KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
25 Haziran 2025 Çarşamba
°C

Danıştay'dan kot için soruşturma

Danıştay gerekli denetimleri yaptırmayarak kot kumlamada çalışan işçilerin hastalanmasına neden olduğu gerekçesiyle Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Teftiş Kurulu Grup Başkanı hakkında soruşturma açılmasına karar verdi.

Danıştay`dan kot için soruşturma
31 ARALIK 2010 CUMA 08:30
0
1902
0
AA aa

Türkiye'de en fazla slikozis hastalarının bulunduğu illerin başında gelen Bingöl'de 400'e yakın hasta var.Karar slikozis hastalarının diğer mağduriyetlerinin giderilmesi içinde umut oldu.

Danıştay 1. Dairesi, gerekli denetimleri yaptırmayarak kot kumlamada çalışan işçilerin silikozis hastalığına yakalanmasına neden olduğu gerekçesiyle Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Teftiş Kurulu Grup Başkanı hakkında soruşturma açılmasına karar verdi. Daire soruşturma yapılması için dosyayı Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderdi.

Silikozis hastalığına yakalanan bir kot kumlama işçisi, İş Teftiş Kurulu Grup Başkanı hakkında, "Gerekli denetimleri yapmayarak silikozis hastalığına yakalanmasına neden olduğu" gerekçesiyle şikayetçi olmuştu. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer ise 15 Nisan 2010 tarihli kararla soruşturma izni vermemişti. Bu karara yapılan itiraz üzerine dosya Danıştay 1. Dairesi'ne geldi. Konuyu inceleyen Daire, Bakan Dinçer'in soruşturma izni verilmemesine ilişkin kararını kaldırdı. Dairenin kararında, iş sağlığı ve güvenliğini sağlayacak tedbirlerin uygulanmasını izleme, çalışma hayatını denetleme ve çalışma hayatını geliştirmek için çalışanları koruyucu ve çalışmayı destekleyici tedbirleri almanın Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın görevleri arasında sayıldığı belirtildi.

Hizmet kusuru sayıldı
İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Tüzüğü başta olmak üzere ilgili mevzuata atıfta bulunulan kararda, bünyesinde zararlı tozların bulunduğu işyerlerinin özellikle ve öncelikle denetlenmesi gerektiğine dikkat çekildi. Bu nitelikteki işyerlerinin etkin bir şekilde denetlenmemesi veya denetlenmesine rağmen yasal yaptırımların uygulanmaması yüzünden işçilerin zarar görmesinin İş Teftiş Kurulu bakımından bir hizmet kusuru sayılacağı vurgulandı.

Kararda, İş Teftiş Kurulu Grup Başkanı'nın, ‘Kumla kot yıkama işini yapan şikâyetçinin çalıştığı şirkete ait işyerlerini işçi sağlığı ve iş güvenliği yönünden denetim kapsamına almamak veya etkin bir şekilde denetlettirmemek suretiyle adı geçenin silikozis hastalığına yakalanmasına neden olduğu'nun anlaşıldığı ifade edildi. Bu nedenle grup başkanına isnat edilen eylemin, hakkında soruşturma yapılmasını gerektirecek nitelikte bulunduğu kaydedildi.
 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
24.06.2025
16:43
Bingöl`de esnafa tebligatlı işgal denetimi!
Bingöl'de esnafa tebligatlı işgal denetimi!
Günlük denetimler kapsamında birçok esnada uyarılar yapıldı, yasal tebligatlar gerçekleştirildi. İkinci denetimde halen işgali devam ettiren esnaf ve kişilere idari para cezası uygulanacağı belirtildi.
24.06.2025
16:16
Bingöl`de işçi eylemi!
Bingöl'de işçi eylemi! 'Emeğimizin hakkını istiyoruz'
Anacur: 'HAK-İŞ'li emekçiler olarak bizler emeğimizin hakkını istiyoruz. Türkiye büyürken, emeğin payı küçülmesin diyoruz. Gelir adaletinin sağlanmasını ve toplu sözleşmenin bir an önce tamamlanmasını bekliyoruz.'
24.06.2025
15:55
Bingöl`de uyuşturucu operasyonu: 1 tutuklama
Bingöl'de uyuşturucu operasyonu: 1 tutuklama
Bingöl'de polis ekiplerince şüphe üzerine durdurulan araç ve şahıs üzerinde yapılan aramada metamfetamin ve hassas terazi ele geçirildi.
24.06.2025
15:45
Türk-İş meydanları işaret etti
Türk-İş meydanları işaret etti
Hükümetin teklifini reddettiklerini açıklayıp, 'Geçinemiyoruz, susmuyoruz, geri adım atmıyoruz. Emekten gelen gücümüzü kullanır, Gereğini Yaparız! Bugün buradayız, yarın alanlarda olacağız' diyen Altunbay, eylem takvimini de açıkladı!
24.06.2025
13:40
Bingöl`de güneş enerjisiyle su sorununu çözdüler
Bingöl'de güneş enerjisiyle su sorununu çözdüler
Bingöl'ün Solhan ilçesine bağlı Yenibaşak köyünde yıllardır yaşanan su sorunu, kurulan güneş enerjisi sistemi sayesinde çözüme kavuştu.
23.06.2025
21:46
Bingöl merkezdeki bir sitede yılan paniği
Bingöl merkezdeki bir sitede yılan paniği
İhbar üzerine bölgeye giden itfaiye ekipleri, yılanı yakalayarak etkisiz hale getirdi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın