KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
19 Haziran 2026 Cuma
°C

Doğu-batı kardeşlik buluşması

57 sivil toplum kuruluşunun bir araya gelerek oluşturduğu Gönüllü Kuruluşlar Platformu, Doğu ve Güneydoğu'dan gelen 33 sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerini Bursa'da ağırladı.

Doğu-batı kardeşlik buluşması
24 AĞUSTOS 2010 SALI 08:47
0
2242
0
AA aa
BURSA- Bingöl'lü STK'ları temsilen Memur-Sen İl Başkanı Abdurrahman Ensari, Toç-Bir-Sen İl Temsilcisi Ali Beçene ve İHH gönüllüsü Ahmet Çibik'in de katıldığı toplantıda Kürt Sorunu üç gün boyunca tartışıldı.

 

Bursa Gönüllü Kuruluşlar Platformuyla Doğu ve Güneydoğu illeri STK'larının doğu-batı kardeşlik Bursa buluşması sonuç bildirgesi şu şekilde:

 

“Bursa Gönüllü Kuruluşlar Platformu “Doğu-Batı Kardeşlik Buluşması” adı altında Kürt Sorunu ile ilgili sürdürdüğü çalışmalarının ikincisini Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Hakkâri, Mardin, Muş, Siirt, Şanlı Urfa, Şırnak ve Van illerinin katılımıyla 20–22 Ağustos 2010 tarihlerinde Bursa'da gerçekleştirmiştir.
 
Daha önce Kürt Hakları Sorunu ve DOĞU-BATI kardeşliğinin sağlam bir zeminde tartışılmasına yönelik yapılan çalışmada Doğu'lu kardeşlerimizi dinleme gereği duyulmuştu. Bu buluşmada daha önce yapılan çalışmanın bölgede oluşturduğu olumlu atmosferin daha da arttırılmasına yönelik nelerin yapılması gerektiği konusu tartışılmıştır.

 

20 Ağustos akşamı yapılan istişare toplantısında DOĞU ve BATI illerinden gelen katılımcı STK temsilcileri; “birinci İstişare toplantısının çok olumlu olduğunu ve birlikteliğin sürdürülmesi gerektiği” konusunda ortak kanaate varmışlardır.

Temsilciler; sorunu konuşmanın birlik ve beraberliği daha adil, daha sağlam, daha kalıcı ve hakkaniyete uygun zemine taşıyacağına olan inançlarını dile getirmişlerdir.

 

Onlarca yıl süren ve 60 bin annenin ağlamasına sebep olan bir sorunun adını Kürt Hakları Sorunu olarak tanımlamaktan imtina eden anlayışların bu sorunu çözemedikleri dile getirilmiştir. Zira Doğu ve Güney Doğu bölgelerinde yaşayan halkın ekseriyetini oluşturanlar Kürtlerdir.

Kürtlerin dillerini, kültürlerini ve benzerlik arz eden örf ve adetlerini Türk kardeşleri gibi yaşamaları suç görülmemelidir. Kürt Hakları sorunu; statükocu, tek tipleştirici zihniyete sahip yöneticilerin algılamak istemedikleri hak ve özgürlük talepleri nedeniyle oluşmuştur. Sorunun çözümünde hiç kimsenin tasvip etmediği şiddet, “hak arama yöntemi” olarak benimsenmiştir.

 

Yapılan istişarelerde sorunun hak ve adaleti zedelemeyecek boyutta tartışılması gerektiği, 73 milyon insanımızın esenliğini arzulayan ve bunu sağlayacak olan bir anlayışla sonraki aylarda belli aralıklarla ele alınmasının gerekliliği dile getirilmiştir. Zira STK'ların sürecin çözümündeki etkili rolü ve önemi net olarak anlaşılmıştır.

 

Bu süreçte gerçekleştirilen DOĞU-BATI kardeşlik buluşmasının çözümü kolaylaştıracağına ve hızlandıracağına inanılmaktadır.

 

Bu nedenle aşağıdaki çözüm önerilerinin dile getirilmesi uygun bulunmuştur:

Çatışmasızlık ortamının sürdürülebilmesi için tüm kesimlerin üzerine düşeni yapması gerekmektedir, Anayasal vatandaşlık temelinde tüm kimlikler tanınmalıdır, Ulusçu devlet anlayışından ve baskıcı uygulamalardan vazgeçilmelidir, İdeolojik eğitimden demokratik ve bilimsel eğitime geçilmelidir, Faili meçhuller aydınlatılmalı ve failleri yargılanmalıdır.

 

Savaştan ve kandan beslenen yapılanmalar deşifre edilmelidir, Anadilin her alanda
YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
18.06.2026
14:28
HÜDA PAR`dan Bingöl-Adaklı Yolu İçin Acil Çağrı
HÜDA PAR'dan Bingöl-Adaklı Yolu İçin Acil Çağrı
HÜDA PAR Genel Başkan Yardımcısı Yunus Emiroğlu, Adaklı ziyaretinde ilçe merkezi ve köylerdeki sorunları gündeme taşıdı. Bingöl-Adaklı yolunun yıllardır çözüm beklediğini belirten Emiroğlu, yetkililere çağrıda bulunarak, 'Bu yol binlerce vatandaşın kullandığı hayati bir güzergâh. Yaşanan mağduriyet artık sona ermelidir' dedi.
18.06.2026
13:49
Bingöl`ün mayıs ayı konut satış verisi açıklandı
Bingöl'ün mayıs ayı konut satış verisi açıklandı
Türkiye genelinde konut satışları mayıs ayında geçen yılın aynı dönemine göre gerilerken, Bingöl'de 175 konut satışı gerçekleşti. Veriler, bölgede en fazla konut satışının Elazığ'da yapıldığını ortaya koydu.
18.06.2026
13:31
Komşu illerden gelip Bingöl`de dileniyorlar! Zabıta yakalayıp cezayı kesti!
Komşu illerden gelip Bingöl'de dileniyorlar! Zabıta yakalayıp cezayı kesti!
Bingöl Belediyesi Zabıta Müdürlüğü ekiplerinin kent merkezinde gerçekleştirdiği denetimlerde 2'si çocuk 9 kişi dilencilik yaptığı gerekçesiyle yakalandı. Şahıslardan 7'sinin Bingöl dışından geldiği belirlenirken, toplam 8 bin 820 TL idari para cezası uygulandı.
18.06.2026
01:39
Efrayim Bebek İçin Bir Gecede 2 Milyon TL Bağış Toplandı
Efrayim Bebek İçin Bir Gecede 2 Milyon TL Bağış Toplandı
Bingöl'de SMA Tip-1 hastalığıyla mücadele eden Efrayim Gökalp'in tedavisine destek amacıyla düzenlenen bağış programında 2 milyon TL yardım toplandı. Sosyal medya platformu X üzerinden gerçekleştirilen canlı yayında hayırseverler destek için adeta seferber oldu.
18.06.2026
00:52
Acı haber yasa boğdu! 15 Yaşındaki genç hayatını kaybetti
Acı haber yasa boğdu! 15 Yaşındaki genç hayatını kaybetti
Adana'da serinlemek amacıyla girdiği sulama kanalında akıntıya kapılan 15 yaşındaki Harun Dalçek, kaldırıldığı hastanede yaşamını yitirdi. Hayatını kaybeden gencin Bingöl'ün Genç ilçesine bağlı Yayağansöğüt köyü nüfusuna kayıtlı olduğu öğrenildi.
18.06.2026
00:51
Genç Belediye Meclisi Olağanüstü Toplanıyor
Genç Belediye Meclisi Olağanüstü Toplanıyor
Genç Belediye Meclisi, İlçe Kaymakamı Muhammet Güzel'e Fahri Hemşehrilik Beratı verilmesi gündemiyle olağanüstü meclis toplantısı yapma kararı aldı. Teklifin kabul edilmesi halinde, Genç ilçesi tarihinde ilk kez bir kişiye Fahri Hemşehrilik Beratı verilmiş olacak.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın