final maçıyla tamamlanacak.
17.12.2025
04:26
Bingöl`de aranan hırsızlık şüphelisi yakalandı
Bingöl'de aranan hırsızlık şüphelisi yakalandı
Bingöl'de jandarma ekipleri tarafından yürütülen çalışmalar kapsamında, hakkında hırsızlık suçundan 6 yıl 9 ay 20 gün kesinleşmiş hapis cezası bulunan bir şahıs yakalandı.
15.12.2025
23:04
Bingöl`de Sinema Dolu Üç Gün
Bingöl'de Sinema Dolu Üç Gün
T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın desteğiyle, Bingöl Valiliği ev sahipliğinde düzenlenen 7. Uluslararası Bingöl Kısa Film Festivali, açılış programıyla başladı. Festival kapsamında üç gün boyunca Bingöl merkez ve ilçelerinde film gösterimleri ve söyleşiler gerçekleştirilecek.
15.12.2025
23:03
Lider 12Bingölspor`da Hedef Net: Farkı Açmak, Yolu Yarılamak
Lider 12Bingölspor'da Hedef Net: Farkı Açmak, Yolu Yarılamak
TFF 3. Lig 2. Grup'ta zirvede yer alan 12 Bingölspor, haftanın kritik maçında Osmaniyespor'u konuk ediyor. Yeşil beyazlılar, taraftar desteğiyle galibiyet serisini sürdürerek şampiyonluk yürüyüşünü güçlendirmek istiyor.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın