KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
09 Eylül 2026 Çarşamba
°C

Deprem söylentisi vatandaşları korkuttu

Deprem konusunda uzman kişilerin 'Yedisu fay hattı tehlike arz ediyor' söylemlerinin ardından, Bingöl'ün Yedisu ilçesindeki vatandaşlar tedirginlik yaşamaya başladı.

Deprem söylentisi vatandaşları korkuttu
14 ŞUBAT 2011 PAZARTESİ 08:36
0
2508
0
AA aa

Özellikle kerpiç evlerde ikamet eden aileler, yetkililerden gerekirse yeni yerleşim alanlarının belirlenmesi ve buralara deprem konutları çalışmasının ivedilikle başlatılması talebinde bulundular.

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırma Enstitüsünün Eski Müdürü ve Türk Kızılay Genel Başkanı Başdanışmanı Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara'nın geçtiğimiz günlerde basına yansıyan Doğu Anadolu Fay Hattı'nın en riskli bölgesi olan Bingöl-Yedisu fay hattının tehlike arz ettiği, ifade etmesinin ardından ilçede özellikle kerpiç evlerde oturan vatandaşlarda tedirginlik başladı. Prof. Dr. Işıkara'nın açıklamalarının ardından ilçede yaşayan vatandaşların tedirginlik yaşadıklarını söyleyen merkez Mahalle Muhtarı Ahmet Sünme, yetkililerin olası bir deprem öncesinde gerekli önlemleri alması gerektiğini söyledi.

İlçelerinde meydana gelebilecek bir depremle birlikte birçok yapının yıkılacağını belirten Sünme; "İlgili kurum ve kuruluşların olası bir depremden en az hasarla kurtulabilmesi için bölgede yapılacak detaylı bilimsel çalışmalarla, deprem tehlikesinin net olarak ortaya konması, gerekirse yeni yerleşim alanlarının belirlenmesi ve buralara deprem konutları çalışmasının ivedilikle başlatılması gerekmektedir" ifadelerini kullandı.

İlçe merkezi, bağlı köy ve mezralardaki evlerin yüzde 90'nın kerpiç yapılar olduğunu belirten Muhtar Sünme; İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü bünyesindeki teknik elemanlar tarafından gerekli inceleme yapılarak, bu evlerin acilen yıkılarak depreme dayanıklı konutların yapılması gerektiği çağrısında bulundu.

Bilim adamlarının yapmış olduğu çalışma neticesinde Kuzey Anadolu Fay Fattı'nın (KAFH) 1939 yılında başlayan deprem süresi ile Karlıova'ya kadar kırıldığını; ancak Yedisu segmentinin kırılmadan kaldığını söyleyen Sünme; "Sismik boşluk olarak adlanan bu segmentin, doğal süreçte 1900'lü yıllarda başlayan ve seri içinde kırılması gerekirken kırılmamış olması, deprem riskinin çok yüksek olduğunu göstermektedir. 2005 yılında meydana gelen 5.7, 5.9, 5.5, 5.7 ve 5.3 büyüklüğündeki Karlıova depremlerinin, Yedisu segmenti üzerindeki enerjiyi artırması da ayrıca kuvvetle muhtemeldir. Tüm bu bilgiler ışığında yakın gelecekte Yedisu segmenti üzerinde 7'den büyük bir deprem olma olasılığının yüksek olduğu açıktır. Bu büyüklükte bir deprem Yedisu ilçesinde ve çevresine önemli hasarlara ve can kayıplarına neden olabilir. Vatandaşlarımız tedirgin durumundadır. Yetkililerin çok acil önlem alması gerekmektedir" ifadelerini kullandı.
 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
08.09.2026
19:18
MHP Bingöl`de kongre heyecanı! 15. Olağan İl Kongresi 11 Eylül`de
MHP Bingöl'de kongre heyecanı! 15. Olağan İl Kongresi 11 Eylül'de
Milliyetçi Hareket Partisi Bingöl İl Başkanlığı, 15. Olağan İl Kongresi'ni 11 Eylül Cuma günü gerçekleştirecek. Kongre, Bingöl Belediyesi Konferans Salonu'nda saat 13.00'te başlayacak.
08.09.2026
15:25
Zazaca için yeni dönem: MEB`de ayrı müfredatla okutulacak
Zazaca için yeni dönem: MEB'de ayrı müfredatla okutulacak
Bingöl Üniversitesi Yaşayan Diller Enstitüsü'nde görev yapan Zaza Dili ve Edebiyatı alan uzmanı Dr. Murat Varol, Zazaca için hazırlanan yeni öğretim programının onaylandığını duyurdu. Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli kapsamında hazırlanan yaklaşık 200 sayfalık programla Zazaca, MEB'in öğretim programlarında ayrı bir dil olarak yer alacak.
08.09.2026
15:07
122 milyar TL`lik para trafiği! Bingöl`de de gözaltılar var
122 milyar TL'lik para trafiği! Bingöl'de de gözaltılar var
Bingöl dahil 3 ilde düzenlenen operasyonda, yurt dışından yasa dışı yollarla getirilen dövizleri usulsüz şekilde yurt dışına aktardıkları belirlenen 27 şüpheli gözaltına alındı. Şüpheli hesaplarında 122 milyar 791 milyon TL'lik para hareketi tespit edilirken, yaklaşık 50 milyon TL değerindeki mal varlığına el konuldu.
08.09.2026
15:06
Arıcılara destek müjdesi! Kovan başına ödeme 475 TL`ye çıkıyor
Arıcılara destek müjdesi! Kovan başına ödeme 475 TL'ye çıkıyor
Bingöl İli Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mehmet Ali Aba, Resmî Gazete'de yayımlanan yeni düzenlemeyle arıcılık desteklerinde yüzde 80 oranında artış yapıldığını açıkladı. Bazı üreticiler için ödenecek destek tutarı dikkat çekici seviyeye ulaşırken, yeni desteklerle arıcıların üretim maliyetlerinin azaltılması hedefleniyor.
08.09.2026
15:05
Bingöl`de 5 bin 176 kök kenevir ele geçirildi
Bingöl'de 5 bin 176 kök kenevir ele geçirildi
Bingöl İl Jandarma Komutanlığı ekiplerince düzenlenen operasyonlarda 5 bin 176 kök kenevir/skunk bitkisi, 430 gram esrar, 104 kilogram tütün, silah ve yüzlerce mühimmat ele geçirilirken, aranan 2 kişi de yakalanarak tutuklandı.
07.09.2026
19:07
Genç`te `Aile, Bağımlılık ve Değerler Eğitimi` Çalıştayı
Genç'te 'Aile, Bağımlılık ve Değerler Eğitimi' Çalıştayı
Bingöl'ün Genç ilçesinde düzenlenen 'Aile, Bağımlılık ve Değerler Eğitimi' çalıştayında uyuşturucu ve sanal kumarla mücadeleden aile yapısının güçlendirilmesine, ağır borçlanmadan düğün ve taziyelerde israfın azaltılmasına kadar ilçenin sosyal sorunları ele alındı. Çalıştayda, gençlerin zararlı alışkanlıklardan korunması ve toplumsal değerlerin gelecek nesillere aktarılması için ortak hareket çağrısı yapıldı.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın