KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
15 Mayıs 2025 Perşembe
°C

Devlet destek vermezse 10 yıl sonra ithal et yeriz

Hayvancılık alanında yaşanan sıkıntılar giderek büyüyor. Bingöl Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Doğan, devletin hayvancılık için teşvik desteği vermesi gerektiğini, aksi halde 10 yıl sonra ithal etlere mahkûm kalınacağını vurguladı...

Devlet destek vermezse 10 yıl sonra ithal et yeriz
02 EKİM 2009 CUMA 08:40
0
1070
0
AA aa
Hayvancılığın merkezi olan Bingöl Yaylaları şimdilerde kimsesizleri oynuyor. Ne yaylalarda, ne de köylerde eski hareketlilik yaşanmıyor, maddi olanaksızlıklar içinde çırpınan hayvan sahipleri ise çareyi, hayvanlarını satmakta buluyor. Hayvancılığı bitirme noktasına getiren etkenlere her geçen gün bir yenisi eklenirken yeterli teşvik verilememesi geleceğe yönelik endişeleri de arttırıyor. Bingöl'de son 5 yıl içinde hayvancılığın bitme noktasına geldiğini söyleyen Bingöl Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Doğan Koç, devletin hayvancılık konusunda besicilere yönelik yeni teşvikler verilmesi gerektiğini, aksi halde 10 yıl sonra ithal etlere mahkûm kalınacağını vurguladı.

“Damızlık hayvan satışı engellensin”

Besicilerin maddi imkânsızlıklar nedeniyle hayvancılığı bıraktığını ve elinde bulunan damızlık hayvanlarını satmaya başladığını ifade eden Koç, özelikle damızlık hayvan satışının engellenmesi gerektiğini dile getirdi.

Koç: “Yıllar önce Türkiye'nin et ihtiyacını karşılayan Karlıova bölgesi karşılarken, bugün Karlıova bölgesinde hayvancılık bitme noktasına gelmiştir. Hayvancılığın bitme noktasına gelmesi nedeniyle kırmızı et son 25 yılın altın devrini yaşıyor. Bu da hayvan yokluğundan kaynaklanıyor. Dünya genelinde en yüksek et fiyatı Türkiye'dedir. Ben, etin kilosunu toptan 16 TL'ye alıyorum. Piyasada 18 TL'ye satılıyor. Bingöl'ün ekonomisi, Bingöl'ün fabrikası hayvancılıktır. Besiciler bugün devletten beklediği desteği de alamıyor. Yem fiyatlarındaki ciddi artışlar, kış mevsiminin uzun sürmesi, ihtiyaç duyulan sıcak paranın temin edilememesi ve benzeri olumsuzluklar nedeniyle çaresiz kalan besiciler, ellerindeki damızlık hayvanları satmaya başladı. Devlet damızlık hayvanların satışını kesinlikle engellemeli. Aksi halde bu bölgede hayvancılık biter” dedi.

“İthal et yemek zorunda kalacağız”

Hayvancılığın merkezi olan Bingöl'ün artık çaresizliğin merkezi haline dönüştüğünü öne süren Doğan Koç: “Geçmiş yıllara göre bu bölgede şartlar zorlaştığından, besiciler hayvancılığı terk ediyor. Hayvancılığın desteklenmesi amacıyla yeni düzenlenmeler şarttır. Aksi halde 10 yıl sonra ithal ete mahkûm oluruz. 5 yıl önce bu bölgede yaklaşık 2 milyon hayvan varken, bugün bu sayı 570 Bin'e gerilemiş durumda. Benim et lokantam var. Et bulamadığımdan dolayı çevre illere gidip oradan kırmızı et getiriyorum. Yıllar önce Türkiye'nin et ihtiyacı bu bölgede karşılanıyordu. Ama bugün bunlar değişti. Hayvancılığın merkezinde kırmızı et bulamıyorsanız bu ciddi bir sorundur. Devlet önlem almazsa, ithal ete mahkûm oluruz” diye konuştu.


Bingol Kent Haber /bingol Medya

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
15.05.2025
00:53
Bingöl`de oto hırsızları yakalandı
Bingöl'de oto hırsızları yakalandı
Bingöl'de polis ekipleri tarafından yapılan çalışmada otomobil çalan 2 şüpheli yakalandı.
14.05.2025
15:26
Bingöl`de izinsiz özel öğretim kurumlarına ceza yağdı!
Bingöl'de izinsiz özel öğretim kurumlarına ceza yağdı!
Bingöl İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nce yürütülen denetimlerde izinsiz faaliyet yaptıkları tespit edilenler ile mevzuat gerekliliklerini yerine getirmeyen özel öğretim kurumlarına yaklaşık 6 milyon TL ceza yazıldı. Ailelere 'izinsiz yerlere çocuklarınızı kayıt ettirmeyin' uyarısında bulunan Müdürlük yetkilileri, denetimlerin devam edeceğinin de altını çizdiler.
14.05.2025
14:53
Beşyol`daki cinayetin faili yakalandı
Beşyol'daki cinayetin faili yakalandı
Bingöl'de Ramazan Bayramı arifesinde Beşyol mevkiinde biri polis iki kişiyi yaralayan Y.B. polis tarafından yakalandı. Olayda, yaralanan sivil vatandaş hayatını kaybetmişti.
14.05.2025
12:56
Bingöl`de sürücü kursları ‘kazaların önlenmesi` gündemiyle toplandı
Bingöl'de sürücü kursları 'kazaların önlenmesi' gündemiyle toplandı
Trafik kazalarındaki sürücü hataları göz önünde bulundurularak eğitimlerin daha sıkı ve yoğun yapılması kararını alan Bingöl Sürücü Kursları ve Eğitimcileri Derneği, önleyici tedbirler çerçevesinde belirli güzergahlarda Elektronik Denetleme Sistemi (EDS) kurulması önerisinde bulundu.
14.05.2025
11:27
Bingöl`de okul servisleri denetlenip öğrenciler bilgilendirildi
Bingöl'de okul servisleri denetlenip öğrenciler bilgilendirildi
Bingöl'de Trafik Jandarması tarafından okul servisleri denetlenip öğrenciler uymaları gereken kurallar ve alınması gereken tedbirler noktasında bilgilendirildi.
14.05.2025
10:53
Bingöl`de Mayıs ayında kar ulaşımı olumsuz etkiledi
Bingöl'de Mayıs ayında kar ulaşımı olumsuz etkiledi
Soğuk hava dalgası ve yağışlar Bingöl'ün Karlıova İlçesi'nde yerini kar yağışına bıraktı, ulaşım olumsuz etkilendi. Karayolları ekipleri çalışmalarını başlattı, trafik akışında aksama olmadığı bildirildi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın