KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
19 Nisan 2024 Cuma
16 °C Çoğunlukla açık

Devlet ticaret yapmaz

AK Parti Medya Başkanı Bayram Keskin, önceki gün Et Balık Kurumu ile ilgili yapılan açıklamaya binaen yaptığı açıklamada &';Devlet ticaret yapmaz, doğrudur: ancak piyasaya müdahale edebilir” dedi.

Devlet ticaret yapmaz
14 OCAK 2011 CUMA 09:32
0
1902
1
AA aa

AK Parti Medya Başkanı Bayram Keskin, önceki gün Et Balık Kurumu ile ilgili yaptığı basın açıklamasında “Et Balık Kurumu besicimizin şah damarıdır. Son yapılan teknolojik yatırımları ile Bingöl ekonomisine olumlu katkısı daha da artacaktır” dedi. 

Et ve Balık Kurumu'nun özelleştirme kapsamına alınmaması Bakan Yılmaz'ın Bingöl'e has pozitif bir katkısı olduğunu ifade eden Keskin, “Çevre illerde Et Balık Kombineleri özelleştirilirken, bizdeki Et Balık Kombinasının kapsam dışı bırakılması aslında besicilerin ürünlerini güvenilir bir ortamda satış ve pazarlamasına imkân sağlamak amacıyla yapıldığını hepimiz yakinen bilmekteyiz. Toplumun genel taleplerini bireysel taleplere tercih ederseniz, Eflatun'un dediği gibi adaleti sağlayamazsınız. Bugünün ekonomilerinde yerel ve bölgesel potansiyelleri de kucaklayan geniş perspektifli bir ekonomiye ihtiyaç olduğunu biliyoruz. Ancak, ekonomiyi istikrar içinde sürdürülebilir bir büyüme mantığı içinde daha iyi noktalara taşımak için gerçekçi bir çizgide hareket etmek zorundayız” diye konuştu.

“Bingöl Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği eleştiri yapabilir ancak, piyasa koşullarını ve tüketici tercihlerini göz ardı edemez” diyen Keskin, “Tüketim harcamalarını belirleyen en önemli unsur; gelir düzeyidir. Eğer Et ve Balık Kurumunun yaptığı kavurma piyasada iyi bir arz talep dengesini oluşturmuşsa demek ki, tüketici tercihleri böyle bir ürünün varlığını her zaman için kabul etmektedir. Elbette devlet tekelleşmeye müsaade etmez, ancak, fiyatlara ve piyasa mekanizmasına her zaman için müdahale edebilir. Bir malın fiyatı yükseldikçe üretici firma o malı daha yüksek fiyatlardan satmak ister. Malın fiyatı düştükçe o malı daha düşük fiyatlardan satma eğilimi gösterebiliyorsa bu aslında tam rekabet piyasasının varlığını göstermektedir” diye ifade etti.

Devletin tüccarlık yapamayacağını ifade eden keskin, “Devlet, sevk ve idare edecek, yönetecek, koordine edecek, istikamet verecek. Her zaman için ekonomiye müdahale edebilir. Çünkü devlet, ekonomide düzenleyici rol üstlenir. Elbette ticareti vatandaş yapacak ancak, devlet fiyatlar genel dengesine seyirci kalamaz. Anında müdahale etmek zorundadır. Çoğunluğun menfaatini, azınlığın menfaatine tercih ederse enflasyon, deflasyon hatta stagflasyona doğru bir zemine kayar ki, buna kim razı olabilir ki. Özelleştirme, kamunun elindeki zarar eden işletmelerin özel sektöre satılması, devredilmesi değildir. Devlete, topluma, ekonomiye, kamu sektörüne bakış esasında şekillenen, kamu işletmelerinin satılmasının ötesinde sonuçlar doğuran bir araçtır” şeklinde konuştu.

“Devlet, tarımsal ve hayvansal amaçlı yatırımcıyı sübvanse ediyorsa, piyasaya duyarsız kalamaz” diyen Keskin, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Özel malların üretiminde yetersizlik varsa devlet piyasaya her zaman için müdahale edebilir. Bunu sayın bakanımız istiyor diye değil, devletin piyasaya olumlu ve reel bir yaklaşım göstermesi gerektiğindendir.
Geniş bir perspektifte ticaret yapılmak isteniyorsa ve tam rekabet şartları da oluşmuşsa burada üreticinin marjinal kar düşünmesi ve daha çok üretim yapması gereklidir. Serbest piyasada et fiyatları tavan yapmışsa bunun aslında tarımda olduğu gibi hayvancılıkta da artık teknolojik kaynakların kullanılması ve bunu meslek olarak ciddi bir yatırım olarak planlayanların ayakta kalabileceklerini ve rekabet edebileceklerini göstermektedir.

 

Tarımsal ve hayvansal destekler ne çabuk unutuldu
Sadece Bingöl'de 8 adet kooperatife 806 büyükbaş hayvan ve 1 kooperatife 1250 adet küçükbaş hayvan dağıtımı yapılmıştır. Kırsal kalkınma yatırımlarının desteklenmesi kapsamında 30 projeye toplam 6,6 Milyon TL finansman desteği sağlanmıştır. Halen proje çalışmaları devam etmekte olan kooperatiflere süt sığırcılığı projesi kapsamında gerekli her türlü yardım ve destekler de devam etmektedir.

EBK ile rekabet edilmez, ancak özel sektör iç piyasaya yoğunlaşmalıdır.
EBK'nin yaptığı kavurmanın hastalıklı hayvanlardan ve ithal angus etinden elde edildiğini ben bile yeni duyuyorum. Ancak, Soğuk Çeşme kavurmasının bir marka olduğunu çok önceden biliyordum. Eğer angus eti ile rekabet edilemiyorsa, yerli malı hayvan etinin fiyatının yüksek olması da biliniyorsa o halde onun yerine ikame mallar kullanılmalı diye düşünüyorum. Sayın bakanımıza atfen yapılan eleştiriyi kesinlikle tasvip etmediğimizi ve isnat edilen olumsuz tavrın da ticari örf ve teamüllere uygun düşmediğini, yine Sayın Bakanımızın yatırımcıya karşı olan yaklaşımını herkes bilir, yapılan açıklamalar açıkçası bizleri üzmüştür.”

 

 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
erkan yoldaş (@Misafir_1639)
14 Ocak 2011 Cuma 10:47
Helal olsun Türkiyede bütün kurumları özelleştir,ETB gelince Piyasaya müdahale etmek için satılmadıdeniliyor oysa ne zamandan belli Bingöl ETB Türkiyenin piyasasına müdahale edebildi.
18.04.2024
15:19
Karahan`a TRT`de yöneticilik görevi
Karahan'a TRT'de yöneticilik görevi
Uzun süreden beri TRT'de programcılık yapan, ekranlardan tanınan ve herkesin beğenisini kazanan hemşerimiz Faysal Karahan'a TRT'de yöneticilik görevine verildi.
18.04.2024
15:02
BİŞHAK`tan Şehitler Haftası Anması
BİŞHAK'tan Şehitler Haftası Anması
Bingöl Şehit Aileleri Gazileri ve İnsan Hakları (BİŞHAK) Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Vahap Baysal, şehitleri andı.
18.04.2024
12:59
AYM`den kamu işçilerini ilgilendiren kritik karar
AYM'den kamu işçilerini ilgilendiren kritik karar
Anayasa Mahkemesi, sendika konfederasyonları ile hükümet tarafından imzalanan ve kamu işçilerinin mali-sosyal haklarını belirleyen 'çerçeve anlaşma protokolleri'nin bağlayıcı olacağına dair düzenlemeyi anayasaya aykırı olduğu gerekçesiyle iptal etti.
18.04.2024
12:14
Bingöl`de ‘Hüzün Çiçeği` kartpostallık görüntüler oluşturdu
Bingöl'de 'Hüzün Çiçeği' kartpostallık görüntüler oluşturdu
Bingöl dağlarında 'ağlayan gelin' veya 'hüzün çiçeği' olarak bilinen ters laleler, bahar ayının gelişiyle kendini göstermeye başladı. Açan çiçekler kartpostallık görüntüler oluşturdu.
18.04.2024
11:53
Bingöl`de ayı sürüsü görüntülendi
Bingöl'de ayı sürüsü görüntülendi
Bingöl'de karların erimesiyle kış uykusundan uyanan ayılar cep telefonu kamerasıyla görüntülendi.
18.04.2024
11:27
Bingöl ekibi sunduğu lezzetler birinciliği kaptı!
Bingöl ekibi sunduğu lezzetler birinciliği kaptı!
Bitlis'in Tatvan ilçesinde düzenlenen 'MEB Gastronomi Festivali ve Yemek Yarışması'nda Bingöl Karşıyaka Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi birinci oldu.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın