KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
14 Ocak 2026 Çarşamba
°C

Depremde hayatını kaybeden çocuklara 40 bin ytl değer biçildi

Çeltiksuyu davasında her bir çocuğun anne ve babasına 20'şer bin YTL manevi tazminat ödenecek

Depremde hayatını kaybeden çocuklara 40 bin ytl değer biçildi
22 AĞUSTOS 2006 SALI 10:55
0
1436
0
AA aa
Bingöl'de 1 Mayıs 2003'te meydan gelen depremde Çeltiksuyu Pansiyonlu İlköğretim Okulu(PİO)'nun enkazı altında can veren 84 öğrenci ailesinin açtığı dava sonuçlandı. Mahkeme, her çocuğun anne ve basına 20'şer bin YTL manevi tazminat ödemeyi uygun gördü. Karardan memnun olmayan aileler ise “Çocuklarımızı geri getirsinler biz devlete 300 bin YTL ödeyelim” diyerek tepki gösterdi.

Depremden sonra öğrenci velileri tarafından ‘hizmetin kötü işlemesi' gerekçesiyle Milli Eğitim Bakanlığı aleyhine Elazığ İdare Mahkemesi'nde tazminat davası açıldı. Kısa bir süre sonra açılan tazminat davası acı bir gerçeği ortaya çıkardı. Mahkemenin olayla ilgili istediği bilirkişi raporu ailelerde şok etkisi yaptı. Çünkü bilirkişi enkaz altında ölen çocuklar için 52 ile bin 500 YTL arasında değer biçti. Türkiye istatistik verilerine göre hazırlanan rapor, hayatını kaybeden öğrencilerin yaşam sürelerini en fazla 53 ile 59 yıl olarak öngörüyordu. Aileler avukatları aracılığıyla bu rapora itiraz etti. İtirazların ardından mahkeme enkaz altında kalan çocukların hayatlarının değerini biçti. Sonuçlanan 80 dosyada mahkeme, her çocuğun anne ve babasına 20'şer bin YTL manevi tazminat ödenmesini öngördü. Verilen bu karadan memnun olmayan aileler ise biz para peşinde değiliz ama devlet bize çocuğumuzu geri getirsin biz 300 bin YTL ödeyelim” diyerek bu karara tepki gösterdi.

Kararları duyar duymaz çocuklarının mezarlarına akın eden aileler mezar taşlarına sarılarak acılarını tazeledi. Çeltiksuyu PİO'da hayatını kaybeden Cahit Arın(1990)'ın babası Gözeler köyü Muhtarı Adem Arın, devletin kendilerine büyük haksızlık yaptığını ileri sürdü. Arın;" Bir çocuk için 40 bin YTL vereceklermiş, benim çocuğumu bana geri versinler ben 300 bin YTL veririm. O günden bugüne kadar öğrencilerin aileleri mezarlar başında büyük üzüntü çekmektedirler. Bu devletin büyük bir ayıbıdır. Köylü olduğumuz için bunlardan bir şey çıkmaz düşüncesiyle rapor hazırlanmış. Bu çocukların ilerde savcı, hakim, öğretmen, doktor olabileceği göz ardı edilmiş. Bu büyük bir haksızlıktır. Hani köylü milletin efendisiydi. Bu nasıl efendiliktir" şeklinde tepkisini dile getirdi.

Yüreğindeki acıyı zazaca ifade eden Sedat Batur(1987) annesi Gevriye Batur da, “ Bana trilyonlar verseler dahi yüreğimdeki ateşi söndüremezler, derdime derman olamazlar. Sağlam bina yapsaydılar çocuğum ölmeyecekti. Belki çocuğum doktor olup hayat kurtaracaktı” diye konuştu.

84 dosyadan 80'inin sonuçlandığını bildiren Bingöl Baro Başkanı Avukat Erdal Aydemir, anne, baba ve kardeşlere çektikleri acı ve eleme karşılık verilen manevi tazminatların belirlendiğini ancak Milli Eğitim Bakanlığı'nca temyiz edildiğini kaydetti. Türkiye'deki temyiz sürecine dikkat çeken Aydemir, bu dava ile ilgili temyizin yaklaşık 3 yıl süreceğini ifade etti.

Bingöl Kent Haber

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
13.01.2026
15:14
Bingöl Üniversitesi 2026`yı
Bingöl Üniversitesi 2026'yı 'Üretim Yılı' İlan Etti
Bingöl Üniversitesi, 2026'yı 'Üretim Yılı' ilan ederek tüm fakülte ve meslek yüksekokullarına Avrupa Birliği projesi hedefi koydu. Rektör Prof. Dr. Erdal Çelik, 'Her birimden en az bir AB projesi bekliyoruz' dedi.
13.01.2026
13:43
Bingöl genelinde karla mücadele sürüyor, 219 köy yolu kapalı
Bingöl genelinde karla mücadele sürüyor, 219 köy yolu kapalı
Bingöl'de etkili olan kar yağışı sonrası 219 köy yolu ulaşıma kapanırken, İl Özel İdaresi ekipleri çalışmalarını aralıksız sürdürüyor.
13.01.2026
13:00
Bingöl`de kar bereketi
Bingöl'de kar bereketi
Bingöl genelinde iki gündür aralıksız süren kar yağışı, hem kent merkezinde hem de ilçelerde günlük yaşamı olumsuz etkiledi. Kent genelinde ulaşımda aksamalar yaşanırken, eğitim öğretime ara verildi, ekiplerin karla mücadelesi ise hız kesmeden sürüyor.
13.01.2026
12:50
Bingöl`de kesinleşmiş hapis cezası bulunan 7 zanlı yakalandı
Bingöl'de kesinleşmiş hapis cezası bulunan 7 zanlı yakalandı
Bingöl'de jandarma ekipleri tarafından yapılan çalışmada, kesinleşmiş hapis cezası bulunan 7 zanlı yakalandı.
13.01.2026
12:35
Murat Nehri`nde Kum Ocakları Tartışması: `Başka Canlar Gitmesin`
Murat Nehri'nde Kum Ocakları Tartışması: 'Başka Canlar Gitmesin'
Bingöl'ün Genç ilçesinde bir çocuğu kurtarmaya çalışırken hayatını kaybeden Aydın Tutkal'ın ölümü sonrası harekete geçen ilçe sakinleri, 4 bin 200 imzayla yetkililere seslendi ancak herhangi bir adım atılmadı. Nehirdeki tehlike büyüyor, sessizlik sürüyor. İşte Bingöl Basın Konseyi üyesi Gazeteci Murat Gökçe ile röportajın detayları…
12.01.2026
15:29
Bayram`dan yeni yönetime net mesaj; `Boyun Eğerseniz, Bir Ömür Eğik Kalır!`
Bayram'dan yeni yönetime net mesaj; 'Boyun Eğerseniz, Bir Ömür Eğik Kalır!'
Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanlık seçiminin ardından görevi devreden 52 yıllık Başkan Ali Bayram, yeni yönetime seslendi; 'Yiyicilere karşı sert olmazsanız bir kez boyun eğersiniz, bir ömür eğik kalır. O hâlinizi severler, kıymetli olursunuz, belki parayı da bulursunuz. Tercih sizin' dedi. Bayram, ağabeylik yapı tecrübe paylaşımına da açık olduğunun altını çizdi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın