KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
07 Temmuz 2026 Salı
°C

Doğu'da kadınlar 'töre'yi onaylıyor

Birleşmiş Milletler Türkiye Temsilciliğince 6 ilde yaptırılan kamuoyu araştırmasında Doğu ve Güneydoğu'da töre cinayeti kadınlar tarafından bile onaylanıyor...

Doğu`da kadınlar `töre`yi onaylıyor
19 EYLÜL 2006 SALI 13:12
0
1103
0
AA aa
Birleşmiş Milletler (BM) Türkiye Temsilciliğince 6 ilde yaptırılan kamuoyu araştırmasında, kadın hakları konusundaki farkındalığın en düşük olduğu il Şanlıurfa olarak belirlendi. ''Kadın ve Kız Çocuklarının İnsan Haklarının Korunması ve Geliştirilmesi'' ortak programınca hazırlanan rapordan derlenen bilgiye göre, BM Ortak Programının uygulandığı Şanlıurfa, Van, İzmir, Trabzon, Nevşehir ve Kars'ta kadınların durumunu, ihtiyaç ve taleplerini belirlemek amacıyla kamuoyu araştırması yapıldı. Şiddet, şiddetten korunma, kadın hakları ve töre cinayetleri gibi konularda görüşlerine başvurulan kadınlardan Şanlıurfa dışındakilerin yüzde 90'ı, Türkiye'de kadın hakları sorunu olduğunu belirterek, kadın erkek eşitliğinin sağlanmasını talep etti.

Şanlıurfa'da kadınlar eşitlik talep etme ve sorunları giderme konusunda diğer illerden geri kaldı. Kadınların yüzde 34.8'inin okur yazar olmadığı Şanlıurfa'nın yanı sıra eğitim düzeyi düşük olan Van ve Kars gibi illerde de dil sorunu, okur yazar olmama ve eğitim sorunu gibi etkenler, kadınların haklarını öğrenme konusunda ciddi sorunlarla karşı karşıya kalmasına neden oluyor.

Araştırmaya göre, bölgede kadın ve erkek eşitliğine ait değerler kamusal bir doğru olarak bilinse de bizzat kendi ailelerine yaklaştıkça değişerek geleneksel yargılara ve değerlere dönüşüyor.

TÖRE CİNAYETLERİ

Araştırmaya katılanlara, ülkemizde yaygın ama yöre temelli bir sorun olan ''Töre cinayetleri'' ile gündelik yaşam ve ailede şiddet gibi konularda da çeşitli sorular yöneltildi. Şanlıurfa dışındaki 5 ilde kadınların yüzde 90'ından fazlası, ''töre cinayetlerini'', ''insanlık dışı'' olarak niteledi. Şanlıurfa'da ise kadınların yüzde 26.8'i, erkeklerin de yüzde 30.5'i törenin gereği olan cezayı onayladıklarını beyan etti. Töre cinayetinin kamusal anlamda bir suç olduğunu bilmelerine karşın araştırmaya katılanlar kendi ailelerinden bir kişinin, ''töreyi çiğnemesi durumunda nasıl cezalandırılması gerektiği'' konusundaki bir soruyu, açıkça yanıtlamayıp, bunun yerine susmayı tercih etti.

Şiddet kavramının algılanışı ve gündelik yaşamdaki yeri, iller arasında kadın ve erkekler tarafından farklı biçimlerde algılanıyor. Başka illerde baskı ve şiddet olarak algılanan, aşağılama, çalışmanın engellenmesi gibi davranışlar, şiddet algısının en düşük olduğu illerden biri olan Şanlıurfa'da, gündelik yaşamın olağan bir parçası olarak görülüyor.

Araştırmaya katılan kadınların beşte biri şiddete maruz kaldıklarını belirtti. Kadınların yüzde 73'ü eşleri, yüzde 27'si ise ailesinden şiddet gördüğünü beyan etti. Erkeklerde kadına yönelik şiddeti bazı hallerde onaylama yaklaşımı üniversite mezunları arasında bile yüksek oranda görülüyor. Bu durum kadının özel alanda daha baskıcı ve şiddete dayalı eylemlere maruz kaldığını gösteriyor.


haber7
YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
06.07.2026
18:49
12Bingölspor`da aday çıkmadı! Sitemler sloganlarla haykırıldı
12Bingölspor'da aday çıkmadı! Sitemler sloganlarla haykırıldı
Bugün Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü'nde ASKF Başkanı Ali Ekber Alimoğlu'nun divan başkanlığını yaptığı 12Bingölspor Olağan Üstü Kongresine, Eski Başkan M.Engin Özturan da katıldı. Özturan, takıma sahip çıkılmaması konusundaki sitemini paylaşırken, beklenen aday çıkmaması üzerine evraklar imzalanarak kulübün Bingöl Valiliği'ne devri kararı alındı. Evraklar yarın Valiliğe teslim edilecek ve kayyum atanacak.
06.07.2026
17:52
Bingöl`de yol ve kaldırımlarda kapsamlı yenileme
Bingöl'de yol ve kaldırımlarda kapsamlı yenileme
Bingöl Belediyesi, 2026 yılı yatırım programı kapsamında 42 bin tonu aşkın BSK asfalt uygulaması ve 26 bin metrekareyi bulan parke-bazalt kaldırım çalışmasıyla şehir genelinde yol ve kaldırımları yeniliyor. Ayrıca bazı bölgelerde dekoratif aydınlatmalar da yapılacak.
06.07.2026
17:37
Sosyal yardım ödemelerine zam
Sosyal yardım ödemelerine zam
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, temmuz ayı memur maaş katsayısındaki artışla birlikte sosyal yardım ödemelerinin de yükseltildiğini açıkladı. Yaşlı aylığı, engelli aylıkları, evde bakım yardımı, SED desteği ve koruyucu aile ödemeleri yeni tutarlar üzerinden hesaplara yatırılacak.
06.07.2026
17:33
Bingöl`de seyir halindeki hafif ticari araç alevlere teslim oldu
Bingöl'de seyir halindeki hafif ticari araç alevlere teslim oldu
Bingöl-Diyarbakır kara yolunda seyir halindeyken henüz bilinmeyen bir nedenle alev alan hafif ticari araç, itfaiye ekiplerinin müdahalesine rağmen kullanılamaz hale geldi. Araçta bulunan 2 kişinin sağlık durumunun iyi olduğu öğrenildi.
06.07.2026
14:09
Bingöl`de Yaz Kur`an Kursları kapılarını açtı
Bingöl'de Yaz Kur'an Kursları kapılarını açtı
Bingöl'de Yaz Kur'an Kursları başladı. Kurs ziyaretinde bulunan İl Müftü Vekili Bayram Öztürk, çocukların kurslarda yalnızca dini bilgi edinmeyeceğini, aynı zamanda güzel ahlak, paylaşma, sevgi, saygı ve kardeşlik değerlerini de yaşayarak öğreneceklerini söyledi.
06.07.2026
12:46
Jandarmadan Bir Haftada 24 Operasyon! 4 hükümlü yakalandı!
Jandarmadan Bir Haftada 24 Operasyon! 4 hükümlü yakalandı!
Bingöl İl Jandarma Komutanlığı'nın 26 Haziran-3 Temmuz 2026 tarihleri arasında yürüttüğü çalışmalarda, çeşitli suçlardan kesinleşmiş hapis cezası bulunan 4 kişi yakalanarak cezaevine gönderildi. Operasyonlarda uyuşturucu madde, kaçak sigara, tarihi eser niteliğinde değerlendirilen yüzükler ve çok sayıda kök kenevir ele geçirildi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın