KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
15 Ekim 2026 Perşembe

Dr. söyiler'den, ramazan'da beslenme uyarısı

İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Vedat Söyiler, Ramazan ayında beslenme konusunda önemli açıklamalarda bulundu.

Dr. söyiler`den, ramazan`da beslenme uyarısı
23 TEMMUZ 2012 PAZARTESİ 05:05
0
1459
0
AA aa

 Kurumun internet sitesi üzerinden yaptığı açıklamada, Ramazan ayının sindirim sistemi ve özellikle midenin dinlendirilmesi için bir fırsat olduğunu belirten Söyiler, oruçluyken vücut dengesinin korunması gerektiğini söyledi.

Söyiler: “Ramazan ayında yeme içme alışkanlıkları değişir, normalde üç olan ana öğün sayısı iki öğün olur. İftarda bütün gün aç kalmanın etkisiyle yemekler kısa sürede tüketilmektedir. Çabuk ve fazla beslenme midede gerginliklere, tansiyon yükselmesine ve kan şekerinde artışa neden olmaktadır. İftarda aşırı ve hızlı beslenmeden kaçınılmalı öğün sayısı üç veya dörde çıkarılmalıdır. Oruçlu geçen sürenin onaltı saatten fazla olması nedeniyle sıcaklarında etkisiyle vücudun direnci ile beraber kan şekeri de düşmektedir. Vücut direncini yüksek tutmak için sahur öğünü mutlaka yapılmalıdır. Sahurdan hemen sonra uyumak mide rahatsızlıklarına neden olduğundan sahurdan en az yarım saat sonra uyumak gerekmektedir” dedi.

İftarın, su, hurma, zeytin veya çorba ile açılması gerektiğini belirten Dr. Söyiler: “Gazlı içeceklerden kaçınılmalı, hamur tatlılar yerine meyve tatlıları veya süt tatlıları tercih edilmelidir. Gazlı içecekler yerine meyve suları, ayran, bitki çayları tercih edilmelidir. Yağsız et yemekleri, kuru baklagiller ve sebze yemekleri tercih edilmelidir. Yağlı yemeklerden kaçınılmalıdır. Yemekler yavaş ve iyice çiğnenmelidir. İftardan sonra kısa bir yürüyüş yapılması sindirim sistemini rahatlatır. Sahurda süt, süt ürünleri, meyve ve sebze tüketilmelidir. Ramazanın yaz aylarına denk gelmesi oruçlu geçen süreyi uzamakta olup, aşırı sıcaklar nedeniyle vücut direnci iyice düşmektedir. Aşırı sıcakların olumsuz etkilerinden korunmak için güneşte durmaktan kaçınılmalı, serin ve gölge yerler tercih edilmelidir. Oruç tutmak hipertansiyon ve hipotansiyon, karaciğer yetmezliği, şeker hastalığı, kardiyovasküler hastalıklar gibi bazı hastalıklar ile hamilelik ve emziklilik gibi özel durumlarda olumsuz sonuçlar doğurabileceğinden bu durumda olan kişilerin ilgili uzman hekime danışarak oruç tutma konusunda karar vermeleri sağlıklarının korunması açısından oldukça önemlidir. Bu vesileyle tüm halkımızın Ramazan Ayını tebrik ederim” şeklinde konuştu.

 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
14.10.2026
19:38
Bingöl`de motosiklet hırsızlığı şüphelisi tutuklandı
Bingöl'de motosiklet hırsızlığı şüphelisi tutuklandı
Bingöl'de polis ekiplerince motosiklet hırsızlığı suçundan yakalanan 1 şüpheli, emniyetteki işlemlerinin ardından sevk edildiği adli makamlarca tutuklandı.
14.10.2026
19:12
DEM Parti`den zam tepkisi:
DEM Parti'den zam tepkisi: 'Ulaşım haktır'
Bingöl Belediyesi DEM Partili Meclis Üyeleri, toplu taşıma ücretlerine yapılan zamma muhalefet şerhi koyduklarını belirterek belediyenin kendi araçlarıyla toplu taşıma hizmeti sunmasını ve dar gelirli vatandaşlarla öğrencileri koruyacak destek mekanizmaları geliştirmesini istedi.
14.10.2026
18:24
Karlıova SYDV Türkiye genelinde ilk 10`a girdi
Karlıova SYDV Türkiye genelinde ilk 10'a girdi
Bingöl'ün Karlıova ilçesindeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı, Türkiye genelindeki 973 vakıf arasında 10'uncu sırada yer aldı. Başarıda emeği bulunan vakıf personeline Kaymakam Abdulselam Bıçak tarafından teşekkür belgesi verildi.
14.10.2026
18:11
Bingöl`de Şehir İçi Ulaşıma Zam: Tam Bilet 35 TL Oldu!
Bingöl'de Şehir İçi Ulaşıma Zam: Tam Bilet 35 TL Oldu!
Bingöl'de şehir içi toplu taşıma ücretleri 2026 yılı içerisinde üçüncü kez artırıldı. Şubat ayında 25 TL'ye, haziranda 28 TL'ye yükseltilen tam bilet ücreti, son zamla birlikte 35 TL'ye çıktı. Yılın başından bu yana tam biletteki artış yaklaşık yüzde 85'e ulaştı.
14.10.2026
12:57
12Bingölspor`un kupa maçı 27 Ekim`de
12Bingölspor'un kupa maçı 27 Ekim'de
Ziraat Türkiye Kupası 3. eleme turunda 12Bingölspor'un rakibi Corendon Alanyaspor oldu. Bingöl temsilcisi, 27 Ekim Salı günü saat 20.30'da Alanya Oba Stadyumu'nda tur bileti için sahaya çıkacak. Yeşil-beyazlılar, Süper Lig temsilcisi karşısında kupada yoluna devam etmeyi hedefliyor.
14.10.2026
11:15
Hüdayi Vakfı:
Hüdayi Vakfı: 'Toplumsal çürümeyi kabullenmiyoruz'
Aziz Mahmud Hüdayi Vakfı, yayımladığı bildiride fon krizinden yolsuzluk ve torpile, eğitim sisteminden sanal kumara kadar birçok başlıkta sert eleştiriler yöneltti. 'Suçlular ve sorumlular hesap vermeden kimse güvenden söz edemez' diyen vakıf, kamu kurumlarına ve denetim mekanizmalarına çağrıda bulundu.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın