KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
11 Temmuz 2025 Cuma
°C

Doğu'ya 21 milyar kaynak

Bölge Kalkınma İdarelerinin Eylem Planları 1. İzleme Toplantısı’nda konuşan Bakan Yılmaz, DAP eylem planı kapsamında yaklaşık 21 milyar liralık kaynak kullanılmasının planlandığını, bölgede ruhsatlı canlı hayvan pazarları kurulması, hayvan içme suyu göleti, koyunculuğun geliştirilmesi gibi çeşitli projelerin geliştirildiğini söyledi.

Doğu`ya 21 milyar kaynak
21 NİSAN 2016 PERŞEMBE 02:24
0
1795
0
AA aa

 Kalkınma Bakanı ve Bingöl Milletvekili Cevdet Yılmaz, Vali Galip Demirel Vilayetler Evi'nde düzenlenen Bölge Kalkınma İdarelerinin Eylem Planları 1. İzleme Toplantısı'na katıldı.

Yılmaz buradaki konuşmasında, bir yandan bölgesel gelişmişlik farklarını azaltarak refahın daha hakkaniyetli dağıtılmasını, diğer yandan da bütün bölgelerin potansiyelini değerlendirip rekabet güçlerini artırmayı hedeflediklerini dile getirdi.

Bölgesel gelişme politikalarının kurumsal yapısında bölgesel kalkınma idareleri ve kalkınma ajanslarının temel unsurlar olduğunu ifade eden Yılmaz, bu çerçevede 2011'de Doğu Anadolu Projesi (DAP), Doğu Karadeniz Projesi (DOKAP) ve Konya Ovası Projesi (KOP) idarelerinin kurulduğunu söyledi. Söz konusu idarelerin çeşitli eylem planları hazırladıklarını anlatan Yılmaz, 2014-2018 dönemini kapsayan eylem planları kapsamında toplam 68 milyar liralık ödenek ayrılmasının planlandığını belirtti.

- GÜNEYDOĞU ANADOLU PROJESİ

Güneydoğu Anadolu Projesi'nin (GAP) bölgenin zengin su ve toprak kaynaklarının geliştirilmesine dayandığını ifade eden Yılmaz, AK Parti hükümetlerinin projeye büyük önem verdiğini söyledi.

GAP'ın büyük ölçüde tamamlandığını ve 2. GAP Eylem Planı'nın uygulamaya konulduğunu belirten Yılmaz, "Yeni eylem planında 5 ana gelişme ekseni altında, 115 eylem ve 494 proje ile faaliyetler yer almaktadır. Eylemlerin gerçekleştirilmesi için öngörülen finansman ihtiyacı yaklaşık 27 milyar liradır. Eylem planı kapsamında, 2016 yılında GAP bölgesine 5,4 milyar liralık bir tahsisat öngörülmektedir." ifadesini kullandı.

Bakan Yılmaz, 2003-2015 yıllarını kapsayan dönemde toplam 51 milyar liralık yatırım tahsisatı yapıldığına işaret ederek, "44 milyar liralık bir harcama gerçekleşmiştir. Geçmiş dönemlerle mukayese edildiğinde son derece önemli artışa tekabül etmektedir." diye konuştu.

GAP'ta başta sulama olmak üzere temel altyapı yatırımlarını önemli ölçüde tamamladıklarını bildiren Yılmaz, bölgenin yüzde 100'ünün hızlı bir şekilde sulamaya açılacağını söyledi.

Yılmaz, bölgede, altyapı, eğitim, sağlık, istihdam ve sosyal alanlar başta olmak üzere pek çok alanda önemli yatırımlar yapıldığının altını çizdi.

Son dönemdeki terör hadiselerinin bu olumlu gelişmelere darbe niteliği taşıdığına dikkati çeken Yılmaz, "Terör eylemleri maalesef bölgenin hızlı şekilde gelişmesine darbe vuruyor. Bölgedeki huzuru kaçıranlar, terör yapanlar aynı zamanda gençlerin geleceğini karartıyor. Çiftçimizin gelirinin artmasına engel oluyor. Esnafın işini kaybetmesine, daha az karla çalışmasına neden oluyor." değerlendirmesinde bulundu. Bakan Yılmaz, tüm bu olumsuz gelişmelere rağmen bölgeye yatırımların devam edeceğini kaydetti.

- DOĞU KARADENİZ PROJESİ

DOKAP ile bölgenin ticaret ve turizm merkezi haline getirilmesi vizyonunun benimsendiğini anlatan Yılmaz, eylem planında belirlenen vizyona ulaşabilmek için 5 temel gelişme ekseni altında, 128 eyleme yer verildiğini belirtti.

Eylem planı kapsamında bugüne kadar turizmden sağlığa, enerjiden ulaştırmaya birçok sektörde önemli yatırımların hizmete sunulduğunu ifade eden Yılmaz, "Ulaştırma sektöründe 2014 ve 2015 yıllarında toplam 1,95 milyar liralık harcama gerçekleştirilmiştir. Ordu-Giresun Havaalanı tamamlanmış ve hizmete açılmıştır. Trabzon Havalimanı ile ilgili çalışmalar devam etmektedir. Artvin-Rize Havaalanı'na da başlama kararı vermiş bulunuyoruz. Özellikle tünel yatırımları bu dönemde çok hızlandı." diye konuştu.

Bölgeye eğitim ve tarım alanlarının yanı sıra turizm konusunda da önemli yatırımlar yapıldığına dikkati çeken Yılmaz, şöyle devam etti:

"DOKAP için önümüzdeki dönemlerde en fazla üzerinde duracağımız alanlardan birisi 'Yeşil Yol' dediğimiz projedir. Bazıları bunu başka yerlere çekmeye çalışıyor. Projenin özü şudur: Yaylalarımıza, şehirlere inmeden birbirine bağlayan çevre dostu yollar inşa etmek ve bölgenin tabiat turizmini desteklemek. Geniş bir güzergâhta uluslararası bir marka şeklinde Yeşil Yolu geliştiriyoruz. Yerel mimariye çok önem veriyoruz. Adeta cennet parçası gibi olan bu bölgemiz için turizm potansiyelini daha üst noktalara çıkarma gayretindeyiz."

- DOĞU ANADOLU PROJESİ

Doğu Anadolu Bölgesi için DAP Eylem Planı'nı uygulamaya koyduklarını belirten Yılmaz, böylece bölgenin yüksek katma değerli tarım ve hayvancılık merkezi haline getirilmesi vizyonunu benimsediklerini söyledi.

Bakan Yılmaz, eylem planı kapsamında yaklaşık 21 milyar liralık kaynak kullanılmasının planlandığını, bölgede ruhsatlı canlı hayvan pazarları kurulması, hayvan içme suyu göledi, koyunculuğun geliştirilmesi gibi çeşitli projelerin geliştirildiğini anlattı.

Sınır illerin gelişmesi için de bazı projeleri hayata geçirileceğini ifade eden Yılmaz, "İran başta olmak üzere komşu ülkelerle olan sınır kapılarının iyileştirilmesi, ticaretin artırılması önemli unsurlar arasındadır." değerlendirmesinde bulundu.

- KONYA OVASI PROJESİ

KOP bölgesinde en ciddi meselenin suyun verimli kullanılması olduğunu belirten Yılmaz, "Bu bölgede yaklaşık 10 milyar lira tutarında harcama öngörüyoruz." ifadesini kullandı.

Bölgede kuraklığın önlenmesine ilişkin çalışmalar yaptıklarına değinen Yılmaz, bu çerçevede gerçekleştirilen projelere ilişkin bilgi verdi.

Gerçekleştirdikleri toplantıyla üç hedefe ulaşmayı planladıklarını dile getiren Yılmaz, "Birinci hedefimiz, ilerlemeleri gözden geçirmek. Başarılı uygulamaları tespit ederek, sorunların çözümüne katkıda bulunmak. İkinci hedefimiz, ihtiyaç ve öncelikleri müzakere etmek ve bu çerçevede eylem planımızı güncellemek. Eylem planlarında görev ve sorumluluğu olan tüm tarafları bir araya getirerek, faaliyetler arasında koordinasyon ve tamamlayıcılığı sağlamak da diğer bir hedefimiz." şeklinde konuştu.

Eylem planlarını, planlama, uygulama, izleme ve değerlendirme aşamalarını içeren bütüncül bir şekilde ele aldıklarını belirten Yılmaz, uygulamada ortaya çıkan sorunların tespit edilmesi, sorunlara yönelik çözüm önerilerinin geliştirilerek, uygulamanın daha sağlıklı hale getirilmesi için izleme faaliyetlerine önem verdiklerini söyledi.

Yılmaz, terör mağduru yerlerin yeniden imarı ve rehabilitasyonuyla tüm bölgelerde Suriyeli misafirlerin sosyal ve ekonomik hayata uyumunun hızlandırılması hususlarına da önem verilmesi gerektiğini kaydetti.

Toplantı, Bakan Yılmaz'ın konuşmasının ardından basına kapalı şekilde devam etti.

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
10.07.2025
18:41
Bingöl`de 60 dönüme 400 konteynerlik geçici barınma alanı
Bingöl'de 60 dönüme 400 konteynerlik geçici barınma alanı
Bingöl'de 'Mehmetçik AFAD Destek Üssü Geçici Barınma Alanı' kurulması için protokol imzalandı. Kurulacak alanda yaklaşık 400 konteynerin yer alacağı bilgisini paylaşan Vali Ahmet Hamdi Usta, Bingöl Belediyesinin altyapı, elektrik ve içme suyu gibi tüm ihtiyaçları karşılayacağını belirtti.
10.07.2025
15:19
Bingöl`de engellilerin tepkisi!
Bingöl'de engellilerin tepkisi! 'Öncelik hakkımız ihlal ediliyor!'
Bingöl Devlet Hastanesi personel ve yönetimine defalarca uyarıda bulunmalarına rağmen herhangi bir düzelme olmadığı gibi bir muhatap da bulamadıklarını savunan Bingöl Engelliler Platformu Sözcüsü Belgin, çözüm çağrısında bulundu ve Vali Ahmet Hamdi Usta'dan destek talep etti.
10.07.2025
14:54
Aile hekimleri için yeni düzenleme! O süre uzatıldı
Aile hekimleri için yeni düzenleme! O süre uzatıldı
Aile Hekimliği Yönetmeliği'nde yapılan yeni düzenleme Resmi Gazete'de yayımlandı. Yeni düzenlemeye göre, muayeneye gitmeyen hasta nedeniyle kesilen maaşlarda süre kriteri 6 aydan 1 yıla çıkarıldı. İşte tüm detaylar...
10.07.2025
14:39
6 ay içinde alınmazsa devlet satışa çıkaracak!
6 ay içinde alınmazsa devlet satışa çıkaracak!
Sahipsiz ve trafikten men edilen araçlarla ilgili satış süreci yeniden şekillendi. Milli Emlak Genel Tebliği'nde yapılan değişiklikle, 6 ay içinde teslim alınmayan araçlar doğrudan satışa çıkacak.
10.07.2025
13:12
Bingöl`de KGYS kameralarıyla ortalama hız tespiti başladı
Bingöl'de KGYS kameralarıyla ortalama hız tespiti başladı
Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM), trafik güvenliğini sağlamak amacıyla ortalama hız denetimlerini genişletiyor. Bugünden itibaren Bingöl dahil 9 ilde Kent Güvenlik Yönetim Sistemi (KGYS) kameralarıyla ortalama hız kontrolleri başlatıldı.
10.07.2025
00:48
Bingöl`de Teknoloji Geliştirme Bölgesi Kuruluyor
Bingöl'de Teknoloji Geliştirme Bölgesi Kuruluyor
Söz konusu bölge, Bingöl Üniversitesi'nin koordinasyonunda faaliyet gösterecek ve kentte Ar-Ge, inovasyon ve girişimcilik ekosisteminin gelişmesine katkı sağlayacak.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın