KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
26 Temmuz 2026 Pazar
°C

Dövizle tasarruf yeniden gözde

Toplam yurt içi tasarruflar içerisinde 2005 yılı sonunda yüzde 25.3 düzeyinde bulunan döviz cinsinden tasarrufların payı 2006 sonunda yüzde 28.6'ya çıktı.

Dövizle tasarruf yeniden gözde
18 OCAK 2007 PERŞEMBE 09:33
0
981
0
AA aa
Döviz cinsinden tasarruflar mayıs ve haziran aylarında yaşanan dalgalanmanın da etkisiyle yeniden tasarrufçuların gözdesi haline geldi. Döviz cinsinden tasarruflardaki artış eğiliminin seçim tedirginliği nedeniyle bu yıl da sürmesi bekleniyor.

2006 yılında YTL cinsinden tasarruflar bir önceki yıla göre yüzde 9.7 oranında artarak 292.9 milyar YTL'ye ulaşırken, yabancı para cinsinden tasarruflar ise yüzde 30.1 oranında artarak 117.3 milyar YTL'ye çıktı. 2006 yılında toplam tasarruflar 410 milyar 235 milyon YTL oldu. Böylelikle 2005 yılı sonunda yüzde 74.7 düzeyinde bulunan YTL tasarrufların toplam tasarruflara oranı yüzde 71.4'e geriledi. Döviz cinsinden tasarrufların payı ise yüzde 25.3'ten yüzde 28.6'ya çıktı.

DALGA DÖVİZ CİNSİNDEN TASARRUFLARI ARTIRDI

2006 yılında döviz cinsinden tasarruflardaki artışta özellikle mayıs ve haziran aylarında yaşanan dalgalanmanın etkili olduğu belirlendi. 2006 yılı ocak ayında toplam tasarrufların yüzde 74.5'inin YTL, yüzde 25.5'inin ise döviz cinsinden olduğu belirlenmişti. Şubatta YTL tasarrufların toplam tasarruflara oranı yüzde 74.4, döviz cinsinden tasarrufların oranı ise yüzde 25.6 olarak belirlenmişti. Mart ayında YTL cinsinden tasarrufların toplam tasarruflara oranı yüzde 75'e çıkarken, döviz cinsinden tasarrufların oranı ise yüzde 25'e gerilemişti. Nisan ayında döviz cinsinden tasarrufların oranı yüzde 75.5'e çıkarken, döviz cinsinden tasarrufların oranı ise yüzde 24.5'e kadar düşmüştü.

Mayıs ve haziran aylarında piyasalarda yaşanan dalgalanmanın da etkisiyle YTL tasarrufların toplam tasarruflar içindeki oranı mayısta yüzde 73'e gerilerken, döviz cinsinden tasarrufların oranı yüzde 27'ye çıktı. Haziran ayında ise YTL cinsinden tasarrufların oranı yüzde 72.7'ye düşerken, döviz cinsinden tasarrufların oranı ise yüzde 27.3'e yükseldi. YTL cinsinden tasarrufların toplam tasarruflara oranı temmuzda yüzde 73.2, ağustosta yüzde 73, eylülde yüzde 72.5, ekimde yüzde 72.2, kasımda yüzde 71.5, aralıkta ise yüzde 71.4 düzeyinde gerçekleşti. Temmuz ayında yüzde 26.8 olan döviz cinsinden tasarrufların toplam tasarruflara oranı ise ağustosta yüzde 27, eylülde yüzde 27.5, ekimde yüzde 27.8, kasımda yüzde 28.5 ve aralıkta yüzde 28.6 düzeyine kadar çıktı. Bu yıl da piyasalardaki seçim tedirginliği dolayısıyla döviz cinsinden tasarruflardaki artış eğiliminin devam etmesi bekleniyor.

2003 VE 2004 YILLARI

Bankalar dışındaki kurum ve kuruluşlarla bireysel tasarrufçuların, yurt içinde mevduat, tahvil-bono, yatırım fonu, repo, katılım hesabı, hisse senedi ve benzeri araçlarda değerlendirilen toplam tasarrufları içerisinde YTL cinsinden tasarrufların payı 2003 yılı sonunda yüzde 67.5 düzeyinde bulunuyordu. Döviz cinsinden tasarrufların payı ise yüzde 32.5 olmuştu. 2004 yılı sonunda dövizin payı yüzde 29.6'ya inerken, YTL'nin payı yüzde 70.4 olmuştu.

YTL TASARRUFLAR

YTL cinsinden tasarrufların 170.5 milyar YTL ile büyük bölümünü yılın tamamında yüzde 17.4 oranında artan YTL mevduatlarda tutulurken, ikinci sırada ise 61.4 milyar YTL ile Hazine iç borçlanma kağıtlarındaki tasarruflar yer aldı. YTL tasarrufların 26.3 milyar YTL'si İMKB'deki hisse senetlerinde, 23 milyar YTL'si menkul kıymet yatırım fonlarında, 5.1 milyar YTL'si katılım bankalarındaki cari hesaplarda, 2.2 milyar YTL'si repoda, geri kalan kısmı ise emeklilik yatırım fonları ve yatırım ortaklıklarında değerlendiriliyor.

Döviz cinsinden tasarrufların da 101.4 milyar YTL (71.7 milyar dolar) döviz mevduat hesaplarında, 4.7 milyar YTL'si Hazine iç borçlanma kağıtlarında, 5.5 milyar YTL'si Eurobondlarda ve 5.8 milyar YTL'si de katılım bankalarındaki döviz cinsinden hesaplarda tutuluyor.


ANKA
YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
26.07.2026
19:19
Budan;
Budan; 'İnsan doğduğu toprağı sırtında taşır'
Yıllardır Kazakistan'da yaşayan, uluslararası projelere imza atan, binlerce kişiye istihdam sağlayan iş insanı ve Kazakistan Cumhuriyeti Mersin Fahri Konsolosu Ahmet Budan, Bingöl Online'a konuştu. Budan; memleket sevgisinden ailesine, başarı anlayışından eğitime, insana yaptığı yatırımdan Türkiye'nin geleceğine kadar birçok konuda dikkat çeken değerlendirmelerde bulundu. İşte o röportajın detayları…
26.07.2026
17:18
TOKİ`den konut değil dert sahibi oldular!
TOKİ'den konut değil dert sahibi oldular!
Bingöl Esentepe Mahallesi Şeyh Ahmet Mevkii'nde inşa edilen 800 TOKİ konutunda anahtar teslim süreci yeni tartışmaları da beraberinde getirdi. Yaklaşık 14 aydır hem kira hem taksit ödeyen hak sahipleri; teslim öncesi talep edilen KDV, Halkbank üzerinden sigorta yaptırma zorunluluğu iddiası, ek maliyetler ve dairelerdeki kalite sorunlarına tepki göstererek, 'Sosyal konutun sosyal yönü kalmadı' dedi.
26.07.2026
17:13
Kiğı`da Siyanürlü Madenciliğe Karşı Buluşma Çağrısı
Kiğı'da Siyanürlü Madenciliğe Karşı Buluşma Çağrısı
Çevre örgütleri ve doğa savunucuları, 6 Ağustos'ta Bingöl'ün Kiğı İlçesi'nde düzenlenecek yürüyüş ve basın açıklamasıyla siyanürlü madenciliğe karşı ses yükseltecek.
26.07.2026
17:01
Filenin Bingöllü Sultanları Türkiye Finallerinde!
Filenin Bingöllü Sultanları Türkiye Finallerinde!
Anadolu Yıldızlar Ligi (ANALİG) yarı finallerini namağlup lider tamamlayan Bingöl Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü Kulübü Kız Voleybol Takımı, kızlar voleybolunda Türkiye Finalleri'ne yükselen ilk takım olarak spor tarihine geçti.
26.07.2026
16:50
İnternetten Alışverişte Yeni Dönem 1 Ağustos`ta Başlıyor
İnternetten Alışverişte Yeni Dönem 1 Ağustos'ta Başlıyor
E-ticarette tüketiciyi korumaya yönelik yeni düzenlemeler 1 Ağustos itibarıyla yürürlüğe girecek. Yapay zekâ ile hazırlanan reklamlardan influencer paylaşımlarına, indirim kampanyalarından ürün yorumlarına kadar birçok alanda yeni kurallar uygulanacak.
26.07.2026
01:29
12Bingölspor`un yeni başkanı Menaf Yiğit oldu
12Bingölspor'un yeni başkanı Menaf Yiğit oldu
12 Bingölspor'da beklenen karar Ankara'da yapılan istişare toplantısıyla netleşti. Kulübün yeni başkanı Menaf Yiğit olurken, Yiğit ilk açıklamasını Bingöl Online'a yaptı. 'Takım bizim değil, Bingöl'ündür' diyen Yiğit, tüm şehri kulübe sahip çıkmaya davet etti.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın