KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
25 Nisan 2026 Cumartesi
°C

Dünyanın gözü dtp'de

Dünyanın en büyük iki haber ajansı Associated Press ve Reuters, DTP'li milletvekilleriyle ayrı ayrı röportaj yaptı.

Dünyanın gözü dtp`de
04 AĞUSTOS 2007 CUMARTESİ 08:57
0
1288
0
AA aa
Dünyanın en büyük iki haber ajansı Associated Press ve Reuters, bugün Meclis'te yemin edecek Kürt milletvekilleriyle ayrı ayrı röportaj yaptı. Sırrı Sakık, Ahmet Türk, Sebahat Tuncel gibi isimlerle konuşan ajansların yorumları ve milletvekillerinin ifadeleri şöyle:

PKK şüphesi
Onlar bazıları için terörist sempatizanı, diğerleri için ise Kürtleri şampiyonu. Cumartesi günü PKK ile ilişkisi olduğu söylenen bir parti tarafından desteklenen 21 milletvekili Meclis'teki yemin törenine katılacak. Böylece grup 1994 yılından beri ilk kez mecliste temsil edilecek.

Birçok Kürt için DTP'nin hayata dönmesi, hakları için savaşta yeni bir dönemi ifade ediyor. Ama birçok Türk de ABD ve AB tarafından terörist olarak adlandırılan ve ayrı bir Kürt devleti kurmak için savaşan PKK'nın etkisi altında olduğundan şüphelenilen bu partiden korkuyor.
DTP'nin liderlerinden Ahmet Türk, AP'ye verdiği röportajda “Eğer devlet Kürtler'i yabancılaştırmak istemiyorsa grubumuzu dinlemeli. Biz de şiddetin ve çatışmaların bitmesini istiyoruz. Çözümü barışçıl ve demokratik yollarda arıyoruz” dedi. Ama Türk zaman zaman sivillere ve ordu hedeflerine saldıran PKK'yı terörist olarak nitelendirmeyi de reddetti.

Tuncel de konuştu

Yeni milletvekillerinden biri de PKK üyesi olduğu gerekçesiyle 9 aydır hapiste olan ve seçimleri kazanınca dokunulmazlık sayesinde serbest kalan Sebahat Tuncel... Tuncel “Benim, Türkiye'nin AB'ye giden merdivenleri sayılan İstanbul'dan seçilmem sadece güneydoğudaki değil, batıdaki insanların da barış istediğini gösteriyor” dedi. Millietçi bir grubun başkanı olan Ümit Özdağ ise “Bu insan, Türk askerlerini, vatandaşlarını öldürmeye yönelik planların bir parçası oldu” yorumunu yapıyor.

‘Demokrasi istiyor'

Reuters ise DTP'li Sırrı Sakık ile görüştü. Sakık uluslararası haber ajansına “Kürtler devlet istemiyor, demokrasi istiyorlar. Eğer Kürtler oylarıyla mecsile milletvekili yolluyorsa, gücü olanlar bundan ders çıkarmalı” dedi. Sakık “Bütünlüğünü koruyan bir Türkiye'de hep birlikte çözmek istiyoruz. Anayasa ve kanunların güvencesi altında kimliğimizi ifade etmek ve görüş birliğiyle silahları ve şiddeti gündemden kaldırmak istiyoruz” diye konuştu.

GRUP SALONUNU BEĞENMEDİ

DTP liderleri Ahmet Türk ile Aysel Tuğluk ile birlikte TBMM'deki Dilekçe Komisyonu odasına gitti. Burada incelemelerde bulunan Türk, önerilen yerleri yetersiz bulduğunu kaydetti.

VATAN

HABERTURK

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
24.04.2026
18:06
Bingöl Valisi Çelik`ten Gazze`ye Kurban Bağışı
Bingöl Valisi Çelik'ten Gazze'ye Kurban Bağışı
Bingöl Valisi Cahit Çelik, Türkiye Diyanet Vakfı aracılığıyla Gazze'deki ihtiyaç sahiplerine ulaştırılmak üzere vekâlet yoluyla kurban bağışında bulundu.
24.04.2026
18:05
Jandarmadan kaçamadılar: 7 Kişi Tutuklandı
Jandarmadan kaçamadılar: 7 Kişi Tutuklandı
Bingöl İl Jandarma Komutanlığı'nın 17-24 Nisan tarihleri arasında yürüttüğü çalışmalarda aranan 7 şahıs yakalanarak tutuklandı, çeşitli suç unsurları ele geçirildi.
24.04.2026
18:04
Emin Varan, MHP Bingöl İl Başkanı Oldu
Emin Varan, MHP Bingöl İl Başkanı Oldu
Varan'ın önümüzdeki günlerde teşkilatlanma çalışmalarına başlayarak yeni yönetimi oluşturması bekleniyor.
24.04.2026
13:11
Halkoyunları Grup Yarışması Bingöl`de
Halkoyunları Grup Yarışması Bingöl'de
Bingöl dahil 3 ilden 11 ekip ve yaklaşık 200 sporcunun katılacağı yarışma 25 Nisan 2026 Cumartesi günü saat 11:00'de Bingöl Karşıyaka Spor Salonu'nda başlayacak. Dereceye giren ekipler Türkiye finalinde illerini temsil edecekler.
24.04.2026
11:45
2026 Kurban Hizmetleri Tebliği yayımlandı
2026 Kurban Hizmetleri Tebliği yayımlandı
2026 yılı kurban hizmetleri tebliği, dini ve sağlık kurallarının yanı sıra çevre temizliğine odaklanarak kurban kesimlerinin düzenlenmesini amaçlıyor. Hayvanlara daha az acı veren yöntemler vurgulanırken, kesimlerin düzenli alanlarda yapılması teşvik ediliyor. Kurallara uymayanlar ise para cezası uygulanacak.
24.04.2026
11:16
Bingöl`de Doğalgazda Kademeli Fatura Dönemi!
Bingöl'de Doğalgazda Kademeli Fatura Dönemi!
4 Nisan'da yürürlüğe giren kademeli doğalgaz faturalandırması Mayıs ayı itibarıyla faturaya yansıyor. Bingöl'de belirlenen tüketim limitini aşan aboneler, yalnızca aşan kısmı değil tüm tüketimlerini daha yüksek tarifeden ödeyecek.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın