KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
09 Mayıs 2024 Perşembe
°C

'Denetimler formaliteden ibaret'

Son günlerde gündemi meşgul eden ekmek zammıyla ilgili konuşan Bayram: 'Zam kararı komisyon tarafından alınan bir karar fakat komisyon etik değerleri gözetmeksizin toplanıp bu kararı almıştır. Ayrıca zamdan daha önemli olan ekmeğin gramajının ve kalitesinin denetlenmesidir.'

`Denetimler formaliteden ibaret`
10 ARALIK 2019 SALI 16:37
23
2862
7
AA aa

Kentte birçok yerde somun ekmeğin 1,25 kuruş zam aldığı ve pideye de zam geleceği tartışmaları, gündem konusu oldu.

Konu hakkında açıklama yapan Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Ali Bayram, 220 gram ekmeğin 1,25 kuruş olduğunu söyledi.

Eskiden ekmek ile ilgili zamların daha farklı alındığını ifade eden Bayram, “Eskiden şirket olarak kaydı olan ekmek üreticileri zam tarifesini Ticaret ve Sanayi Odasından alırdı. Esnaf olarak kayıtlı olan fırınlar ise Esnaf ve Sanatkârlar Odası'ndan alırdı. Biz zamlarda somun ekmeğe ayrı, pide ekmeğine ayrı raiş belirlerdik. Çünkü bu ürünlerin pişirilme aşamasında gramaj kaybı farklı oluyor. Şimdi,  yeni yasalara göre Esnaf Sanatkârlar Odası, Ticaret ve Sanayi Odası, Belediye, Ticaret İl Müdürlüğü ve Tarım İl Müdürlüğü'nden birer temsilcinin yer aldığı bir komisyon zam kararlarını alıyor. Bu son zam kararını alan komisyonda bazı kuruluşlardan birden fazla temsilci yer almıştır. Bu bana hiç etik gelmemiştir. Ayrıca zam direkt olarak gramaj üzerinden verilmiş. Somun ekmek ve pide ekmek ayrımı gözetilmemiştir. Bu da vatandaşın aleyhine olan bir durumdur” ifadelerini kullandı.

“KONUŞTUĞUMDA KONU FARKLI YERLERE ÇEKİLİYOR. KİMSE TOPLUM YARARINI GÖZETMİYOR”

Şehrin temel problemleri hakkında bir esnaf yapılanması olarak fikir beyan etmelerinin taa Osmanlı öncesine dayandığını belirten Bayram, “Esnaflar olarak şehrin temel problemlerinden en fazla etkilenen kesim biziz. Bu problemleri tabii ki dile getireceğiz.  Bunun yanında çözüm önerilerimizi de ilgililere sunmak temel prensibimiz. Fakat son zamanlarda sosyal medya mecralarında türeyen bir güruh var. Sahte isimlerin ardına sığınıp mesnetsiz ithamlarda bulunuyorlar. Kendi olma cesareti göstermeyen bu kişiliksiz sahtekarlar, bizim doğalgaz zammına verdiğimiz tepkinin altına babamızdan kalan arazileri yazıyor. Ben iddia ediyorum. Kendine güvenen var ise yerim belli buyursun gelsin. Esnaf Odaları Birliği olmadan önceki ve şu anki mal varlığımı paylaşayım. Biz 3-5 yılda zengin olanları, servet sahibi olanları çok gördük. Onları sorgulayacak da değilim. Ama yerimiz belli. Bu şehirdeki en şeffaf yapıya sahibiz. Merak eden buyursun gelsin. İstediği bilgiyi kendi elimle vereyim. Ama öyle haberlere isimsiz yorum yaparak, sosyal medyadan sahte isimlerle iftira ederek kimse bizi sorgulamaya kalkmasın. “İtler istedi diye atlar ölmez” diye bir söz vardır. Bu kadarını anlarlar sanırım” dedi.

“BÜTÜN DENETİMLER FORMALİTEDEN İBARET”

Şehirde denetim mekanizmasının formaliteden öteye geçemediğini kaydeden Bayram, “Zaman zaman basında görüyoruz denetim haberlerini. Bu denetimler kesinlikle formaliteden ibaret denetimlerdir. Bu sadece ekmeğin gramajıyla alakalı bir sıkıntı değildir. Örneğin kasaplar, lokantalar, kahvehaneler, berberler denetlendiği zaman duvarlarda asılı fiyat tarifeleri var mı? Yasa dışı olarak fiyat tarifesi kullanan yerler var. Adam dernek kurup dernek adına işletmelere fiyat tarifesi veriyor. Yüzlerce yıllık mazisi olan bu teşkilat dururken birkaç kişinin bir araya gelip kurduğu bir derneği fiyat tarifesi belirleme yetkisini hangi yasadan aldığını kamuoyuna da açıklasınlar o halde. Denetim yapıyoruz diye ruhsatlı esnafı denetleyenler, ruhsatsız esnaflara yönelik bir denetleme girişiminde bulunuyor mu? Bu şehirde kaç tane ruhsatsız işletme olduğunu ve kaçının ceza aldığını buyursunlar paylaşsınlar. Denetim mekanizması en önemli mekanizmalardan biridir. Denetimler sık ve rutin hale getirilmelidir. Bir kez denetime uğrayan esnaf artık kimse bir yıl gelmez rahatlığında olmamalıdır. Biz esnaf kuruluşu olarak esnafların denetlenmesini ve noksanlıklarının belirlenmesini istiyoruz. Ki bu sayede vatandaşa daha iyi hizmet sunulabilsin istiyoruz” dedi.

“KURUMLAR ARASINDA İLETİŞİM YOK DENECEK KADAR AZ”

Şehirde bulunan kurumlar arasında ciddi bir iletişim eksikliği bulunduğunu dile getiren Bayram, “Eskiden bir problem olduğunda ilgili kurumlarla bir araya gelip konuşuyorduk. Siyasilerle konuşup problemlere çözüm üretiyorduk. Ama şimdi kurumlar bir araya gelip konuşamıyoruz. Herkes en iyisini ben bilirim havasında. Oysa her gün yeni şeyler oluyor. Yeni gelişmeler oluyor. Ben birçok esnafımdan güncel ve yeni şeyler öğreniyorum hala. Ama kurumlarımız hepsi en iyisini kendisi biliyormuşçasına tamamen dışardan bir bilgi aktarımına kapalı. Şimdi bir problem oluyor. İlgili yerlere bildiriyoruz. 2 ay sonrasında bir toplantı oluyor. O da 10-15 dakika sürüyor. Ancak nasılsın iyiyim muhabbetinden öteye gidemiyoruz. Bu şehir bunları hak etmiyor. Herkes kendi bildiğini doğru bellerse, doğruyu bulmak imkansız olur” diye konuştu.

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
Misafir Kullanıcı (@Misafir_53410)
11 Aralık 2019 Çarşamba 23:03
Bi gramajdir tutturmuslar gidiyorlar kusura bakmasin kimse oyle buyuk ekmekte degil yani seneye 5 lirayi bulur artik ekmek
Misafir Kullanıcı (@Misafir_53399)
11 Aralık 2019 Çarşamba 14:09
en ucuz beslenme maddesi karbonhidrattır.yani ekmeği fakir yer zengin yemez. fakirin elinden beslenme aracı olan ekmeği alırsan aç kalır.yazıktır günahtır.biraz vicdanlı olun!!
Misafir Kullanıcı (@Misafir_53396)
11 Aralık 2019 Çarşamba 12:09
Kentsel dönüşümü de konuşsanız keşke
Misafir Kullanıcı (@Misafir_53387)
11 Aralık 2019 Çarşamba 08:07
Bir torba un 125 tl bunu neden sorgulamıyorsunuz fırıncı değilim bu arada
Misafir Kullanıcı (@Misafir_53378)
10 Aralık 2019 Salı 23:56
Ekmeğin zam alması gayet normal çünkü onca şeye zam geldi mesala elektrik ve doğalgazdaki zam tarihte görülmemiş zamdır
Misafir Kullanıcı (@Misafir_53375)
10 Aralık 2019 Salı 21:48
Bu zamlar zaten hep bingolde olur gidip bakin ekmek nerde bu kadar pahalli bu nasil biseydir fakir fukara acmi kalsin allahtan korkun ya bir ekmek bu kadar neden zam alir bingolde heryerde un undur ekmek ekmektir bu nasil bisey yetkililer cozum bulsun
Misafir Kullanıcı (@Misafir_53377)
10 Aralık 2019 Salı 23:55
@Misafir Kullanıcı Ekmeğin nerde bu kadar gramj ı yüksek zam yerinde alınmış karardır çünkü herşeye zam geldi.
Misafir Kullanıcı (@Misafir_53365)
10 Aralık 2019 Salı 17:14
Konuşan nadir kişilerdensin doğrudan doğruyu konuşmaktan vazgeçme tebrikler Ali by.
09.05.2024
00:55
Kamuda hedef 100 milyar liralık tasarruf!
Kamuda hedef 100 milyar liralık tasarruf!
Kamuda harcamaları en aza indirmek için uygulanacak tedbirlerle, harcamalar en aza indirilecek. Tedbirler kapsamında zorunlu olmadıkça bina ve araç kiralamaları yapılmayacak, tanıtım ve eğitim gibi etkinliklere ara verilecek… Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz tarafından yürütülen tedbirlerle birlikte 100 milyar lira tasarruf hedefleniyor.
09.05.2024
00:53
112 çalışanlarının sorunlarına çözüm çağrısı
112 çalışanlarının sorunlarına çözüm çağrısı
Sıkıntıları paylaşıp çözüm önerilerini aktaran Türk Büro-Sen Bingöl Şube Başkanı Salim Yatağan: 'Türk Büro-Sen olarak Bakanlık ile yaptığımız görüşmeler neticesinde yetkililerin yaptığı olumlu çalışmalara rağmen, artan iş yükü ve yeni eklenen görevlerle mevcut sorunlara yenilerinin eklendiği görülmüştür' dedi.
09.05.2024
00:52
Meslek lisesi öğrencilerinden Sağlık Haftası etkinliği
Meslek lisesi öğrencilerinden Sağlık Haftası etkinliği
Genç İbn-i Sina Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri tarafından Sağlık Haftası münasebetiyle bir program düzenlendi.
08.05.2024
18:06
Üniversite öğrencilerinden Gazze`ye destek
Üniversite öğrencilerinden Gazze'ye destek
Bingöl Üniversitesi öğrencileri, İsrail'in Gazze'ye saldırılarına tepki ve Filistinlilere destek amacıyla kampüste nöbet eylemi başlattı. Rektör Prof. Dr. İbrahim Çapak da öğrencilere destek verdi.
08.05.2024
18:05
Bingöl`de trafik standı açılıp halk bilgilendirildi
Bingöl'de trafik standı açılıp halk bilgilendirildi
Bingöl'de trafik etkinlikleri çerçevesinde jandarma ve polis ekipleri tarafından kurulan trafik stantlarında hem bilgilendirme yapıldı hem öğrencilere çeşitli hediyeler dağıtıldı.
08.05.2024
13:11
İlik nakli bekleyen Çınar Eymen için öğrenciler etkinlik düzenledi
İlik nakli bekleyen Çınar Eymen için öğrenciler etkinlik düzenledi
Bingöl'ün Solhan ilçesinde yaşayan ve birkaç yıldır ilik nakli bekleyen Çınar Eymen Çakar için Solhan Sağlık Meslek Yüksekokulu öğrencileri etkinlik düzenledi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın