KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
17 Ağustos 2026 Pazartesi
°C

Dış politika kol saatinde gizli

Türkiye'nin dış politikası açısından son 15 günün özeti, Obama'nın kol saatinde ve Rasmussen'in omuz askısında gizli. İlkini Tophane'de çıplak gözle izledim. İkincisini ise televizyonda gördüm. İşte izlenimlerim…

Dış politika kol saatinde gizli
13 NİSAN 2009 PAZARTESİ 08:28
0
1124
0
AA aa
ABD Başkanı Barack Obama, geçen salı günü Türkiye'den ayrılmadan önce Tophane-i Amire'de üniversite öğrencileriyle buluştu.

Prompter” yerine bu kez kâğıttan okuduğu giriş konuşmasının ardından, toplantıyı “ezan okunana kadar” bitireceğini söylerken kolunu sıvayıp saatine baktı.

Sonunda, Obama'nın, "kişiliğinin bir özeti" sayılabilecek saatini ben de çıplak gözle gördüm.

Markası ve modeli, Jorg Gray 6500 Series Chronograph.

Geniş kadranlı, spor tarzdaki bu kol saati, 325 dolarlık fiyatıyla bir ABD Başkanı için oldukça mütevazı.

Kadranı simsiyah, ama akrep ve yelkovan beyaz...

Mekanizması Uzak Asya'dan, kayışı Avrupa'dan, ama kendisi Amerikan üretimi…

Gizli servis ajanları, Obama'ya bu saati 46'ncı doğum gününde hediye etmişlerdi.

Bu özelliklere bakıp gerekli mesajları siz çıkarın.


* * *


/_np/8585/7748585.jpgBana kalırsa, Obama, “doğal”, “samimi” ve “dürüst” bir portre çizdiği Tophane toplantısının ardından tüm öğrencilerle tek tek vedalaşırken, özel yaşamında da sahiden “iyi bir insan” olduğu izlenimini verdi.

Ama çok da anlamlı olmayan ezan göndermesi ve göbek adı olan Hussein'i defalarca tekrarlaması gibi “zorlamalarla”, ne de olsa bir “siyasetçiyle” karşı karşıya olduğumuzu unutturmadı bize...


* * *


Obama'dan bir gün önce, Medeniyetler İttifakı forumu için İstanbul'a gelen Anders Fogh Rasmussen, gece tuvalete kalkarken düşüp kolunu çıkardı.

Olaylı NATO zirvesinde Türkiye'nin vetodan vazgeçmesi üzerine Genel Sekreter seçilen Rasmussen, Danimarka Başbakanlığı görevini devrettikten sonra geldiği İstanbul'da “omuz askısıyla” çıktı kamuoyunun karşısına.

Ne İslam aleminden özür diledi, ne de Roj TV'nin kapatılacağı sözünü verdi.

Böylece “acı gerçek” ortaya çıktı.

NATO zirvesinde Ankara'nın "temelsiz" bir çıkış yaptığı ve sonunda AB'nin hışmına uğrayıp "rücu ettiği" ne kadar gizlense de, aslında başından beri belliydi.

Yaşananlar, bizim açımızdan "diplomatik bir hezimete" oldukça yakındı. Ama "iktidara yakın" medya, bunu bile büyük bir zafer gibi sunmaya çalıştı.

Bu durumda ben, önce Rasmussen'in omuz askısına, sonra Obama'nın kol saatine bakıp sordum:

Kefil ABD Başkanı bile olsa, ortada yazılı bir antlaşma olmadan, ciddi bir devlet adamı, üçüncü bir ülkenin başbakanıyla ilişkilerde nasıl olup da bir "garantiden" bahsedebilir?

Dünden itibaren Batı basınında çıkan hiçbir haberde artık Türkiye'nin aldığı garantilerin lafı edilmiyor. Önce zirvenin "tadını kaçırıp", sonra "yola getirildiğimiz" söyleniyor (İslam aleminde bile).

Strasbourg'da madem bir yola girdik, neden kendimizi böyle küçük düşürüp sonunda geri adım attık?

NATO Genel Sekreteri'nin seçilmesi meselesi acil değildi. Temmuz ayına kadar vakit vardı. Üstelik Obama da bu zirvede bu meselenin "öncelikli" olmadığını açıklamıştı. Buna rağmen bütün ödünleri vererek, "yeteneğinden şüphelendiğimiz" birine NATO Genel Sekreterliği'ni "afakî" vaatler karşılığında elimizle teslim etmemiz "bozgun" değil de nedir?


* * *


Olay soğumuş, taşlar yerine oturmuş ve kafalardaki soruların hepsi ne yazık ki aleyhimize yanıtlanmışken, şimdi şahsen hayıflanıyorum:

Keşke bir yola girmişken kararlı davransak, "temelsiz" de olsa o inadımızı birkaç ay daha sürdürsek, bâri Roj TV'nin kapatılmasını bizzat garantileseydik.

O zaman Rasmussen belki bu hafta için bize tavır koyar, İstanbul'a gelmez, dolayısıyla kolunu çıkarıp o omuz askısını takmazdı.

Ama hiç merak etmeyin, “Obama'nın saati” kolunda olur, ona bakıp gülümseyerek yine "Ezana kadar sohbet edebiliriz" derdi.

Kısacası, durum “ulusal çıkarlarımız” ve “ulusal itibarımız” açısından bugünkünden çok daha parlak olurdu.

Bunlar olmadı, hiç olmazsa zafer şarkıları söyleyip milleti aptal yerine koymayalım.



hurriyet

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
17.08.2026
01:23
Bingöl`de iki araç çarpıştı: 1 yaralı
Bingöl'de iki araç çarpıştı: 1 yaralı
Bingöl merkez Berti Kavşağı-Sancak yolu istikametinde iki aracın çarpışması sonucu meydana gelen trafik kazasında 1 kişi yaralandı. Yaralı, olay yerindeki ilk müdahalesinin ardından hastaneye kaldırıldı.
17.08.2026
01:22
Çağlar, MHP İl Başkanlığına Adaylığını Açıkladı
Çağlar, MHP İl Başkanlığına Adaylığını Açıkladı
MHP Bingöl Merkez İlçe Önceki Dönem Başkanlarından Niyazi Çağlar, MHP Bingöl İl Başkanlığı kongresinde aday olduğunu açıkladı. Çağlar, adaylığının herhangi bir kişiye karşı olmadığını belirterek, teşkilatın birlik ve beraberliğini güçlendirmeyi hedeflediklerini söyledi.
17.08.2026
01:20
Bingöl Üniversitesi`nde finans eğitimine yeni dönem: Sanal Borsa Laboratuvarı açıldı
Bingöl Üniversitesi'nde finans eğitimine yeni dönem: Sanal Borsa Laboratuvarı açıldı
Borsa İstanbul'un destekleriyle Bingöl Üniversitesi bünyesinde kurulan Sanal Borsa Laboratuvarı, düzenlenen törenle hizmete açıldı. Laboratuvar, öğrenci ve sektör profesyonellerine gerçek piyasa koşullarına uygun uygulamalı eğitim ve simülasyon imkânı sunacak.
17.08.2026
01:19
Hazarşah yolu çöplüğe döndü!
Hazarşah yolu çöplüğe döndü!
Bingöl'ün Solhan ilçesine bağlı Hazarşah köyü yolunda yol kenarlarına ve uçurumlara bırakılan evsel atıklar, inşaat artıkları ve eski eşyalar tepki çekiyor. Vatandaşlar, çevre kirliliğine karşı temizlik ve etkin denetim istiyor.
17.08.2026
01:17
Yeşilay Bingöl bağımlılıkla mücadele için sahada
Yeşilay Bingöl bağımlılıkla mücadele için sahada
Yeşilay Bingöl Şubesi, bağımlılıkla mücadelede farkındalığı artırmak ve ihtiyaç duyan vatandaşları doğru desteğe yönlendirmek amacıyla pazar yeri, cadde ve kahvehanelerde bilgilendirme çalışması gerçekleştirdi.
17.08.2026
01:16
Atıl alan modern dil merkezine dönüştürüldü
Atıl alan modern dil merkezine dönüştürüldü
Zazaca ve Kürtçenin de aralarında bulunduğu farklı dillerde uluslararası geçerliliğe sahip sınavların yapılabileceği 30 bilgisayarlı Dil Laboratuvarı ve Yabancı Dil e-Sınav Merkezi hizmete açıldı.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın