KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
09 Mayıs 2025 Cuma
°C

Edirne-kars hızlı trenin geçeceği iller

Çin'den sağlanacak krediyle Edirne-Kars arasında hızlı trenlerin sefer yapacağı İpek Demiryolu hattı inşa edilecek. Hızlı tren İzmir, Diyarbakır, Antalya ve Trabzon'a da gidecek. Hedef 2023'e kadar 6 bin Km. hızlı tren yolu yapmak.

Edirne-kars hızlı trenin geçeceği iller
15 EKİM 2010 CUMA 19:52
0
9611
1
AA aa

TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman, gazetecilerle düzenlediği toplantıda, Çin Halk Cumhuriyeti ile imzalanan ve demiryolları yapımını da kapsayan anlaşmaya ilişkin bilgi verdi.

Türkiye'nin 2023 yılına kadar 6 bin kilometre hızlı, 4 bin kilometre de konvansiyonel demiryolu hattı hedefine bu anlaşma sayesinde emin adımlarla ilerlediğini ifade eden Karaman, bu hedefe ulaşılması için 45 milyar dolar gerektiğini, anlaşma çerçevesinde Çin'in bunun 28 milyar dolarlık kısmının finansını sağlayacağını kaydetti.

Çin'in ülke içinde ve dışında yıllık 2 bin kilometre hızlı tren yapmayı hedeflediğini anlatan Karaman, amaçları doğrultusunda Libya, Cezayir ve ABD'deki bir çok projeyi yürüttüklerini de belirtti.

Karaman, imzalanan anlaşmayla iki ülkenin demiryolu yapımında stratejik ortaklık yapacağını, Çin-Türk ortak firmalarının Türkiye'de ve yurtdışında yüksek hızlı tren yapımında işbirliğine gideceğini ifade etti.

Çin'in, Türk-Çin ortak firmalarca yapılmak üzere Türkiye'de Edirne-Kars arasında İpek Demiryolu'nun inşa edilmesine kredi vereceğini, bu kredinin uzun vadede geri ödenebileceğini bildiren Karaman, Çinliler'in bu hat üzerinde Ankara-İzmir, Ankara-Sivas, Sivas-Erzincan, Erzincan-Trabzon, Sivas-Malatya, Elazığ-Diyarbakır, Eskişehir-Antalya ve Konya-Antalya arasında hızlı tren yapmayı amaçladıklarını söyledi.

Çin'in demiryolu yapımında Avrupa ülkelerinde de pazar oluşturmaya çalıştığına dikkati çeken Karaman, bu nedenle Türkiye'yi, Avrupa'ya tanıtım sahası olarak gördüklerini kaydetti.

Karaman, ''İster Çin'in ister devletin kredisi olsun, bu, Türkiye'de demiryollarının 2023 hedeflerine ulaşmasında önemli bir adım atmamızı sağlayacak. Başbakanlar düzeyinde anlaşma imzaladık. Devlet kredisi verecekleri için geri ödemeleri kolay olacak. İyi işleyen hatlarda kısa sürede krediler geri ödenebilecek'' diye konuştu.

Süleyman Karaman, Çinlilerle yapılacak İpek Demiryolu Projesindeki hatlarda kullanılacak hızlı trenlerin Sivas'a kadar 250 kilometre, Sivas-Kars arasında ise 180-250 kilometre arasında hız yapabileceğinin öngörüldüğünü bildirdi.

İSTANBUL-ANKARA ARASI 1.5 SAATE İNECEK

Çinli yetkililerin Ankara-İstanbul arasında 350-400 kilometre hız yapan trenlerle hat yapmayı ve iki il arasını 1,5 saate indirmeyi hedeflediklerini de belirten Karaman, 10 milyar dolara mal olacağı tahmin edilen bu projenin henüz kesinleşmediğini dile getirdi.

TCDD Genel Müdürlüğünün 2011 yılı için 4 milyar TL bütçe talep ettiğini ancak 3 milyar 105 milyon TL'lik bütçe aldığını kaydeden Karaman, kurumun Sivas, Erzincan ve Elazığ'ın da aralarında bulunduğu bazı illerde yapılacak barajlar nedeniyle su altında kalacak demiryollarının yeniden inşası için 3 yılda 500 milyon TL harcama yapacağını anlattı.

Ankara-İstanbul, Ankara-Konya ve Bursa'ya yönelik hızlı tren projelerinin devreye girmesi ve yolcu sayısının iyi düzeyde olması halinde bu hatların özel sektöre kiralanabileceğini düşündüğünü belirten Karaman, böylece elde edilecek gelirle, başka illere hızlı tren hattı inşa edilebileceğini kaydetti.

Öte yandan Karaman, kazaların yüzde 99,9'unun personel hatasından kaynaklandığını, bu nedenle Sivas Divriği'de meydana gelen kazadan sonra makinistlerin psikolojik durumlarını belirlemek için danışmanlık hizmeti aldıklarını ve sorunların giderilmesi için adımlar attıklarını söyledi.

AA

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
Adınız Soyadınız (@Misafir_81)
16 Ekim 2010 Cumartesi 18:11
evet barajlar yapilacak. bingolde hizli trenden mahrum kalacak hatta eski tren raylari sokulecek. beton yiginlarimiz hepimize hayirli olsun.
09.05.2025
17:21
Vali Usta:
Vali Usta: 'Bu tabiat atalarımızın değil, geleceğimizin emanetidir'
'Orman Benim' faaliyeti kapsamında Yeni mahalle Çamlık alanında yapılan çevre temizliği etkinliğine katılan Bingöl Valisi Dr. Ahmet Hamdi Usta: ' Çocuklarımızla, gençlerimizle, velilerimizle Çamlık mevkiini yanıcı maddelerden, çöplerden arındırıyoruz ve Bingöl'de bir farkındalık oluşturmak istiyoruz. Bu ormanlar, bu tabiat, bu çevre atalarımızın bizlere mirası değil, bizden sonraki nesillerin bizlere emanetidir' dedi.
09.05.2025
15:06
AK Gençlik`ten 3. Geleneksel Liseler Arası Futbol Turnuvası
AK Gençlik'ten 3. Geleneksel Liseler Arası Futbol Turnuvası
AK Parti Bingöl Gençlik Kolları Başkanı Enes Aslan, gençlerin sosyal ve sportif faaliyetlerde daha aktif yer almasını önemsediklerini belirtti.
09.05.2025
14:51
B.Ü Kurumsal İletişimle etkinliğini arttıracak
B.Ü Kurumsal İletişimle etkinliğini arttıracak
Bingöl Üniversitesi'nde düzenlenen 'Kurumsal İletişim Sürecinde İletişim Temsilcilerinin Rolü' seminerde, kurumsal şablon ve formatların standart hale getirileceğini belirten Korkmazcan, atılacak yeni adımlarla hem kurum içi iletişimin güçlendirileceğini hem de kurumsal kimliğin kamuoyundaki etkisinin arttırılacağını vurguladı.
09.05.2025
13:42
Bingöl`de uyuşturucu operasyonu: 1 kişi tutuklandı
Bingöl'de uyuşturucu operasyonu: 1 kişi tutuklandı
Bingöl'de polis ekiplerince düzenlenen operasyonda, 57,29 gram kokain, 20,16 gram metamfetamin ve para ele geçirildi. Operasyonda gözaltına alınan 1 kişi tutuklandı.
08.05.2025
17:07
YKS-LGS`ye hazırlanan adaylara öneri!
YKS-LGS'ye hazırlanan adaylara öneri!
YKS ve LGS için geri sayım başladı. Yoğun hazırlık içindeki adaylara bu süreçteki stresle baş etmeye yönelik tavsiyelerde bulunan Öğrenci Koçu ve Eğitim Danışmanı Hamza Ayan, uygulanmasını tavsiye ettiği yöntemler sayesinde sürecin daha sakin ve kontrollü geçirilmesine yardımcı olacağını vurguladı.
08.05.2025
16:37
Bingöl`de okullar arası münazara yarışması
Bingöl'de okullar arası münazara yarışması
İl Finalinde toplam 8 öğrenci, temsil ettikleri eğitim bölgeleri adına bilgi ve hitabet yeteneklerini ortaya koydu.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın