KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
29 Nisan 2026 Çarşamba
°C

Diyaliz hastasına evde hizmet

Gerekli izne sahip diyaliz merkezleri tarafından, eğitim verilen ve bunu uygulayabileceği belgelenen hastaların evinde hemodiyaliz yapılabilecek.

Diyaliz hastasına evde hizmet
04 NİSAN 2011 PAZARTESİ 08:20
0
2221
0
AA aa

Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Nihat Tosun tarafından yayınlanan genelgeyle evde diyaliz hizmetleri ile ilgili yeni bir düzenleme yapıldı. Genelgede, ev hemodiyalizi uygulamasının, buna izin verilen diyaliz merkezleri tarafından, eğitim verilmiş ve ev hemodiyalizini uygulayabileceği belgelenmiş hasta ve/veya yardımcısı tarafından, hastanın evinde gerçekleştirilebilecek.

Genelgeye göre, ev hemodiyalizi şu esaslara göre yapılacak:
• -''Merkezler, hastanın talebi üzerine ve tıbbi kontrollerini de yapmak kaydıyla hastanın evinde diyaliz uygulaması yapabilecek. Merkezler, ev hemodiyalizi uygulanacak her hasta için Diyaliz Merkezleri Başvuru Değerlendirme Komisyonu'ndan uygunluk onayı alacak.

• -Uygunluk onayı için hastalar eğitildikten sonra yeterlilik belgesi verilecek. Bu belge ile birlikte teknik altyapı hazır edilerek başvuru yapılacak. Başvuru, Diyaliz Merkezleri Başvuru Değerlendirme Komisyonu'na sunularak değerlendirilecek. Başvurusu uygun görülen merkeze ''Ev hemodiyalizi yapma izni'' verilecek.

• -Ev hemodiyalizi yapacak kişi, diyaliz merkezinde yetkili personel (sertifikalı diyaliz hekimi, diyaliz hemşiresi ve diyaliz teknisyeni) tarafından en az bir ay süreyle eğitime tabi tutulacak. Eğitim dönemi bitiminde, uygulamayı yapacak kişiye iki hafta süreyle diyaliz merkezinde diyaliz yaptırılacak. Her iki eğitim tamamlandıktan sonra bu ekip tarafından değerlendirme yapılarak; hasta ve/veya yardımcısına, ekibin tamamının onayının olduğu ''Ev hemodiyalizi uygulayabilir'' yeterlik belgesi düzenlenecek.

• -Uygulamayı yapacak kişiden ''Ev Hemodiyalizi Bilgilendirilmiş Hasta Onay Formu'' alınacak. Ev hemodiyalizi gündüz veya gece yapılabilecek. Haftalık sıklığı ve uygulama süresi, içinde en az bir nefroloji uzmanının da bulunduğu sağlık kurulu raporu ile belirlenecek.

• -Ev hemodiyalizi uygulaması için her hastaya bir cihaz tahsis edilecek.

• -Hemodiyaliz cihazı ve gerekli araç gereçler diyaliz merkezi tarafından sağlanacak. Ev hemodiyalizi için kullanılacak cihazlar, diyaliz merkezindeki ruhsata esas cihaz sayısına dahil edilemeyecek. Cihaz, üretici firmanın yetkili servisi ve/ veya diyaliz merkezinin teknisyenlerince ilgili mevzuata uygun olarak elektrik ve su sisteminde gerekli düzenlemeler yapılarak, hastanın evine kurulacak, test edilecek ve bu kişiler tarafından düzenlenecek bir raporla kullanımına izin verilecek.

• -Ev hemodiyalizi yapma izni alan merkezler, ruhsata esas cihaz sayısından ayrı olarak, ev hemodiyalizi uygulanacak hastalara eğitim amaçlı kullanılmak üzere en fazla iki hemodiyaliz cihazını merkezde bulundurabilecek. Bu cihazlar eğitim alan hastalar dışında kesinlikle kullanılamayacak.

• -Ev hemodiyalizi için şehir suyu kullanılacak. 6 ayda bir bakteriyolojik, 12 ayda bir de kimyasal su analizleri yaptırılacak.

• -Merkez, ev hemodiyalizi sarf malzemelerinin hastanın evine ulaştırılması ve mevzuata uygun olarak atıkların toplanmasını koordine edecek.

• -Hastaların takibinde ve acil durumlar için 24 saat hasta ve/veya yakınlarınca telefonla ulaşılabilecek nefroloji uzmanı, diyaliz hemşiresi ve teknik servis ekip hizmeti sağlanacak.

• -Hastalar ve bunların laboratuvar tetkikleri ayda bir kez diyaliz merkezindeki hastaların aylık muayenelerini de yapan nefroloji uzmanı tarafından değerlendirilecek ve diyaliz tedavisi ilaçları düzenlenecek.

• -Hasta, her üç ayda bir merkezin görevlendireceği bir sertifikalı diyaliz hemşiresi ve diyaliz teknisyeni tarafından evinde ziyaret edilerek hijyen ve kullandığı malzemeler açısından değerlendirilecek.''


 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
28.04.2026
20:05
Ayan`dan YKS ve LGS Öncesi Kritik Uyarılar
Ayan'dan YKS ve LGS Öncesi Kritik Uyarılar
Öğrenci Koçu Hamza Ayan, YKS ve LGS'ye iki aydan daha az zaman kala sürecin 'bilgi öğrenme değil performans artırma dönemi' olduğunu belirterek, deneme sınavları, analiz ve motivasyonun başarıda belirleyici olduğuna dikkat çekti.
28.04.2026
19:43
HÜDA PAR`dan
HÜDA PAR'dan 'Ev Genci' Uyarısı: 6,5 Milyon Genç Risk Altında
HÜDA PAR Sözcüsü Yunus Emiroğlu, Türkiye'de sayıları 6,5 milyona ulaşan 'ev genci' sorununa dikkat çekerek istihdam yetersizliğinin gençleri sosyal hayattan uzaklaştırdığını belirtti. Emiroğlu, çözüm için eğitim ve istihdam alanlarının genişletilmesi gerektiğini vurguladı.
28.04.2026
19:23
Bingöl`de Trafik Masaya Yatırıldı
Bingöl'de Trafik Masaya Yatırıldı
Bingöl'de İl Trafik Komisyonu Toplantısı, Vali Cahit Çelik başkanlığında gerçekleştirildi. Toplantıda şehir içi ulaşımda yaşanan sorunlar ele alınırken, vatandaşlardan gelen talepler de değerlendirilerek karara bağlandı.
27.04.2026
17:01
Bingöl`de Çiftçi ve Yatırımcılara Hibe Fırsatı Anlatılacak
Bingöl'de Çiftçi ve Yatırımcılara Hibe Fırsatı Anlatılacak
Bingöl'de tarımsal üretimi güçlendirmek ve modern teknikleri yaygınlaştırmak amacıyla düzenlenecek bilgilendirme toplantısında, yüzde 50 ile 70 arasında değişen hibe destekleri üretici ve yatırımcılara anlatılacak.
27.04.2026
16:57
Bingöl`de Öğrencilere AFAD Eğitimi
Bingöl'de Öğrencilere AFAD Eğitimi
Bingöl Üniversitesi'nde düzenlenen AFAD gönüllülük eğitimiyle öğrencilerin afet anlarında bilinçli hareket etmesi ve sahada aktif rol alması hedefleniyor.
27.04.2026
16:56
WhatsApp`ta Yeni Dönem: Ücretli Abonelik
WhatsApp'ta Yeni Dönem: Ücretli Abonelik
WhatsApp, 'Plus' adı verilen yeni abonelik modeliyle ücretli özellikleri test etmeye başladı. Temel kullanım ücretsiz kalırken, ekstra özellikler için aylık ücret gündemde.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın