KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
11 Haziran 2026 Perşembe
°C

Devletin ocaklarına 867 kat fazla ceza kesildi

Zonguldak'ta, geçen yıl işçi sağlığı ve iş güvenliği konularında Türkiye Taşkömürü Kurumuna (TTK) 992 bin 291 lira, özel maden işletmelerine ise 1144 lira para cezası uygulandı.

Devletin ocaklarına 867 kat fazla ceza kesildi
19 ARALIK 2009 CUMARTESİ 10:11
0
1183
0
AA aa

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı müfettişleri, iş güvenliği ve işçi sağlığı konularında TTK ve özel maden işletmelerine yönelik denetimlerinde belirlediği eksiklikler doğrultusunda para cezası uyguluyor.

Müfettişler, kuruma bağlı müessese müdürlüklerinden Karadon, Üzülmez, Amasra, Armutçuk ve Kozlu'daki denetimlerinde eksikleri görülen Karadon ve Üzülmez için TTK'ya 992 bin 291 lira para cezası verdi.

İş güvenliği ve işçi sağlığı yönünden özel 17 işletmedeki denetimlerde de sadece 2 firmaya 1144 lira para cezası kesildi.

TTK Karadon Müessese Müdürlüğünde, ''iş yeri hekimi olmadığı, işçilerin sağlık durumları ile diğer gerekli bilgilerin işlendiği raporların yönetmelikteki örneğine göre doldurularak hekim tarafından imzalanmadığı, bir kısım işçilerin periyodik göğüs filmleri çekilmediği, işitme kayıtları görülmediği, ana nakliyat yollarının tamir ve taramalarının yetersiz olduğu, zincirli konveyörlerin harekete geçiş ikaz sistemi bulunmadığı'' gibi eksikler belirlendi.

Karadon'da tespit edilen eksiklikleri gidermediği gerekçesiyle kuruma, yasa ve  İşçi Sağlığı ve iş Güvenliği Tüzüğü'nü ihlal ettiği gerekçesiyle 615 bin 314 lira ceza verildi.

Üzülmez Müessese Müdürlüğüne de ''iş yeri hekimi olmadığı, iş yerinde sağlık memuru ve iş yeri hemşiresinin sayıca yetersiz bulunduğu, periyodik sağlık kontrollerinin yapılmadığı, ocak içi kaçış yolları işaret levhalarındaki eksiklik, ocak içinde su birikintisi, yangın bekleme barajlarının sayıca yetersizliği'' gibi eksiklerden 376 bin 977 lira para cezası uygulandı.

Müfettişler, 2008'de kentte 17 özel işletmedeki denetimlerinde, ''elektrik tesisatı antigrizu özellikte olmayan, kurtarma istasyonu kurulmamış, işçi elbisesi dağıtmayan, karbonmonoksit maskesi bulunmayan, iş güvenliği mühendisi görevlendirmemiş ve havalandırma ünitesinin yedeğini yaptırmamış'' 2 firmaya toplam 1144 lira para cezası verdi.

Yetkililer, müfettişlerin bu yılki iş güvenliği denetimlerine yönelik de raporlarını hazırladıklarını bildirdi.

''TEZATLIK VAR''

Maden Mühendisleri Odası Zonguldak Şube Başkanı Erdoğan Kaymakçı da konuya ilişkin AA muhabirine yaptığı açıklamada, TTK'ya verilen cezalarla özel sektöre uygulananlar arasında büyük tezatlığın olduğunu söyledi.

Taşkömürü Kurumunun, özel sektöre göre iş güvenliği ve işçi sağlığına daha önem vermesinin yanı sıra yatırım gerçekleştirdiğini anlatan Kaymakçı, şöyle dedi:

''TTK'daki tedbirler, daha ileri boyuttadır. Kurumun çalıştığı alanın büyüklüğü göz önüne alınarak cezanın fazla olması normal gözükebilir.

Ama ona rağmen bu kadar fark olması mümkün değil. Gözden geçirilmesi, dikkatle incelenmesi gereken durum söz konusudur.

Kurumdaki işçilerin sendikalı olması mı haklarının daha fazla korunmasını sağlıyor, bunların tartışılması gerekiyor. Ancak, iş güvenliği ve işçi sağlığı konuları bütün ocakları kapsar.

Kuruma kesilen cezaların nedenlerine baktığımızda, aynı denetimler diğer ocaklarda da yapıldı mı, eksiklikler hiç mi görülmedi gibi soru işaretleri akla takılıyor. Büyük çelişki olduğu apaçık ortadadır. Bu konuda öneri paketi oluşturmak lazım.''

 

 

AA

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
11.06.2026
17:57
Bingöl`de toplu taşımaya zam! Son 2 Yılda Dördüncü Tarife Artışı
Bingöl'de toplu taşımaya zam! Son 2 Yılda Dördüncü Tarife Artışı
Temmuz 2024'ten bu yana dört kez zam alan şehir içi minibüs ücretleri yeniden artırıldı. Bugünden itibaren tam bilet 28 TL'ye, öğrenci bileti ise 21 TL'ye yükseldi.
11.06.2026
17:24
Zikte SÜRKAP: Hedefimiz sadece ailemize değil, toplumun geneline dokunmak
Zikte SÜRKAP: Hedefimiz sadece ailemize değil, toplumun geneline dokunmak
Zikte Sürdürülebilir Kalkınma Platformu (Zikte SÜRKAP) Başkanı Mehmet Atalay, aile bağlarını güçlendirmeyi amaçlarken eğitim, kültür, sanat ve sosyal projelerle toplumun tamamına katkı sunmayı hedeflediklerini söyledi. Atalay, 'Soyut söylemlerle değil, somut adımlarla ilerlemek istiyoruz' dedi.
11.06.2026
13:14
Gölette kaybolan gencin cansız bedenine ulaşıldı
Gölette kaybolan gencin cansız bedenine ulaşıldı
Bingöl'ün Genç ilçesinde serinlemek için gölete giren 13 yaşındaki Metin Çağlayan'dan haber alınamayınca ailesi arkadaşlarına ulaştı. Korktukları için saatlerce sessiz kalan çocukların itirafı üzerine başlatılan arama çalışmalarında Metin'in cansız bedenine ulaşıldı.
10.06.2026
22:05
Hatısaru:
Hatısaru: 'Kamu, Kimsenin Arka Bahçesi Değildir'
Kamu kurumlarında görev yapan bazı personellerin siyasi bağlantılarını öne çıkararak ayrıcalıklı davranışlar sergilediği yönündeki iddialara sert çıkan Yeniden Refah Partisi Bingöl İl Başkanı Cihat Hatısaru, kendilerini iktidar partisinin koruması altında görerek diğer çalışanlar üzerinde baskı kurmaya çalışan ve kurum içerisinde ayrıcalıklı bir konum sergileyen personellerle ilgili kurum amirlerine tarafsızlık çağrısı yaptı.
10.06.2026
21:31
12Bingölspor taraftarı tepkili!
12Bingölspor taraftarı tepkili! 'Yalnız bırakırsanız, yalnız kalırsınız!'
12 Bingölspor taraftarları, 2. Lig'e yükselen yeşil beyazlı takımın yalnız ve sahipsiz bırakılmasına tepki için yürüdü! Siyasetçilere, bürokratlara ve iş dünyasına seslenen taraftarlar, 'Bugün 12Bingölspor'u yalnız bırakırsanız yarın yalnız kalırsınız' mesajı verdi.
10.06.2026
20:21
Çıraklık dönemi çalışmaları emekliliğe sayılmayacak
Çıraklık dönemi çalışmaları emekliliğe sayılmayacak
Yargıtay 10. Hukuk Dairesi, çıraklık döneminde fiilen üretimde çalıştığını belirterek bu sürelerin emeklilik primine dahil edilmesini isteyen davacıyı haklı bulan yerel mahkeme kararını bozarak, çıraklık sözleşmelerinde esas amacın çalışma değil meslek öğretimi olduğuna hükmetti.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın