KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
21 Ağustos 2025 Perşembe
°C

Dünya bu salgını daha önce görmüştü

Tüm dünyada milyonlarca kişiyi etkileyen domuz gribi salgını ile 1918'de yaşanan, insanlık tarihinin en büyük salgını arasında büyük benzerlikler bulunuyor. O zamanki salgında 18 ayda 100 milyon kişi ölmüştü..

Dünya bu salgını daha önce görmüştü
22 ARALIK 2009 SALI 08:04
0
1284
0
AA aa

 İnfluenza A virüsünün alışılmadık bir türü olan H1N1 tipi virüslerin neden olduğu her iki salgın da benzer bir seyir izledi. Gerek İspanyol gerekse domuz gribi salgını aynı dönemde başladı ve aynı aylarda zirve yaptı.
        
1918 İspanyol pandemisi, 18 ay içinde 50-100 milyon kişinin ölümüne yol açarak, insanlık tarihinde bilinen en büyük salgın olmuştu.
       
İlk kez 1918'in Mart ayında başlayan ve eylül-kasım aylarında zirve noktasına ulaşan salgın, Türkiye dahil tüm ülkeleri etkiledi.
        
Domuz gribi ise bu yıl martta başladı ve ekim ortalarından itibaren ikinci dalga gerçekleşti.
        
İspanyol gribinin bir diğer özelliği de zayıf, yaşlı ve çocuklardan çok sağlıklı genç erişkinleri etkilemiş olmasıydı. Domuz gribi salgını da benzer yaş gruplarında ölümlere neden oluyor.
        
Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi, son grip pandemisi nedeniyle hastaneye yatanların yarısından fazlasının, ölümlerin ise 4'te 1'inin 25 yaşın altında görüldüğünü bildirmişti.
        
Hatta A H1N1 gribi bu özelliğinden dolayı ''genç hastalığı'' olarak da adlandırılıyor.
        
GÜNDE 100 BİNDEN FAZLA AŞI YAPILIYOR
Öte yandan, Sağlık Bakanlığı yetkililerinden alınan bilgiye göre, 10 gün öncesine kadar ülke genelinde günde toplam 50 bin kişi domuz gribi aşısı yaptırırken bu sayı son zamanlarda 100 binin üzerine çıktı.
        
Şu ana kadar toplam 1.5 milyon dolayında kişinin aşı yaptırdığını belirten yetkililer, sağlık kurumlarına hamileler için getirilen özel aşıdan 100 bin doz dağıtıldığını, ihtiyaç halinde yeni aşıların da gönderileceğini bildirdiler.
       
Yetkililer, domuz gribinin en fazla etkilediği gruplardan birinin hamileler olduğuna dikkati çekti.

AA

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
20.08.2025
21:09
Avrupa Bankasın`dan Euro, Dolar ve Sterlin tahmini
Avrupa Bankasın'dan Euro, Dolar ve Sterlin tahmini
Danimarka'da bankacılık sektörünün önde gelen kuruluşlarından Danske Bank, Türk lirası karşısında başta dolar, Euro ve sterlin olmak üzere bazı döviz kurları için 1,3,6 ve 12 aylık öngörülerini paylaştı. Avrupa Bankası'nın kehanetine göre dolar bir yıl sonra 48 lirayı geçecek, euro ise 59 lira olacak.
20.08.2025
20:48
8. Toplu Sözleşmede son kararı Hakem Kurulu verecek
8. Toplu Sözleşmede son kararı Hakem Kurulu verecek
Milyonlarca memur ve memur emeklisi için gözler Kamu Görevlileri Hakem Kurulu'na çevrilirken kurulun kimlerden oluşacağı, sürecin nasıl işleyeceği ve zammın ne zaman belli olacağı merak ediliyor.
20.08.2025
14:57
Kalehan Enerji`den 12Bingölspor`a sponsorluk desteği
Kalehan Enerji'den 12Bingölspor'a sponsorluk desteği
Kalehan Enerji, 9 yıl aradan sonra amatör ligden 3. lige yükselen 12 Bingölspor'a 2025-26 sezonunda forma kol sponsoru oldu. 12 Bingölspor Kulübü Başkanı Mehmet Engin Özturan, Erzurum'da devam eden hazırlık kampını ziyaret eden Kalehan Enerji yetkililerine forma hediye edip destekleri için teşekkür etti.
20.08.2025
14:56
Bingöl`de uyuşturucuyla mücadele
Bingöl'de uyuşturucuyla mücadele
Bingöl Valiliği; 'İlimizin huzuru, vatandaşlarımızın can ile mal güvenliğinin sağlanması ve zehir tacirlerine karşı amansız mücadelemiz kararlılıkla devam edecektir' açıklamasında bulundu.
20.08.2025
03:42
Resmî Gazete`de yayımlandı! Bingöl`ün kültür ve tarihine ışık tutacak çalışmalara öncülük edecek
Resmî Gazete'de yayımlandı! Bingöl'ün kültür ve tarihine ışık tutacak çalışmalara öncülük edecek
'Bingöl Üniversitesi Bingöl Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetmeliği' Resmî Gazete yayımlandı. 'Merkezin Görevleri' kısmında, Bingöl'ün tarihi, kültürü, ekonomisi konularında geniş çalışma olanakları yer alıyor.
20.08.2025
03:41
Hastanelerde QR kodla temizlik bildirimi
Hastanelerde QR kodla temizlik bildirimi
Sağlık Bakanlığı, tuvalet ve asansör gibi ortak alanların temizliğini hızlandırmak için QR kodlu 'anında bildirim' uygulamasını tüm hastanelerde yaygınlaştırıyor.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın