KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
07 Nisan 2026 Salı
°C

Davutoğlu'dan ab'ye vize çıkışı

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Avrupa Birliği ülkeleri arasında vizesiz dolaşım hakkıyla ilgili olarak bütün gerekenleri yapacaklarını ancak AB'nin yine de bu şartı yerine getirmemesinin çifte standart olacağını söyledi.

Davutoğlu`dan ab`ye vize çıkışı
21 ARALIK 2009 PAZARTESİ 15:31
0
1432
0
AA aa

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, geçen hafta Sırbistan, Karadağ ve Makedonya vatandaşlarına vize muafiyeti getiren AB'nin bu ülkelerden istediği tüm teknik hazırlıkları Türkiye'nin de kısa sürede yerine getireceğini belirterek, AB'nin buna rağmen Türk vatandaşlarına vizesiz seyahati başlatmaması halinde 'çifte standart' yapmış olacağını söyledi.

Türkiye'nin AB katılım müzakerelerinde çevre faslı, AB Konseyinde düzenlenen hükümetler arası katılım konferansıyla açıldı.

Katılım konferansında Davutoğlu, Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu tarafından temsil edilen Türk tarafı, gündemde olmamasına rağmen AB'nin, katılım müzakerelerine henüz başlamayan 3 Balkan ülkesine vize muafiyeti getirdiğini hatırlatarak, AB ile çok daha ileri bir entegrasyon sürecinde bulunan Türkiye'ye de vizesiz dolaşım kolaylığı sunulması gereğine dikkat çekti.

Davutoğlu, katılım konferansının ardından düzenlenen ortak basın toplantısında bir soru üzerine, 'Türkiye'nin AB'nin Batı Balkanlar'a vize muafiyeti getirmesini desteklediğini' ve bunun Sırbistan, Karadağ ve Makedonya yanında Bosna Hersek ve Arnavutluk'u da kapsaması gerektiğini belirtti.

'Fakat Türkiye katılım müzakerelerini sürdürürken bu hakkın Türk vatandaşlarına da verilmemesinin hiçbir gerekçesi yoktur' diyen Davutoğlu, katılım müzakerelerinde bugüne dek 12 fasıl açan Türkiye'nin Batı Balkan ülkelerine kıyasla AB sürecinde çok daha ileri düzeyde bulunduğuna dikkat çekti ve şunları söyledi:

'Gerçekten AB'nin Schengen bölgesine vizesiz seyahat için ne tür teknik hazırlıklar istediğini bilmek istiyoruz. Geri kabul anlaşması istiyorlar. 'Evet' dedik, hazırlıkları devam ediyor. Birkaç ay içinde değil çok kısa sürede, 1-2 ay içinde buna hazır oluruz. Biyometrik pasaport gibi diğer teknik hazırlıkları ve diğerlerini, dost Batı Balkan ülkelerinin yerine getirdiği tüm kriterleri karşılamaya hazırız. Tüm bu kriterleri yerine getirdikten sonra AB'nin Türkiye'ye vizesiz seyahat politikasını uygulamaması için hiçbir mazeretinin kalmayacağını düşünüyoruz. (Buna rağmen Türk vatandaşlarına AB vizesi kalkmazsa) bunu çifte standart olarak değerlendireceğiz.'

BİLDT VE REHN

İsveç Dışişleri Bakanı Carl Bildt ise katılım konferansında vize konusunu 'gayri resmi' olarak ele aldıklarını belirterek, geri kabul anlaşmasının imzalanmasına ihtiyaç duyulan bu konuda gelecek süreçte ilerleme sağlanması beklentisini dile getirdi.

Bildt, AB'nin ilerleyen yıllarda Türk vatandaşlarına vize muafiyetini daha fazla gündemine alacağını ifade etti.

AB Genişleme Komiseri Olli Rehn ise 3 Batı Balkan ülkesine geçen hafta uygulanmaya başlayan vize muafiyeti için yapılan teknik hazırlıkları, bu ülkelerle geri kabul anlaşmalarının imzalanması yanında yaygın ve güvenilir biyometrik pasaport çıkarılması, sınır kontrolü sistemlerinin bütünüyle AB'ye entegrasyonu ile yolsuzlukla ve örgütlü suçlarla mücadele olarak sıraladı.

Rehn, 'Uzun bir süre bu görevimde olmayabileceğim için AB Komisyonunu taahhüt altına sokamam. Ama umarım bu politikamız devam eder ve AB üyesi ülkeler, Batı Balkan ülkelerinden istedikleri kriterlerin aynısını Türkiye'den de isterler' dedi.

Edinilen bilgiye göre vize kolaylığı için AB ile 'mali külfet paylaşımı' esasına dayalı geri kabul anlaşmasını imzalamaya hazır olan Türkiye, ilticacıların durumunu iyileştirecek bazı düzenlemeler yapmayı planlıyor.

Ankara, Batı Balkan ülkeleri örneğinde olduğu gibi vize kolaylığının ardından AB ile vizesiz seyahat müzakerelerini başlatmayı hedefliyor.

AA

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
07.04.2026
00:23
Bingöl Devlet Hastanesi`ne Yeni Endoskopi ve Kolonoskopi Cihazı
Bingöl Devlet Hastanesi'ne Yeni Endoskopi ve Kolonoskopi Cihazı
Bingöl Devlet Hastanesi'ne kazandırılan yeni nesil endoskopi ve kolonoskopi cihazı hizmete alındı. İkinci cihazla birlikte tanı süreçlerinin hızlanması ve sağlık hizmetlerinde kapasitenin artırılması hedefleniyor.
07.04.2026
00:22
Sumud Filosu`nda İki Bingöllü İsim
Sumud Filosu'nda İki Bingöllü İsim
Gazze'ye insani yardım ulaştırmak amacıyla yola çıkacak Özgürlük ve Sumud Filosu'nda Bingöllü sendikacılar Nevzat Öylek ve Yunus Kava da yer alacak. Eğitim-Bir-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, filonun Gazze'nin özgürlüğü ve insani yardımlar için büyük önem taşıdığını söyledi.
07.04.2026
00:21
Motosiklet kazasında yaralanan genç hayatını kaybetti
Motosiklet kazasında yaralanan genç hayatını kaybetti
Bingöl'de motosiklet kazasında yaralanan 24 yaşındaki Furkan Görgülü, tedavi gördüğü hastanede yaşam mücadelesini kaybetti.
07.04.2026
00:20
Bingöl için zirai don uyarısı: Üreticilere 4 günlük kritik süre
Bingöl için zirai don uyarısı: Üreticilere 4 günlük kritik süre
Bingöl İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, 8 Nisan Çarşamba akşamından 12 Nisan Pazar sabahına kadar zirai don beklendiğini duyurdu. Yetkililer, özellikle yüksek kesimlerde kuvvetli don riskine karşı üreticileri tedbirli olmaya çağırdı.
07.04.2026
00:19
Bingöl`de 146 Proje Masaya Yatırıldı
Bingöl'de 146 Proje Masaya Yatırıldı
Bingöl'de 2026 yılı kamu yatırımlarının değerlendirildiği İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı'nda kurumlar arası eşgüdüm vurgusu öne çıktı. Vali Cahit Çelik, tıkanan noktalarda hızlı karar ve sahada uyumlu çalışma çağrısı yaptı.
07.04.2026
00:18
Bingöl`den Giden Üsteğmen Türkiye Şampiyonu Oldu
Bingöl'den Giden Üsteğmen Türkiye Şampiyonu Oldu
Diyarbakır'da düzenlenen Türkiye Kick Boks Şampiyonası'nda mücadele eden Genç İlçe Jandarma Komutanlığı personeli Üsteğmen Murat Algül, altın madalya kazanarak Türkiye Şampiyonu oldu.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın