KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
30 Nisan 2024 Salı
°C

EGEDES 81 ilde başladı cezası 2 bin 815 lira!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın hava kirliliğine karşı başlattığı Egzoz Elektronik Denetleme Sistemi Seferberliği (EGEDES) Projesi 81 ilde hayata geçirildi. Ülke genelinde yapılan denetlemelerden birine sürpriz isim de eşlik etti. Trafik akışı engellenmeden tespit edilebilen egzoz muayenesiz araçlara 2 bin 815 lira ceza kesiliyor.

EGEDES 81 ilde başladı cezası 2 bin 815 lira!
24 AĞUSTOS 2022 ÇARŞAMBA 15:00
1
2082
1
AA aa

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, egzoz muayenesi yaptırılmayan araçların trafikte otomatik olarak trafik akışını aksatmadan tespit edilebilmesi için geliştirilen EGEDES Projesi tüm aşamaları tamamlanarak 81 ilde hayata geçirildi.

Bakan Kurum, denetimlerin etkinliğini yükselterek vatandaşların egzoz emisyon ölçümleri konusundaki farkındalığının artırılması ve ölçüm yaptırılmayan araç sayısının düşürülerek ulaşım kaynaklı hava kirliliğinin azaltılmasının amaçlandığı projenin ülke genelinde uygulanmaya başlanmasına yönelik sosyal medya hesabından paylaşımda bulundu.

Kurum paylaşımında, "Egzoz emisyon ölçümü temiz hava için hayati önemde. EGEDES Projemizle 81 ilimizde egzoz nedeniyle çevreyi kirleten araçları, sadece birkaç saniyede tespit edebiliyoruz." değerlendirmesini yaptı.

"Sürpriz isim"

"Denetimlerimizden birine sürpriz bir isim de eşlik etti." ifadesini kullanan Kurum, usta sanatçı Hülya Koçyiğit'in EGEDES denetimine katıldığı videoyu da paylaştı. Koçyiğit, denetimlerde vatandaşlara egzoz gazlarının çevreye verdiği zararı ve EGEDES'i anlattı.

EGEDES Projesi

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı sorumluluğunda yürütülen egzoz gazı emisyon ölçümleri, ulaşım kaynaklı hava kirliliğinin önlenmesinde büyük rol oynuyor. Araçların egzoz gazı emisyon ölçüm işlemleri 2018'den itibaren Egzoz Gazı Emisyon Ölçümü Takip Sistemi ile elektronik ortamda yürütülüyor, bu sayede ölçüm yaptırılan araçlara ait tüm veriler veri tabanında kayıt altına alınıyor.

Bakanlık, egzoz emisyon ölçüm denetimlerindeki etkinliğin artırılarak ölçüm yaptırılmayan araç sayısını azaltmak amacıyla, 2019'da Savunma Sanayii Başkanlığı ile imzaladığı protokol çerçevesinde bu projeyi yürütmeye başladı.

Egzoz muayenesi yaptırılmayan araçlar, trafik akışını aksatmadan otomatik tespit ediliyor

Proje kapsamında ASELSAN AŞ tarafından yerli, milli yazılım ve teknoloji kullanılarak hareketli ve sabit konumda, her türlü hava koşullarında hizmet verebilecek Mobil Plaka Tanıma Sistemi (MPTS) cihazları geliştirildi.

İl müdürlüklerinin denetim araçlarına monte edilen söz konusu cihazlar, egzoz muayenesi yaptırılmayan araçları trafikte akışı aksatmadan otomatik tespit ediyor.

Böylece, yol kenarında ve seyir halindeyken cihazla yoldan geçen araçların plakaları okunabiliyor, internet üzerinden egzoz sistemine bağlanarak ölçüm yaptırıp yaptırmadığı anında sorgulanıp birkaç saniyede araç görüntüsüyle beraber rapor oluşturulabiliyor.

Cezası 2 bin 815 lira

Elektronik ortamda takibin başladığı 2018'den bu yana 1 milyondan fazla aracın egzoz emisyon ölçümünün yaptırılmadığı tespit edildi. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü personeli, sistem üzerinden otomatik tutanak oluşturarak idari yaptırım başlatabiliyor. 2022 yılı egzoz emisyon ölçümü yaptırmama cezası ise 2 bin 815 lira olarak uygulanıyor.

 

İnternethaber

 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
Misafir Kullanıcı (@Misafir_95047)
25 Ağustos 2022 Perşembe 09:11
Lütfen söyleyin bu egzoz muayenesi araçlara mı, petrol istasyonlarına mı yapılması lazım, yakıt kötü kirli pis çevreyi kirletiyorsa sorumluluk petrolün değilmi? Onların denetlenmesi gerekmiyor mu? Yada iyi diye aldığın yakıt kötü çıkıyorsa sorumluluk kimde?
30.04.2024
01:53
AK Parti değişim için düğmeye basıyor
AK Parti değişim için düğmeye basıyor
Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında toplanacak AK Parti Merkez Yürütme Kurulu toplantısında, değişim ve yaz dönemi çalışmaları ele alınacak. Seçim sonuçlarının değerlendirme analizleri neticesinde de yeni yol haritasının belirlenmesi bekleniyor. Ayrıca değişime İl Başkanları'ndan başlanacağı belirtiliyor. Bingöl'de değişim olacak mı? İşte detaylar…
30.04.2024
01:34
Bingöl Valisi Usta:
Bingöl Valisi Usta: 'Suçlulara göz açtırmayacağız'
Haftalık asayiş raporunu açıklayan Vali Usta: 'Hemşehrilerimin bilmesini isterim ki; ne büyüklükte olursa olsun organize suç örgütlerine göz açtırmayacağız. Bu yapıları çökertmek ve adalete teslim etmek için gece gündüz demeden çalışmaya devam edeceğiz' dedi.
29.04.2024
17:29
Bingöl`de zehir tacirleriyle mücadele! 17 gözaltı
Bingöl'de zehir tacirleriyle mücadele! 17 gözaltı
Güvenlik birimlerini tebrik eden Vali Usta; 'Operasyonları başarıyla gerçekleştiren kahraman Emniyet ve Jandarma ekiplerimizi tebrik ediyorum. Allah ayağınıza taş değdirmesin. Milletimizin duası sizinle...' açıklamasında bulundu.
29.04.2024
15:56
IBAN`la ödeme alan esnaf 3 bin 400 TL ceza ödeyecek
IBAN'la ödeme alan esnaf 3 bin 400 TL ceza ödeyecek
Hazine ve Maliye Bakanlığı, IBAN yoluyla yapılan ödemeleri sıkı bir şekilde denetleyerek vergi kaybını önlemeye çalışıyor. Bu doğrultuda artık fiş kesmeyenlere her bir fiş için 3 bin 400 TL özel usulsüzlük cezası kesilecek.
29.04.2024
14:54
Başkan Özturan`dan sitem dolu açıklama!
Başkan Özturan'dan sitem dolu açıklama!
3. Lige yükselen Yozgat Bozospor'a 'kupanızın hikayesi kapkaranlıktır' diyen Başkan Özturan, şehrin sahipsizliğine de işaret etti; 'Ne yazık ki rakibimiz kadar şehrimize, gençlerimize, hayallerimize, bu işe harcanmış maddi manevi değerlere sahip çıkılmadı... Sesimiz, 'Canımız yanıyor, hakkımız yeniyor' feryatlarımız duyulması gereken mecralar tarafından bir türlü duyulmadı... Onların sözü, siyasi gücü birçok masada bizi ezdi geçti... Bir itirazımıza bile olumlu bir dönüş alma gücünü arkamızda hissedemedim, hissedemedik...'
29.04.2024
14:52
Bingöl`de ilk dört ayda 606 bebek dünyaya geldi
Bingöl'de ilk dört ayda 606 bebek dünyaya geldi
Doğumların 315'nin sezaryenle, 291'inin ise normal doğum yoluyla gerçekleştiği belirtildi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın