KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
11 Aralık 2025 Perşembe
°C

Demiryolunda vurgun yapıldı

Her fırsatta Bingöl’ün fahri milletvekili olduğunu vurgulayan CHP Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı, Palu-Genç-Muş demiryolunda vurgun yapıldığı iddiasıyla Meclis’e soru önergesi verdi. Atıcı, iddiasını şu sözlerle açıkladı.

Demiryolunda vurgun yapıldı
05 OCAK 2013 CUMARTESİ 00:37
0
2326
3
AA aa

CHP Mersin Milletvekili Atıcı, Murat Nehri üzerinde yapılan Kale 1, Kale2, Beyhan1 ve Beyhan 2 ile Palu-Genç-Muş demiryolu hakkında Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı'na soru önergesi verdi.

Atıcı, önergesini Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım tarafından yanıtlanmasını talep etti.

Atıcı: “Murat Nehri üzerine Kale 1, Kale2, Beyhan1 ve Beyhan 2 isimlerinde dört adet hidroelektrik santral (HES) yapımına karar verildiği ve bunun için Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu tarafından bir firmaya lisans verildiği bilinmektedir. Lisans için başvuran firmaların öncelikle arazi etüdü yapmaları ve HES yapımı içen gerekli tüm giderleri hesap ederek bu giderleri üstlenmeleri gerekmektedir. Bu giderler baraj altında kalacak olan gayrimenkuller, kara yolu, demir yolu, elektrik ve telefon hatları vb. olabilir. Yukarıda bahsi geçen barajların inşaat alanlarında bulunan 114 km'lik Palu-Genç-Muş demiryolunun baraj alanı dışına çıkarma (deplasman) giderlerinin de lisansı alan ve barajı yapmayı taahhüt eden firma tarafından yapılması gerekirdi. Ancak Palu-Genç-Muş demiryolunun yer değiştirme işlemi için AKP Hükümeti ihale yaparak firmanın ödemesi gereken bedeli devlete ödetme yoluna gitmiştir. Hatta Bakanlar Kurulu Kararı ile demiryolunun yeni güzergâhındaki taşınmazların kamulaştırma işleri için TCDD'ye acele yetki verilmiştir. Demiryolu yer değiştirme işlemi için Devletimizin uğrayacağı zararın yaklaşık 744 milyon TL olduğu ileri sürülmektedir. Ayrıca kamulaştırma için harcanacak paranın miktarı bilinmemektedir” dedi.

Atıcı'nın önergesinde sorduğu sorular şöyle:

*Palu-Genç-Muş demiryolunun yer değiştirme işlemi kaç liraya mal olmaktadır?

*Palu-Genç-Muş demiryolunun yer değiştirme işlemi HES'leri yapacak olan firma tarafından yapılması gerekirken, neden devlete yüklenmiştir?

*Palu-Genç-Muş demiryolunun yer değiştirme ihalesi neden davetiye yöntemi ile yapılmıştır?

*Bölgede benzer işler genelde %60 indirimle yapılırken anılan demiryolu yer değiştirme işlemi için ne kadar indirim yapılmıştır?

*Güzergâh değiştirme ihalesini alan firma ile barajı yapan firmanın aynı firmalar olduğu doğru mudur?

*Anılan demiryolu güzergâh değiştirme ihalesine davet edilen firmaların başka projelerde iş ortağı oldukları, yani kasanın aynı olduğu doğru mudur?

*Demiryolunun geçeceği yerlerde yapılacak kamulaştırma neden “acele” ibaresiyle yapılmaktadır?

*Acele olarak kamulaştırılması öngörülen alan kaç m2 dir?

*Acele kamulaştırma işlemi için harcanması öngörülen para ne kadardır?

*Palu-Genç-Muş demiryolu yer değiştirme işinin proje etüdü yapılmış mıdır? Yapılmış ise hangi firma/lar yapmıştır?

*Murat Nehri üzerine kurulacak HES'ler “yap-işlet-devret” mi yoksa “yap-işlet” yöntemi ile mi yapılacaktır?

*Yap işlet devret yöntemi ile yapılan HES projelerinde kamulaştırma bedeli veya kamu mallarının giderleri karşılanan başka HES projesi var mıdır?” 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
aziz kaya (@Misafir_11479)
06 Ocak 2013 Pazar 16:41
SAYIN VEKİLİM KESİNLİKLE SİZE BUKONUDA KATILIYORUM KALE 2 BARAJI BÖLGESİNDE YAŞAYAN BİR VATANDAŞ OLARAK SİZİN GÖSTERMİŞ OLDUĞUNUZ BU DUYARLILIĞA TEŞEKÜR EDİYORUM BURADA RESMEN BİR KANDIRMACA VE ALDATNACA OYUNLARI YAŞANIYOR BÖLGEDE YAŞAYAN HALKIMIZ HER HALÜKARDA KANDIRILIYOR DAHA KAMULAŞTIRMA VE DOĞRUDÜRÜST KADASTRO İŞLEMLERİ YAPILMADAN İNŞAAT İŞLEMLERİNE BAŞLAMALARINI ANLAMIYORUM İKTİDARIN BÖLGE SİYASETÇİLERİDE BU OYUN İÇİNDE BİR TARAF OLDUKLARI GÖRÜLÜYOR İLGİNİZDEN DOLAYI SİZE TEKRAR TEŞEKÜR EDİYORUM LÜTFEN BU KONUNUN TAKİPÇİSİ OLUN SAYGILAR.
mehmet atmaca (@Misafir_11471)
05 Ocak 2013 Cumartesi 19:49
sn vekilim size kesinlikle katılıyorum ben beyhan arındık köyünden bu maili atiyorum burada nelerin olduğunu maalesef kimse anlamiyor. Lütfen bu işi takip edin buradaki vatandaşlar madur oluy
naim özer (@Misafir_11468)
05 Ocak 2013 Cumartesi 15:32
işte rantçıların gerçek yüzü millete yansıyan ne bide barajlar işler yapacaz diye devlet baba bataklığa sürükleniyor yetişin ey millet kurtabilen var mı ben chp yada ak parti diye taraf tutmuyorum adam diyorsa işte gerçeklerin ispatı bir şeyi ispat etmezsen ........ en zayıf noktadan yakaladı.
10.12.2025
08:05
Bingöl Basın Konseyi`nden Ankara`da Yoğun Temas Trafiği
Bingöl Basın Konseyi'nden Ankara'da Yoğun Temas Trafiği
Şehrin sorunları ve basında kurumsal gelişim çalışmaları Ankara gündemine taşındı. Bingöl Basın Konseyi, şehrin en kritik gündem başlıklarından olan Kültür Mahallesi Kentsel Dönüşüm Projesi ile Saray Mahallesi'ndeki bağımsız dönüşüm sürecine ilişkin hazırlanan ayrıntılı raporları da Cumhurbaşkanı Yardımcısı Dr. Cevdet Yılmaz'a sundu.
10.12.2025
08:04
Salona damga vuran bağış Sedat Peker`den
Salona damga vuran bağış Sedat Peker'den
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'ın da katıldığı gecede 12 Bingölspor'a verilen toplam destek 28 milyon TL'ye ulaşırken, Sedat Peker'in yaptığı 3 milyon TL'lik bağış büyük yankı uyandırdı.
10.12.2025
08:03
Devlet Hastanesi Acilde Teşhis Krizi
Devlet Hastanesi Acilde Teşhis Krizi
Bingöl Devlet Hastanesi Acil Servis'te bir bebeğe önce 'alerji' denilip iğne yapıldı, ardından 'uyuz' denilerek gönderildi. Bebeğin gerçek tanısı özeldeki uzman çocuk doktoruyla ortaya çıktı: El–ayak–ağız hastalığı. Acilde yazılan ilaçlar 'kullanmayın' denilerek durduruldu.
10.12.2025
08:02
Ülkü Ocakları Bingöl İl Başkanlığı`nda Görev Değişimi
Ülkü Ocakları Bingöl İl Başkanlığı'nda Görev Değişimi
Ülkü Ocakları Bingöl İl Başkanlığı'nda düzenlenen törenle görev değişimi gerçekleşirken, Osman Bürlükkara görevi Mesut Vergi'ye devretti.
10.12.2025
08:00
Rektör Çelik`ten öğrencilere tavsiye;
Rektör Çelik'ten öğrencilere tavsiye; 'Bilimsel başarının ilk adımı, doğru soruyu sormaktır'
Bingöl'de 'Merakla Başlayan Yolculuk: Bilim, Araştırma ve Kariyer' başlıklı konferansta TBMM Vakfı Bingöl Fen Lisesi öğrencileriyle buluşan Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erdal Çelik, tavsiyelerini paylaştı: 'Merak doğuştandır; ancak doğru yönlendirmeyle geliştirilebilir. Bilimsel başarının ilk adımı doğru soruyu sormaktır.'
10.12.2025
07:59
Bingöl`de aranan 2 zanlı yakalandı
Bingöl'de aranan 2 zanlı yakalandı
Bingöl'de jandarma ve polis ekiplerinin ortak çalışmasıyla, tehdit ve dolandırıcılık suçlarından aranan ve haklarında kesinleşmiş hapis cezası bulunan 2 zanlı yakalandı.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın