KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
05 Nisan 2026 Pazar
°C

Doğu, çocuk sayısında batı'yı beşe katladı

Türkiye İstatistik Kurumu’nun nüfus yapısıyla ilgili ortaya koyduğu harita göre Türkiye’nin doğusu ile batısı taban tabana zıt. Batıda nüfus artış hızı çok düşük, yani nüfus hızla yaşlanıyor. Hükümetin 'en az üç çocuk' teşvikinin altında bu tablonun yattığı öğrenildi.

Doğu, çocuk sayısında batı`yı beşe katladı
09 ŞUBAT 2013 CUMARTESİ 05:04
0
2455
1
AA aa

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) yaptığı araştırmaya göre, Batı illerinde çocuk sayısının ortalaması bir iken, Doğu ve Güneydoğu illerinde çocuk sayısının ortalaması beş.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) verilerine göre, Güneydoğu ve Doğu bölgelerindeki illerde, çocuk sayısı ortalama 5'i buluyor ve birçok ilde de bu oranda artış görünüyor. Batı illerindeki çocuk sayısının ise azalarak 1'e doğru indiği ve nüfus artış hızının düştüğü görünüyor. Çıkan tablodan, Batı illerinde giderek, daha az çocukla nüfusun yaşlandığı ve azaldığı ortaya çıkıyor. TÜİK'in, hükümetin önüne koyduğu harita, Türkiye'yi, çok çocukla nüfusu artacak iller ile az çocukla nüfusu düşecek iller arasında sanki görünmeyen bir sınırla ikiye ayırıyor.

Vatan Gazetesi'nden Gülümhan Gülten'in haberine göre, hükümet, durumu değiştirmeye dönük teşvikler planlamaya iten bir nedenin de bu olduğu belirtiliyor. Sözkonusu çocuk teşviklerine ilişkin paketin özellikle çalışan ve eğitimli kadınları esas alacak teşviklerden oluşacağı belirtilirken, çalışan kadınların daha çok çocuk doğurabilmesini sağlayacak şekilde kreş, gündüz bakımevi vb. olanakların ücretsiz sağlanması ve daha uzun sürelir gebelik izni ve süt iznini içerecek tedbirler üzerinde durulduğu kaydediliyor.

TÜİK'in resmi web sitesinde de yayınladığı ‘Ortanca Yaş 2012' başlıklı haritada, illere göre nüfusu yaşlanan bölgeler açıklıkla ayırt ediliyor. Batı illerinde yaşlı nüfus fazla ve nüfus artış hızı düştüğü için bu bölgelerde nüfus giderek yaşlanacak.

'GÜNEYDOĞU'DA ORTALAMA ÇOCUK SAYISI 5'

TÜİK tablosuna göre ortalama hane halkı büyüklüğü 19 ilde 3 çocuğun üstünde. Bunların tamamı Doğu ve Güneydoğu illerinden oluşuyor. Bu illerden 11'inde çocuk sayısı 5'i bulmuş durumda. Bu iller şöyle: Diyarbakır, Şanlıurfa, Bitlis Mardin, Batman, Ağrı, Muş, Van, Siirt, Hakkari, Şırnak. Bu illerdeki ortanca yaş ise 18,5 ile 21.7 arasında bulunuyor. Bu, batı illerinde geçerli olan ve 34,5 ile 37.5 yaş arasında tespit edilen ortanca yaş düzeyine göre çok daha fazla olan genç nüfusu işaret ediyor.

'BAKANLAR HAREKETE GEÇTİ'

Hükümetten son dönemde “3 çocuk yetmez, nüfusun yaşlanmasını önlemek için daha fazla çocuk” açıklamalarının gelmesi, devletin resmi istatistik kurumu TÜİK'in söz konusu çalışmayı tamamlayıp açıklamasıyla aynı zamana denk düştü. Önce ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın, ardından da TÜİK'in bağlı olduğu Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz'ın açıklamaları kamuoyunda büyük yankı buldu. Bakan Babacan ve Bakan Yılmaz da “Uzun vadede bu işin, (nüfus artış hızındaki yavaşlama) nereye gideceğini iyi görmeliyiz ve buna dönük yeni birtakım teşvik unsurlarını tartışmalıyız. Teşvik üzerinde çalışacağız. Avrupa'daki gibi daha güçlü bir sistemi getirmeliyiz. Başbakanın ‘3 çocuk talebi' haklı bir söylem” demişti. Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Ali Babacan da Türkiye'nin nüfus artış hızının eski seviyesine dönebilmesi konusunda Başbakan'ın, ilgili tüm bakanların birlikte çalışma yapması talimatı verdiğini açıklamıştı.

Babacan: “Çalışmalarımıza Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı, Kalkınma Bakanı ve Maliye Bakanı'mızı da alacağız, bir süre kapanıp bunu çalışacağız. Çok akılcı tedbirler uygulanması gerekiyor” demişti. 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
Zazaoglu (@Misafir_12107)
12 Şubat 2013 Salı 04:09
Dogu sözde batiyi 5 ,e katlamis iyi güzelde bir okadarda göc veriyor
cogalacagi yerde boynen azaliyor bundan söz eden yok.
05.04.2026
16:59
30 yıllık hasret bitti! 12Bingölspor 2. Lig`e yükseldi
30 yıllık hasret bitti! 12Bingölspor 2. Lig'e yükseldi
1995-1996 sezonunda 3. Lig 1. Grup'ta şampiyon olarak tarihinde ilk kez 2. Lig'e yükselen Bingölspor, 30 yıllık hasreti bitirdi ve 2025-2026 sezonunda 3. Lig 2. Grup'ta rakiplerine 12 puan fark atarak bugün 4-0 kazandığı Hacettepe maçıyla şampiyonluğunu ilan etti ve 2. Lig'e yükseldi.
04.04.2026
04:35
12Bingölspor`a çirkin saldırı!
12Bingölspor'a çirkin saldırı!
U14 Gelişim Ligi Play-Off'ta Diyar İnter'i 2-1 mağlup ederek tur atlayan 12Bingölspor'un altyapı oyuncuları maç sonrası saldırıya uğradı. Yeşil Beyazlı Kulüp, 10 sporcunun hastanelik olduğunu açıklarken, olayın farklı yansıtılmasına tepki gösterdi.
04.04.2026
02:49
Bingöl`de Üreticilere Yüzde 50 Hibeli Sebze Fidesi Desteği
Bingöl'de Üreticilere Yüzde 50 Hibeli Sebze Fidesi Desteği
Bingöl İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, TAKE Projesi kapsamında sebze üreticilerine yönelik yüzde 50 hibeli fide desteği başvurularının 6 Nisan itibarıyla başlayacağını duyurdu.
04.04.2026
02:36
SP Lideri Arıkan Bingöl`den seslendi;
SP Lideri Arıkan Bingöl'den seslendi; 'Erken Seçim Şart'
Saadet Partisi Genel Başkanı Mahmut Arıkan, Bingöl'de yaptığı açıklamada ekonomik şartlar ve toplumsal kutuplaşmanın yönetilemez noktaya geldiğini savunarak erken seçim çağrısında bulundu.
04.04.2026
02:00
Gençliğin
Gençliğin 'Abisi' Arif Kaya İlçe Müdürü Oldu
Genç ilçesinde uzun yıllar Spor Eğitim Uzmanı olarak görev yapan Arif Kaya, Gençlik ve Spor İlçe Müdürlüğü görevine getirildi. Kaya'nın görevlendirmesi spor camiasında memnuniyetle karşılandı.
04.04.2026
01:26
HÜDA PAR`dan İmar Talebine Ret: `Emsal Oluşturur`
HÜDA PAR'dan İmar Talebine Ret: 'Emsal Oluşturur'
HÜDA PAR Genç İlçe Başkanı Yusuf Doğru, Genç Belediye Meclisi'nde gündeme gelen parsele özel imar talebine iki ayrı toplantıda da ret oyu verdiklerini açıkladı. Talebin ise Yeniden Refah Partisi oylarıyla kabul edildiği belirtildi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın