KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
19 Ağustos 2026 Çarşamba
°C

Doktorların bol kazanç dönemi bitti

Sağlık Bakanlığı'nın değişen yönetmelikleri doktorları vurdu. Transfer dönemi sona erdi!

Doktorların bol kazanç dönemi bitti
11 MART 2008 SALI 12:10
0
1594
0
AA aa
Sağlık Bakanlığı'nın değişen yönetmelikleri doktorları vurdu. Büyük paralar karşılığı transferler geride kaldı. Kapanan tıp merkezleri nedeniyle açıkta kalan doktorların sayısı artıyor. Hastane değiştirmek isteyenlere kapılar kapalı.

Doktorların kamu ya da üniversite hastanelerinden özel hastanelere ‘yıldız transferler' gibi geçişleri durdu. Bir dönem futbolcular gibi astronomik ücretlerle özel hastaneler arası yaşanan transferler, hiper maaşlar ve primler geride kaldı. 60 bin çalışanı bulunan 14 hastane ve sağlık kuruluşu derneğinin oluşturduğu Sağlık Kuruluşları Platformu Koordinatörü Yaşar Yıldırım, yeni yönetmeliklere göre ayrılan sağlık personelinin yerine yenisini alamadıklarını, bu sebeple SGK ile yapılan sözleşmelerin feshedildiğini söyledi. Yıldırım, “Çalışma Bakanlığı ‘ayrılan doktoru 5 gün içinde bana bildireceksin 45 gün içinde de yenisini alacaksın yoksa sözleşmeyi feshederim' diyor. Sağlık Bakanlığı da ‘bana sormadan doktor ve sağlık çalışanı

alamazsın' diyor. İki arada kaldık. Bu nedenle 20'den fazla kuruluşun SGK ile sözleşmesi feshedildi” diye konuştu. Yıldırım, şu anda özel hastanelerin çalışması süren 95 yatırımının atıl durumda olduğunu, bunun maliyetinin yaklaşık 3 milyar doları bulduğunu söyledi.

100 BİN SAĞLIKÇI ETKİLENİR

İzmir Tabip Odası, yeni düzenlemeler sonucunda hekimlerin yaşadığı mağduriyetin görünenden çok daha büyük olduğuna dikkat çekti. Oda yetkilileri, “Yeni iş başvurusu yapmak isteyen; özel tıp veya dal merkezi için yatırım yapan; ruhsat başvurusu sonuçlandırılmayan hekimlerimiz; bir doktor istihdam etmek, tıbbi cihaz almak isteyen, sağlık kuruluşları sıkıntılar ve maddi kayıplarla karşı karşıya bırakılmaktadır” dedi.

Tıp alanında faaliyet gösteren 29 uzmanlık derneğinin oluşturduğu Uzmanlık Dernekleri Platformu da hekimlerin tam gün çalışmasını öngören yasa çalışmasının sağlık sisteminin bozacağını belirtti. Türk Jinekoloji ve Obstetrik Derneği Başkanı Prof. Dr. Bülent Tıraş, “Sadece 25 bin muayenehanenin kapanması sonucu burada çalışan 100 bin sağlık personeli işsiz kalacak. Şu anda hiçbir özel kuruluş hekim almıyor veya çıkartmıyor. Hekimler şu an için iş bulamaz hale geldi” diye konuştu.

Maaşlar artmıyor

YASA tasarılarıyla belirsizliğe itilen süreç, doktorların maaşlarını da etkiledi. Daha önce özel hastanelerde bol sıfırlı rakamlarla çalışan doktorlar, artık daha farklı bir ücretlendirme sistemine tabi tutuluyor. Doktorlar konuyla ilgili görüşlerini www.onlinesaglik.com sitesinde paylaşıyor. Sitenin kurucusu Uzman Dr. Murat Akbaş, doktorların emeğinin karşılıksız kalmaması gerektiğini savunuyor. Bazı branşlardaki doktorların ortalama ücretleri şöyle:

Doktor ücretleri

Branş Aylık maaş

Jinekoloji 5-15

Nöroşirürji 7-14

Kardiyoloji 8-12

Göz hastalıkları 5-12

Genel cerrahi 7-10

Çocuk hastalıkları 5-10

İç hastalıkları 3-10

Ortopedi 7-9

Dermatoloji 5-9

Özel hastaneler için ucuz istihdam

TÜRK Tabipler Birliği, Uzmanlık Dernekleri Eşgüdüm Kurulu'nun toplantısında da yeni düzenlemelerin hekimlerin bundan sonra çok daha ucuz işgücüyle çalışacaklarına işaret edildi.

Yeni düzenlemede güvencesiz ve kaynağının ne olacağı belirsiz bir ücretlendirmenin yaşanacağı ifade edilen toplantıda şu noktalara dikkat çekildi:

Özelde büyük hastane zincirlerine, kamuda özelleştirilme yolundaki üniversite ve devlet hastanelerine ucuz iş gücü sağlanacak.

Hekimler düşük ücretle ve güvencesiz olarak çalışmaya zorlanacak.

Hekimin niteliğinin yükseltilmesi yerine, üniversite ve eğitim hastanelerinde döner sermayeye daha çok kazanç sağlamak için performans yöntemiyle daha fazla işlem yapılması hedeflenecek.

Özel alanda muayenehanelere getirilen kısıtlamalar göz önüne alındığında, kapanacak olan bu kurumlarda çalışan yardımcı personelin istihdamı ve buralarda kullanılan teçhizatın akıbeti açısından sorun oluşturacaktır.

3 milyar $ çöpe gidecek

TÜRK Nöroloji Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Kubilay Varlı: Uygulama ile dal merkezlerinin hepsi kapatılacak. Özel olarak teşvik edilen 3 özel dal merkezleri için 3 milyar dolar yatırım yapıldı. Bu cihazlar da atıl kalacak. Türkiye tıbbi cihaz çöplüğüne dönüşecek.


Akşam


YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
18.08.2026
16:08
Afşin, TOKİ Başkan Yardımcısı Oldu
Afşin, TOKİ Başkan Yardımcısı Oldu
TOKİ İhale Dairesi Başkanlığı görevini uzun yıllar sürdüren Bingöllü hemşehrimiz Abdulvahap Afşin, yayımlanan yeni atama kararıyla Toplu Konut İdaresi Başkan Yardımcılığı görevine getirildi.
18.08.2026
16:07
Bingöl İl Tarım ve Orman Müdürü değişti!
Bingöl İl Tarım ve Orman Müdürü değişti!
Bingöl İl Tarım ve Orman Müdürlüğünde görev değişikliğine gidildi. Geçtiğimiz yıl göreve getirilen Mehmet Fatih Aktay'ın yerine, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Ödeme Daire Başkanı Hikmet Güneş atandı. Güneş, Bingöl'deki görevine başladı.
18.08.2026
16:06
Araç Bahçeye Uçtu: 1 Yaralı
Araç Bahçeye Uçtu: 1 Yaralı
Bingöl'ün Genç ilçesinde kontrolden çıkan otomobil yol kenarındaki bahçeye uçtu. Kazada araçta bulunan Abdülhakim Tuğal hafif yaralandı.
18.08.2026
16:05
Bayram`a TMOK`ta Önemli Görev
Bayram'a TMOK'ta Önemli Görev
Bingöl Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi öğretim üyesi Dr. Öğr. Üyesi Alican Bayram, Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi bünyesindeki Olimpik Bilim, Teknoloji ve İnovasyon Komisyonu üyeliğine atandı. Bayram, TMOK bünyesindeki kurul ve komisyonlarda Bingöl Üniversitesi ve Bingöl'ü temsilen görev alan ilk akademisyen oldu.
18.08.2026
16:04
Bingöl`de kaza! Otomobil ters döndü: 3 yaralı
Bingöl'de kaza! Otomobil ters döndü: 3 yaralı
Yaralılar, olay yerinde yapılan ilk müdahalelerin ardından ambulanslarla hastaneye kaldırıldı.
18.08.2026
16:03
Bingöl Üniversitesi YKS`de Yüzde 99,20 Doluluk Oranına Ulaştı
Bingöl Üniversitesi YKS'de Yüzde 99,20 Doluluk Oranına Ulaştı
2026 YKS yerleştirme sonuçları açıklandı. Bingöl Üniversitesi'nin 3 bin 783 kişilik lisans ve ön lisans kontenjanının 3 bin 760'ı doldu. Üniversitenin genel doluluk oranı yüzde 99,20 olurken, ön lisans programlarında yüzde 100 doluluk sağlandı.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın