KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
27 Aralık 2025 Cumartesi
°C

Dtp'li sakık: pkk bu ülkenin gerçeği

 DTP Muş Milletvekili Sırrı Sakık, "PKK, bu ülkenin gerçeği... 'Hayır' mı diyelim?" dedi. AK Parti'li milletvekilleri de "Tabii ki 'hayır' diyeceksin" diye tepki gösterdi.

Dtp`li sakık: pkk bu ülkenin gerçeği
05 ARALIK 2007 ÇARŞAMBA 18:33
0
1420
0
AA aa
TBMM Genel Kurulunda 2008 Yılı Merkezi Yönetim Bütçesinin görüşmelerinin ilk turunda DTP Grubu adına söz alan TBMM İdare Amiri ve Muş Milletvekili Sakık, son aylarda halkları karşı karşıya getirecek yayınlar yapıldığını öne sürerek, bu yayınların, RTÜK tarafından sansür uygulanarak engellendiğini söyledi.
      TRT'de yaklaşık 3 yıl önce günde yarım saatlik Kürtçe yayını yapılmaya başlandığını belirten Sakık, "Kürtçe yayın yapıldığı için ne ülke bölündü ne parçalandı. Anadili Kürtçe olan 15-20 milyon, kendini yarım saatte nasıl ifade edebilir?" dedi.
      "Empati" kelimesinin İngilizce olduğunu, Türkçede ise "kendini benim yerime koy" anlamına geldiğini belirten Sakık, bu kelimenin Kürtçe karşılığını da dile getirdi.
      "Kürtçe yayın yapılırsa kıyamet mi kopar?" diye soran Sakık, "Empati yapmalıyız. Yarım saat Türkçe yayın yapılırsa bunu nasıl içinize sindirebilirsiniz? Hani birlikte bu ülkeyi kurmuştuk. Kardeşler arasında bir kardeşin 100 televizyonu, bir kardeşin yarım saatlik televizyonu olmamalı" diye konuştu.
     
     "SİZ DE TERÖRİSTLERE SEYİRCİSİNİZ"

      Kürtçe yayın yapan bir radyo kanalının RTÜK tarafından kapatıldığını belirten Sakık, "RTÜK, özgür olmalı, kendini siyasi partilere göre dizayn etmemelidir" dedi.
      Sırrı Sakık, 1994 yılında milletvekillikleri düşürülerek cezaevine konulduklarını ve partilerinin kapatıldığını anlatarak, "Eğer baskılar çözüm olsaydı, bugün burada olmazdık. Tek suçumuz, 'Bu ülkede Kürt var' demiş olmamız... Parlamentoda kürsü dokunulmazlığı hiçe sayılarak milletvekili arkadaşlarımız hakkında yasal işlem yapılıyor. Sizler de buna seyirci kalıyorsunuz" diye konuştu.
      AK Parti'li milletvekillerinin, "Siz de teröristlere seyircisiniz" diyerek sürekli laf atmaları üzerine Sakık, şunları söyledi:
      "Biz cezaevine gittiğimizde, dönemin Meclis Başkanı bize gönderdiği dilekçeyi imzalamamızı isteyerek, dokunulmazlığımızın korunmasını sağlamak istedi. O gün reddettik. Yasal düzenleme yapılmasını istedik.
      Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararından sonra yasa değişti. Eğer biz o zaman fedakarlık göstermeseydik, RP kapatıldığında milletvekillerinin dokunulmazlığı düşerdi. Ne olurdu; bugün AK Parti, Başbakan, Cumhurbaşkanı, sizler olmayacaktınız. Demokrasi böyle fedakarlıklar istiyor. Demokratik alanı kullanmaya sonuna kadar varız. Ama bizim zora zulme boyun eğeceğimizi sanıyorsanız, yanılırsınız. Ne bu koltuklarda ne mevki ne makam peşindeyiz. Biz demokrasiye sahip çıkılmasını istiyoruz.
      DTP'nin kimseden merhamet beklediği yok."
     
     "SİLAHLARI SUSTURMAK, BOYNUMUZUN BORCU"

      Sakık'ın, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün "Farklılıklarımız zenginliğimizdir" dediğini anımsatması üzerine, AK Parti ile MHP'li milletvekilleri tepki gösterdi.
      Milletvekillerinin "Yemine sadık kalmak kaydıyla..." diye laf atması üzerine Sakık, "Biz sizden daha sadığız" diye karşılık verdi. Sakık, şunları söyledi:
      "Üniter yapıya saygılıyız, ancak tek millete asla, asla... Bizi kimsenin farklı alana itmeye hakkı yok. Cumhurbaşkanının dediği farklılıklar, kravat veya elbise değil, kültür ve dildir. Başbakan, 75 Kürt milletvekili olduğunu söylüyor. Uçakta aklına Kürtler geliyor.
      Burada siz niye hatırlamıyorsunuz? Kürt milletvekilleri niye konuşmuyor?
      PKK, bu ülkenin bir gerçeği; hayır mı diyelim?" AK Parti'li milletvekilleri, "Tabii ki 'hayır' diyeceksin" diye laf atarak, Sakık'ın konuşmasını kesti. Bunun üzerine Sakık, durum tespiti yaptığını belirterek, "Amerika'da Bush ile baş başa PKK konuşuyorsanız, burada da konuşalım. Silahsızlaştırmak, silahı susturmak bizim boynumuzun borcudur. Çatışmanın, kargaşanın olmadığı Türkiye istiyorum.
      Hiçbir dönem, şiddetten, kandan siyasi rant elde etmedik. Halkın iradesiyle buraya geldik. Demokratik barışın egemen olduğu bir parlamento diliyorum" diyerek sözlerini tamamladı.
      DTP Grup Başkanvekili Selahittin Demirtaş da Anayasa Mahkemesi üyelerinin Cumhurbaşkanı tarafından seçilmesi yerine, diğer yüksek yargı organları ve Barolar Birliğinin doğrudan seçim yapmasını, gösterilecek adayların da Parlamento tarafından seçilmesini önerdi.

Milliyet
YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
26.12.2025
20:46
Bingöl Basın Konseyi`nden TSO`ya iade-i ziyaret
Bingöl Basın Konseyi'nden TSO'ya iade-i ziyaret
Kent ekonomisinin sürdürülebilirliği, yatırım ortamı ve basın–kurum iş birliğinin irdelendiği ziyarette, Bingöl'ün ekonomik gelişimi ve basınla kurulacak stratejik iş birlikleri masaya yatırıldı.
26.12.2025
20:30
Gripte Antibiyotik Uyarısı!
Gripte Antibiyotik Uyarısı!
'Yüzde 90'ı virüs kaynaklı' diyen Uzm. Dr. Hasan Elmas, gribal enfeksiyonlarda gereksiz antibiyotik kullanımının fayda sağlamadığını, aksine direnç ve hastane yatış riskini artırdığını vurguladı.
26.12.2025
15:38
12Bingölspor`a Disiplin Değil, Masa Başı Kıyımı
12Bingölspor'a Disiplin Değil, Masa Başı Kıyımı
Seyircisiz maç, başkana 150 gün hak mahrumiyeti ve para cezaları sonrası 12Bingölspor isyan etti. PFDK'nın kararları, 12Bingölspor cephesinde 'adil rekabet değil, masa başı cezalandırma' olarak yorumlandı. Kulüp, savunma hakkı yok sayılarak ağır ve orantısız cezalar verildiğini vurguladı.
26.12.2025
15:03
Üniversitelerde üç ay yaz tatili kalkıyor
Üniversitelerde üç ay yaz tatili kalkıyor
YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, lisans eğitimi için planlanan uygulama hakkında açıklamalarda bulundu. Üniversite eğitiminin 3 yıla indirilmesini öngören uygulamada ders ve krediler korunurken, üçüncü dönem için yaz tatilinin kısaltılması planlanıyor. Alınan kararlar üniversiteler eylülde başlayıp temmuzda kapanacak.
26.12.2025
14:54
`Çifte zam` geliyor! 30 gün içinde ödenmeyen yandı
'Çifte zam' geliyor! 30 gün içinde ödenmeyen yandı
Prim borçlanmasını 2026'ya bırakanlar için fatura oldukça ağır olacak. Asgari ücrete gelen yüzde 27'lik aynı zamanda SGK'ya bağlı kalemleri de etkiliyor. Prim borçlanmasına gelen zam ile beraber prime esas günlük kazanç üzerinden uygulanan oran yüzde 32'den yüzde 45'e çıkarıldı.
26.12.2025
14:46
Bingöl`de Jandarmadan Suç ve Kaçakçılığa Geçit Yok
Bingöl'de Jandarmadan Suç ve Kaçakçılığa Geçit Yok
Bir haftada 29 olaya müdahale eden jandarma ekipleri, uyuşturucu, silah ve kaçak ürünler ele geçirdi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın