KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
16 Mayıs 2024 Perşembe
°C

Demiryolu ve baraj çalışmaları devam ediyor

İnşa edilecek barajlar nedeniyle Palu-Muş demiryolu hattında yapılacak değişikliklerle ilgili çalışmaların devam ettiği öğrenildi. Çalışmalar kapsamında Genç’te bazı köylerde istimlâk çalışmalarının da başladığı belirtildi.

Demiryolu ve baraj çalışmaları devam ediyor
26 ARALIK 2011 PAZARTESİ 19:09
1
6042
1
AA aa

Murat Nehri'nin Bingöl sınırlarında Kale–1 (Vahkin), Kale–2 ve Beyhan adından yapılacak toplam 3 baraj için çalışmalar sürüyor. Devlet Demir Yolları Genel Müdürlüğü'nce ihalesi yapılan ve inşaatına 2012 yılı içerisinde başlanılacağı belirtilen baraj projeleri kapsamında Palu-Genç Muş Ovası Demiryolu Rölaksyonu projesi için Genç'teki bazı köylerde kamulaştırma çalışmalarının yapılacağı belirtildi. Genç'i kapsayan alanda yapılması planlanan kamulaştırma çalışmalarının Çamlıyurt, Doğanlı, Kepçeli ve Yağızca Köyleri olduğu öğrenildi.

Murat Nehri üzerinde yapılacak olan Kale–1 (Vahkin), Kale–2 ve Beyhan barajlarının yerleşim birimlerini genel olarak etkilemeyeceğini belirten uzmanlar, yapılacak barajlar ile bölgenin vadi ve su olanaklarını en ekonomik yatırım ve en yüksek üretim yöntemleri ile Murat Nehri'nin durgun ve verimli akmasını sağlanacağını belirtiyor.

YAPILACAK BARAJLAR İLE İLGİLİ MERAK EDİLENLER

Bingöl sınırında inşa edilecek barajlar nedeniyle bir takım çalışmalar devam ederken Genç Ekspress Gazetesi, inşa edilecek barajlar hakkında merak edilenleri okuyucuları için araştırdı. İşte konunun en uzman ve yetkin kişilerinden aldığımız bilgiler.

DEMİRYOLU'NUN GÜZERGÂHI DEĞİŞMEYECEK

Daha önce demiryolunun taşınması ile ilgili oluşan zorlukların aşıldığını belirten yetkililer, demiryolunun güzergâhının değişmeyeceğine dikkat çekerek “Çalışmalar kapsamında sadece demiryolu mevcut durumunda biraz üst seviyelere taşınarak yeniden yapılmasının öngörüldüğü varsayılmıştır. Yüzde 1 eğim koşullarına göre planlaması tamamlanan demiryolu çalışmasının finansmanı devlet kaynaklarından karşılanacak; İstimlâk ve baraj ile ilgili finansman ise Özaltın Firması ve ortakları tarafından karşılanacak”

Bölgenin enerji potansiyelleri ve alt bölgede bulunan Keban, Karakaya gibi barajların dolmalarına engel olarak ekonomik ömürlerine katkı sunacak bu çalışmalar, Bingöl için önemli istihdam ve ekonomik katkılarda sağlayacak. Bu çalışmaların tamamlanmasına müteakip, Bakanlığın öngördüğü toplam 3 barajın tamamlanma süresi 5,5 yıl olarak öngörüldü”.

2 BİN KİŞİYE İSTİHDAM SAĞLANACAK

Yap işlet devret modeliyle yapılması planlanan Murat Nehri üzerindeki enerji kademeleri, çalışmaların faaliyet süreci ve yatırım süreçleri Bingöl'de 2 bin kişilik istihdam sağlayacak ve ekonomik iyileşmeye katkı sunacak.

BEYHAN BARAJI GENÇ'İ ETKİLEMEYECEK

Beyhan'da yapılacak olan barajın gölet alanının üst seviyesi Genç Köprüsü'nün alt bölgelerine yaklaşım gösterecek. Bu bakımdan birkaç yıldır Genç ilçesi ve Bingöl ovalarının su altında kalacağı yönündeki söylentiler tamamen yersiz. Suyun üst seviyesi 970 metre ve daha alt seviyeler olacak. Yapılacak etüt çalışmaları ile 5 metre fark ancak oluşacak. Bu fark daha az istimlâk ve daha ekonomik zamanlama içeren öneri doğrultusunda gerçekleşecek.


KALE–2 BARAJI( VAHKİN) KOT BİN 100 MT. OLACAK


İkinci baraj çalışmaları ise Vahkin Çayı'nın Murat Nehri ile birleştiği bölgenin Murat Nehri membaasına doğru olan bölümde başlatılacak. Buradan bin 100 metre kotlarına kadar su, bu bölgede regüle edilerek daha az yükseklik ve daha çok enerji üretimi sağlanacak.


KALE–1 BARAJI'NDAN 2 KÖY ETKİLENECEK


Üçüncü baraj ise Kale–1 olarak planlanmış olup, Solhan-Yenibaşak Köyü alt bölgesinde Kaleköy'e ait 2 yerleşim yerinin su altında kalacak ve Bin 240 rakımlı Muş Ovası drenaj kotuna kadar gölet üst kotu olacak”

 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
cengiz cetin (@Misafir_11056)
18 Aralık 2012 Salı 19:44
slm gencin koylerinde baraj yapilmasi güzelde nezamana kadar sürüyo gelip oralari bi gorelim artik bitis tarihi nezaman umarim ilkbahara kadar biter
15.05.2024
20:00
Bingöl Üniversitesi, ata tohumu sebze fidelerinin satışına başladı
Bingöl Üniversitesi, ata tohumu sebze fidelerinin satışına başladı
Bu yıl, domates çeşitleri olarak Guldar, Bursa, salkım, pembe ve çeri, biber çeşitleri olarak Elâzığ yerli dolmalık, Keban acı dolma, Arnavut, kırmızı kapya, çarliston, tatlı sivri, acı kıl ve turşuluk süs biber, yeşil fasulye, patlıcan, bamya, kabak, hıyar, reyhan, karpuz ile kavun fideleri bulunuyor.
15.05.2024
15:29
Hesap kirası pahalıya mal oldu! Dolandırıldı...!
Hesap kirası pahalıya mal oldu! Dolandırıldı...!
Bingöl'de banka hesabını kiraya veren bir şahıs, dolandırıcıların tuzağına düştü, 600 bin TL borçlandırıldı.
15.05.2024
15:28
Bingöl`den Afrika`ya arıcılık eğitimi
Bingöl'den Afrika'ya arıcılık eğitimi
Bingöl Üniversitesi ile Güney Afrika Venda Üniversitesi Arasında 'Arıcılık Alanında İş Birliği Geliştirme Projesi' Altyapı Çalışmaları Başladı. Bingöl'den giden ve bir dizi incelemelerde de bulunan akademisyenler, 'Arı Yetiştiriciliği', 'Ana Arı Yetiştiriciliği' ve 'Bal Arısı Hastalık ve Zararlıları 'eğitimleri verildiler.
15.05.2024
15:27
Bingöl`de `Aile istikbalimizdir` Yürüyüşü
Bingöl'de 'Aile istikbalimizdir' Yürüyüşü
İl Müdürlüğünden yapılan açıklamada, 'Desteğe ihtiyacı bulunan her ailenin yanında olduğumuzu ve aynı zamanda ihtiyaç duyulması halinde vatandaşlarımızın aile danışmanlığı hizmetinden ve aile eğitim programlarından ücretsiz olarak faydalanabileceğini vurgulamak isteriz' vurgusunda bulundu.
15.05.2024
15:26
Bingöl Valisi Usta, Genç`te muhtarlarla bir araya geldi
Bingöl Valisi Usta, Genç'te muhtarlarla bir araya geldi
Toplantı, özellikle genel güvenlik ve asayiş konularıyla birlikte, deprem sonrası hasar gören binalar, kira yardımları, yatırımlar, yol, elektrik, meralar, ağaçlandırma, eğitim ve sağlık gibi konulardaki ihtiyaç ve sorunlar ele alındı.
15.05.2024
15:25
Cami kubbesindeki leylek yuvası, yıkım nedeniyle taşındı
Cami kubbesindeki leylek yuvası, yıkım nedeniyle taşındı
Bingöl'ün Genç ilçesinde bir caminin kubbesinde bulunan leylek yuvası, yıkım nedeniyle yandaki binaya taşındı.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın