KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
03 Ekim 2026 Cumartesi

Davutoğlu israil'i gelecekte olacaklar için uyardı

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Financial Times'a verdiği demeçte İsrail'in kanlı gemi baskınıyla ilgili olarak ilişkilerin kritik bir noktada olduğunu belirterek İsrail'i gelecekte yaşanacaklar konusunda uyardı.

Davutoğlu israil`i gelecekte olacaklar için uyardı
09 TEMMUZ 2010 CUMA 09:55
0
1843
0
AA aa

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, İngiliz Financial Times (FT) gazetesine verdiği demeçte, Türkiye-İsrail ilişkilerinin 'kritik bir aşamada' olduğunu belirterek 'gelecek haftalarda ve aylarda olacaklar İsrail'in tavrına bağlı' dedi.

FT'nin Orta Doğu Editörü Roula Khalaf'ın, Bakan Davutoğlu ile dün Londra'ya gerçekleştirdiği resmi ziyarette yaptığı mülakata, gazetenin internet sitesinde yer verildi. Mülakattan 10 dakikalık bir görüntü de internet sitesine konuldu.

Khalaf'ın, 'Özür ve uluslararası soruşturma talepleriniz kabul edilmezse İsrail ile diplomatik ilişkileri kesme niyetinde misiniz?' sorusuna Davutoğlu, ortada cevaplanması gereken yasal bir konu olduğunu belirterek, '8 Türk ve 1 ABD vatandaşı, uluslararası sularda İsrailli savunma güçleri tarafından öldürüldü. Şimdi ortada bir soru var. Kim öldürdü, neden öldürdü ve bu suçun sonuçları ne olacak?' dedi.

Türkiye'nin uluslararası soruşturmada ısrarlı olup olmadığının sorulması üzerine de Davutoğlu, ısrarlı olduklarını kaydederek, 'Bu soru sadece Türkiye ile İsrail arasında değil, bu soru İsrail ile uluslararası toplum ve uluslararası hukuk arasındadır. Dolayısıyla uluslararası bir soruşturma istiyoruz' yanıtını verdi.

Bakan Davutoğlu, 'Uluslararası bir soruşturma olmazsa ne olacak?' sorusuna da şu karşılığı verdi:

'İsrail ile ilişkilerimiz 2008 yılında çok iyiydi. İsrail ile Suriye arasında arabuluculuk yapıyorduk. Bu ilişki, Gazze'ye saldırılardan dolayı bozuldu ve maalesef şimdi Türkiye-İsrail ilişkileri kritik bir aşamada. Gelecek haftalar ve aylarda olacaklar İsrail'in tavrına bağlı olacaktır.'

'İlişkileri kesebilir misiniz?' sorusu üzerine Davutoğlu, 'Öncelikle normalleşme olmayacaktır. İlişkilerimiz kesinlikle bizim tarafımızdan, tüm perspektiflerden yeniden gözden geçirilecektir' dedi. İsrail'in özür dilemesi ve tazminat ödemesi gerektiğini belirten Davutoğlu, eğer İsrail özür dilenecek birşey olmadığını düşünüyorsa, o zaman uluslararası bir soruşturma olması gerektiğini ifade etti.

İSRAİLLİ BAKAN ELIEZER'LE GÖRÜŞME

İsrail Sanayi ve Ticaret Bakanı Binyamin Ben Eliezer ile görüşmesinin somut bir sonuç doğurup doğurmadığının sorulması üzerine, Davutoğlu şöyle konuştu:

'Öncelikli bu, krize bir çözüm bulmak konusundaki iyi niyetimizi gösteriyor. Vatandaşlarımızı öldürmelerine rağmen, diplomatik görev olarak bu görüşmeyi yaptık ve çok açık bir görüşme gerçekleştirdik. (İsrail) Başbakanı Netanyahu'yu temsil eden Eliezer'e isteğimizi ilettim. Bu talep (görüşme talebi) İsrail tarafından geldi.'

'Bu sürecin devam etmesini mi bekliyorsunuz?' sorusuna ise Davutoğlu, 'Evet. Ancak maalesef bu görüşme İsrail tarafından basına sızdırıldıktan sonra bu diplomasi olumlu birşey doğurmadı' yanıtını verdi.

'BUNLAR SAÇMA'

FT Orta Doğu Editörü Khalaf'ın, 'AB ve ABD'de Türkiye'nin Orta Doğu'ya yöneldiği ve AB'ye katılımla artık ilgilenmediği' yorumlarına işaret etmesi üzerine Davutoğlu, 'Bunlar saçma' ifadesini kullandı. Davutoğlu, 'Türkiye ve İsrail'i unutun. A ülkesinin vatandaşlarına, B ülkesinin askeri güçleri saldırıyor ve A ülkesi vatandaşlarını öldürüyor. A ülkesinin buna tepkisi ne olur? Müttefiklerimizin kamuoylarının kafalarında bazı sorular varsa, şöyle de sorabilirim, NATO üyesi ülkenin vatandaşları, NATO üyesi olmayan bir ülke tarafından öldürülüyor ve bu NATO üyesi ülke müttefiklerinden dayanışma bekliyor.' dedi.

'Türkiye yön mü değiştiriyor?' sorusuna 'Hayır' yanıtını veren Davutoğlu, Türkiye'nin AB sürecine hala bağlı olup olmadığının sorulması üzerine ise, 'Kesinlikle (bağlıyız). AB'ye entegrasyon süreci Türkiye'nin en stratejik hedefidir. Ama kimse Türkiye'yi bu sürecin gecikmesi konusunda suçlayamaz, çünkü Türkiye tüm ödevlerini yaptı' ifadelerini kullandı.

Türk ekonomisinin güçlülüğüne dikkati çeken Davutoğlu, 'Dolayısıyla şu anda Türkiye'nin AB üyeliğine karşı çıkacak geçerli bir argüman yok. Ekonomimiz yük değil, dış politikamız değer' dedi ve müzakerelerde teknik sürecin gayet iyi devam ettiğini ancak Kıbrıs konusu gibi bazı siyasi engellerin ve Avrupa'daki bazı ülkelerdeki iç siyaset tartışmalarının mevcut olduğunu bildirdi.

'BÖLGEMİZDE GELECEK AYLARDA OLABİLECEKLERDEN ENDİŞE DUYUYORUM'

'İran konusu gibi, bölgede yeni bir sorun olmasından endişe duyuyor musunuz? Gelecek aylarda böyle bir risk var mı sizce?' sorusuna ise Davutoğlu, 'Ne yazık ki bölgemizde gelecek aylarda olabileceklerden çok endişe duyuyorum' dedi.

Sadece İran'dan dolayı değil, Irak, Lübnan, Orta Doğu barış süreci, Gazze'deki durum gibi konulardan da endişe duyduğunu ifade eden Davutoğlu, bu çok kırılgan konularda hep birlikte, sorumluluk mesuliyetiyle hareket edilmesi gerektiğini kaydetti.

Türkiye'nin bölgesinde nükleer silahlara karşı olduğunu belirten Davutoğlu, İran'ın bu çerçevede daha şeffaf olması gerektiğine de işaret etti. Davutoğlu ayrıca Türkiye'nin bölgesinde, askeri bir gerginlik ve yaptırımlar istemediğini bildirerek, 'Türkiye diplomatik bir çözüm için çalışmaya devam edecek, çünkü bölgemizde herhangi bir gerginlik bizi de etkiliyor' dedi.

AA

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
02.10.2026
15:55
Çelik:
Çelik: 'Yeni Nesil Üniversite' vizyonu sürecek
Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erdal Çelik, basın mensuplarıyla buluşmasında üniversitenin son iki yıllık çalışmalarını ve yeni dönem hedeflerini anlattı. Çelik; 30 milyon TL destekle kurulan Milli Teknoloji Atölyesi'nden Dijital Diş Hekimliği Hastanesi'ne, Teknopark'tan öğrencilere yönelik yeni merkezlere kadar hayata geçirilen çalışmaları aktarırken, 'Yeni Nesil Üniversite' vizyonunun önümüzdeki dönemde de sürdürüleceğini söyledi.
02.10.2026
15:33
12Bingölspor`da Adana 01 mesaisi: Hedef 3 puan
12Bingölspor'da Adana 01 mesaisi: Hedef 3 puan
Nesine 2. Lig Kırmızı Grup'ta mücadele eden 12Bingölspor, KCT 1461 Trabzon FK karşısında aldığı mağlubiyeti Adana 01 deplasmanında telafi etmek istiyor. Yeşil-beyazlı ekip, zorlu mücadele öncesi hazırlıklarını yoğun tempoda tamamladı.
02.10.2026
15:15
Genç Umut Kervanı`ndan 113 aileye destek
Genç Umut Kervanı'ndan 113 aileye destek
İhtiyaç sahibi ailelerin yalnız olmadığını hissettirmeyi ve temel ihtiyaçlarına katkı sunmayı amaçladıklarını ifade eden Kalabalık, çalışmalara katkı sunan hayırseverlere teşekkür etti.
02.10.2026
14:45
Bingöl İHH`dan ihtiyaç sahibi öğrencilere eğitim desteği
Bingöl İHH'dan ihtiyaç sahibi öğrencilere eğitim desteği
Bingöl İHH, yeni eğitim-öğretim yılı öncesinde yetim ve ihtiyaç sahibi ailelerin çocuklarına kırtasiye desteğinde bulundu. Öğrencilere okul çantası, beslenme çantası ve çeşitli kırtasiye malzemelerinden oluşan eğitim setleri ulaştırıldı.
02.10.2026
14:32
Bingöl`de uyuşturucu operasyonu: 1 tutuklama
Bingöl'de uyuşturucu operasyonu: 1 tutuklama
Bingöl'de polis ekiplerinin düzenlediği uyuşturucu operasyonunda 76,12 gram skunk ele geçirildi. Gözaltına alınan 1 şüpheli, 'uyuşturucu madde ticareti yapmak' suçundan tutuklandı.
02.10.2026
13:29
BİNTSO seçimi için geri sayım! Bingöl`de gözler yarın sandıkta
BİNTSO seçimi için geri sayım! Bingöl'de gözler yarın sandıkta
Bingöl Ticaret ve Sanayi Odası'nın 2026 yılı olağan organ seçimleri yarın gerçekleştirilecek. 10 meslek grubunda yapılacak seçimlerde 27 asıl meclis üyesi belirlenecek. BİNTSO'nun yeni Yönetim Kurulu Başkanı ve üyeleri ise 7 Ekim Çarşamba günü yapılacak seçimle belli olacak.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın