KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
04 Temmuz 2025 Cuma
°C

Demiryolunda vurgun yapıldı

Her fırsatta Bingöl’ün fahri milletvekili olduğunu vurgulayan CHP Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı, Palu-Genç-Muş demiryolunda vurgun yapıldığı iddiasıyla Meclis’e soru önergesi verdi. Atıcı, iddiasını şu sözlerle açıkladı.

Demiryolunda vurgun yapıldı
05 OCAK 2013 CUMARTESİ 00:37
0
2259
3
AA aa

CHP Mersin Milletvekili Atıcı, Murat Nehri üzerinde yapılan Kale 1, Kale2, Beyhan1 ve Beyhan 2 ile Palu-Genç-Muş demiryolu hakkında Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı'na soru önergesi verdi.

Atıcı, önergesini Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım tarafından yanıtlanmasını talep etti.

Atıcı: “Murat Nehri üzerine Kale 1, Kale2, Beyhan1 ve Beyhan 2 isimlerinde dört adet hidroelektrik santral (HES) yapımına karar verildiği ve bunun için Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu tarafından bir firmaya lisans verildiği bilinmektedir. Lisans için başvuran firmaların öncelikle arazi etüdü yapmaları ve HES yapımı içen gerekli tüm giderleri hesap ederek bu giderleri üstlenmeleri gerekmektedir. Bu giderler baraj altında kalacak olan gayrimenkuller, kara yolu, demir yolu, elektrik ve telefon hatları vb. olabilir. Yukarıda bahsi geçen barajların inşaat alanlarında bulunan 114 km'lik Palu-Genç-Muş demiryolunun baraj alanı dışına çıkarma (deplasman) giderlerinin de lisansı alan ve barajı yapmayı taahhüt eden firma tarafından yapılması gerekirdi. Ancak Palu-Genç-Muş demiryolunun yer değiştirme işlemi için AKP Hükümeti ihale yaparak firmanın ödemesi gereken bedeli devlete ödetme yoluna gitmiştir. Hatta Bakanlar Kurulu Kararı ile demiryolunun yeni güzergâhındaki taşınmazların kamulaştırma işleri için TCDD'ye acele yetki verilmiştir. Demiryolu yer değiştirme işlemi için Devletimizin uğrayacağı zararın yaklaşık 744 milyon TL olduğu ileri sürülmektedir. Ayrıca kamulaştırma için harcanacak paranın miktarı bilinmemektedir” dedi.

Atıcı'nın önergesinde sorduğu sorular şöyle:

*Palu-Genç-Muş demiryolunun yer değiştirme işlemi kaç liraya mal olmaktadır?

*Palu-Genç-Muş demiryolunun yer değiştirme işlemi HES'leri yapacak olan firma tarafından yapılması gerekirken, neden devlete yüklenmiştir?

*Palu-Genç-Muş demiryolunun yer değiştirme ihalesi neden davetiye yöntemi ile yapılmıştır?

*Bölgede benzer işler genelde %60 indirimle yapılırken anılan demiryolu yer değiştirme işlemi için ne kadar indirim yapılmıştır?

*Güzergâh değiştirme ihalesini alan firma ile barajı yapan firmanın aynı firmalar olduğu doğru mudur?

*Anılan demiryolu güzergâh değiştirme ihalesine davet edilen firmaların başka projelerde iş ortağı oldukları, yani kasanın aynı olduğu doğru mudur?

*Demiryolunun geçeceği yerlerde yapılacak kamulaştırma neden “acele” ibaresiyle yapılmaktadır?

*Acele olarak kamulaştırılması öngörülen alan kaç m2 dir?

*Acele kamulaştırma işlemi için harcanması öngörülen para ne kadardır?

*Palu-Genç-Muş demiryolu yer değiştirme işinin proje etüdü yapılmış mıdır? Yapılmış ise hangi firma/lar yapmıştır?

*Murat Nehri üzerine kurulacak HES'ler “yap-işlet-devret” mi yoksa “yap-işlet” yöntemi ile mi yapılacaktır?

*Yap işlet devret yöntemi ile yapılan HES projelerinde kamulaştırma bedeli veya kamu mallarının giderleri karşılanan başka HES projesi var mıdır?” 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
aziz kaya (@Misafir_11479)
06 Ocak 2013 Pazar 16:41
SAYIN VEKİLİM KESİNLİKLE SİZE BUKONUDA KATILIYORUM KALE 2 BARAJI BÖLGESİNDE YAŞAYAN BİR VATANDAŞ OLARAK SİZİN GÖSTERMİŞ OLDUĞUNUZ BU DUYARLILIĞA TEŞEKÜR EDİYORUM BURADA RESMEN BİR KANDIRMACA VE ALDATNACA OYUNLARI YAŞANIYOR BÖLGEDE YAŞAYAN HALKIMIZ HER HALÜKARDA KANDIRILIYOR DAHA KAMULAŞTIRMA VE DOĞRUDÜRÜST KADASTRO İŞLEMLERİ YAPILMADAN İNŞAAT İŞLEMLERİNE BAŞLAMALARINI ANLAMIYORUM İKTİDARIN BÖLGE SİYASETÇİLERİDE BU OYUN İÇİNDE BİR TARAF OLDUKLARI GÖRÜLÜYOR İLGİNİZDEN DOLAYI SİZE TEKRAR TEŞEKÜR EDİYORUM LÜTFEN BU KONUNUN TAKİPÇİSİ OLUN SAYGILAR.
mehmet atmaca (@Misafir_11471)
05 Ocak 2013 Cumartesi 19:49
sn vekilim size kesinlikle katılıyorum ben beyhan arındık köyünden bu maili atiyorum burada nelerin olduğunu maalesef kimse anlamiyor. Lütfen bu işi takip edin buradaki vatandaşlar madur oluy
naim özer (@Misafir_11468)
05 Ocak 2013 Cumartesi 15:32
işte rantçıların gerçek yüzü millete yansıyan ne bide barajlar işler yapacaz diye devlet baba bataklığa sürükleniyor yetişin ey millet kurtabilen var mı ben chp yada ak parti diye taraf tutmuyorum adam diyorsa işte gerçeklerin ispatı bir şeyi ispat etmezsen ........ en zayıf noktadan yakaladı.
04.07.2025
17:33
Bingöl Belediyesi`nden kent geneli ilaçlı mücadele
Bingöl Belediyesi'nden kent geneli ilaçlı mücadele
Bingöl Belediyesi, şehir genelinde haşereyle mücadele çalışmalarını yoğunlaştırdı. İlaçlama faaliyetleri, planlı bir şekilde tüm mahallelerde sürdürülüyor.
04.07.2025
16:55
Yılmaz ve Güneş ailelerinin acı günü!
Yılmaz ve Güneş ailelerinin acı günü!
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'ın yeğeni Şiyar Güneş, Ankara'da geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybetti. Güneş'in cenazesi, 5 Temmuz 2025 Cumartesi tarifeli uçakla Bingöl'e getirilecek.
04.07.2025
16:29
DEVA Partisi Bingöl İl Başkanı Baraç`tan şok açıklama!
DEVA Partisi Bingöl İl Başkanı Baraç'tan şok açıklama!
Bingöl'de kara paranın TOKİ ve diğer emlak sektörü üzerinden aklandığını savunan Nihat Baraç; 'Kendi şehrimizde yabancı olduk, yaşam artık lüks. Kara para aklayanlar için biz neden eziliyoruz? Devlet kurumlarının sessizliği halkta büyük hayal kırıklığı yaratıyor' dedi.
04.07.2025
16:10
Bingöl`de seyir halindeki tır alev topuna döndü
Bingöl'de seyir halindeki tır alev topuna döndü
Sürücünün inmesinin ardından bir anda alev topuna dönen tır, yanarak kullanılamaz hale geldi.
04.07.2025
15:08
Bingöl`de kamyonla uyuşturucu sevkiyatı! 49 kilo esrar ele geçirildi
Bingöl'de kamyonla uyuşturucu sevkiyatı! 49 kilo esrar ele geçirildi
Bingöl'de jandarma ekipleri tarafından düzenlenen operasyonda Bingöl'den Ankara'ya uyuşturucu taşıyan kamyonda 49 kilo 600 gram kubar esrar maddesi ele geçirildi.
04.07.2025
15:07
Bingöl`de uyuşturucu operasyonu: 1 tutuklama
Bingöl'de uyuşturucu operasyonu: 1 tutuklama
Bingöl'de polis ekipleri tarafından yapılan uyuşturucu operasyonunda 1 şüpheli tutuklandı.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın