KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
14 Mart 2026 Cumartesi
°C

Danıştay'dan İstanbul Sözleşmesi feshi için flaş karar!

Danıştay 10. Dairesi, İstanbul Sözleşmesi'nin feshine ilişkin 20 Mart 2021 tarihli Cumhurbaşkanı Kararının iptal istemini reddetti. İstanbul Sözleşmesinden çekilme kararının hukuka uygun bulunduğu belirtildi.

Danıştay`dan İstanbul Sözleşmesi feshi için flaş karar!
19 TEMMUZ 2022 SALI 17:27
0
1981
0
AA aa

İstanbul Sözleşmesi'nden çekilme kararına karşı açılan davaları duruşmalı gören Danıştay 10. Dairesi, sözleşmenin feshine ilişkin 20 Mart 2021 tarihli Cumhurbaşkanı Kararının iptali istemli incelemesini tamamladı.

Danıştay kararında Anayasa'ının 104. maddesine göre uluslararası antlaşmaları onaylama yetkisinin Cumhurbaşkanı'na ait olduğu kaydedildi.

Daire, Cumhurbaşkanı Kararının iptal istemini oy çokluğuyla reddetti.

Davanın geçmişi
Kamuoyunda İstanbul Sözleşmesi olarak bilinen "Kadına Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye Dair Avrupa Konseyi Sözleşmesi", Cumhurbaşkanı Kararının, 20 Mart 2021'de Resmi Gazetede yayımlanmasıyla Türkiye Cumhuriyeti tarafından feshedildi.

Cumhurbaşkanı Kararında, "Türkiye Cumhuriyeti adına 11 Mayıs 2011'de imzalanan ve 10 Şubat 2012 tarihli Bakanlar Kurulu kararı ile onaylanan Kadına Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye Dair Avrupa Konseyi Sözleşmesi'nin, Türkiye Cumhuriyeti bakımından feshedilmesine, 9 nolu Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 3. maddesi gereğince karar verilmiştir." denildi.

Feshe ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı, sözleşme hükümleri gereğince Avrupa Komisyonuna bildirimden 3 ay sonra yürürlüğe girdi ve Türkiye resmen sözleşmeden ayrılmış oldu.

Bunun üzerine Cumhurbaşkanı Kararının iptali ve yürütmenin durdurulması istemiyle Danıştayda çok sayıda dava açıldı.

Danıştay 10. Dairesi, açılan davalarda yürütmenin durdurulması istemlerini reddetmiş, iptal istemlerini ise duruşmalı olarak ele almıştı.

Duruşmalarda, Danıştay Savcısı, "bir işlem hangi usule uygun tesis edilmişse aynı usule uyularak feshedilmesi gerekmektedir. TBMM'nin uygun bulma kanunuyla yürürlüğe giren bir anlaşmanın feshi ancak TBMM'nin uygun bulma kanunuyla kaldırılması kararı ve cumhurbaşkanının uygun bulmasıyla yürürlükten kaldırılacaktır. Sadece cumhurbaşkanı kararıyla feshedilemez." görüşünü dile getirerek, işlemin iptaline karar verilmesini istemişti.

Türkiye'nin Avrupa Konseyi Dönem Başkanlığı sırasında İstanbul'da imzaya açılan sözleşme, "İstanbul Sözleşmesi" olarak anılıyor.

Türkiye, sözleşme 11 Mayıs 2011'de imzaya açıldığında ilk imzayı atmış, 24 Kasım 2011'de parlamentosunda diğer ülkelerden önce onaylamış ve onay sürecini sonuçlandıran Bakanlar Kurulu Kararının 8 Mart 2012'de, Dünya Kadınlar Gününde Resmi Gazete'de yayımlanmasını takiben, 14 Mart 2012'de onay belgesini Avrupa Konseyi Sekreteryası'na sunan ilk ülke olmuştu.

 

İnternethaber

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
14.03.2026
00:38
Bingöl için kuvvetli yağış uyarısı!
Bingöl için kuvvetli yağış uyarısı!
Bir süredir sert soğukların etkili olduğu Bingöl'de hafta sonu kuvvetli yağmur bekleniyor. Oluşabilecek su baskınları ve olumsuzluklara karşı vatandaşların dikkatli ve tedbirli olması istendi.
14.03.2026
00:37
Bingöl`de Uyuşturucu Operasyonu: 1 Şüpheli Tutuklandı
Bingöl'de Uyuşturucu Operasyonu: 1 Şüpheli Tutuklandı
Bingöl'de polis ekiplerinin düzenlediği uyuşturucu operasyonunda 2 şüpheli yakalandı. Şüphelilerden biri tutuklanarak cezaevine gönderildi.
14.03.2026
00:36
Bingöl`de Aranan 13 Şüpheli Yakalandı
Bingöl'de Aranan 13 Şüpheli Yakalandı
Bingöl'de jandarma ekiplerinin son bir haftada gerçekleştirdiği çalışmalarda, çeşitli suçlardan kesinleşmiş hapis cezası bulunan 13 kişi yakalanarak cezaevine gönderildi.
14.03.2026
00:34
Gülbahar Barajı umutları yeşertti
Gülbahar Barajı umutları yeşertti
Bingöl'de geçen yıl kuraklık ve bilinçsiz sulama nedeniyle su seviyesi büyük ölçüde düşen Gülbahar Baraj Gölü, kış aylarında etkili olan kar ve yağmurların ardından yeniden dolarak eski görünümüne kavuştu.
14.03.2026
00:32
Dikkatsiz sürücü keçi sürüsüne daldı! 10 hayvan telef oldu
Dikkatsiz sürücü keçi sürüsüne daldı! 10 hayvan telef oldu
Muş-Bingöl karayolunda SUV tipi aracın keçi sürüsüne çarpması sonucu 10 keçi telef oldu. Kaza nedeniyle karayolu kısa süreliğine trafiğe kapandı.
14.03.2026
00:31
Fırat EDAŞ Arama Kurtarma Timi Göreve Hazır
Fırat EDAŞ Arama Kurtarma Timi Göreve Hazır
Elâzığ AFAD yerleşkesinde düzenlenen deprem tatbikatında enkaz altında kalan kişilerin kurtarılmasına yönelik senaryoları uygulamalı olarak gerçekleştiren Fırat EDAŞ Arama Kurtarma Ekibi, Bingöl'ün de içinde bulunduğu sorumluluk bölgesinde afetlere hazırlık çalışmalarını sahada pekiştirdi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın