KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
24 Haziran 2025 Salı
°C

Devlerin soğuk savaş restleşmesi

ABD ile Rusya arasında tırmanan gerilim doruğa ulaştı. Rusya: “Füzelerimizi Avrupa'ya çeviririz.” ABD: “Rusya demokrasiden nasibini almamış” Rusya: "Bana demokrasiyi öğretme"

Devlerin soğuk savaş restleşmesi
06 HAZİRAN 2007 ÇARŞAMBA 10:53
0
1086
0
AA aa
Her şey Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in geçtiğimiz yıl Almanya'da yaptığı konuşmada ABD'yi ”hegemonya kurmakla“ suçlamasıyla başladı.
ABD lideri George Bush, bu sözlerin ardından Avrupa'da kurmayı planladığı füze kalkanı projesine hız verdi. Polonya ve Çek Cumhuriyeti radar ve fırlatma üsleri olarak belirlendi.

Hemen ardından Rusya'dan ardı ardına salvolar gelmeye başladı. Putin, en son açıklamasında ”Füze kalkanı projesinin söylenildiği gibi İran'ı hedef almadığı çok açık. Bu bize karşı bir girişim. Eğer ABD, füze kalkanını hayata geçirirse füzelerimizi Avrupa'ya çeviririz“ dedi. ABD'nin tepkisi dün geldi.

Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, ”2007 yılındayız 1987 değil. Artık Sovyetler diye bir şey yok. Avrupalılar'ı tehdit etmek kimseye fayda getirmez“ dedi.

Başkan Bush ise G8 öncesinde Çek Cumhuriyeti ve Polonya'yı ziyaret ederek ”Yanınızdayız“ mesajı verdi. Bush konuşmasında da Putin'in ”En büyük demokrat benim“ ifadesini hedef aldı. “Dünyada demokraside gerileyen ülkeler arasında Putin'in Rusya'sı da var” dedi.

Rusya'dan Bush'a: Bana demokrasiyi öğretme

Rusya, ABD Başkanı George W. Bush'un demokrasi eleştirisini reddetti. Kremlin sözcüsü Dimitri Peskov, bugün başlayacak G-8 zirvesi için bulunduğu Almanya'da yaptığı açıklamada, Bush'un, Rus demokrasisi ve reformlarının "raydan çıktığı" yolundaki eleştirisinin kabul edilemez olduğunu söyledi.

"Başkan Bush'un söyledikleriyle mutabık değiliz" diyen sözcü, tam aksine Rusya'nın, demokrasi alanında "Avrupa ve dünyada ortaklaşa kabul edilen değerleri paylaştığını" belirtti.

Kremlin sözcüsü, "demokrasiyi geliştirmeye çalıştıklarını" söyledi. Bush, akşam saatlerinde Prag'da bir konferansta konuşurken, Rusya ve Çin'i demokrasi konusunda eleştirmişti.

Bugün G8'de gelecek ay çiftlikte

Vladimir Putin ve George Bush, bugün Almanya'da düzenlenecek G8 toplantısına yaklaşık aynı vakitlerde katılacaklar. İkilinin yüzyüze geleceği an için şimdiden yüzlerce fotoğrafçı akredite yaptırdı. Haber ajansları, G8'in ele alacağı ekonomik konulardan çok toplantıya füze kalkanı krizinin hakim olacağını belirtiyor. Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy de, Rusya'nın Avrupa'yı hedef alan açıklamalarının ardından Rus liderle açık ve dürüst bir konuşma yapacağını söyledi. G8'in ardından önümüzdeki ay Bush'un daveti üzerine ABD liderinin Teksas'taki çiftliğine gidecek olan Putin'in bu ziyaret öncesinde en açık mesajı G8 zirvesinde vermesi bekleniyor.

Rusya'nın nükleer gücü

KARA ROKETLERİ: 489 adet. 1788 savaş başlığı taşıyabilir.
DENİZALTILAR: 12 adet. 609 savaş başlığı taşıyabiliyor.
HAVA KUVVETLERİ: 79 uçak, 884 füze taşıma kapasiteli.
FÜZELER: SS-18 Satan: Dünyanın en büyük kıtalararası füzesi. Menzili: 15 bin km.
SS-24 Scalpel: Özel bir trenden atılıyor. Menzili: 10 bin km.
SS-27 Topol: Amerika'nın füze kalkanına karşı Rus ordusu tarafından tasarlandı. İlk denemesi yapıldı. Menzili: 11 bin 270 km.

VATAN-HABER7
YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
23.06.2025
21:46
Bingöl merkezdeki bir sitede yılan paniği
Bingöl merkezdeki bir sitede yılan paniği
İhbar üzerine bölgeye giden itfaiye ekipleri, yılanı yakalayarak etkisiz hale getirdi.
23.06.2025
19:18
Bingöl`de yazla birlikte kâbus da başladı!
Bingöl'de yazla birlikte kâbus da başladı!
Gece yarısı motosikletleri bağırtanlar, son ses müzikle sokakları kolaçan edenler, yakınları evleniyor diye şehri ayağa kaldıranlar ve dahası…! Herkes rahatsız, herkes müdahale edilmesini bekliyorum ama ilgililer sessiz!
23.06.2025
18:15
Bingöl`de bir ‘Garip` isyan!
Bingöl'de bir 'Garip' isyan! 'Neden kimse ilgilenmiyor?'
Hava sıcaklıkları artınca köylünün isyanı da büyüdü. Sinek istilasına uğrayan köyde halk, çağrılarına sessiz kalınmasına tepki gösterdi: 'Sulama kanalları temizlenmiyor, ilaçlama yapılmıyor! Serzenişimize karşılık da verilmiyor!'
23.06.2025
17:18
Bingöl Elâzığ yolunda kaza! 2 yaralı
Bingöl Elâzığ yolunda kaza! 2 yaralı
Bingöl Elâzığ karayolunda taksi ile otomobilin çarpışması sonucu meydana gelen trafik kazasında 2 kişi yaralandı.
23.06.2025
16:59
Hutbelerden ‘barış çağrısı` istediler
Hutbelerden 'barış çağrısı' istediler
DEM Parti heyeti Bingöl İl Müftülüğünü ziyaret etti. Ziyarette 'Dinin vereceği mesaj, barıştan başka bir şey olamaz' İl Eş Başkanı Ormangören, sohbetlerde, vaazlarda, hutbelerde barış vurgusu yapılması çağrısında bulundu ve ekledi; 'İslam'ın temel mesajı olan barışın bu sürecin ruhuna uygun şekilde toplumla buluşturulması, yaşamsal bir öneme sahiptir.'
23.06.2025
12:25
Bingöl`de 2025 Yılı Sulama Sezonu Başladı
Bingöl'de 2025 Yılı Sulama Sezonu Başladı
DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, Bingöl'de toplam 182 Bin 180 dekar tarım arazisinde yapılacak sulu tarım ile birlikte 2025 yılı birim fiyatlarıyla ülke ekonomisine yaklaşık 3 milyar lira katkı sağlanmasının hedeflendiğini belirtti.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın