KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
04 Ekim 2026 Pazar

Depresyon tehditi giderek artıyor

Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) tahminlerine göre, depresyonun, 2020 yılında gelişmekte olan toplumlarda yaşam kalitesini bozan ve yeti kaybına yol açan hastalıkların başında geleceği belirtildi.

Depresyon tehditi giderek artıyor
15 ARALIK 2009 SALI 14:19
0
1359
0
AA aa

Türkiye Psikiyatri Derneği Genel Sekreteri Doç. Dr. Burhanettin Kaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, genel olarak depresyonun toplumda en sık görülen ruhsal bozukluk olduğunu söyledi.

Son yıllarda birinci basamak sağlık kuruluşlarındaki psikiyatri bölümüne yapılan başvurularda depresyonun ilk sırada yer aldığını belirten Kaya, DSÖ verilerine göre, depresyonun özellikle kadınlarda ve gençlerde olmak üzere dünya ölçeğinde yaygınlığının giderek artacağının öngörüldüğünü ifade etti.

Kaya, depresyonun yaşam kalitesini bozan ve diğer fiziksel hastalıklarla olumsuz etkileşim gösteren önemli bir ruhsal hastalık olduğuna dikkati çekerek, şöyle konuştu:

''DSÖ'nün geleceğe yönelik öngörülerine göre depresyon, 2020 yılında yaşam kalitesini bozan ve yeti yitimine yol açan hastalıklar arasında ikinci sırayı alacaktır. Dolayısıyla depresyon, tedavisi kadar, koruyucu ve önleyici yaklaşımların ne denli önem kazanacağı açıktır. Biyo-psiko-sosyal bir bütünlük içinde ele alınması gereken depresyonun tedavisinde etkili olduğu bilinen antidepresanlar yaklaşık 50 yıldır ruh sağlığı alanında hizmet veren hekimler tarafından güvenle kullanılmaktadır. Uzun yıllardır sürdürülen bilimsel çalışmalar ile sağlanan gelişmeler sayesinde bu ilaçların olumlu özelliklerinin geliştirilmesi sağlanmaktadır.''

Ruhsal hastalıklar içinde depresyondan sonra en çok anksiyete bozuklukları, travma sonrası strese bağlı sorunlar ve madde kullanım bozuklukları gibi ruhsal bozuklukların görüldüğünü anlatan Kaya, dünya genelinde artan şiddet olayları sonrasında travmaya bağlı ruhsal sorunların da artacağını bildirdi.

Kaya, özellikle şiddet, savaş, terör ve işkence gibi örseleyici deneyimlere doğrudan maruz kalan kişilerde sıklıkla ruhsal bozuklukların görüldüğünü belirterek, ''Dikkat edilmesi gereken nokta, yalnızca travmayla ilişkili olarak ruhsal sorunlar yaşayan sadece bireyin kendisinin değil, onunla birlikte bu travmanın mağduru olan ailesinin de gelecekte ruhsal sorunlarla karşılaşma riski altında olmasıdır. Bu durum, travmanın olumsuz etkilerinin toplumda dalga dalga yayılması ve genel bir yılgınlık yaratması anlamına geliyor'' diye konuştu.

ANTİDEPRESAN İLAÇLAR

Doç. Dr. Burhanettin Kaya, gerek bağımsız kaynaklı çalışmalar gerekse ilaç endüstrisi destekli çalışmalarla antidepresan ilaçların etkinliğinin test edildiğini söyledi.

Bu çalışmaların bazılarının antidepresanların tedavi edici etkinliğini ortaya koyarken, bazılarının da bu etkinliği yeterince kanıtlayamadığını ifade eden Kaya, şunları kaydetti:

''Ancak, araştırma sonuçlarının çoğunlukla antidepresan ilaçların etkin olduğunu ortaya koyduğu görülmektedir. Bu çalışmalara ek olarak, ruh sağlığı alanında hizmet veren hekimler antidepresan ilaçların doğru tanı konulan olgularda klinik olarak etkin ve yararlı olduğunu klinik deneyimleriyle açıkça gözlemlemektedir. Akılda tutulması gereken önemli bir nokta da antidepresan ilaçların sadece depresyon tedavisinde değil, başka pek çok ruhsal bozukluğun tedavisinde başarı ile kullanıldığına ilişkin bilimsel kanıtların varlığıdır.''

AA

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
02.10.2026
15:55
Çelik:
Çelik: 'Yeni Nesil Üniversite' vizyonu sürecek
Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erdal Çelik, basın mensuplarıyla buluşmasında üniversitenin son iki yıllık çalışmalarını ve yeni dönem hedeflerini anlattı. Çelik; 30 milyon TL destekle kurulan Milli Teknoloji Atölyesi'nden Dijital Diş Hekimliği Hastanesi'ne, Teknopark'tan öğrencilere yönelik yeni merkezlere kadar hayata geçirilen çalışmaları aktarırken, 'Yeni Nesil Üniversite' vizyonunun önümüzdeki dönemde de sürdürüleceğini söyledi.
02.10.2026
15:33
12Bingölspor`da Adana 01 mesaisi: Hedef 3 puan
12Bingölspor'da Adana 01 mesaisi: Hedef 3 puan
Nesine 2. Lig Kırmızı Grup'ta mücadele eden 12Bingölspor, KCT 1461 Trabzon FK karşısında aldığı mağlubiyeti Adana 01 deplasmanında telafi etmek istiyor. Yeşil-beyazlı ekip, zorlu mücadele öncesi hazırlıklarını yoğun tempoda tamamladı.
02.10.2026
15:15
Genç Umut Kervanı`ndan 113 aileye destek
Genç Umut Kervanı'ndan 113 aileye destek
İhtiyaç sahibi ailelerin yalnız olmadığını hissettirmeyi ve temel ihtiyaçlarına katkı sunmayı amaçladıklarını ifade eden Kalabalık, çalışmalara katkı sunan hayırseverlere teşekkür etti.
02.10.2026
14:45
Bingöl İHH`dan ihtiyaç sahibi öğrencilere eğitim desteği
Bingöl İHH'dan ihtiyaç sahibi öğrencilere eğitim desteği
Bingöl İHH, yeni eğitim-öğretim yılı öncesinde yetim ve ihtiyaç sahibi ailelerin çocuklarına kırtasiye desteğinde bulundu. Öğrencilere okul çantası, beslenme çantası ve çeşitli kırtasiye malzemelerinden oluşan eğitim setleri ulaştırıldı.
02.10.2026
14:32
Bingöl`de uyuşturucu operasyonu: 1 tutuklama
Bingöl'de uyuşturucu operasyonu: 1 tutuklama
Bingöl'de polis ekiplerinin düzenlediği uyuşturucu operasyonunda 76,12 gram skunk ele geçirildi. Gözaltına alınan 1 şüpheli, 'uyuşturucu madde ticareti yapmak' suçundan tutuklandı.
02.10.2026
13:29
BİNTSO seçimi için geri sayım! Bingöl`de gözler yarın sandıkta
BİNTSO seçimi için geri sayım! Bingöl'de gözler yarın sandıkta
Bingöl Ticaret ve Sanayi Odası'nın 2026 yılı olağan organ seçimleri yarın gerçekleştirilecek. 10 meslek grubunda yapılacak seçimlerde 27 asıl meclis üyesi belirlenecek. BİNTSO'nun yeni Yönetim Kurulu Başkanı ve üyeleri ise 7 Ekim Çarşamba günü yapılacak seçimle belli olacak.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın