KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
12 Eylül 2026 Cumartesi
°C

Deprem söylentisi vatandaşları korkuttu

Deprem konusunda uzman kişilerin 'Yedisu fay hattı tehlike arz ediyor' söylemlerinin ardından, Bingöl'ün Yedisu ilçesindeki vatandaşlar tedirginlik yaşamaya başladı.

Deprem söylentisi vatandaşları korkuttu
14 ŞUBAT 2011 PAZARTESİ 08:36
0
2515
0
AA aa

Özellikle kerpiç evlerde ikamet eden aileler, yetkililerden gerekirse yeni yerleşim alanlarının belirlenmesi ve buralara deprem konutları çalışmasının ivedilikle başlatılması talebinde bulundular.

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırma Enstitüsünün Eski Müdürü ve Türk Kızılay Genel Başkanı Başdanışmanı Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara'nın geçtiğimiz günlerde basına yansıyan Doğu Anadolu Fay Hattı'nın en riskli bölgesi olan Bingöl-Yedisu fay hattının tehlike arz ettiği, ifade etmesinin ardından ilçede özellikle kerpiç evlerde oturan vatandaşlarda tedirginlik başladı. Prof. Dr. Işıkara'nın açıklamalarının ardından ilçede yaşayan vatandaşların tedirginlik yaşadıklarını söyleyen merkez Mahalle Muhtarı Ahmet Sünme, yetkililerin olası bir deprem öncesinde gerekli önlemleri alması gerektiğini söyledi.

İlçelerinde meydana gelebilecek bir depremle birlikte birçok yapının yıkılacağını belirten Sünme; "İlgili kurum ve kuruluşların olası bir depremden en az hasarla kurtulabilmesi için bölgede yapılacak detaylı bilimsel çalışmalarla, deprem tehlikesinin net olarak ortaya konması, gerekirse yeni yerleşim alanlarının belirlenmesi ve buralara deprem konutları çalışmasının ivedilikle başlatılması gerekmektedir" ifadelerini kullandı.

İlçe merkezi, bağlı köy ve mezralardaki evlerin yüzde 90'nın kerpiç yapılar olduğunu belirten Muhtar Sünme; İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü bünyesindeki teknik elemanlar tarafından gerekli inceleme yapılarak, bu evlerin acilen yıkılarak depreme dayanıklı konutların yapılması gerektiği çağrısında bulundu.

Bilim adamlarının yapmış olduğu çalışma neticesinde Kuzey Anadolu Fay Fattı'nın (KAFH) 1939 yılında başlayan deprem süresi ile Karlıova'ya kadar kırıldığını; ancak Yedisu segmentinin kırılmadan kaldığını söyleyen Sünme; "Sismik boşluk olarak adlanan bu segmentin, doğal süreçte 1900'lü yıllarda başlayan ve seri içinde kırılması gerekirken kırılmamış olması, deprem riskinin çok yüksek olduğunu göstermektedir. 2005 yılında meydana gelen 5.7, 5.9, 5.5, 5.7 ve 5.3 büyüklüğündeki Karlıova depremlerinin, Yedisu segmenti üzerindeki enerjiyi artırması da ayrıca kuvvetle muhtemeldir. Tüm bu bilgiler ışığında yakın gelecekte Yedisu segmenti üzerinde 7'den büyük bir deprem olma olasılığının yüksek olduğu açıktır. Bu büyüklükte bir deprem Yedisu ilçesinde ve çevresine önemli hasarlara ve can kayıplarına neden olabilir. Vatandaşlarımız tedirgin durumundadır. Yetkililerin çok acil önlem alması gerekmektedir" ifadelerini kullandı.
 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
11.09.2026
23:23
Çift listeli MHP Bingöl kongresinde kazanan belli oldu
Çift listeli MHP Bingöl kongresinde kazanan belli oldu
MHP Bingöl 15. Olağan İl Kongresi'nde iki liste yarıştı. Oy kullanma işleminin ardından 186 oy alan mevcut başkan Emin Varan yeniden il başkanlığına seçilirken, Niyazi Çağlar 49 oyda kaldı. Kongrede birlik ve beraberlik mesajları öne çıktı. Yeni yönetim listesi ise şöyle şekillendi;
11.09.2026
23:19
Çalıkağıllılar ilk kez bir Valiyi ağırladılar!
Çalıkağıllılar ilk kez bir Valiyi ağırladılar!
Bingöl Valisi Cahit Çelik, Yayladere programının son durağında Çalıkağıl Köyü'nü ziyaret ederek köy sakinleriyle bir araya geldi. Vatandaşların talep ve beklentilerini dinleyen Çelik'e köylüler, kendilerini ziyaret eden ilk vali olması nedeniyle teşekkür etti.
11.09.2026
23:18
MEB`den ikili eğitim kararı: Ders süreleri 30 dakikaya düşürülebilecek
MEB'den ikili eğitim kararı: Ders süreleri 30 dakikaya düşürülebilecek
Millî Eğitim Bakanlığı, 2026-2027 eğitim öğretim yılında bazı okullarda ders süreleri için yeni düzenlemeye gitti. Yapım, güçlendirme veya öğrenci yoğunluğu nedeniyle ikili eğitim yapan okullarda 40 dakikalık ders süresi, valilik planlamasıyla 30 dakikaya kadar indirilebilecek.
11.09.2026
23:14
Bingöl`de okullarda güvenlik alarmı: Çocuklar için yeni tedbirler masada
Bingöl'de okullarda güvenlik alarmı: Çocuklar için yeni tedbirler masada
Bingöl'de öğrencilerin güvenliği için kurumlar aynı masada buluştu. Okul ve çevrelerinin güvenliği, öğrenci servisleri, trafik, siber güvenlik, sağlık ve gıda güvenliği ile eğitim ortamlarının fiziki şartlarına kadar birçok başlık ele alındı.
11.09.2026
23:12
Bingöl`de akaryakıta çifte zam: Motorin 100 liraya dayanıyor
Bingöl'de akaryakıta çifte zam: Motorin 100 liraya dayanıyor
Akaryakıt fiyatlarında yeni zam dalgası geliyor. Brent petrolün 105 doların üzerine çıkmasının ardından benzine bu gece 3 lira 20 kuruş, motorine ise yeni haftada 7 lira 67 kuruş zam bekleniyor. Zamların gerçekleşmesi halinde Bingöl'de motorinin litre fiyatı 100 liraya dayanacak!
11.09.2026
02:34
Bingöl Üniversitesi`nden Balkanlar`a akademik açılım
Bingöl Üniversitesi'nden Balkanlar'a akademik açılım
Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erdal Çelik, İskoçya'nın Glasgow kentinde düzenlenen EAIE 2026 kapsamında farklı ülkelerden üniversite temsilcileriyle bir araya gelerek uluslararası akademik iş birlikleri ve öğrenci hareketliliği üzerine temaslarda bulundu. Görüşmelerin yanı sıra Bingöl Üniversitesi ile Arnavutluk'taki University of New York Tirana arasında ikili iş birliği anlaşması imzalandı.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın