KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
19 Aralık 2025 Cuma
°C

Dünyada sadece 4 kişide var!

Biri de Türkiye'de...

Dünyada sadece 4 kişide var!
02 EYLÜL 2009 ÇARŞAMBA 08:49
0
1326
0
AA aa
Dokuz Eylül Üniversitesinde (DEÜ) gerçekleştirilen operasyonla, organları normal insanların simetrisinde bulunan kadavradan alınan karaciğer, siroz hastasına ters duruşla yerleştirildi. Vakanın, dünya literatüründe bildirilen 4 benzerinin bulunduğu kaydedildi.

Alınan bilgiye göre, Buca Seyfi Demirsoy Hastanesinden DEÜ Tıp Fakültesi Organ Nakli birimine, 64 yaşında kalp krizi nedeniyle beyin ölümü gerçekleşen bir kişinin organlarından yararlanılabileceği bildirildi.

FOTO GALERİ İÇİN TIKLAYIN

DEÜ Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Tarkan Ünek, kadavrayı donör olarak ameliyata aldığında ilginç bir durumla karşılaştı. Kadavranın organlarının, normal insandakinin simetriği şeklinde yerleştiği anlaşıldı.

Ülkede ilk kez yapılan nakli gerçekleştiren DEÜ Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hüseyin Astarcıoğlu ile donörden karaciğeri çıkaran Yard. Doç. Dr. Ünek, AA muhabirine konuya ilişkin açıklamada bulundu.

Yard. Doç. Dr. Ünek, Buca'daki hastanede kadavranın karnını açtığında, organlarının normal insandakinin tam simetriği şeklinde yerleştiğini gördüğünü belirterek, şunları kaydetti:

''Yani karaciğer normalde sağdayken bu hastada solda, dalak soldayken bunun sağda. Bütün organlar yer değiştirmiş. Kalbi de solda değil, sağa yatık. Biz bu donörü değerlendirdik, karaciğeri çıkardık. Durumu daha üstteki hocalarımıza bildirdik. Onlar da 'kabul edilebilir' şeklinde görüş belirtti. Üniversiteye getirdikten sonra da karaciğer başarılı şekilde hastaya nakledildi.''

Yard. Doç. Dr. Ünek, böbrekleri çalışmayan, kalbi enfarktüslü olan kadavranın sadece karaciğer ve kornealarından yararlanılabildiğini kaydetti.

-NAKİLDEKİ FARKLILIK-

Operasyonu gerçekleştiren Doç. Dr. Hüseyin Astarcıoğlu ise karaciğerin, Hepatit B hastalığı kaynaklı siroz gelişen 51 yaşındaki Yusuf Kılıç'a nakledildiğini ifade ederek, şunları söyledi:

''Normalde karaciğerin sağ lobu daha büyüktür, sağ tarafı daha şişkindir. Nakledilen karaciğeri, simetrik derken ayna hayali gibi düşünün. Tam ters duran bir karaciğer. Normalde karaciğerin girmesi gereken karın içindeki boşluğa, karaciğerin küçük tarafı denk geliyor. Şişkin tarafı da biraz daha sıkışık bir tarafa denk geliyor. Biz de ilk defa böyle bir şeyle karşılaştık. 'Olur mu, olmaz mı' diye tartıştığımızda, 'olur' diye düşündük. Hastanın da yapısı itibariyle karnında yer vardı, ön ve arka çapı geniş olduğu için bu şekilde takılmasına vücudu izin verdi. Küçük bir hasta olsaydı, sıkışabilirdi.''

Doç. Dr. Astarcıoğlu, organın hastaya yine aynı prosedürle takıldığını, ancak damarların biraz sağda durması gerekirken solda kaldığını, karaciğere kan getiren ve portal ven olarak adlandırılan damarın biraz kavisli yerleştirildiğini, atardamarın dikilmesindeyse sorun yaşanmadığını belirtti.

Organın hastada ters olarak durduğunu bildiren Doç. Dr. Astarcıoğlu, karaciğerin normaldeki sağ lobunun hastanın solunda, sol lobunun ise sağında olduğunu söyledi.

Doç. Dr. Astarcıoğlu, ''bizim her karaciğeri en iyi şekilde değerlendirmemiz lazım. O karaciğeri takmadığınız zaman bir insanın hayatı söz konusu. Mümkün olduğu kadar teknik şartları zorlayarak, bir kişinin hayatını kurtarmamız gerekiyor. Dolayısıyla teknik olarak mümkünse bazı riskleri de göze alıp karaciğer naklini gerçekleştirmekten yanayız'' dedi.

Doç. Dr. Astarcıoğlu, söz konusu naklin, dünya literatürüne olgu sunumu olarak bildirileceğini ifade ederek, ters durumdaki yeni karaciğeriyle sağlığına kavuşan hastanın, bundan sonra normal ömrünü yaşayacağını belirtti.

Doç. Dr. Astarcıoğlu, ''eğer nakil olmasaydı bir yıl içinde hayatta kalma şansı yüzde 50'ydi. Şimdi Hepatit B nüksünü engelleyebildiğimiz ortamda, ilaçlarını da iyi kullanırsa uzun yaşar'' dedi.

-''HİÇ BİR SIKINTIM KALMADI''-


Kırşehir'in Mucur ilçesinden gelerek karaciğer nakli olan emekli Yusuf Kılıç ise, hastalığının 3 yıl önce bir kanamayla başladığını belirterek, şunları kaydetti:

''Çok uğraştım, mücadele ettim. En son buraya geldim 1.5 ay önce. İşlemlerimi yaptım. Kadavradan karaciğer çıktı. Hocalarım sağolsunlar, ameliyat ettiler. Çok iyi, çok rahatım şu durumda. Hiç bir sıkıntım yok. Organın ters olduğunu yeni öğrendim. Ondan da mutluyum. Nasıl olduğunu bilmiyorum, hocalarım daha iyi biliyordur. Şimdi gayet iyiyim, rahat ve huzurluyum, ağrım sızım yok. Önceden yağlı yiyemiyordum, şimdi her şeyi yiyebiliyorum.''



haberturk
YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
17.12.2025
21:02
Korkutata:
Korkutata: '2026 bütçesi çalışanı ve üretimi merkeze alıyor'
AK Parti Bingöl Milletvekili Zeki Korkutata, TBMM Genel Kurulu'nda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın 2026 yılı bütçesi üzerine yaptığı konuşmada, bütçenin emeği önceleyen, sosyal devleti güçlendiren ve istihdamı merkeze alan bir anlayışla hazırlandığını söyledi.
17.12.2025
21:00
Gültekin:
Gültekin: 'Umut Satılmaz, Emek Çekilişe Konu Edilemez'
Yeşil Yıldız Bağımlılıklarla Mücadele Derneği Bingöl İl Başkanı Şahin Gültekin, Milli Piyango ve şans oyunlarına ilişkin yaptığı yazılı basın açıklamasında, bu tür uygulamaların dar gelirli kesimleri hedef alan bir umut istismarı ve toplumsal bağımlılık kaynağı olduğunu vurguladı.
17.12.2025
20:59
Bingöl`de otomobil şarampole uçtu: 2 yaralı
Bingöl'de otomobil şarampole uçtu: 2 yaralı
Yaralılar, olay yerinde yapılan ilk müdahalelerin ardından ambulanslarla Bingöl Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı.
17.12.2025
20:58
Jandarma ekiplerine yeni nesil yaka kameraları teslim edildi
Jandarma ekiplerine yeni nesil yaka kameraları teslim edildi
Bingöl'de trafik güvenliğinin artırılması ve kolluk hizmetlerinde şeffaflığın güçlendirilmesi amacıyla İl Jandarma Komutanlığı bünyesinde görev yapan trafik ve asayiş ekiplerine yeni nesil yaka kameraları teslim edildi.
17.12.2025
20:57
Lider farkı açtı! 12Bingölspor dolu dizgin!
Lider farkı açtı! 12Bingölspor dolu dizgin!
Yeşil-beyazlılar Osmaniyespor'u 2-0 mağlup ederek liderliğini perçinledi. En yakın takipçisiyle arasındaki puan farkını 13'e çıkaran 12Bingölspor, şampiyonluk yolunda önemli bir aşamayı daha katetti.
17.12.2025
20:56
İş İnsanları Panelinde Bingöl`ün Marka Değeri Masaya Yatırıldı
İş İnsanları Panelinde Bingöl'ün Marka Değeri Masaya Yatırıldı
Bingöl'ün marka değerinin artırılması, istihdamın güçlendirilmesi ve girişimciliğin desteklenmesi amacıyla düzenlenen panelde, iş dünyasının bölgesel kalkınmadaki rolü masaya yatırıldı.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın