KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
06 Mayıs 2024 Pazartesi
°C

'Devletin kasasından değil, şirketin kasasından çıkacak'

Peri Vadisinde yapılan Pembelik Barajını yapan Darhanes-Bilgin ortaklığı olan Limak Şirketi, CED raporu sürecinde söz verdiği iki köprüyü yapmayınca konu yargıya taşındı. Yüklenici firma avukatı, 70-80 kilometrelik yolun ulaşımda yeterli olduğunu, köprü maliyetinin devlete yük olacağını savundu. Bölge sakinlerinin avukatı Yılmaz Karaarslan ise köprülerin parasının devletten değil, şirketten çıkacağını söyledi.

`Devletin kasasından değil, şirketin kasasından çıkacak`
25 EKİM 2019 CUMA 18:21
2
3567
0
AA aa

Bingöl, Tunceli ve Elazığ sınırının kesiştiği noktada bulunan Peri Vadisinde yapılan Pembelik Barajı su tutmaya başlayınca köyler arasında bağlantı sağlayan köprü sular altında kaldı.  Pembelik Barajını yapan Darhanes firması ÇED raporu alırken bölge sakinlerine iki köprü yapma sözü vermiş ancak bu taahhüdünü yerine getirmemişti. Yüklenici firmanın bu taahhüdünü yerine getirmemesi üzerine bölge sakinleri konuyu yargıya taşıdı. Konunun yargıya taşınmasının ardından Elazığ 1. İdare Mahkemesi keşif kararı aldı. Mahkeme tarafından görevlendirilen bilirkişinin keşfine bölge sakinleri, sivil toplum kuruluşları, bölge köy muhtarları katılım sağladı.

Keşif çalışmalarının ardından Peri Suyu Koruma Platformu (KAR-DER) ve Karakoçan Dernekleri Federasyonu (KAR-DEF) yazılı açıklama yaptı. STK'ların açıklamalarında Pembelik Barajı yapım süreci ve firma taahhütlerinin yerine getirilmemesinin ardından başlayan yargı sürecine yer verildi.

AÇLIK GREVİ SONRASI YAPILAN ASMA KÖPRÜ YETERLİ

Bilirkişi keşfi sırasında Darhanes-Bilgin ortaklığı olan Limak Şirketinin avukatı, bölgede köprü ihtiyacının bulunmadığını 70-80 kilometre uzunluktaki yolun ulaşım ihtiyacını karşıladığını belirtti. Yüklenici firma avukatı ayrıca, yeni yapılacak köprünün devlete ekstra bir yük getirdiğini buna ilaveten Arduç ailesinin yaptığı açlık greviyle Tunceli Valiliği tarafından yapılan asmalı köprünün bölgedeki köylülerin ihtiyacını karşıladığını söyledi.

Bölge sakinlerinin avukatı Yılmaz Karaarslan, yüklenici firma avukatının köprü maliyetini gündeme getirmesine köprünün maliyetinin bu keşfin konusu olmadığını ve maliyetinin de devletin bütçesinden değil şirketten çıkacağı cevabını verdi.

SAVAŞ ERDOĞAN: YARIM SAATLİK YOL, BİR BUÇUK SAATE ÇIKTI

Bilirkişi keşfini izleyenlerden Karakoçan Dernekleri Federasyonu (KAR-DEF) Yöneticisi ve Gazeteci Savaş Erdoğan, ‘‘Limak-Bilgin Ortaklığıyla yapılan Pembelik Barajı bölge halkını önce en verimli arazilerinden sonra köylerinden ve meralarından yoksun bıraktı. Bölge halkı eskiden Karakoçan ilçesine yarım saate gidebiliyor ve ihtiyaçlarını karşılayabiliyordu. Şimdi köprüler su altında kaldığı için Değirmendere'den dolanarak çok kötü ve stabilize bir yoldan bir buçuk saate ancak gidebiliyorlar. Yazın tozdan, kışın kardan, bahar aylarında çamurdan dolayı yollarda çok büyük zorluklar ve tehlikeler yaşıyorlar.''

DEVLET VE HALK ŞİRKET YARARI İÇİİN ZARARA UĞRATILMAMALI

 ‘‘Pembelik Barajı Yapılmadan önce ÇED raporu almış bu rapor da yöre halkına iki köprü yapılması koşuluyla kendilerine verilmiş. Firma Taahhüt ettiği köprüleri yapmak zorundadır. Devlet Bu davada hakemlik görevini adil bir şekilde yerine getirmelidir. Bir tarafta ticari kar için bölgeye gelen sermaye şirketi var, bir tarafta binlerce yıldır bölgede yaşayan yurttaşlar var. Binlerce yurttaşın hastaneye, okula, kamu kuruluşlarına veya ilçe merkezlerine saatler süren çileli bir yolda gitmelerine devletin göz yummaması gerekmektedir. İlgili firma bu yolu yapmayarak devleti ve halkı zarara uğratmaktadır. Çünkü köy özel idaresi özelikle kış aylarında bu yolda kar küremesi yapmak için çok ciddi maliyetlerle karşılaşmaktadır. Devletin ve halkın zarar ettiği sadece bir şirkettin karı için kimsenin bu hukuksuzluk karşısında sesiz kalmaya hakkı yoktur. Umarız yöre halkı bu mücadelesinde haklılığını yetkililere duyurur biz KARDEF olarak her zaman bu konun takipçisi olmaya devam edeceğiz.'' dedi.

Peri Suyu Koruma Platformu (KAR-DER) açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

‘‘Peri Suyu üzerine yapılan ve 2014 yılı sonunda Pembelik Barajı'nın su tutması nedeniyle, köyler arasındaki iletişim yolları kesilerek burada yaşayanların yaşamları çekilemez hal alarak adeta tecrit uygulanmaktaydı. ÇED olumlu raporunda Darhanes-Bilgin ortaklığı olan Limak Şirketi tarafından 2 köprü yapma taaddüdünü yerine getirmemesi neticesinde, Peri Vadisi köylülerince açılan davanın keşfi 24/10 2019 Perşembe, Saat:10.00 da, Karakoçan/Elazığ/Okçular Köyü Avdelan mezrası mıntıkasında dava hâkimi ve bilirkişinin gelmesiyle, Bingöl Yayladere Çayağzı-Sürmelikoç köyü mıntıkasında yapıldı. Köylülerin avukatı Yılmaz Karaaslan, şirketin köprüyü yapmamasından dolayı büyük bir insani dram yaşadığını, adeta kaderine terk edilerek üç ilçenin iletişiminin de kesildiğini, köprünün neden yapılması gerektiğini belgeleriyle dava hâkimi ve bilirkişi heyetine anlattı. Karaaslan, özelikle şirkettin avukatının köprü maliyetini gündeme getirmesine ve devletin bu kadar büyük maliyetti kaldıramayacağını ifade etmesine itiraz etti. Köprünün maliyetinin bu keşfin konusu olmadığını ve maliyetinin de devlettin bütçesinden değil şirketten çıkacağını hâkime ve bilirkişiye anlattı.  Şirketin avukatı ise köprünün ihtiyaç olmadığını, şu anda 70-80 km kat edilerek dolanan yolun bu ihtiyacı karşıladığını, yeni yapılacak köprünün devlete ekstra bir yük getirdiğini buna ilaveten Arduç ailesinin yaptığı açlık greviyle Tunceli valiliği tarafından yapılan asmalı köprünün bölgedeki köylülerin ihtiyacını karşıladığını dava hâkimi ve bilirkişi heyetine anlatı.''

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
06.05.2024
15:10
Bingöl`de deprem çalıştayı
Bingöl'de deprem çalıştayı
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: 'Bingöl genelinde 2 bin 544 yapının yıkılarak dönüşümü gerçekleştirilmiştir' dedi. Bingöl Valisi Usta ise '6 Şubat depremlerinden sonra Bingöl'de hasar tespit çalışmalarında toplam 29 bin 26 adet başvuru alınıp incelenmiştir' bilgisini paylaştı. İşte açılış konuşmalarından öne çıkan başlıklar…
06.05.2024
14:44
Bingöl Havalimanı`nda uyuşturucu operasyonu
Bingöl Havalimanı'nda uyuşturucu operasyonu
Bingöl Havalimanında valizlere zulalanmış şekilde 37 kilo 200 gram skunk esrar ele geçirildi. 2 şüpheli şahıs yakalanarak tutuklandı.
06.05.2024
14:27
Benzin ve motorine indirim geliyor
Benzin ve motorine indirim geliyor
Sektör temsilcilerinden edinilen bilgiye göre benzin ve motorin grubuna salı gününden itibaren geçerli olmak üzere 1,5 liralık indirim bekleniyor. İşte Bingöl'deki güncel akaryakıt fiyatları ve indirim sonrası oluşacak fiyat tablosu…
06.05.2024
13:47
Karlıova Mayıs`ta beyaza büründü
Karlıova Mayıs'ta beyaza büründü
Baharı yaşarken bir anda hava sıcaklığında yaşanan düşüşle birlikte Bingöl'ün Karlıova ilçesinde, yüksek kesimler ve köylerinde kar etkili oldu. Dağlar ve köyler beyaza büründü.
06.05.2024
13:46
Bingöl için sel ve su baskınlarına karşı uyarı
Bingöl için sel ve su baskınlarına karşı uyarı
Bingöl ve çevresinde yağışların süreceğini bildiren Meteoroloji 13. Bölge Müdürlüğü, vatandaşları sel ve su baskınlarına karşı uyardı.
06.05.2024
13:45
Bingöl`de rüzgârın yönü değişti!
Bingöl'de rüzgârın yönü değişti!
Bingöl'de bulunan 49,7 MW'lık Metafor Rüzgâr Enerjisi Santrali (RES) ve Ağrı'da bulunan 33,6 MW'lık Yakaağzı RES, İş Enerji bünyesine dahil oldu. İş Enerji, bu alımla birlikte toplam kurulu gücünü 1000 MW'a çıkardı.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın